Tvoji ostali rođaci što su preživjeli gledaju jedni u druge bez krova nad glavom, ti i dalje citiraš Bibliju i baš ti je gotiva. Da li je to normalna reakcija nekog ko je živ i zdrav?
Zašto bi mi bila gotiva, i šta bi kao trebao, kupiti ranbo nož, luk i strelu, vezati maramu oko glave i otići u osvetnički pohod? Pravo da ti kaem, u Biblij stoji "sklanjaj se od zla", nači da ja živim u gradu A i državi B, a država C i njene paravojne formacije D napadnu državu B i grad A (ako sam te dobro skužio), e u tom slučaju, ja bi na vrijeme ubro da se sprema neko sranje i ispalio se sa svojom porodicom što dalje od jebenih idiota koji se žele tamaniti i kraj priče.
_________________ A MAN'S GOT TO DO WHAT A MAN'S GOT TO DO!!!
Jos mi nisi odgovorio sta bi bilo da se narod nije protiv hitlera ustao. Pa svi bi bili na nebu onda.
To ne ubij kao zapovjed. Pa mora valjda biti objasnjenje neko dalje koga sta gdje kako..sto.. Jer da je suhoparno mogli bi zabraniti ubijanje kokosiju jer pise ne ubij
Kako je mojsije vodio ratove i odnosi li se ta zapovjed za njega i njegove sljedbenike ?
_________________ Molitva njihova biće u njima: “Hvaljen neka si, Allahu!”, pozdrav njihov; “Mir vama!”, a njihova posljednja molitva: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo!’” { Kur`an 10:10}
Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42 Postovi: 13362 Lokacija: Otac Grmec i Majka Kozara:)
apokalipto je napisao:
Jest off al da pitam ukratko ako moze odgovor
gledam na OBN-u polemika izmedju hodze popa i svestenika i kaze hodza da ima razlike u vjerovanju u boga i vjerovanja bogu Ako ima ko sta pametno da kaze ?
slusam dakar pa ako sta zeznem nemoj se ljutiti..
pise u N.Z da sotona vjeruje u Boga i uglavnom se misli na postojanje..vjerovati Bogu je vec druga stvar,npr Isusov odlazak na krst tj u smrt..
_________________ "Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich" --> Diamonds <--
gledam na OBN-u polemika izmedju hodze popa i svestenika i kaze hodza da ima razlike u vjerovanju u boga i vjerovanja bogu Ako ima ko sta pametno da kaze ?
slusam dakar pa ako sta zeznem nemoj se ljutiti..
pise u N.Z da sotona vjeruje u Boga i uglavnom se misli na postojanje..vjerovati Bogu je vec druga stvar,npr Isusov odlazak na krst tj u smrt..
sad sam ga razumio sejtan/vrag vjeruje u boga ali ne i bogu ok hvala
Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23 Postovi: 3662 Lokacija: Kad kreneš od Boske ka mljekari
old fashion men je napisao:
neizreverbiliziran je napisao:
Tvoji ostali rođaci što su preživjeli gledaju jedni u druge bez krova nad glavom, ti i dalje citiraš Bibliju i baš ti je gotiva. Da li je to normalna reakcija nekog ko je živ i zdrav?
Zašto bi mi bila gotiva, i šta bi kao trebao, kupiti ranbo nož, luk i strelu, vezati maramu oko glave i otići u osvetnički pohod? Pravo da ti kaem, u Biblij stoji "sklanjaj se od zla", nači da ja živim u gradu A i državi B, a država C i njene paravojne formacije D napadnu državu B i grad A (ako sam te dobro skužio), e u tom slučaju, ja bi na vrijeme ubro da se sprema neko sranje i ispalio se sa svojom porodicom što dalje od jebenih idiota koji se žele tamaniti i kraj priče.
Izgleda drugar da ti nisi još ništa stekao u životu krupno na jednom mjestu sa svojih 10 prstiju i mozgom komada 1 kada to govoriš. Šta ti misliš zašto su neki ljudi ostali na svojim ognjištima uprkos savjetima da bježe tokom građanskog rata? Kako gledaš na to da čovjek dvije trećine svog života uloži da stvori dom u svome mjestu Gradu Š i onda mora naguliti ne znajući i ne znam ti gdje?
apokalipto je napisao:
Spoiler:
Hajde staromodni čovječe odgovori mi nešto...
