banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mislio sam na namjerno vređanje sa namjerom samo da provocira i uvrijedi, ismijavanje, uporedi ovaj video sa recimo naučnom kritikom islama u jednoj diskusiji.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Postoje dva riješenja, ovo tvoje sa donošenjem zakona na nivou cijelog svijeta, što je nerealno, a i da se donese niko to ne bi poštovao, i drugo riješenje, da muslimani iskuliraju takve provokacije, jer ako oni iskuliraju, onda takvih provokacija neće ni biti, jer bez reakcije na provokaciju, provokacija nema smisla. Nači ovo je jedina realna opcija, što oće reći loptica je svakako u rukama muslimana, jer nisu problem filmovi i karikature, već su problem muslimani i njihove reakcije na provokacije.
Još se mora naglasiti da oni reaguju i kad nije u pitanju provokacija, oni divljaju i na satiru izraženu karikaturom, a divljaju i na pojedine knjige, sjetimo se Ruždija, tako da je jedini problem u muslimanima.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne vidim zašto se ne bi postavio uslov simetričnosti u nekom međunarodnom ugovoru, to se redovno radi. Naravno da je ogroman problem islamski fundamentalizam, ali namjerno, ponavljam, svijesno i ciljno provocirati ubijanje nevinih je takođe problem. Raditi na riješavanju jednog i drugog problema.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Kako bi, u teoriji, formulisao neki takav zakon, bar u osnovnim crtama? Ne mislim da načelno pogrešno razmišljaš i da nemaš dobre namjere, ali mi izgleda praktično nemoguće da se jasno definiše nešto takvo.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Hristov je napisao:
Stvar je nevjerovatno jednostavna, ali potreban je očigledno um genija da shvati tu jednostavnost.

Ti ne možeš svijet očistiti od ekstrema kao ni huligana, ali možeš uvesti samo jedan amandman na zakon o slobodi govora, zabrana svijesnog vređanja religioznih osjećanja.

Одлично. Имамо само један мали малецки проблем. Ко ће да дефинише шта је то "свјесно вријеђање религиозних осјећања". 8)
Као примјер, лАмеричка хумористичка серија "Outsorced", о лику из лАмерике који заглави у Индији као шеф неког "кол-центра" у коме раде само Индијци. И сад у једној епизоди га једна радница тужи за сексуално узнемиравање, на телефонску линију која постоји у те сврхе. И сад лик врти филм и покушава да провали како је он то њу сексуално узнемиравао. И онда му једна друга радница објасни да ју је једноставно додиривао у пролазу, потапшао по рамену кад нешто добро уради и тако то, што је радио и са свима осталима, потпуно невине ствари. Невине са НАШЕ тачке гледишта, сексуално узнемиравање са тачке гледишта просјечне Индијке. Конташ ли проблем?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
sinnip :lol: Zaboravio si da nisam samo ja bio u suprotnom taboru, nego ima i ne-vjernika, revidiraj malo svoju teoriju :P

Мислим да те нисам сконтао... :-?

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Ne veže on širi spektar aspekata. Nije to pitanje međunarodnog dogovora, već međureligijskog. Nešto se ne sjećam da se čelnici religija/vjera/vjeroispovjesti nalaze na dogovorima redovno pa makar to bilo na analnom nivou*. Kad čelnik krene možda ga rulja/pastva/ovčice i poslušaju. Znači da je isključivo problem i greška na njima?

*analni - godišnji

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Jedino katolici imaju vrhovnog čelnika, tako da dogovor nekakvih vjerskih čelnika otpada, uostalom stalno se sastaju na nekom međureligijskim vjećima i nešto mandrljaju, a i kako misliš da neko predstavlja ateiste, ko bi bio njihov čelnik :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
pa makar to bilo na analnom* nivou.
*analni - godišnji

:lol:

Anualni :wink:

Popokatepetl, nekako imamo svi razvijenu svijest o tome da pazimo da ne diramo tuđe roditelje u šalama, poznajemo koliko toliko granicu dobrog ukusa. Reciimo, na sudovima se vode dugotrajne parnice da se dokaže da li je prekršaj bio sa ili bez predumišljaja. To su neke nijanse koje čine problematičnim pristup problemu, ali mislim da se može naći definicija zakona, a onda je na sudovima i juristima da klasifikuju prekršaj. Bitno je samo da se spriječe ovakvi videi, znači ciljna namjerna uvreda. Prelazne, sive zone su manje bitne. Ovaj video je ekstrem.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
@sinip
Vidiš da lupa k'o Maxim po diviziji. Najbolje bi bilo iznijansirati pravila da ih svako tumači na svoj način?
Spoiler:
Može - al' u ludari.

Što gospođa supruga veli čitajući tvoj prethodni post: "Istina je u pinisu."

Slika

Не знам шта да ти кажем. Мени једноставно није јасно како неки људи не могу да схвате веома јасно објашњен и једноставан проблем. :) Или сам ја толико изнад те проблематике (у шта чисто сумњам) да не могу себи да представим да неко други не може да схвати једноставно објашњење. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
old fashion men je napisao:
loptica je svakako u rukama muslimana, jer nisu problem filmovi i karikature, već su problem muslimani i njihove reakcije na provokacije.
Još se mora naglasiti da oni reaguju i kad nije u pitanju provokacija, oni divljaju i na satiru izraženu karikaturom, a divljaju i na pojedine knjige, sjetimo se Ruždija, tako da je jedini problem u muslimanima.

