banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Mar 2024, 12:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Feb 2013, 16:52 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
Nije ovo cudno...Iskreno, sve i jedna diploma sa privatnog fakulteta je u rangu ove lazne diplome.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/obr ... 80857.html

S lažnom američkom diplomom predaje u BiH i regiji





Dejan Šajinović - 21.02.2013 09:00 Foto

BANJALUKA - Šaban Nurić iz Gračanice uspio je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih univerziteta Mičigen Stejt juniverzitija koju je imao - lažna.

Uspio je da prevari čak i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava. Na osnovu ove diplome Nurić je držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu. Cijeli slučaj, pak, izbio je na vidjelo nakon što su "Nezavisne novine" dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su ubrzo nakon što su započeli predavanja na jednom fakultetu u Srbiji na kojem je Nurić predavao uputili protestno pismo i žalili se na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.

"Nezavisne" su nakon dobijanja ove informacije uputile dopis Univerzitetu Mičigen, na kojem nam je potvrđeno da "se sa stoodstotnom sigurnošću radi o falsifikatu". U Studentskoj službi te ustanove nam je potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan, te da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.

Saznali smo, takođe, da je provjerom registra studenata u američkoj državi Mičigen utvrđeno da Nurić nije stekao nikakvo znanje ni na jednom univerzitetu u toj državi, te da su o falsifikatu diplome obavijestili i nadležnu agenciju za visoko školstvo u SAD, kao i američku federalnu policiju FBI.

Komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS za priznavanje diploma je, prema dopisu koji je u posjedu "Nezavisnih", Nuriću diplomu priznala 17. februara 2009. godine. Na čelu Komisije bio je profesor Mile Dmičić, a članovi Komisije su profesori Mirjana Rađenović i Ivanka Marković.

“ U Mičigenskom univerzitetu potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan te da je i Alsup potvrdio da je diploma lažna


Dmičić je rekao da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na osnovu dokumenata koje dobije od sekretara Komisije utvrdi da li postoji univerzitet koji je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rješenje.

"Ako je on to falsifikovao, naravno, onda je učinio krivično djelo na osnovu podnošenja lažnog dokumenta i treba da odgovara", rekao je Dmičić.

Jelena Starčević, sekretar Komisije, koja je, kako je rekla, u trenutku kad je ovo rješenje izdato bila na trudničkom bolovanju, istakla je da je Ministarstvo pokrenulo postupak provjere diplome čim je od "Nezavisnih" dobilo informaciju.

"Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata visokoškolskih isprava obratiće se Univerzitetu direktno. Zatražićemo informacije i od CIP-a, jer je to jedini zakonom i Lisabonskom konvencijom propisani put za pribavljanje informacija o stranim diplomama. Komisija mora poštovati pretpostavku istinitosti sadržaja diplome sve dok se ne dokaže suprotno, jer je u pitanju javna isprava", istakla je Starčevićeva.

U Komisiji za priznavanje diploma Ministarstva obrazovanja FBiH nam je rečeno da oni nemaju nadležnost za priznavanje stranih diploma visokoškolskih ustanova.

"Mi vršimo priznavanje samo srednjoškolskih diploma, a visokoškolske diplome mogu biti priznate na nekom od sedam univerziteta u FBiH koji su akreditovani za te poslove", rečeno nam je u Komisiji. I u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nam je rečeno da se priznavanje diploma obavlja na nivou univerziteta.

Na privatnom Pravnom fakultetu u Kiseljaku nam je potvrđeno da je Nurić njihov redovni profesor, ali su istakli da nemaju nikakva saznanja o neispravnosti njegove diplome na osnovu koje predaje.

Iz Akademije za poslovnu ekonomiju u Čačku, na kojoj je Nurić takođe redovni profesor, nam je rečeno da se s pitanjima o Nurićevoj diplomi obratimo vlasniku.

"Profesor Nurić jeste zaposlen kao redovan profesor na našem fakultetu, ali ne znam ništa o toj diplomi, to pitajte vlasnika", rečeno nam je u Sekretarijatu škole.

Ni na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, na kojem Nurić takođe predaje, nisu htjeli razgovarati na tu temu, jer "sekretar nije u zgradi", te nam je rečeno da nazovemo danas.

