Hristov je napisao:
Tpojka je napisao:
pa makar to bilo na analnom* nivou.
*analni - godišnji
Anualni
Popokatepetl, nekako imamo svi razvijenu svijest o tome da pazimo da ne diramo tuđe roditelje u šalama, poznajemo koliko toliko granicu dobrog ukusa. Reciimo, na sudovima se vode dugotrajne parnice da se dokaže da li je prekršaj bio sa ili bez predumišljaja. To su neke nijanse koje čine problematičnim pristup problemu, ali mislim da se može naći definicija zakona, a onda je na sudovima i juristima da klasifikuju prekršaj. Bitno je samo da se spriječe ovakvi videi, znači ciljna namjerna uvreda. Prelazne, sive zone su manje bitne. Ovaj video je ekstrem.
Problem i jeste što mnogi nemaju tu svijest, zato se i dolazi do ovakvih situacija. Što se tog zakona tiče, očigledno je da nemaš predstavu kako bi se formulisao, ne zato što si levat, nego što je jedan takav zakon nemoguće napisati. Odnosno, jedino je moguće sve zabraniti. Zato bi neki zakon tog tipa i bio opasan, mogao bi se tumačiti na milion načina, i tek bi onda nastalo ludilo, a sudovi bi bili pretrpani. Mogao bi bilo koga da optužiš za uvredu, makar bila u pitanju banalna sitnica, jer ko ima pravo da tvrdi da to ne vrijeđa tvoja religiozna osjećanja. A to bi nas odvelo u smjeru koji je potpuno suprotan od onog koji u suštini zagovara većina religija, a koji se ne razlikuje od osnovnih humanističkih ideja - jednog boljeg globalnog društva koje će tolerancijom, znanjem i obrazovanjem da prevaziđe atavizme mračne prošlosti i krvavih ruku, a svačije su, u manjoj ili većoj mjeri.
Da je nemoguće napisati zakon protiv blasfemije, ona djevojčica u Pakistanu ne bi mogla završiti u pritvoru, u Rusiji ona trojka ne bi završila u zatvoru, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Irskoj, itd. ne bi postojali paragrafi protiv blasfemije. Ja nisam previše razmišljao o tome kako formulisati taj zakon jer sam laik i nemoguće mi je formulisati zakon koji ne kolidira sa potpisanim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, ali ako je religija toliko važna da se spominje u ustavu, onda i blasfemija može dobiti malo prostora kao posebna kategorija.