banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: logoped u BL
PostPoslato: 03 Jan 2013, 01:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2010, 13:24
Ti se malo hvalis ovdje...
Nego, prijateljski,
ako si prozivio, iskustveno, ne znaci da si terapeut,
i zato, mislim da ti jodgovor krajnje neoziljan
i u pogresnom pravcu..
Da li svako ko se iylijecio od neke bolesti
ima licencu da lijeci ljude od te bolesti?
Da kaze nekome da uradi to i to,
da nema potrebe da ide ljekaru?
E ujace ujace...
Ajd pozz, olabavi malo sa savjetima...
danijell je napisao:
Nešto tražio na ovom pdf-u i vidio ovu temu.

Ja sam imao problema sa izgovorom slova/glasa r i ostalih koji idu u paketu :)
Starijima je to bilo slatko i simpatično kako pričam, a mlađima dobar povod za zezanje. Kasnije sam išao na vježbe i popravio izgovor. Nije da samo nisam znao reći r nego nisam ni mogao, jer mi je jezik bio srastao. Morala se hirurški kožica ispod jezika sjeći... Pa onda vježbe. I dobro su mi u pamćenju ostale vježbe "lomljenja jezika" da bih pravilno izgovorio rrrrrrr
Ali mislim da je za mene mnogo bolje bilo da sam to ranije popravio...

I došla naredna genreracija. Curica od sestre sličan problem imala. Samo što nije bilo potrebe za hirurškom intervencijom. Govorili da je još rano da se ide logopedu i slično. Onda sam je jednog dana stavio u krilo i bukvalno maltretirao dok nije "prelomila jezik" sa rrrrrrrrr :) Trebalo mi je oko pola sata :)

Naravno da je meni bilo to lakše uraditi, jer sam ipak ujak i nije bilo.... hoće ili neće, dođite za sedam dana na naredne vježbe ili slično. Ona je tada imala manje od četiri godine. I to "maltretiranje" je bilo kroz igru, pa je rrrrrr-kala po kući danima. Bio joj je zanimljiv novi glas ili "igra" :)

Na kraju ne da nije imala potrebe da ide logopedu, nego kada je porasla često pomislim da nisam ni trebao to pokušati na svoju ruku. Možda bi naučila da drži jezik za zubima :) Kasno je za kontrolu jezika, ali za izgovor mislim da je bilo u pravo vrijeme jer nema problema sa izgovorom ni jednog glasa.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2013, 01:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mazo jesi li ti logoped?
Interesuje me ako jesi za objašnjenje; zašto neke osobe koje imaju problem sa mucanjem (prilikom govora) sa pjevanjem nemaju taj problem?
Nedavno nabasah na video klip sa talentima, tip nije mogao izgovoriti dvije riječi, što od treme a što zbog te anomalije i onda kad poče pjevati... tečno i bez greške.
U čemu je stvar?

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2013, 02:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Zaista ne shvatam čemu takav komentar.
Da li je tebe nekada neko masirao, a da nema potrebnu licencu za to?
Bilo kakav problem na računaru da ti se desi, vjerovatno odmah zoveš licenciranog servisera da on to sredi.
Prvi problem sa autom... naravno daovlašćeni servis zoveš. I tako dalje, i tako dalje...

Nisam improvizovao operaciju i nisam ništa mogao "pokvariti" pokušajem. Da nije pomoglo ono što sam pokušao naravno da bi stigla do logopeda. Ja sam to dijete naučio da vozi bicikl, da broji, da piše... Treba li i za to licenca? Vjerovatno bi neko pomislio kako bih joj vadio krajnike ili slijepo crijevo ako bude potrebe.

Treba biti poseban i vidjeti problem tamo gdje problema više nema. Možda sam joj trebao reći da je bolesna i da će jednog dana ozdraviti. Do tada neka bude strpljiva i da joj ne smeta ako joj se djeca u vrtiću ismijavaju. Naravno da je to lako objasniti djetetu od četiri godine...

I jedan nelicencirani savjet. Prije nego što narednu poruku napišeš i odlučiš da je pošalješ, prvo pritisni na tastaturi Ctrl + F4.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2013, 07:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Talija je napisao:
Mazo jesi li ti logoped?
Interesuje me ako jesi za objašnjenje; zašto neke osobe koje imaju problem sa mucanjem (prilikom govora) sa pjevanjem nemaju taj problem?
Nedavno nabasah na video klip sa talentima, tip nije mogao izgovoriti dvije riječi, što od treme a što zbog te anomalije i onda kad poče pjevati... tečno i bez greške.
U čemu je stvar?

Iz licnog iskustva,kako bih ja objasnio to.... NAVIKA,naviknes se tako pricati,da zamuckujes(vecina se navikne pricati NORMALNO I TECNO) ...i to je tako u prici,MOZAK UPAMTIO DA JE TO NORMALNO...e sad kad pjevas,to vec NIJE STANDARDNA operacija za tvoj mozak,vec nesto novo...tada NE MUCAS...isti fazon kad pricas punih usta dok jedes ,ako usporis tempo i sl...ma sve je U MOZGU...

*kompjutetski rijecnikom,skino sam bagovitu verziju softvera...radi...ali ima bug :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 12:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2010, 13:24
danijell je napisao:
Zaista ne shvatam čemu takav komentar.
Da li je tebe nekada neko masirao, a da nema potrebnu licencu za to?
Bilo kakav problem na računaru da ti se desi, vjerovatno odmah zoveš licenciranog servisera da on to sredi.
Prvi problem sa autom... naravno daovlašćeni servis zoveš. I tako dalje, i tako dalje...

