banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 395 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zlocini komunizma
PostPoslato: 30 Maj 2013, 07:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
OTVORENA KNJIGA-NAJSAVREMENIJI TERITORIJALNI PRETRAŽIVAČ ŽRTAVA U REGIONU I ŠIRE

http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/ ... s/pocetna/

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2013, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
DR DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ (Bačina, 18. jul 1893 — Sremska Mitrovica, 1. avgust 1951) je bio srpski političar i advokat koji se pročuo kao beskompromisni branilac genarala Dragoljuba Mihailovića. Kao član Demokratske stranke avgusta 1945. godine postao je član privremene Narodne skupštine Jugoslavije, koja je nastala po sporazumu Tito-Šubašić. Kao predvodnik Demokratskog poslaničkog kluba podnosio niz predloga zakona u nameri da ublaži represiju vlasti. Najpoznatije inicijative su predlozi Zakona o slobodi od straha i Zakona o pravima građana kod vojnih sudova. Nakon toga pokreće opozicioni list Demokratiju, koji je javno spaljivan a kolporteri prebijani sve dok nije posle sedam brojeva i zabranjen uoči izbora novembra 1945. Široj javnosti je ipak najviše poznat kao branilac genarala Dragoljuba Mihailovića, zbog čega je morao stradati iako je za branioca postavljen od strane suda i Advokatske komore. Ubedljiva i hrabra odbrana generala Mihaijlovića je razbesnela režim pa se i sam Josip Broz tim povodom obratio javnosti 14. jula 1946. godine na Cetinju, tačno uoči Joksimovićeve završne odbrane i Mihailovićeve presude, pretnjom: ,,Taj advokat (Joksimović) brani Mihailovića na način koji je protivan interesima naših naroda, prosto - kao svaki narodni neprijatelj. Ali ovo nije samo ideologija Joksimovića, već i drugih sličnih njemu koji se kriju iza demokratske maske". Nakon što mu je uskraćeno da se bavi advokaturom 16. juna 1949. godine je uhapšen, optužen za neprijateljsku delatnost i osuđen na tri godine zatvora. U teškim slovima prepune sremskomitrovačke kaznione preminuo je vrelog 1. avgusta 1951. godine. Njegovo telo međutim nije predato familiji do odsluženja zatvorske kazne kada je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2013, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

,,Pošto se MIlan MIlić svojim gestom pokazao kao nerpijatelj ne možemo dozvoliti, da se na grobu ili van groba održavaju ma kakvi pomeni(opela) skupovi. Isto tako zabranjuje se otkopavanje leša...."

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 01:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Злочин партизана у Малом Лошињу

Један од највећих злочина који су починили партизани догодио се на острву Лошињу у месту Мали Лошињ, над заробљеним четницима Гацке зоне и њиховим породицама. О овим злочинима у земљи је писано у два маха. Најпре их је 1990. године поменуо Павле Јакшић, командант партизанске 7. дивизије, а потом 8. корпуса, у својим мемоарима (“Над успоменама”, први том, страна 528). Јакшић пише да је у његовом присуству Андрија Хебранг, један од водећих хрватских комуниста, када се прочуло да море избацује унакажене лешеве,питао Вељка Ковачевића: ” Шта си радио тамо, војводо”? Команданта 13. дивизије Вељка Ковачевића, рођака Саве Ковачевића, Јакшић назива “виновником” овог обрачуна са “петом колоном”.

Најпотпунији опис злочина у Малом Лошињу дао је пуковник мр Велимир Иветић, архивски саветник Војноисторијског института у Београду, у часопису ове установе “Војноисторијски гласник”. Чланак пуковника Иветића објављен је у броју 1-2 за 2004. годину, под насловом “Случај партизанских злочина у логору у Малом лошињу 1943. године” (страна 137-159). Како пише аутор, ово је први чланак о злочинима “Народноослбодилачке војске Југославије” икаде објављен у овом часопису. Такође, и у било ком другом војном гласилу.

Пуковник Иветић најпре констатује да су припаднике Југословенске војске у Отаџбини у то време земље антихитлерове коалиције сматрале савезничком војском. Затим подсећа на “опште услове у којима су извођени партизански злочини”. Њих је било током читавог рата. Убијани су “прочетнички елементи”, као и они припадници комунистичког покрета који су сматрали да је важније бранити народ од усташа, него провоцирати Италијане. У стрељању потоњих истицао се народни херој Петар Грубар, обавештајни официр Главног Штаба Хрватске. Примера ради, он је 11, јула 1942, у селу Шкаре организовао јавно стрељање девет младића из партизанског батањона “Божидар Аџија”. Потом је за десетак дана ухапсио 150 особа, од којих су 23 стрељане по кратком поступку.

Злочини партизана учестали су 1943, јер се те године “припремао десант Западних савезника на јадранску обалу”.

Како је Југословенкса војска у Отаџбини у септембру 1943. изводила успешне операције за стварање мостобрана за искрцавање савезника, постојање упоришта ЈВуО на острву Лошињ сматрани је у Врховном штабу НОВЈ озбиљном опасношћу, те је 22. септембра врховна команда НОВЈ наредио главном штабу НОВ Хрватске: “Четничко упориште на Лошињу ликвидирајте”.

Главни штаб Хрватске издао је 16. септембра следеће наређење:

Због опасности од четника у овој фази борбе, нису нам потребни њихови заробњеници. Све заробљенике одмах ликвидирајте. То чинити и убудуће.

Наређење су потписали командант и политички комесар Главног штаба Хрватске, Иван Гошњак и Владимир Бакарић. На овај начин је у Горском Котору и горњој Лици сепетембра и октобра 1943. године убијено 600 четника.

На Лошињу по капитулацији Италије, према пуковнику Иветићу, нашло око 500 четника и око 200 чланова њихових породица. Они су успоставили радио везу са Југословенском владом и Савезницима, тако да је већ 11. септембра овде пристала једна британска подморница. Четници су тада изјавили да чекају савезничке инвазионе трупе,а уједно, са копна, немачки напад, због кога се утврђују. Како од доласка Савезника није било ништа, са острва ускоро одлази око 200 четника и део цивила. Преосталом људству командовало је шест официра, три Србина и три Хрвата. У зору 25. септембра ове четнике нападају партизани са далеко бројнијим снагама, на челу са 13. дивизијом. Део четника успева да отплови пут Италије, на два брода, док су се остали предали после краће борбе, поверавши у часну реч комуниста.

Заробљени припадници ЈВуО убијани су на најбруталнији начин, али су их углавном клали и бацали у море. Резервни поручник Антон Шустер из Сушака узвикнуо је пред мештанима “Живјела Југославија” и замолио да пренесу краљу Петру Другом да је испунио заклетву и да је срећан што умире за Југославију. Поједени мештани су негодовали , те је ликвидација настављена на палуби једног од партизанских бродова, а лешеве су такође бацали у море.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 01:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Црвени терор у Херцеговини

Најобимнији рад о партизанским злочинима у Херцеговини, двотомону књигу “Крваво коло херцеговачко 1941 – 1942″, објавио је партизан и високи официр Титове армије, др Саво Скоко. Многобројна документа која је сакупио на ову тему, др Скоко је употпунио аутентичним сведочењима партизана очевидаца догађаја.

Према др Сави Скоку, злочини партизана у Херцеговини одвијали су се на овај начин:

У прве велике злочине партизана у Херцеговини спада убиство тројце калуђера у манастиру Дужи, 23. децембра 1941. Били су то стари руски калуђери, избегли после 1917. године од бољшевичког терора. Партизани су их натерали да сами себи ископају раку, свирепо су их ликвидирали хладним оружјем и потом опустошили манастир.

У злочинима је предњачио Први ударни батаљон, специјално основан за ову намену, 28. јануара 1942. За команданта је постављен Владо Шегрт, а у штабу су били Стево Ковачевић, Љубо Ковачевић и Милија Станишић. Дан по оснивању ове јединице, у Ораховицу стиже Миро Попара, секретар Окружног комитета КПЈ за Северну Херцеговину, и партизанима саопштава закључке са Саветовања у Иванчићима о “бескомпромисној борби против “петоколонаша српске националности”. Већ 30/31. јануара Преки војни суд Првог ударног батаљона осуђује на смрт 16 “наијстакнутијих разбијача народоослободилачке борбе” у Дабарској вили.

Под непосредном командом Саве Ковачевића и Петра Драпшина, 27. фебруара партизани под оптужбом да су учествовали у убиству из заседе Ђоке Путице, команданта Оперативног штаба за Херцеговину, на Радачком Бријегу стрељају 21 сељака. После “ужасно суровог” наступа и стрељања пред великим народним збором, партизани су, пише Саво Скоко, око убијених заиграли коло. У извештају Оперативног штаба за Херцеговину и Јужну Далмацију, о овом догађају је записано:

Народно весеље, које је настало после збора, играње и пјевање сто метара од гробова петоколонашких четничких изрода, најдубље показује да су Љубомирци схватили и одобрили казне изречене против бандита.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 07:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
фебруара партизани под оптужбом да су учествовали у убиству из заседе Ђоке Путице, команданта Оперативног штаба за Херцеговину,
[/quote]
A šta ako ovi nije bila samo optužba? Ako ovi "seljaci" (kao da su partizani bili regularna vojska, a ne isto tako seljaci) stvarno jesu uradili to za šta se terete? Sada je trend ocrnjivanja partizana, sabirajući ove cifre koje izbacuju razne komisije i razni autori na kraju ćemo doći do cifre koja će biti veća od broja Srba pobijenih od strane ustaša ili Nijemaca....Da li su partizani činili zločine? Jesu. Da li se sada pretjeruje u ocrnjivanju istih? Itekako.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 08:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Bez citanja moze se pogoditi ko ce prvi stati na branik komunizma.

Nije trend ocrnjivanja partizana nego je tek sada nakon toliko godina moguce pogledati stvari u sirem kontekstu, sa mnogo vise dostupnih informacija i mnogo manje cenzure nego prije.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 08:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shakal je napisao:
Bez citanja moze se pogoditi ko ce prvi stati na branik komunizma.

Isto tako i predviditi ko će prvi da se javi nakon toga. Šta tebe boli patka što ja simpatišem NOP? I slobodno preleti ovu temu, prebroj moje postove i pročitaj kakvi su... :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 08:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zato sto mi u oci uvijek upada zatucanost bilo koje vrste.

Poslednji put menjao shakal dana 30 Jul 2013, 08:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 08:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Isto tako teško je biti nepristrasan,nekome je otac ili djed bio u partizanima pa je za očekivati da je taj isti u tom smjeru vaspitavan.Identično je i sa četnicima i njihovim potomcima

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 17:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
shakal je napisao:
Zato sto mi u oci uvijek upada zatucanost bilo koje vrste.

Meni su pradjeda streljali partizani zbog seoske politike i stare svađe - došao Peko Dapčević sa vojskom i komšija ga prijavio da je pomagao četnike i fašiste, a njemu sinovac prvoborac ustanik (izgubio oko i odlikovan) Ovi to nisu znali nego ga po kratkom postupku iza kuće...kad se otkrila zabuna kasno je bilo :angry1: I ipak držim stranu partizanima i NOB-u.
Drugi pradjed u četnicima poginuo, a njegov brat od strica bio lokalni vojvoda - kabadahija i siledžija, provodio politiku cezarovski, prvi u selu, štitio dupe seoskim knezovima on i brat dok je moja prabaka istima davala dukat za sepet kukuruza da prehrani djecu :roll: E takve su gazde partizani uz plot i po kratkom postupku što im ne zamjeram nimalo :evil: al to su uglavnom te "žrtve komunizma" koje treba rehabilitovati :evil3: Ne kažem da nije bilo zločina, naprotiv, ali preseravaju se brate...

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Obozavam ovakve price kad neko istoriju rekonstruise na osnovu price iz svog sela.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2013, 10:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Najbolji su ti iz feljtona po novinama koji ne znaju ni oznake raspoznati jedinica a kače im fotke, ili ne znaju činjenice a podvlače teze...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2013, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti se izgleda nasao prozvanim

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2013, 13:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
mir djeco ! zvacu vladiku Grigorija da zavede red !

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2013, 13:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Ti se izgleda nasao prozvanim

Jok, samo dajem repliku na komentar....

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2013, 13:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tebi jos nije jasno da je jedino validno ono sto je bazirano na pseudoistrazivackom radu Miloslava Samardzica iz izdavacke kuce Pogledi. to je takva hiperprodukcija gluposti , falsifikata i poluistina kombiniranih sa sto vise fotografija da kod mladih napaljenih desnicara izaziva odredjeni porast hormona srece sa krvavom zavrsnicom.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2013, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
tebi jos nije jasno da je jedino validno ono sto je bazirano na pseudoistrazivackom radu Miloslava Samardzica iz izdavacke kuce Pogledi. to je takva hiperprodukcija gluposti , falsifikata i poluistina kombiniranih sa sto vise fotografija da kod mladih napaljenih desnicara izaziva odredjeni porast hormona srece sa krvavom zavrsnicom.

Nista Samardzic, Pogledi...

Samo Dedijer - objektivno i nepristrasno.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2013, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma kaki Dedijer, Pogledi rules !

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2013, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
dr. Jovo Ubiparip je napisao:

Nista Samardzic, Pogledi...

Samo Dedijer - objektivno i nepristrasno.

И Ђико (да се не заборави).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 395 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]