Problem mozda nisu muslimani jer evo kod nas imas muslimana pa ne divljaju, ali su problem azijsko-africki muslimani koji su da se tako izrazim divljaci i koji su tako vaspitani da divljaju na sve.
Ovo nije ni malo cudno, jer oni su u islam obraceni iz paganskih i neznabozackih plemena gdje je nasilje normalna stvar.
Slicno je bilo i sa hriscanima (srednji vijek i to) kad su bili jos nedaleko od paganskih obicaja, ali su ih sad uglavnom zaboravili.
Slicno tako nasi moderni muslimani ne divljaju jer su se civilizovali posto su zivjeli u Jugoslaviji normalnoj zemlji, a i Turci dosta. Ali ovi azijsko africki nisu jos dostigli taj stadij i divljaju na sve. Dovoljno je da im pokazes prst oni podivljaju. Jednostavno to je takav mentalitet. Tamo paganska plemena stalno ratuju. I to je preneseno i na obracene muslimane. Islam moze biti dobra religija, samo treba ga pravilno shvatiti, kao uostalom i druge religije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Hristov je napisao:
sinnip :lol: Zaboravio si da nisam samo ja bio u suprotnom taboru, nego ima i ne-vjernika, revidiraj malo svoju teoriju :P

Мислим да те нисам сконтао... :-?

Tumačiš moj stav time što sam vjernik, a ovakav stav imaju i neki drugi koji nisu vjernici, a imao bih ovakav stav i da nisam vjernik, imao sam ga i u prvom osnovne.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ок онда, џебат га, то ми је пало на памет као (једино) логично објашњење твог става. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemojte vi zlobnici pogrešno razumijeti ono da sam imao takav stav u prvom osnovne :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Не знам шта да ти кажем. Мени једноставно није јасно како неки људи не могу да схвате веома јасно објашњен и једноставан проблем. :) Или сам ја толико изнад те проблематике (у шта чисто сумњам) да не могу себи да представим да неко други не може да схвати једноставно објашњење. :)
Ma ja nemam vremena da se prema problemima odnosim na tako lijen i posesivan način.
Slažem se sa ovim posljednjim što si pisao u potpunosti.
Pravila i moraju biti crna ili bijela. Nisu pravila i norme ponjava koja će da blijedi od vremena već striktno kodirane norme koje su tu da se poboljšavaju.
Ali zasad oni zakoni koje imamo su najbolji (pazi: NAJBOLJI) od svih zakona ikad u istoriji i praistoriji. I nema to veze nikakve sa religijom. Vidiš da se pravi pametan a nije mu sila:
ovamo zamjenik poglavara kaže kako je u redu iskulirati, on se našao da popuje? Heh-heh.
Im'o sam skoro slučaj sa sličnima. Opisao sam na drugoj temi.
Kad im pokažeš da znaš (po vlastitoj gradaciji) nešto, a ispostavi se da je to nešto puno više nego što sami pojme iako im je potrebnije u njihovom krugu djelovanja nego meni samom, tek onda pokušavaju da ti nađu nevezan problem koja se ne tiče njihovog života uopšte. Čudno je to.

Idem sada da pročitam ostatak. ;)

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Tpojka je napisao:
pa makar to bilo na analnom* nivou.
*analni - godišnji

:lol:

Anualni :wink:

Popokatepetl, nekako imamo svi razvijenu svijest o tome da pazimo da ne diramo tuđe roditelje u šalama, poznajemo koliko toliko granicu dobrog ukusa. Reciimo, na sudovima se vode dugotrajne parnice da se dokaže da li je prekršaj bio sa ili bez predumišljaja. To su neke nijanse koje čine problematičnim pristup problemu, ali mislim da se može naći definicija zakona, a onda je na sudovima i juristima da klasifikuju prekršaj. Bitno je samo da se spriječe ovakvi videi, znači ciljna namjerna uvreda. Prelazne, sive zone su manje bitne. Ovaj video je ekstrem.

Problem i jeste što mnogi nemaju tu svijest, zato se i dolazi do ovakvih situacija. Što se tog zakona tiče, očigledno je da nemaš predstavu kako bi se formulisao, ne zato što si levat, nego što je jedan takav zakon nemoguće napisati. Odnosno, jedino je moguće sve zabraniti. Zato bi neki zakon tog tipa i bio opasan, mogao bi se tumačiti na milion načina, i tek bi onda nastalo ludilo, a sudovi bi bili pretrpani. Mogao bi bilo koga da optužiš za uvredu, makar bila u pitanju banalna sitnica, jer ko ima pravo da tvrdi da to ne vrijeđa tvoja religiozna osjećanja. A to bi nas odvelo u smjeru koji je potpuno suprotan od onog koji u suštini zagovara većina religija, a koji se ne razlikuje od osnovnih humanističkih ideja - jednog boljeg globalnog društva koje će tolerancijom, znanjem i obrazovanjem da prevaziđe atavizme mračne prošlosti i krvavih ruku, a svačije su, u manjoj ili većoj mjeri.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
lažeš i petljaš

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 23:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Ko?
Šta ko?
Onaj tvoj izrod!

Poslednji put menjao nasmjeshiti luzer dana 14 Sep 2012, 23:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]