spavac je napisao:
stsa da ti kazem, ljubomoran sam kad vidim da neko radi..vjerovatno citas nekim drugim jezikom sta pisem.nije zajedljiv komentar vec se trudim skontati kako neke stvari rade u Bosni.
znaci ovako..dam ti auto da bi ja ustedio 20KM..taj koji ti dovede moje auto je utrosio vrijeme al ti ga platis jer ti je doveo musteriju.mozda on dobije 10-20KM po autu. ti si u minusu 40KM za jedno auto.ukoliko taj dovede na dan npr 6 auta, ti si u startu u minusu 240KM..e sad ako ti sebi mozes priustiti na ovoj krizi minus 240KM, znaci da ti ipak ostane i previse para..
samo sam zelio reci da registracija u Bosni je - overvalued.
Evo da objasnim kako funkcioniše sistem gdje sam ja. Za druge ne znam.
Ja radim u kompaniji koja je austrijska posrednička kompanija, koja posluje u 15 zemalja Evrope, između ostalog i svim zemljama bivše Jugoslavije. Ona u svakoj zemlji posebno ima potpisan ugovor sa osiguravajućim kućama koja nude životna ili neživotna osiguranja u toj zemlji. Posao je posredovanje između klijenata i osiguravajućih kuća.
Konkretno u Republici Srpskoj kompanija u kojoj radim je već 15 godina, i tu je pored kuća za životna osiguranja potpisan ugovor i sa određenom osiguravajućom kućom koja nudi neživotna osiguranja, a u neživotna osiguranja spada i osiguranje od auto odgovornosti. Ova osiguravajuća kuća ima svoj vlastiti tehnički pregled, kao i mogućnost usluge nošenja papira u SUP. To znači da sam ja u tom poslu samo posrednik, tj.nađem klijenta kojem ističe registracija i dogovorim mu tehnički pregled, a sve ostale stvari odrađuju zaposlenici te osiguravajuće kuće.
Visina polise se računa Zakonski propisanim cijenama, tako da sigurno nećeš platiti ni više, a ni manje od onog što moraš. Ja ne uzimam od klijenta pare za svoje usluge, tu uslugu meni plaća moja kompanija na određen način bodovanja.
U zavisnosti od visine polise osiguranja, posebnom računicom, sa kojom vas neću smarati, zaračunava se i visina bodova, a pomoću visine bodova se računa visina premije, tj. zarađenog novca.
U kompaniji ti bodovi služe za napredovanje u karijeri, jer je upitanju rad u mražnom marketingu, a služe i za računanje provizije, koju dobijem uvijek 15. sledećeg mjeseca. Pošto je kompanija Zakonski prijavljena kao d.o.o., plaćen je i porez prema državi na sau proviziju koju ostvarim, tako da je to potpuno legalan i čist posao.
Koji je konkretno način na koji ja radim:
Znači ovako, ti meni daš podatke o svom automobilu, ja ti kažem kolika će cijena registracije ispasti (a već sam rekao da će te ispasti onoliko koliko mora, Zakonski) , i ti kad vidiš da li ti to odgovara, i ako vidiš da ti odgovara, da je to sve ok, ja ti dogovorim termin i ti odeš tamo i obaviš to sve na tehničkom pregledu.
Ako ćemo po Zakonu, ti sa mojom uslugom nećeš ništa uštedjeti što se novca tiče(jedino da ti ja interno uplatim svoju proviziju kada je dobijem od svoje kompanije). Možda i hoćeš ako budeš uopredio ponudu sa nekim drugim čovjekom, koji će ti možda zaračunati 20 maraka više i staviti to direktno sebi u džep, a ti misliš da to tako mora, ako sam ne provjeriš koliko košta registracija tvog automobila. Jedino što ćeš uštedjeti je vrijeme za odlazak u SUP, jer će taj posao obaviti osiguravajuća kuća, i dva minuta vremena provedenog u dogovaranju termina tehničkog pregleda.
Ako ti je to sve lakše sam da obaviš, onda obaviš sam...
Ali konrketno, ja kad predložim svom rođaku ili svom prijatelju, da mu ja to uradim, i tačno izračunam premiju koja ga sleduje, i nakon godinu dana mu opet to uradim, ne vidim razlog da ne pristane, osim ako ima negdje jeftinije, ili ako želi to sam sebi da radi.
Ali 80% ljudi će pristati, ostali će mi se podsmijavati, neki neće namjerno jer sam ja u pitanju, a neki kažu "vidjeću" pa nikad ne vide

. Ali tih drugih je 20%, i oni me uopšte ne zanimaju. I od tih 80% ja zaradim sebi džeparac, i što je važno ne zarađujem preko njihovih leđa, već zaradim zato što oni žele da registruju automobil, a ja im samo ponudim tu uslugu. Koliko će ljudi u tih 80% biti, zavisi samo od mene, tj. na koji način ću ja doći do njih, i napraviti svoju bazu podataka.
Uglavnom, po meni vrlo čist i korektan posao.
Nadam se da nisam ovim postom prekršio neka pravila Foruma....