Evo još zanimljivosti o Elti.
NOVA MEDIJSKA ELITA:
Kako su nastajali kablovski magnati u BiH
Četvrtak | 18.03.2010.
DEPO PORTAL objavljuje prepisku dvojice najvećih kablovskih magnata u BiH - Ace Kabanice (ELTA) i Enesa Hajdarevića (HS), koja na najbolji način pokazuje kako je nastajala kablovska industrija u BiH, koja danas ostvaruje promet od stotine miliona maraka Milione maraka posljednjih godina prometuju vodeći kablovski operateri u BiH, dok javni rtv servisi, komercijalne bh. stanice, državni telekomoperatori kukaju da su njihovim djelovanjem oštećeni oni, ali i država BiH. DEPO PORTAL objavljuje prepisku dvojice najvećih kablovskih magnata
Ace Kabanice (ELTA) i Enesa Hajdarevića (HS) koja na najbolji način pokazuje kako je nastajala kablovska industrija u BiH. Prepisku donosimo izvorno, bez lektorskih i drugih jezičkih intervencija.
ACO KABANICA O ENESU HAJDAREVIĆU (28.12.2008):Poštovane kolege kablovski operateri,Posle debate između
Tokaće i
Hajdarevića mislim da je došlo vrijeme, da natočimo čistog vina i da svaku stvar nazovemo pravnim imenom. Mislim, da sam jedan od glavnih aktera svih događanja u BIH vezana za CATV i da mnoge stvari što smo ih napravili, odgovorni smo ja i gospodin Hajdarević. Činjenica je, da je od dobre poslovne namjere nastalo zlo, tačnije sve ono što čovjek sebi nikada ne bi smio dozvoliti. I nažalost, dio odgovornosti za to zlo, stoji i na meni. Ja sam bio čovjek koji je od Hajdarevića kao trgovca napravio kablovskog operatera. I nosim dio odgovornosti za učinjene slabe svari od strane Hajdarevića. Zato ću obširno u svim detaljima iznijeti cjelokupna događanja vezano za zajednički nastup mene i Hajdarevića u BIH.
Sasvim lično o EnesuMislim da je kao čovjek u stanju da gazi preko leševa, samo da bi on bio bogatiji. Svakog partnera u svojim firmama ili ga je eliminisao ili ga je pokušao eliminisati, da bi on postao većinski vlasnik, zato što on voli pare. Od para voli samo jednu stvar više u životu, i to je da mu se ljudi dive kao najvećem i najboljem, i tu uvjek balansira da li napraviti slabu stvar ili ne. Jer ukoliko može da se o tome ne sazna sigurno će je napraviti, a ako misli da če se to saznati neće je napraviti, jer želi da bude poštovan kao uzoran i pošten. Oprosti Enese ovo je moje lično mišljenje i do njega imam pravo i molim svoje kolege, da unaprijed ne prihvataju ovo moje mišljenje kao ispravno, možda sam ja baraba, a on pošten. Ja ću vam nabrajati sve činjenice i detalje moga i Hajdarevićevega postupanja a vi sami ocijenite ko je koliko dobar ili slab čovjek. Ti Enese ako šta pogrešno iznesem popravi me. Jako puno je toga za pisanje, pa ću to napisati u više djelova koje ćete dobijati narednih dana. Krenuću od sebe.
Kako je nastajala Elta KabelElta Kabel je bila operater na području Republike Srpske. Počeo sam približno istih dana kao Halil u Sarajevu. Tada je RS bila cijela slobodna, odnosno kao operater ušao sam u prazan prostor. Za rad u RS sam ispunjavao 3 osnovna uslova. Imao sam vlastiti kapital, jer sam 2002. godine, kada sam počinjao imao 10 godina iskustva kao operater, tekuću zaradu iz prihoda, iz kablovskog sistema Izola i Sežana i na raspolaganju visoku kupninu od prodatog kablovskog sistema u Kopru. Imao sam znanje i iskustvo visoko ocijeneno i za slovenske prilike i prolaz u RS bez lobiranja da ne budem nacionalno kočen. Imao sam apetite za rad u Federaciji ali sam bio svjestan činjenice da tamo moramo imati domaćeg partnera i da tamo ne mogu biti 100% vlasnik. 2001. godine sam na primjer sa Atlasom Celje i jednom poznatom trgovačkom firmom iz Živinica, dogoavarali rad Tuzle, a isto tako sam Azaru 2001 godine predlagao da radimo zajedno Zenicu, ali je on rekao da narod nema para i da nije vrijeme za to. Tuzlu smo 2002. dogovorili Tokača i ja, a u Sarajevu sam želio raditi ali nisam imao primjernog partnera. Preko Zangla iz Hirschmanna sam upoznao Enesa koji je rekao da ima želju da radi kablovsku u Sarajevu, samo da ne zna sam i da mu treba neko ko zna. Posle smo odradili prvi sastanak Septembra u Sloveniji, gdje je Enes ovako izjavijo: Ako hoćeš, možemo da radimo ja i ti pola pola ili da uzmemo Nerka, on ima dosta radnika za instalaciju, moglo bi nam biti to u pomoć, pa da radimo u vlasničkom odnosu po 1/3. Ja sam prdložio da se sam odluči jedno ili drugo, bolje poznaje sarajevske prilike. Na sledećem sastanku u Sarajevu je Enes predložio a mi smo prihvatili, da udjeli budu po 1/3, Enes Hajdarević, Nerko Hašinbegović, i zadnju trećinu ja ili Tokača ili Elta MT po mom izboru. Na tom sastanku na kojem je bio prisutan Nerko su potvrđeni udjeli i ostalo je da se dogovore detalji oko osnivačkog ugovora, plan rada i registracija firme....
NASTAVLJA SE
Izvor:

Inače članak nikad nije nastavljen iako je to navedeno na portalu. Vjerovatno je došlo do intervencije.