Hristov je napisao:
Ja mogu 50 puta napisati ali neki jednostavno nece da procitaju. Ponavljam opet drugar, i blasfemista i fanatici su za mene ista sorta ljudi, ali ja se na ovoj temi bavim uzrocima, nisu prvo ovi zapalili i ubijali pa onda ovaj pravio film, nego obrnuto. Da li bi oni to uradili bez filma je u domenu nagadjanja ili teorija zavjere, i mene to ne interesuje. Ja nemam supermoci ko vi pa da anticipiram hipoteticke dogadjaje. Ponavljam, ja se ne bavim filozofijom religije nego time kako spreciti ubijanje nevinih ljudi zbog filma koji provokacijom paljenja i ubijanja zeli dokazati da je islam netolerantan, i smatram da je uvodjenje zakona protiv blasfemije kao vrste "nanosenja dusevne boli" efikasnije od obracanja fanaticima u stilu "Vi nemate pravo da ubijate, zato nemojte ubijati".
Da li je moguce da nakon sto smo 10ak puta ponovili slijedece poredjenje opet neki ljudi vrte istu pricu?? Evo onda jos jednom. Tvoj uzrocnik (reziser filma) u ovom slucaju je ekvivalentan silovanoj djevojci koja se provokativno obukla i koja je zavodila ljude oko sebe ili slicno. Dakle ako smatras da je reziser filma kriv za ubijanje onda po istoj logici smatras i da je djevojka kriva sto je silovana a to dalje znaci, bez uvrede, da nisi normalan. I to nema nikakve veze sa tim sto si vjernik (da me ne napadnu Tasko i kompanija ponovo) vec sa zdravim razumom.
The_new_Statesman je napisao:
Na stranu prikriveno generalizovanje vjernika kao slijepih i priglupih krvozdera, a ateista kao dobrih dusa, rodila ih majka.
Ja takve generalizacije ne bih ni u snu izrekao.
A ko je uopste ovu raspravu sveo na nivo "vjernici protiv ateista"?
Jedino ti i Hristov govorite o tome, ja pricam o totalno drugoj stvari. To sto sam ja nereligiozan nema nikakve veze, pa evo vam ofm-a koji je vjernik pa opet dijelimo misljenje.
Hristov je napisao:
Ja ne branim stotinu huligana i ubica, ja branim normalne muslimane koje vi predstavljate kao divlje i primitivne stalno generalizujući.
A ko je pominjao "normalne" muslimane uopste?? Pa ovdje ne pricamo o takvim ljudima vec o onima koji su izasli da divljaju. Vrtimo pricu oko njih vec 15 strana i ti sad odjednom govoris kako ne branis njih vec one druge. De ne laprdaj molim te.