banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1654 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 83  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2012, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Mislim da nam moderatori rade iza ´monitora´, prave selekciju koga pustiti na forum, a koga ne :D. Khm, ja nisam imala problema sa pristupom.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
E . je napisao:
Nikome nije palo na pamet da prosto malo odmori?

Naravno dok se stanje ne popravi.

Čini se nevjerovatnim sigurnosnim propustom dopuštanje pristupa preko random poddomene?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 10:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Čini mi se da to nije sigurnosi rizik već da se pravila interneta mjenjaju.
Kako kažu biće liberalizovano imenovanje web adresa do totalke. Poodavno sam gledao neki IT emisiju o tome.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Čini mi se da nemaš pojma šta je on sad rekao.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moglo je i meni biti upućeno. Slika

CopyLeft je napisao:
Kako kažu biće liberalizovano imenovanje web adresa do totalke.

Može svašta da znači.
Recimo da kucaš u address bar-u browser-a
google slike
nakon čega bi se vršila redirekcija na images.google.com
umjesto sadašnjeg output-a liste sajtova koji imaju veze sa riječima/tagom 'google slike'.
To je već dobar stepen liberalizacije UX-a (npr).
Ali baš da će da baca na zamišljenu adresu bez obzira na zahtjev koji se kuca, mi i nije logično. Će vidimo...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Opet o nečemu? Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo na šta sam mislio:
Kod:
http://www.banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=11&t=62158

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2012, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I Bog reče: "Ne koristi zalud kod-tagove moje."

Tpojka, znam da je tebi bilo upućeno, zato i rekoh - pretpostavio sam da misli na ovo što je sad linkao.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 00:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Bože" da se nisi javio bilo bi očigledno da sam mislio na njegov post. :D U duhu nekik bontonskih pravila na forumu nemam običaj citirati zadnji post koji je tik iznad mog. Istina mogao sam se pozvati sa jednim uobičajenim @ ali eto posipam se pepelom. Da i nemoj da mi zamjeriš što sam otvoren. Spreman sam uvijek prihvatiti koristan savjet a i našaliti se malo na svoj i tuđi račun. :occasion5:
Izvinjavam se ako sam se nesvjesno javio na post upućen tebi.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 00:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ne pratiš "fabulu radnje". :P

Ja sam mislio na ovo:
Tpojka je napisao:
Čini se nevjerovatnim sigurnosnim propustom dopuštanje pristupa preko random poddomene?

CopyLeft je napisao:
Čini mi se da to nije sigurnosi rizik već da se pravila interneta mjenjaju.
Kako kažu biće liberalizovano imenovanje web adresa do totalke. Poodavno sam gledao neki IT emisiju o tome.
Na šta sam ja rekao:
E . je napisao:
Čini mi se da nemaš pojma šta je on sad rekao.

Jer je jedno ovo o čemu Tpojka priča (pristup preko random poddomena), a nešto sasvim deseto, nepovenzano i (za ovu stvar) nebitno to o čemu ti pričaš (custom domena).

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok kontam. Evo neke definicije:
Citiraj:
Samo ime Vam govori da je to ustvari domena ispod glavne domene (postojeće domene). Evo jedan primjer: "prodaja.poslovniforum.hr" je poddomena web adrese www.poslovniforum.hr i kao takva se ne može pisati sa "www" jer to označava nekakve druge stranice. Ukoliko naiđete na primjer "ftp.nešto.com" to označava da se radi o poddomeni i da se radi o FTP serveru.
Nakon što ste nabavili svoju domenu naziva http://www.domena.com ili slično, ovisno o hosting paketu za koji se odlučite možete koristiti poddomene, parkirane domene i add-on domene.
Što to znači? Poddomena je domena oblika http://poddomena.domena.com koja se jednostavno dodaje kao neka vrsta 'podfoldera' u vašem incijalnom kazalu koje sadrži web stranice.
Prednost je u boljem isticanju neke usluge, ali je nepotrebno kod klasičnih web stranica poduzeća i obrtnika. No to je na Vašoj slobodnoj procjeni.
Parkirane domene su domene koje pokazuju na vaše stranice. Npr. ako imate stranice na adresi http://www.domena.com, možete do njih doći i sa http://www.parkirana-domena.com, gdje je parkirana-domena naziv još neke domene koju ste registrirali.
Add-on domene su domene koje pokazuju na vaše stranice, ali ne nužno na osnovni web već na neki poddirektorij i slično. Npr. http://www.add-on-domena.com pokazuje na poddirektorij vezan na inicijalnu domenu http://www.domena.com/poddirektorij.
Parkirane domene i poddomene su opcija u većini naših hosting modela, te je usluga u sklopu hosting modela besplatna.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jesi li pokušao upotrijebiti to predznanje o poddomeni adresi kao što je http://www.banjalukaforum.com?
Na konto priče o otežanom radu foruma, pomenuo sam činjenicu /*nisam ni prvi: danijell i <Enter_name> su prije par strana*/
da mi izgleda kao narušena sigurnost foruma jer ne omogućava restrikciju na random kucanu adresu.
Drugim riječima - sve prolazi. To i nije ok.
Vidim da na poddomeni diže popup za instalaciju Tapatalk aplikacije, ali svejedno bi trebalo uvesti neko CatchAll pravilo sa redirekcijom na jedno ime - mobile.banjalukaforum.com ili šta već.
.Htaccess fajlom bi se mogla urediti kondicija i pravilo, ali treba ispitati prije toga zašto se već i dešava.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 07:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gledaj ovo je zanimljivo i možda daje odgovor na opasku:
Citiraj:
Postoji li ograničenje na broj poddomena po paketima?
Poddomene se mogu kreirati u obliku "poddomena.domena.hr". Ne postoje nikakva ograničenja u broju, formatu ili organizaciji poddomena.
Izvor: http://www.avalon.hr/korisnicka-zona/kn ... etima.html