Živ si i zdrav. Ti i tvoja porodica živite u gradu A koji se nalazi u državi B. Država B zaratuje sa državom C, i paravojne formacije pod nazivom D koje ratuju pod zastavom države C upadnu u grad A i u uličnim borbama pogine dosta civila među kojima su i neki tvoji članovi porodice i paravojska se povuče nazad. Artiljerijska vatra države C krene tući po gradu A i između ostalog sruši ti i kuću gdje opasno ranjava jednog tvog člana familije. On podlegne ranama zbog krvarenja jer mu nema ko dati krv. Zatim dođe i zima. Tvoji ostali rođaci što su preživjeli gledaju jedni u druge bez krova nad glavom, ti i dalje citiraš Bibliju i baš ti je gotiva. Da li je to normalna reakcija nekog ko je živ i zdrav?
Jel normalna reakcija Hrista da u zadnjim minutama zivota moli Boga da oprosti sve grijehe svojih mucitelja i ubica?....ili milioni vjernika slijede lik i djelo "nezdrava" covjeka ?
Ja nisam Hristos, nego grešnik.
_________________ Ako si najbolji u sobi u pogresnoj si sobi
Jos mi nisi odgovorio sta bi bilo da se narod nije protiv hitlera ustao. Pa svi bi bili na nebu onda
Kako da ti odgovorim na hipotetičko pitanje? Eto Rusi su se borili protiv Hitlera na čelu sa Staljinom, izginulo ih je 20 miliona, ali su pobjedili Hitlera, međutim kasnije ih je Staljin pobio 40 miliona, naravno Rusa. Shvaćaš li poentu? Te ratove o kojima govoriš spominjući Mojsija, nije vodio Mojsije ti ratovi su imali tačno određene upute od Boga do u detalj, svako skretanje pa i banalno od tih uputa značilo je uništenje za Mojsijev narod, znači čitav narod je morao djelovati kao jedan i precizno se držati uputa dobijenih od Boga. Tako da te ratove možemo nazivati Božijim ratovima, znači vodio ih je Božij izabrani narod, uz Božiju pomoć, protiv Božij neprijatelja. Međutim, vrijeme takvih ratova je prošlo, a jedini rat koji će Bog uskoro voditi sa Isusom na čelu jeste "harmagedon".
Izgleda drugar da ti nisi još ništa stekao u životu krupno na jednom mjestu sa svojih 10 prstiju i mozgom komada 1 kada to govoriš.
Itekako sam stekao, sama kuća mi vrijedi 500 hiljada maraka, ali nije vrijedna niti jedne suze mog djeteta, nije vrijedna jedne vlasi kose, a kamoli života.
Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23 Postovi: 3662 Lokacija: Kad kreneš od Boske ka mljekari
Hajde dobro, onda idemo ovako... Da li ti misliš da li bi bilo moguće, kada bi bilo u državi jednoj 50% Jehovinih svjedoka stanovništva i da je napadne neka vojska, da svi nagule preko grane negdje?
Uostalom ti izgleda ne znaš kakav tretman imaju starosjedioci prema izbjeglicama generalno. Pogotovo kada čujem mnoga iskustva ljudi koji su pobjegli u Srbiju tih mračnih godina. Nije svakom omogućeno da bježi u ŠveCku ili šta ti ja znam Đe.
_________________ Ako si najbolji u sobi u pogresnoj si sobi
Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40 Postovi: 19110 Lokacija: Mare Tranquillitatis
old fashion men je napisao:
I kad budale završe oko svega ti se fino vratiš u tu istu državu iz koje si ispalio? A šta da svi fino ispale? Gdje bi se vratio?
Kako da ti odgovorim na hipotetičko pitanje? Eto Rusi su se borili protiv Hitlera na čelu sa Staljinom, izginulo ih je 20 miliona, ali su pobjedili Hitlera, međutim kasnije ih je Staljin pobio 40 miliona, naravno Rusa. Shvaćaš li poentu? Te ratove o kojima govoriš spominjući Mojsija, nije vodio Mojsije ti ratovi su imali tačno određene upute od Boga do u detalj, svako skretanje pa i banalno od tih uputa značilo je uništenje za Mojsijev narod, znači čitav narod je morao djelovati kao jedan i precizno se držati uputa dobijenih od Boga. Tako da te ratove možemo nazivati Božijim ratovima, znači vodio ih je Božij izabrani narod, uz Božiju pomoć, protiv Božij neprijatelja. Međutim, vrijeme takvih ratova je prošlo, a jedini rat koji će Bog uskoro voditi sa Isusom na čelu jeste armagedon.
