banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Pitam te kome se obraćaš?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Ma zajebavam popketa jer uvijek filozofira nadugačko(a on zna da ja nisam ni pročitao šta je napisao) al' ti baš navalio da mi pokvariš ćeif.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Učinilo mi se da se ne slažeš sa postom, a baš je primjeren.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Ccc ovaj forum je posto preozbiljan u samo par dana mog odsustva. Sad shvatam svoju ulogu u vaseljeni...
I sad očekujem da to popke sroči u samo tristotineitrinaest složenih rečenica.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Eh, popio dvije čašice uza i odmah se lazlaprdao po forumu, dobićeš nogom u guzicu za koji dan :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Popokatepetl je napisao:
Hristov je napisao:
Tpojka je napisao:
pa makar to bilo na analnom* nivou.
*analni - godišnji

:lol:

Anualni :wink:

Popokatepetl, nekako imamo svi razvijenu svijest o tome da pazimo da ne diramo tuđe roditelje u šalama, poznajemo koliko toliko granicu dobrog ukusa. Reciimo, na sudovima se vode dugotrajne parnice da se dokaže da li je prekršaj bio sa ili bez predumišljaja. To su neke nijanse koje čine problematičnim pristup problemu, ali mislim da se može naći definicija zakona, a onda je na sudovima i juristima da klasifikuju prekršaj. Bitno je samo da se spriječe ovakvi videi, znači ciljna namjerna uvreda. Prelazne, sive zone su manje bitne. Ovaj video je ekstrem.

Problem i jeste što mnogi nemaju tu svijest, zato se i dolazi do ovakvih situacija. Što se tog zakona tiče, očigledno je da nemaš predstavu kako bi se formulisao, ne zato što si levat, nego što je jedan takav zakon nemoguće napisati. Odnosno, jedino je moguće sve zabraniti. Zato bi neki zakon tog tipa i bio opasan, mogao bi se tumačiti na milion načina, i tek bi onda nastalo ludilo, a sudovi bi bili pretrpani. Mogao bi bilo koga da optužiš za uvredu, makar bila u pitanju banalna sitnica, jer ko ima pravo da tvrdi da to ne vrijeđa tvoja religiozna osjećanja. A to bi nas odvelo u smjeru koji je potpuno suprotan od onog koji u suštini zagovara većina religija, a koji se ne razlikuje od osnovnih humanističkih ideja - jednog boljeg globalnog društva koje će tolerancijom, znanjem i obrazovanjem da prevaziđe atavizme mračne prošlosti i krvavih ruku, a svačije su, u manjoj ili većoj mjeri.

Da je nemoguće napisati zakon protiv blasfemije, ona djevojčica u Pakistanu ne bi mogla završiti u pritvoru, u Rusiji ona trojka ne bi završila u zatvoru, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Irskoj, itd. ne bi postojali paragrafi protiv blasfemije. Ja nisam previše razmišljao o tome kako formulisati taj zakon jer sam laik i nemoguće mi je formulisati zakon koji ne kolidira sa potpisanim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, ali ako je religija toliko važna da se spominje u ustavu, onda i blasfemija može dobiti malo prostora kao posebna kategorija.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da se vjernici ne vrijedjaju na svakakve gluposti, niti bi bilo blasfemije, niti bi bili potrebni zakoni protiv blasfemije.
Ja ako znam da je Bog svemocan i ako vjerujem istinski onda nebi trebalo da se vrijedjam na one jadnike koji ne znaju sta rade, a pogotovo da se svetim, jer vjerujem da je osveta bozja.
Kad ljudi preuzmu ulogu Boga i osvetnika to samo vodi produbljivanju neprijateljstava. Zato je Hrist rekao "ako te neko udari po jednom obrazu okreni mu i drugi".

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brkaš islam i hrišćanstvo, ti citati su iz Pisma, a ovdje govorimo o muslimanima kojih ima milijardu i po, i imaju pravo da se čuje njihov glas

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Brkaš islam i hrišćanstvo, ti citati su iz Pisma, a ovdje govorimo o muslimanima kojih ima milijardu i po, i imaju pravo da se čuje njihov glas

A koji su onda citati islama, da se ne okrece drugi obraz nego da se ubija je li?
Pa koliko znam oni priznaju Isusa za proroka, znaci da bi trebale vrijediti Isusove rijeci i za njih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Američka policija našla režisera i producenta, u pitanju je egipatski koptski hrišćanin Nakoula Basseley Nakoula. Imam osjećaj da će uskoro i crkve da gore.

Jelly, oni smatraju da je Novi Zavjet iskrivljen, falsifikat.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ruskinje nisu osuđene za blasfemiju, već za vandalizam, koliko sam ja skontao. Za Pakistan ne znam, ali ako je na snazi šerijat, onda nije čudno. Ali to je poseban slučaj, mi ovdje govorimo o opštem zakonu koji bi pokrio nekoliko hiljada religija, kao i sve pojedinačne slučajeve, dakle ličnu vjeru svakog pojedinca, i stvari koje on smatra svetim. Zakon koji bi zabranjivao da se vrijeđaju hrišćani, muslimani, i pripadnici tih par većih religija, bio bi diskriminatoran. A ovaj opšti zakon bi bilo nemoguće formulisati, jer bi se desilo upravo ono o čemu je OFM pričao, da bi sekte koje su se izdvojile iz ovih većih hrišćanskih crkava, imale puno pravo da ih tužakaju.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Dobro, oni smatraju. Ali kako ti kao hriscanin onda opravdavas njihov stav?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popo, nisu dobile dvije godine zbog huliganstva nego zbog "huliganstva iz religiozne mržnje", pročitaj obrazloženje presude.
Mislim da gledaš previše komplikovano na taj zakon, dovoljno je da se formuliše zakon koji zabranjuje ismijavanje centralnih simbola i ličnosti vjere, kritički osvrt bi bio dozvoljen. Svim hrišćanskim zajednicama su zajednički isti simboli i ličnosti, tako je i kod muslimana. Jednostavno da jednostavnije ne može biti

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 14:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Опет ти причаш о критичком осврту. :) Моја дефиниција критичког осврта може да буде монтипајтоновска зајебанција типа "Житије Брајеново" а нечија друга може да не буде чак ни карикатура Пророка у лијевим новинама. Треба да схватиш да се ради о потпуно дугачијим моралним нивоима/праговима толеранције.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Hristov je napisao:

Dobro, oni smatraju. Ali kako ti kao hriscanin onda opravdavas njihov stav?

Ko šta opravdava? Nađi gdje sam na ovoj temi opravdavao ubijanje i paljenje. 51. put ponavljam, ja se bavim uzrokom, meni smetaju zločinci i kukavice koji namjerno provociraju ubijanje i paljenje. Ako me pitaš za reakciju, to su fanatici, piromani i ubice, i muslimani ih osuđuju što pale i ubijaju, koji normalan čovjek će podržati ubijanje?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, dobro. Meni se ucinilo da podrzavas muslimane koji se bune zbog gluposti. A ti znaci ne podrzavas njih, samo si protiv onih koji prave gluposti na koje ce iznervirani muslimani reagovati. Ok, sad sam shvatio napokon.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Опет ти причаш о критичком осврту. :) Моја дефиниција критичког осврта може да буде монтипајтоновска зајебанција типа "Житије Брајеново" а нечија друга може да не буде чак ни карикатура Пророка у лијевим новинама. Треба да схватиш да се ради о потпуно дугачијим моралним нивоима/праговима толеранције.

Pa zato se neće pitati ateiste da li je Brian politički korektan nego valjda vjernike.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Супер, дефиниција вјерника, по теби, је... ? Баш да чујем па да ти објасним неке ствари.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Aha, dobro. Meni se ucinilo da podrzavas muslimane koji se bune zbog gluposti. A ti znaci ne podrzavas njih, samo si protiv onih koji prave gluposti na koje ce iznervirani muslimani reagovati. Ok, sad sam shvatio napokon.

Drugo je pravedni gnjev koji mnogi muslimani osjećaju, drugo je ubilački gnjev. Prve potpuno razumijem i ne osuđujem ih. Za ove druge kao što rekoh.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:

Konačno....Zar to nije bilo jasno od samog početka?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]