Neću ulaziti u detalje ali možda je neko u scripti ili već kojem djelu ostavio da po defaultu bude "random name of subdomain"

Evo možda rješenja:
Citiraj:
What follows is what I consider to be best practice for my personal sites and a guide for those who wish to do the same. Months ago I dropped the www. prefix from my domain in part because I think it’s redundant and also because I wanted to experiment with how Google treated valid HTTP redirect codes. The experiment has been a great success. Google seems to fully respect 301 Permanent Redirects and the change has taken my previously split PageRank has been combined and now I am at 7. There are other factors that have contributed to this, of course, and people still continue to link to my site and posts with a www. (or worse) in front of it, but overall it just feels so much cleaner to have one URI for one resource, all the time. I’m sure that’s the wrong way to say that, but the feeling is there nonetheless.

Now for the meat. What’s a good way to do this? Let’s look at our goals:

No links should break.
Visitors should be redirected using a permanent redirect, HTTP code 301, meaning that the address bar should update and intelligent user agents may change a stored URI
It should be transparent to the user.
It should also work for mistyped “sub domains” such as ww. or wwww. (I still get hits from Carrie’s bad link)

So we need a little magic in DNS and in our web server. In my case these are Bind and Apache. I am writing about this because at some point the code I put in to catch any subdomain stopped working and while I reimplemented it I decided to write about what I was doing. This method also works with virtual hosts on shared IPs where my previous method did not.

In Bind you need to set up a wildcard entry to catch anything that a misguided user or bad typist might enter in front of your domain name. Just like when searching or using regular expressions you use an asterisk (or splat) to match any number of any characters the same thing applies in Bind. So at the end of my zone DB file (/var/named/photomatt.net.db) I added the following line:

*.photomatt.net. 14400 IN A 64.246.62.114

Note the period after my domain. The IP is my shared IP address. That’s all you need, now restart bind. (For me /etc/init.d/named restart.)

Now you need to set up Apache to respond to requests on any hostname under photomatt.net. Before I just used the convinence of having a dedicated IP for this site and having the redirect VirtualHost entry occur first in my httpd.conf file. That works, but I have a better solution now. So we want to tell Apache to respond to any request on any subdomain (that does not already have an existing subdomain entry) and redirect it to photomatt.net. Here’s what I have:

<VirtualHost 64.246.62.114>
DocumentRoot /home/photomat/public_html
BytesLog domlogs/photomatt.net-bytes_log
ServerAlias *.photomatt.net
ServerName http://www.photomatt.net
CustomLog domlogs/photomatt.net combined
RedirectMatch 301 (.*) http://photomatt.net$1
</VirtualHost>

The two magic lines are the ServerAlias directive which is self explanitory and the RedirectMatch line which redirects all requests to photomatt.net in a permanent manner.

There is a catch though. The redirecting VirtualHost entry must come after any valid subdomain VirtualHost entries you may have, for example I have one for cvs.photomatt.net and I had to move that entry up in the httpd.conf because Apache just moves down that file and uses the first one it comes to that matches, so the wildcard should be last.

That is it, I’m open to comments and suggestions for improvement.
Izvor: http://ma.tt/2003/10/wildcard-dns-and-sub-domains/

Znači da ova mogućnost bilo kojeg poddomena nije slabost već prednost ako neko pogriješi naziv adrese svejedno će doći na sajt ili ako googleovi serveri nebudu htjeli preusmjeriti pravilni IP stranice rješenje je random poddomen. Ovaj čova gore je tražio namjerno da dobije razne poddomene da bi ljudi mogli pristupiti njegovoj stranici.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2013, 13:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Problemi sa hostingom ili...?

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Samo da prijavim da forum svako malo iskace iz sina. Jedva udjoh a onda mi svaki sedmi refresh ucita stranicu, najcesce pise "500 server internal error"

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
shakal je napisao:
Samo da prijavim da forum svako malo iskace iz sina. Jedva udjoh a onda mi svaki sedmi refresh ucita stranicu, najcesce pise "500 server internal error"

i meni, ja mislio da je to zato sto sam crnac...dobor je.

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Meni je radilo OK, dok nisam pročitao vaša dva posta! I onda paf! :-P

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Aaaa ovo je iritantno, forum radi po sistemu svjetionika, radi - ne radi, radi - ne radi, svako 5 min.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Ja htio da napisem tamo nesto o sjevernoj koreji kad ono jok, ne moze.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1654 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]