Znaci ne ubij naredba nije bila za cijelo vrijeme. Iz tvoje price saznajemo da imaju ljudi koje bog ne voli zbog grijeha i saznajemo da su njegove sluge imale kodeks u ratu uredjen bozijom rijeci. Ipak su se borili i suzbojali zlo. Onda... Kako mozes govoriti da se to odnosilo samo za mojsijevo vrijeme i da takav odnos Boga i naroda, u kojem bog trazi da se preko ljudi desi promjena, neispravan u nasem vremenu. ? Ako je isus rekao da je poslan SAMO izgubljenim od izraela zasto i vremenski nije ogranicena njegpva poslanica ?
Sta je sa matej 10;34 i luka 19;27
_________________ Molitva njihova biće u njima: “Hvaljen neka si, Allahu!”, pozdrav njihov; “Mir vama!”, a njihova posljednja molitva: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo!’” { Kur`an 10:10}
Onda... Kako mozes govoriti da se to odnosilo samo za mojsijevo vrijeme i da takav odnos Boga i naroda, u kojem bog trazi da se preko ljudi desi promjena, neispravan u nasem vremenu. ?
Piše u Biblij, možda je u tvojoj religij drugačije, kao što je u katoličanstvu i pravoslavlju drugačije, međutim u hrišćanstvu je onako kako piše u Biblij, a hrišćani se drže Biblije i Božijih uputa bez bilo kakvog oduzimanja, dodavanja, ili nekih dilema.
Onda... Kako mozes govoriti da se to odnosilo samo za mojsijevo vrijeme i da takav odnos Boga i naroda, u kojem bog trazi da se preko ljudi desi promjena, neispravan u nasem vremenu. ?
Piše u Biblij, možda je u tvojoj religij drugačije, kao što je u katoličanstvu i pravoslavlju drugačije, međutim u hrišćanstvu je onako kako piše u Biblij, a hrišćani se drže Biblije i Božijih uputa bez bilo kakvog oduzimanja, dodavanja, ili nekih dilema.
Pa cekaj sta je sa onim luka 19:27 i matej 10:34 Ovaj js kad je pricao samnom i nesto mi pokusavao iz biblije pokazati markerom su bile neke recenice potamnjene, kako to sad ako uzimate ono iz biblije ?
Matej 10 : 34; "Nemojte misliti da sam došao donijeti mir na zemlju. Nisam došao donijeti mir, nego mač".
Trebaš pročitati ispred i iza tog redka i shvatiti kontekst, a ispred i iza stoji ovo
Spoiler:
32 Svatko tko pred ljudima prizna da je u zajedništvu sa mnom, i ja ću pred Ocem svojim koji je na nebesima priznati da sam u zajedništvu s njim, 33 a tko se god odrekne mene pred ljudima, i ja ću se odreći njega pred Ocem svojim koji je na nebesima. 34 Nemojte misliti da sam došao donijeti mir na zemlju. Nisam došao donijeti mir, nego mač. 35 Jer došao sam razdvojiti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine. 36 Doista, čovjeku će neprijatelji biti ukućani njegovi. 37 Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije me dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. 38 Tko ne prihvati svoj mučenički stup i ne ide za mnom, nije me dostojan. 39 Tko nađe svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život radi mene, naći će ga
Dakle, u 10. pglavlju Mateja zapisane su Isusove upute o službi koje je dao onima koji su išli propovijedati dobru vijest o ‘kraljevstvu nebeskom’. Tako smo svjedoci da se danas članovi obitelji odriču onih loji propovjedaju od vrata do vrata, mrze ih i progone, tu mržnju možeš i ovde na forumu uočiti, a upravo im je Isus proročanski o tome govorio u tim redcima. ” Ljudi, čak i članovi najbliže obitelji, mrzit će ih i progoniti, ali Isus im je naglasio: “Tko nađe svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život radi mene, naći će ga”. Znači ne možeš iz konteksta izvući neki redak i pokušati ga tumačiti van konteksta, jer to je presmješno, a to rade neznalice.
Dalje, Luka 19 : 27; "A one moje neprijatelje koji nisu htjeli da ja kraljujem nad njima dovedite ovamo i pogubite ih preda mnom".