Nisam improvizovao operaciju i nisam ništa mogao "pokvariti" pokušajem. Da nije pomoglo ono što sam pokušao naravno da bi stigla do logopeda. Ja sam to dijete naučio da vozi bicikl, da broji, da piše... Treba li i za to licenca? Vjerovatno bi neko pomislio kako bih joj vadio krajnike ili slijepo crijevo ako bude potrebe.

Treba biti poseban i vidjeti problem tamo gdje problema više nema. Možda sam joj trebao reći da je bolesna i da će jednog dana ozdraviti. Do tada neka bude strpljiva i da joj ne smeta ako joj se djeca u vrtiću ismijavaju. Naravno da je to lako objasniti djetetu od četiri godine...

I jedan nelicencirani savjet. Prije nego što narednu poruku napišeš i odlučiš da je pošalješ, prvo pritisni na tastaturi Ctrl + F4.

Ne razumijem otkuda prica o racunarima, biciklima, automobilima... Mislim da nije komparativno.
Govoriti o razvoju djeteta, i o problemu s racunarom u istoj ravni?
Iznenadjena sam kako ljudi razmisljaju, to je sve...
APP , da bi bio roditelj, prijatelj, brat, ujak, naravno da ne treba licenca,
ali za korekciju ppatoloskih stanja treba.Da, treba.
I za auto, i za racunar ( navodim Vase primjere, cisto da me razumijete).
Nema potrebe da se ljutite, imam pravo na iznesem svoje misljenje,
isto kao sto i Vi hrabro dajete savjete iz oblasti patologje glasa i govora.

P.S. Ne razumijem najbolje Ctrl + F4 savjet,
nisam ekspert za tu oblast,
ali zato i ne savjetujem,
a rado cu primiti savjet od osobe koja jeste..

Sve najbolje u Novoj godini Vam zelim, ujace.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vjerujem da se nije radilo o patološkoj pojavi kod Danijelove nećakinje, nego da je bila stvar kao kod masu djece.
Ja sam takođe jednoj maloj komšinici obećala lutku krpenjaru ako nauči pravilno da kaže slovo r "riba ribi grize rep". I nekoliko mjeseci iza toga čak i kad sam potpuno zaboravila na to, dođe dijete kao bez duše, puno sebe i reče "rrriba rrribi grrrrize rrrrep". Vjerujem da je ta obećana lutka krpenjara bila podsticajna, jer obećanu nagradu za uloženi trud dijete nije zaboravilo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To sto su talija i danijel uradili,yo je za svaku pohvalu...kao sto rekoh,imam problema sa mucanjem i dan danaa,nikad nije otkriven niti jedan razlog zasto je to tako....ali sam kroz rad i odrastanje,sam sebi uspio pomoci i skoro neutralizovati taj problem....PONAVLJAM SVE JE U GLAVI..VECINA LOGOPEDA SAMO SMIRI DIJETE,TERAPIJA SE BAZIRA NA OPUSTANJU I USMJERAVANJU KONCENTRACIJE U ZELJENOM PRAVCU ...a ne vidim zasto to ne bi radio ujak,kolega itd

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 15:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno, nervoza ili stanje uzrujanosti samo povećava mucanje, a dosta manje je izraženo u smirenim situacijama ili kad ne razmišljaju i kad nisu opterećeni kako će to izgovoriti i da li će zamucati.
Bar tome sam prisustvovala više puta, pogotovo tokom školovanja bilo je slučajeva da neko i kad nema problem sa mucanjem, ali kad bi ga prozvao nastavnik/profesor desi se zastoj sa izgovorom.
Imala sam jednog profesora koji je govorio tečno a onda bi se desilo da na jednoj riječi nastane potpuni zastoj i nekako je bilo nepisano pravilo da neko od učenika iz konteksta pretpostavivši o kojoj se riječi radi tiho izgovori tu riječ (bez podsmjeha) i profa bi je ponovio i nastavio dalje. Nikad nikoga nije iskritikovao zbog toga niti komentarisao.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 22:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Mar 2010, 16:10
Kada nam je stariji sin trebao krenuti u prvi razred,znaci 6 godina je imao,pedagogica nas je uputila logopedu jer nije cisto pricao.Otisli smo iznad hitne doktorica krajnje neljubazna i drska izruzila me sta sam cekala do sada,ovo je katastrofa i to sve pred djetetom hitno na casove a tamo sestra na cekanje.Do kraja prvog razreda dijete je potpuno cisto pocelo pricati,tako da vjerujem da se u tom nekom uzrastu govor potpuno formira,mada naravno ima izuzetaka.Prije par mjeseci zovu me da pitaju da krene na casove kod logopeda.A dijete 3razred znaci nakon 2 godine.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tanya je napisao:
Kada nam je stariji sin trebao krenuti u prvi razred,znaci 6 godina je imao,pedagogica nas je uputila logopedu jer nije cisto pricao.Otisli smo iznad hitne doktorica krajnje neljubazna i drska izruzila me sta sam cekala do sada,ovo je katastrofa i to sve pred djetetom hitno na casove a tamo sestra na cekanje.Do kraja prvog razreda dijete je potpuno cisto pocelo pricati,tako da vjerujem da se u tom nekom uzrastu govor potpuno formira,mada naravno ima izuzetaka.Prije par mjeseci zovu me da pitaju da krene na casove kod logopeda.A dijete 3razred znaci nakon 2 godine.

Ne znam da li bi se smijao ili plakao..ma treba im plate smanjiti ne 10% vec 50% ...toliki nerad u drzavnom zdravstvu to jos nisam vidio..a najvise kukaju!!!sa izuzetkom hirurgije..tamo jr stvarno uzas raditi

* a nije iskljuceno da te je pokusala sa listom cekanja...preporuciti svojoj kolegici,kojs BAS SLUCAJNO,radi takve slucajeve..

kako god,najbitnije je da se dijete naviklo na normalan govor :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]