O kakvom se profesoru radi, svjedoče pisma njegovih studenata. "Nezavisne" su u posjedu mejla jednog studenta kojem je Nurić mentor. Zbog zaštite njegovog identiteta navešćemo samo da se student žali da mu Nurić nije dostavio nikakve materijale iz kojih bi učio, i to nekoliko sedmica pred diplomski rad, zbog čega je student posumnjao u ozbiljnost Nurića kao profesora.

"Nezavisne" su u posjedu prepiske između profesora i uprave jednog od privatnih univerziteta u Srbiji na kojem predaje Nurić, koji govori o kvalitetu nastave koju održava Nurić.

“ O falsifikatu diplome obaviješteni nadležna agencija za visoko školstvo u SAD i FBI


"Mi ćemo tražiti da razvuku nastavu od desetak časova po tri iz jednog predmeta, tri iz drugog za ovu subotu i tako i za nedelju, čime ćemo dobiti na vremenu da rešimo do kraja sve u vezi s programom, pokriti njihovo (studentsko) nezadovoljstvo, privući druge da upišu, privući zaposlene i moći da tražimo uplatu rate jer oklevaju. Naši u centrima su uplašeni, nervozni i nestrpljivi jer studenti i ovi iz bolnice vrše pritisak na njih, a oni na nas", stoji u mejlu.

Nurić nam je juče u telefonskom razgovoru rekao da se radi o nesporazumu.

"Šta je vama ljudi, pobogu, brate? Ne znam otkud to, šta je to? Niste vi ništa mogli dobiti s Univerziteta bez moje saglasnosti. Nije to to. Ovo što sam ja je Law School. Vi ste nešto lijevo, vidim ja da mi je to skroz nepoznato. To što ste spomenuli je nešto drugo, a ovo moje je School of Law. Ne znam šta je, ko to čačka i zašto? Ali nema veze, samo vi radite svoj posao", rekao je Nurić.

Saznajemo da je Nurić bio mentor i nekim poznatim ljudima iz javnog života u Srbiji, ali da navodno niko nije znao da se radi o lažnom profesoru.
Ukrao tri studijska programa

Jana Marinković-Nikoletić, vlasnica Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banjaluke, ranije je ispričala da joj je bivši saradnik, profesor Šaban Nurić, ukrao tri studijska programa.

Ta tri programa je, kako je tada kazala, Nurić za samo tri dana licencirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčko distriktu (IUBD).

Da bi zaštitila svoj elaborat i program rada, Marinković-Nikoletićeva je ispričala da je bila primorana da pred banjalučkim Okružnim privrednim sudom tuži IUBD.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Feb 2013, 16:59 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19110
Lokacija: Mare Tranquillitatis
Nije on kriv nego ovi majmuni koji su je nostrifikovali.

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Feb 2013, 17:18 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Postovi: 2437
Lokacija: Bandza Luka
Kralj

_________________
Ja sam Sotir zvani đubre,stara majko


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 11:33 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Postovi: 6443
Lokacija: Majka Rusija
Citiraj:
Dmičić je rekao da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome


Дабоме да није. Потребан је посебан курс и дуготрајан тренинг да би се неко оспособио да пошаље мејл и пита "Да ли је тај-и-тај докторирао код вас?". Не може то свако да ради.

_________________
Ne možemo ništa uraditi za jednu sekundu, to mogu samo Srbi.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 12:17 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 23477
Pa treba znati i stani jezik za to. Ili barem Google Translate koristiti. :)

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 13:23 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Postovi: 5275
Lokacija: banja luka
Lik je uspio u zivotu, zaje..o je zaje...te. A taman je pristedio i koju paricu ako mu dune da stvarno ode i doktorira na tom fakultetu :D.

_________________
It ́s better to die on your feet than live on your knees.
Opet je gužva pred kontejnerom...
Imbecili i debili ogroman je zbir, moj glas danas odlazi u manastir
I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 17:12 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Postovi: 1995
Lokacija: Izmedju zemlje i neba
To jos uopste nije proverena informacija tako da treba malo sacekati. Ovo sto kaze nezavisne kontaktirale fakultet u USA to okaci macku o rep, to je supljak. Ministarstvo je poslalo dopis u USA da se potvrdi originalnost. Ako je stvarno lazirao onda na robiju a ne samo ponistiti nostrifikaciju.