Znači i ovde, uostalom kao i uvjek, ma šta čitao moraš pročitati i ispred i iza citiranog redka da bi shvatio o čemu se govori, a ispred i iza stoji ovo
Spoiler:
11 Dok su to slušali, ispričao im je još jednu usporedbu, jer je bio blizu Jeruzalema, a oni su mislili da će kraljevstvo Božje odmah biti uspostavljeno. 12 Zato je rekao: “Neki čovjek plemenita roda otputovao je u daleku zemlju da preuzme kraljevsku vlast i da se potom vrati. 13 Dozvao je deset svojih robova, dao im deset mina i rekao: ‘Trgujte dok ne dođem!’ 14 No njegovi su ga sunarodnjaci mrzili te su poslali za njim izaslanstvo s porukom: ‘Ne želimo da on kraljuje nad nama.’ 15 Kad se on vratio, nakon što je preuzeo kraljevsku vlast, zapovjedio je da mu dozovu one robove kojima je dao srebrni novac, da bi utvrdio što su zaradili. 16 Tada je pristupio prvi i rekao: ‘Gospodaru, tvoja mina donijela je deset mina.’ 17 A on mu je rekao: ‘Odlično, dobri robe! Zato što si bio vjeran u najmanjem, vladaj nad deset gradova!’ 18 Zatim je došao drugi i rekao: ‘Tvoja mina, gospodaru, donijela je pet mina.’ 19 I ovome je rekao: ‘Ti budi nad pet gradova!’ 20 A treći je došao i rekao: ‘Gospodaru, evo tvoje mine! Držao sam je pohranjenu u rupcu. 21 Bojao sam te se jer si strog čovjek, uzimaš što nisi uložio i žanješ što nisi posijao.’ 22 A on mu je odvratio: ‘Iz tvojih te usta sudim, zli robe. Znao si da sam strog čovjek, da uzimam što nisam uložio i žanjem što nisam posijao. 23 Zašto onda nisi moj srebrni novac stavio u banku? Tada bih ga ja po dolasku podigao s kamatama.’ 24 A onima koji su stajali ondje rekao je: ‘Uzmite od njega minu i dajte je onome koji ima deset mina!’ 25 Oni su mu odvratili: ‘Gospodaru, on već ima deset mina!’ No on je odgovorio: 26 ‘Kažem vam, svakome tko ima, još će se dati, a onome tko nema, oduzet će se i ono što ima. 27 A one moje neprijatelje koji nisu htjeli da ja kraljujem nad njima dovedite ovamo i pogubite ih preda mnom!’” 28 Ispričavši to, krenuo je dalje, uzlazeći u Jeruzalem.
Dakle, u Jerihonu je Isusa ugostio poreznik Zakej, a Isus je ispričao usporedbu o deset mina, koja je pokazala kako će proći oni koji vjerno raspolažu dobrima koja su im povjerena, a kako oni koji ta dobra skrivaju. I to je to, kasnije je Isus na magaretu ujahao u Jeruzalem, a mnoštvo učenika pozdravljalo ga je kao ‘onoga koji dolazi kao Kralj u ime Jehovino’, farizeji su od njega zatražili da prekori svoje učenike. Isus je odvratio: “Ako ovi ušute, kamenje će vikati”. Zatim je izrekao svoje znamenito proročanstvo o uništenju Jeruzalema, rekavši da će grad biti okružen ogradom od zašiljenih kolaca i pritisnut sa svih strana te da će biti sravnjen sa zemljom zajedno sa svojom djecom i da od njega neće ostati ni kamen na kamenu.
E sada da kažem i tebi kao i tvojim prethodnicima koji su pohodili ovaj forum. Niti jedan od vas nije čitao Bibliju pa došao do tih stavaka, inače bi shvatili kontekst i znali o čemu se radi. Ovde se sve ponavlja, iznova dolazite sa istim unaprijed izvučenim biblijskim stavcima koje vam je neko servirao, bez da ste se pozabavili njima, jednostavno vam neko podastre stavak i kaže vam to je to, a vi i ne provjerite o čemu se radi i samo se iznova sramotite svojim neznanjem. Takav razgovor možete voditi sa nekim katolikom ili pravoslavcem, jer oni Bibliju znaju manje od vas muslimana, ali ne i sa nekim hrišćaninom.
Sto bi sramota bila ? Sve sam napisao u upitnom obliku i nista nisam tvrdio nego sam cekao da vidom tvoj stav. I hval na izdvojenom vremenu. Ja cu malo prouciti vas pravac pa cu se vratiti sa pitanjima.
vi ne shvatate da mi vama moramo propovijedati istinu jer vas volimo i stalo nam je da se svako spasi. propovijedanje je najvaznija stvar u zivotu pravog hriscanina. jer ako mi vama nebi propovijedali istinu vi cete nama propovijedati neistinu. i samo da znate da kad odbijete js na vratima i dobru vijest koju vam nosi vi niste odbili njega nego boga direktno.
Pročitala sam neke od postova na ovoj temi, i neki moj utisak koji mi je onako ostao značajan, tiče se nekog mog iskustva sa drugarima i drugaricama koji su prelazili u Jehovine svjedoke. I ono što sam tada prepoznala kod njih, prepoznajem i ovdje, a to je neka potreba za POTVRDOM, za ODOBRAVANJEM, ili za ODGOVARANJEM od strane drugih. Naime, prije nego što će preći u JS, oni su se preispitivali, svoju odluku su mjerkali, (iako je ona već u njima bila riješena), ali imali su potrebu da je potvrde od strane ljudi koji bi im nešto mogli reći na tu temu, a to su obično bliski prijatelji, ili neki prijateljevi prijatelji koji su na ovaj ili onaj način duhovni. Tražili su i da ih ljudi kinje, to im je bila najčešće dovoljna potvrda da su na pravom putu, da su u svjetini ljudi nesvaćeni, i da idu tamo među istomišljenike, koji će skupa s njima napredovati, duhovno se uzdizati u jednom teškom, ali pravom duhovnom preporodu. Još jedna karakteristika vezana za ovu grupu ljudi, bila je ta što su oni, kao po pravilu, prije nego će stupiti u neku vjersku organizaciju (JS u ovom slučaju), SAMOSTALNO PROUČAVALI BIBLIJU. Ostalo im je dosta otvorenih pitanja, čije su odgovore našli najčešće na primamljivim predavanjima u kino-salama ili na drugim mjestima u organizaciji JS. Kod jednog drugara, na ovo sve bila je dodana i jedna snažna odbačenost u osnovnoj i srednjoj školi, gdje su ga vršnjaci verbalno maltretirali, ili na drugi način izopštavali iz društva, radi neke njegove specifične karakteristike glede spoljašnjeg izgleda. U zajednici JS naišao je na sasvim suprotnu stvar, bio je prihvaćen onakav kakav je. Pa, ni to nije išlo potpuno glatko, jer je on ipak neko pun nepovjerenja prema drugima, ali je na kraju ovaj put za njega zaista bio jedini moguć. Moj neki lični utisak je, neodgovarajući nikoga, niti ubjeđujući bilo koga u bilo šta, jeste da SLIJEDITE SVOJE SRCE. Jer ni Bog, ni vjera, ni duhovnost, nisu nešto što se tiče logike, logičog zaključivanja, moždrikanja, sabiranja, oduzimanja, ili bilo kakvih kognitivnih radnji. Ovaj dio nas spada pod afektivno, i radi toga što je Bog LJUBAV, i sve vezano za emocije, vaša odluka treba da bude tako prosto razgraničena - tamo gdje mi je suštinski, u dubini moje duše, lijepo, toplo, blago, što OSJEĆAM kao svoje - tu pripadam. Tamo gdje toga nema - nikad ga neće ni biti. Tu ne pripadam.
_________________ Najbolje se slaže s lososom i leptirom. Klik
hm,....500 ooo km. vrednost kućice...fino, daj mi adresu. Ja ću krenuti protiv tebe i kad pobegneš ponudiću tvoju kuću nekoj sirotinji koja će slaviti Boga. Ti ćeš biti sretan što si ostao i oni će biti sretni što imaju krov, eto dvostruke sreće umesto sad jedne nesreće.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
Ti ćeš biti sretan što si ostao i oni će biti sretni što imaju krov, eto dvostruke sreće umesto sad jedne nesreće.
Eto super, još ti samo ostaje da nađeš način da pokraneš neki rat, inače genijalan plan
Ma što ćemi rat...pa ti ćeš i tako pobeći zašto da gine narod? Kad odeš onda udba radi svoje to jest preraspodela materijalnih dobara. Prodajo te tvoje za 400 dajem povoljno kupcu a od tog novca ovako u Vojvodini kupujem 30 kuća i toliko porodica slavi Boga a kupac 100 u zaradi te i on zahvalan jer takav sa toliko novca ne slavi Boga.
Predlažem ti ka Božjem sluzi ako te nisam uvredio nazivom da prodaš tu kućicu i ovamo u Vojvodini kupiš novu kuću sa jedno 6000 m kvadratnih za 17-20 hiljada evra a za preostalo kupiš kuće za sirotinju po 5-7 hiljada sa manjim placenima 1200 do 2000 kvadrati. Pa ako nekad kreneš na pabirčenje kukuruza da idemo zajedno i slavimo Boga što je ponegde ispao koji klip ili zgažen ostao.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu