banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 226 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jezici?
PostPoslato: 12 Apr 2013, 12:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
On topic - engleski prilicno dobro (kad se uhodam), njemacki komunikativno, poljski perfekt (bez stranog akcenta), makedoski manje-vise (nisam ga dugo koristio), nesto malo arapskog. Zacucudjuce lako sam se sporazumijevao sa Spancima, iako nikad nisam ucio ni jedan romanski jezik (ne racunajuci latinski).

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2013, 21:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2013, 00:37
Engleski odlican a italijanski pomalo s obzirom da ga ucim u skoli. :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2013, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Pomalo ruski :)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2013, 21:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve je dobro dok nemas profesora solfedja koji je nalozen na ruski kao baba na peMziju. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 08:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Solfedjo je sam po sebi za zatvora :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Engleski i njemacki tecno i na to sam ponosan. Francuski ucio u srednjoj pa jos neki kursevi ali nema sanse, nisam za taj jezik i gotovo. Znam par osnovnih fraza samo. Trenutno ucim spanski i odusevljen sam kako se lako pamti. Planiram da forsiram dok ga ne progovorim perfektno.

To koliko neko prica neki jezik je stvarno diskutabilna stvar. Doziveo sam milion puta kako svi se hvale pricaju engleski a onda kad ga progovore :confused2: Akcenat para usi a fond reci samo osnovni. To ja ne smatram znanjem i poznavanjem jednog jezika.
Primer su studenti u Austriji. Svi pricaju da znaju njemacki i logicno se i ocekuje od njih posto studiraju na istom. Ja na prste jedne ruke bih nabrojao ljude koji znaju nemacki ovo ostali su sramota za nas narod. Znaju nemacko samo ono osnovno,dovoljno za prolaz na studiju a kad progovore ajooooj zali boze. Mene glava zaboli odmah.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 18:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Ma svi ste vi goli k.... za mene.
Baratam skoro svakodnevno sa 6 jezika (prevedeno na nas nijedan ne znam). Srpski (upitno), engleski perfekt (vjerovatno se smiju mom akcentu kad pricam, sreca vise pisem), njemacki koristim (malo bolje nego dvogodisnji gasterbajter), italijanski (naglabam), francuski ponesto (google translate cesto pomogne) i grcki (fond rijeci kao 4-godisnjak, slovo ne znam ni jedno).

Joj gdje cu zaboraviti spanski, ko kaze da sapunice nisu dobre, al' nisam pro pa ne racunam :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
"Znati engleski" je danas fraza koja se nikako ne može uzeti jednoznačno, stoga je i teško nekoga osuđivati samo na osnovu akcenta, ili sklopa rečenice. Među onima kojima je maternji, postoji milion različitih akcenata (npr. za Škote niko ni ne smatra da pričaju engleskim :D ), tako da "ruski" akcenat karakterističan za nas Slovene, pretpostavljam zbog naviknutosti na tvrde glasove, nije neka posebna mana. Ko može tvrditi da je to "nepravilnije" od izgovora jednog teksaškog redneka? :D

"Znati engleski" značenjem varira od namjene samog jezika - nekom ko godinama gleda filmove na engleskom bez titlova, i čita štampu i stranice na njemu, ne može se tvrditi da "ne zna engleski", iako će možda imati određenih govornih problema, ako ga ne koristi na taj način. Ili, danas se u poslovnom svijetu koristi čitav niz "engleskih jezika" - ko god je imao nekog iskustva sa npr. nevladinim organizacijama i projektima, zna da je tamo u upotrebi tzv. briselski engleski, sa sebi svojstvenom terminologijom, koju neko kome je, opet, engleski maternji, ne poznaje "po difoltu".

Ja želim da u budućnosti naučim nešto italijanskog, jer mi se čini da je to sjajan jezik za ispoljavanje nezadovoljstva, npr. kad vas drugar rastura u stonom tenisu, a vi nikako da pogodite što ste zamislili :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Popokatepetl je napisao:
Ja želim da u budućnosti naučim nešto italijanskog, jer mi se čini da je to sjajan jezik za ispoljavanje nezadovoljstva, npr. kad vas drugar rastura u stonom tenisu, a vi nikako da pogodite što ste zamislili :D

Šta će ti bolji jezik za "ispoljavanje nezadovoljstva" od maternjeg? :)
Italijani i inače Latini jesu temperamentan narod ali imaju veoma siromašan riječnik kad su ta ispoljavnja u pitanju pogotovo psovke, u odnosu na recimo naš jezik, koji je izuzetno lingvistički bogat raznim psovkama.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 20:58 
Sto se mog poznavanja jezika tice engleski nemam problema (naglasak blagi uzas kada pricam, a to je jednom u 20 godina do sada), ucim njemacki zadnjih pola godine i fino ide za sada.

Fino je poznavati strane jezike, ali kolika je realno potreba da se zna 6-7 jezika, mislim treba to znanje "odrzavati" da ne padne u zaborav...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Ја заиста не знам зашто се ругате човјеку, кад ни сами не познајете свој језик?
Узмите своје постове; прегледајте их; покушајте да уочите најчешће грешке: неразликовање је и ије, састављено и растављено писање рјечце не, ошишана латиница...о интерпункцији и стилистици да не говорим.

Ја сам сазнао да не познајем свој језик онда кад сам почео да преводим. Читаш текст на страном језику, савршено га разумијеш, а жива патња је то изразити на прави начин у свом језику. Више користим рјечник синонима у српском него страни рјечник.

Ако желите некоме да се ругате како је неписмен, прво сами морате бити савршено писмени. Уколико вам је довољно да вас разумију, без обзира на правопис, не ругајте се никоме. Тако да... Доста више! :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 22:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Talija je napisao:
Što će ti bolji jezik za "ispoljavanje nezadovoljstva" od maternjeg? :)
Italijani i inače Latini jesu temperamentan narod ali imaju veoma siromašan riječnik kad su ta ispoljavnja u pitanju pogotovo psovke, u odnosu na recimo naš jezik, koji je izuzetno lingvistički bogat raznim psovkama.

Che voludo, no me jodas!

Tačno da nema boljeg jezika za ispoljavanje nezadovoljstva od maternjeg, ali ne znam otkud ti to da Latini imaju siromašan riječnik po tom pitanju. To je prilično netačno, latinski španski obiluje izrazima za sve moguće situacije.

Ne uzimajte serije za reference, ako ne pričate jezik. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 00:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tačno, ne poznajem te jezike, ali je o tome je i Telebak u jednoj emisiji pričao, kako čak ni Turci koji su kroz istoriju ljude nabijali na kolac u žargonu nemaju izraze (psovke) kao što imamo mi. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 17:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Možda je Telebak ekspert za srpski jezik, ali sam nešto sumnjičav u njegovo poznavanje drugih jezika. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 17:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali vjerujem da bolje poznaje tu materiju iz prostog razloga što mu je to struka. A i više puta sam čula da Italijani samo psuju porka madonu i ništa više. :D
Nego nebitno, svaki narod na svom jeziku na neki način izražava emocije, a ja rekoh Popketu da mu je maternji ipak najpogodniji jer nije lako pronaći strane psovke, to se obično izostavlja iz svih riječnika i prevoda. :D
Neki dan igram igricu na FB, što više slova na engleskom jeziku a u vidu slagalice i fino se složilo dick, cock, fuck, i pogađaš - nijednu riječ mi priznalo nije. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Popokatepetl je napisao:
"Znati engleski" je danas fraza koja se nikako ne može uzeti jednoznačno, stoga je i teško nekoga osuđivati samo na osnovu akcenta, ili sklopa rečenice. Među onima kojima je maternji, postoji milion različitih akcenata (npr. za Škote niko ni ne smatra da pričaju engleskim :D ), tako da "ruski" akcenat karakterističan za nas Slovene, pretpostavljam zbog naviknutosti na tvrde glasove, nije neka posebna mana. Ko može tvrditi da je to "nepravilnije" od izgovora jednog teksaškog redneka? :D

"Znati engleski" značenjem varira od namjene samog jezika - nekom ko godinama gleda filmove na engleskom bez titlova, i čita štampu i stranice na njemu, ne može se tvrditi da "ne zna engleski", iako će možda imati određenih govornih problema, ako ga ne koristi na taj način. Ili, danas se u poslovnom svijetu koristi čitav niz "engleskih jezika" - ko god je imao nekog iskustva sa npr. nevladinim organizacijama i projektima, zna da je tamo u upotrebi tzv. briselski engleski, sa sebi svojstvenom terminologijom, koju neko kome je, opet, engleski maternji, ne poznaje "po difoltu".

+1 :) Једном сам ишао да преводим нешто у болницу, између доктора и неке СФОР-ове делегације. Ја патње кад не знаш терминологију...
Што се тиче знања матерњег језика, јуче на часу руског сконтах да је "гдје идеш" и "гдје ћеш" неправилно. :)
Е да, што се тиче псовки, рекоше ми да је грчки још гори од нашег језика. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Poslednji put menjao sinip dana 21 Apr 2013, 18:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 18:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hertzo, solfedjo je nekad dovoljan za samoubistvo :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 20:35 
Citiraj:
Што се тиче знања матерњег језика, јуче на часу руског сконтах да је "гдје идеш" и "гдје ћеш" неправилно. :)

Isto kao sto "kuda" i "gdje" nije isto...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Engleski vrlo dobar :)

Njemacki ucio u srednjoj i nista nisam naucio xD

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2013, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Strašno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 226 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]