Sto se tice ministarstva i nostrifikacija oni ne konktaktiraju fakultete i ne proveravaju jeste li vi stvarno zavrsili taj fakultet vec odrade svoj posao u skladu s dokumentacijom koja se dostavi tj. oni traze odredjenu dokumentaciju i ako je dostavite oni odrade posao.


Poslednji put menjao ratkop dana 23 Feb 2013, 17:16, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 17:16 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Postovi: 7114
Šta nije proverena informacija?

Komisija RS-a za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja oglasila je juče, svoje ranije doneseno rješenje o priznavanju doktorske diplome ništavim.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 17:21 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Postovi: 1995
Lokacija: Izmedju zemlje i neba
o tome nisam obavjste niti sam igde procitao oficijalni oglas o ponistenju. kad ga objave prvi kazem da tipa treba na robiju odmah. Nije on sam mogao cjelu diplomu lazirati, ima tu drugih igraca, sve ih treba u mardelju.

EDIT. nasao sam demante, oduzeta mu je titula. Mene sad interesuje ono najvaznije, hoce li on odgovarati za to?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 17:27 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Postovi: 7114
A zašto bi odgovarao? Šta je uradio loše?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Feb 2013, 18:14 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 31179
Lokacija: Je Suis Ahmed
fascinatno je da je incijativa dosla od studenata sa privatnog, mogu misliti kakva su im predavanja bila

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 25 Feb 2013, 11:34 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.nezavisne.com/zivot-stil/obr ... 81400.html

Šaban Nurić falsifikovao i potvrdu da je predavač u Kanadi





Dejan Šajinović - 24.02.2013 21:08 Foto

BANJALUKA - Šaban Nurić iz Gračanice, osim što je falsifikovao doktorat iz Amerike i magisterij sa Univerziteta u Beogradu, falsifikovao je i potvrdu Pravnog fakulteta Univerziteta Western Ontario iz Kanade da je tamo predavač.

"Nezavisnim" je, naime, kasno u petak po našem vremenu stigao dopis pomenutog kanadskog univerziteta u kojem nam je potvrđeno da Nurić nikad nije predavao na toj ustanovi, iako je u BiH prilikom zaposlenja na raznim privatnim univerzitetima Nurić podnosio potvrdu da je predavač na tom kanadskom fakultetu.

"Dokument koji ste nam poslali na provjeru ne potiče sa Univerziteta Western Ontario. Šaban Nurić nikad nije registrovan kao predavač u našoj ustanovi", odgovorila nam je Suzan Ajrs, portparol Univerziteta.

Na falsifikovanom dokumentu je vidljiv logo Univerziteta i navodni potpis kancelara Univerziteta, bez pečata. U lažnom dokumentu, takođe, piše da je kancelar Univerziteta na preporuku Pravnog fakulteta (Faculty of Law), u skladu sa Statutom ustanove, odobrio akademski angažman Nurića na Univerzitetu Western Ontario.

"Doktor pravnih nauka Šaban Nurić je počev od prvog dana septembra 2005. godine promovisan sa pozicije instruktora na poziciju pridruženog profesora u području ustavnog prava i modernih političkih sistema", navedeno je u tom dokumentu.

Podsjećamo, "Nezavisne" su u četvrtak objavile da je Nurić falsifikovao diplomu Državnog univerziteta u Mičigenu, a u petak popodne je Komisija za priznavanje diploma Ministarstva prosvjete i kulture RS poništila nostrifikaciju ove diplome koju mu je izdala u aprilu 2009. godine. Na osnovu ovog rješenja Nurić je tražio zaposlenje na više privatnih fakulteta i univerziteta u BiH i regionu.

"Nezavisne" su dobile potvrdu i od Univerziteta u Beogradu da je Nurić upisao, ali nikad nije završio magistarski studij na Pravnom fakultetu na toj ustanovi.

Nurić je univerzitetima na kojima je predavao podnosio potvrde da je magistar pravnih nauka i da je magisterij stekao na toj ustanovi u Beogradu.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je juče da je odgovornost na Komisiji za informisanje i priznavanje diploma.

"U sistemu postoji nadležnost ko šta treba da radi. Postoji Komisija za nostrifikaciju. Ako Komisija ne uradi svoj dio posla, onda je odgovornost jasno locirana. Ona treba da u skladu sa propisima, koji su joj dali tu nadležnost, nostrifikuje diplome koje su stečene vani", rekao je Radojičić.

Radojičić je ukazao na mnogo veći problem u BiH koji se odnosi na neujednačenost kriterija i neuređenost propisa, čime postoji sistemski problem kvaliteta obrazovanja stečenog na raznim školskim ustanovama.

"Imate šupalj sistem, jer oko vas u istom ambijentu imate nekoliko teritorijalnih jedinica u kojima može da se radi kako god ko hoće. Jedni u BiH urede oblast i postave standarde, a neko ode u drugu teritorijalnu jedinicu u kojoj ne postoje standardi i dođe kod vas sa diplomom i traži zaposlenje. Može vam se desiti da čak, ako ovdje potpuno uredite sistem i univerziteti imaju, narodski rečeno, dozvolu za rad, dobijate diplome upitnog kvaliteta iz najbližeg komšiluka, gdje nikakvog sistema nema", rekao je Radojičić.

Jelena Starčević, sekretar Komisije, pak, tvrdi da odgovornost Komisije ne postoji jer je ona uradila sve što je predviđeno pravilnikom iz 2007. godine, koji je tada bio na snazi.

"Tim pravilnikom nije izričito bilo propisano da se provjerava akreditacija visokoškolske ustanove i programa, ali je bilo propisano da se prilikom priznavanja, između ostalog, uzima u obzir i sistem obrazovanja zemlje u kojoj je stečena isprava, te je na osnovu ove odredbe Komisija provjerila i utvrdila da State University of Michigan, USA, ima akreditaciju, kao i da je ima njegova sastavnica - College of Law i program Doctor Juris", istakla je Starčevićeva.

Nurić nam se juče nije javio na telefon, a nekim medijima, sa kojima je razgovarao, tvrdi da je žrtva prevare, te je zaprijetio tužbama "čim se slegne prašina".

Iz Ambasade SAD u Sarajevu nam je rečeno da se do sada niko iz Univerziteta u Mičigenu nije obratio za eventualne informacije o Nuriću.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 25 Feb 2013, 15:10 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.nezavisne.com/zivot-stil/obr ... 81476.html

Krivična prijava protiv Šabana Nurića


Srna - 25.02.2013 14:10

BANJALUKA - Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja Republike Srpske podnijeće Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske krivičnu prijavu protiv Šabana Nurića zbog falsifikovanja diplome, izjavila je sekretar Komisije Jelena Starčević.

Ona je dodala da će u vezi sa ovim slučajem biti zatražena pomoć Pravobranilaštva Srpske, a biće obaviješteni Republička uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo civilnih poslova BiH i sve visokoškolske ustanove u Srpskoj.

"Nurić nije falsifikovao samo svoju doktorsku diplomu i magistarski studij, što je potvrdio rektorat u Beogradu, nego je oštetio mnoge studente u čiju ćemo zaštitu stati, ali će oni, ipak, morati polagati ispite pred drugim profesorima", rekla je Starčevićeva novinarima.

Ona je dodala da će Komisija diplomatskim putem poslati zahtjev Ministarstvu inostranih poslova Srbije da se ova informacija potvrdi.

Starčevićeva je napomenula da će o ovom slučaju biti obaviještene i nadležne pravosudne institucije Srbije i Hrvatske, jer postoji opravdana sumnja da je Nurić i u tim državama koristio lažne isprave.

Ona je rekla da Komisija nije nadležna za utvrđivanje vjerodostojnosti diploma, dodajući da je Nurić obmanuo Komisiju, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i nadležne opštinske organe, te školske ustanove u kojima je radio.

"Nurić je obmanuo i profesore sa kojima je zajedno pisao udžbenike", rekla je Starčevićeva, ističući da je odgovoran jer se potpisao ispod lažnih dokumenata.

Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja je u petak, 22. februara, proglasila nevažećim ranije doneseno rješenje o nostrifikaciji doktorske diplome Šabana Nurića, koji je držao predavanja na visokoškolskim ustanovama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs