banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 20:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pretres
PostPoslato: 12 Sep 2012, 16:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 06:24
Temu sam postavio ovde posto stvarno ne znam gdje bi magao,mozda medju vama ima neko ko se bolje razumije u zakone pa da pomogne savjetom.Rodjaka mi je izpred kuce zaustavio policiski inspektor,poceo ga tuci a onda sam sa pistoljem usao u kucu istjerao mu citavu porodicu i izvrsio pretres.Pojavio se sa komadicem trave ili sta se vec pusi ovih dana.Znaci nije pokazao akreditaciju i pretres je izvrsio sam bez svjedoka.Rrodjakovu majku koja je polu nepokretna i jedva se Krece na stakama je odgurnuo.Posle su se pojavili policajci koji su donijeli nalog za pretres.Rodjaka su uhapsili tukli ga u stanici i pustili ga tek sutradan.Da sad ne ulazim u to jel taj komadic necega rodjakov ili ne interesuje me sta se moze uraditi jer mi je nepojmljivo da se policija moze ovako bahato ponasati,ako je ta trava njegova nije problem nek odgovara ali ovo sve ostalo je stvarno ne prihvatljivo.Podnijeli smo prijavu unutrasnjoj kontroli a sada razmisaljmo o angazovanju advokata.

Vrh

Tema posta: Re: Pretres
PostPoslato: 12 Sep 2012, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Tuziti za prekomernu upotrebu sile, ali sumnjam da ce nesto boti od toga

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 18:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Пријави медијима, почевши од АТВ-а преко РТРС-а па даље.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Obavezan ljekarski pregled da se ustanove eventualne povrede.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 19:45 
Platiti nekoga da otkine muda doticnom inspektoru i baci ih kerovima, nece drugacije seljacic nauciti...

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 20:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 06:24
Ja ovo ne mogu da prihvatim nikako,svi nam govore da dignemo ruke od toga jer im ne mozes nista,ja nisam nikada imao problema sa policijom pa ne znam, al izgleda da je to sve otislo u kur..

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ove obicne policajce bi mozda i mogao "sjebati"... Dobije suspenziju par meseci i to je to, dok sve ne prodje, ali sa inspektorima je tesko, bas tesko

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 20:32 
Druze,ukrarko 'moze i mora'
Svaki advokat,sudija,nacelnik stanice,pa i ministar Cađo ce stati iza njega,taj inspektor se vjerovatno sjetio ranije povredjenih kolega,i sjetio se statistike pola-pola sansa da je naoruzan,druga stvar pretres obicno znaci dilanje,99% da ti je rodjak diler
Ukratko,objasni mu da stekove ne drzi u kuci,jer da je to ostavio u sikari tamo bi trazili
Jedino je tvoj rodjak u pravu ako ima teske povrede,jer pazi taj inspektor ide na rizik isto kao i u razbojnistvu,i on rizukuje da 'ide na metak' vjerovatno je on izabran da prvi krene,a ostali su opkolili kucu.Pa razmisli realno,sta su oni vama direktno naudili,samo vam je ponos povdredjen,pa i ako je dobio par samara ili modrica i to je opet nista,za 7 dana bit ce opet isti stari,a na zapadu bi ga jos i zadrzali u zatvoru jel' tak'
Pa sta i mene su klepili na ulici sa dva grama,oduzeli mi i pek cigara neotpakovan nevezan za to potpuno,udarili me jedno 10 puta samo u glavu,uperili i pistolj prema meni,i onda me kasnije pitali jesmo te tukli,ja rekao ma ne,jednostavno mogao sam se kretati i to je to,kasnije malo veze i 'podmazivanje' i novi pasos mi je izdan bez problema,sudija me 'oslobodio' i pise na papiru 'da se murija ne moze zaliti na to'
P.S.
Mazar_E_Sharif no 1
Jalalabad no 2
Kandahar no 3
Pozdrav J.A.F.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Ti se tu mozes zaliti samo na prekomjernu silu tokom privodjenja i u stanici tokom ispitivanja pod uslovom da ti rodjak ima ocigledne povrede i da se to utvrdi ljekarskim pregledom. E sad oni ce se braniti da je tvoj rodjak prvi upotrebio silu i opirao se hapsenju, pa njegova rijec protiv njihove. Tesko da ce proci.

Sto se tice svega ostalog, sve to sto si naveo ima zakonski osnov. I pretres bez naloga (koji se uglavnom vrsi kako se ne bi unistili buduci dokazi), i kasnije donosenje naloga u odredjenom zakonskom roku u vezi ucinjenog pretresa. Jer do dolaska policije sa nalogom tvoj rodjak bi vjerovatno drogu uklonio,zar ne? Zato postoji pretres lica i prostorija bez naloga u odredjenim slucajevima. Tako da tu nista posebno ne mozes uraditi.

Tvoja prica je "kratka"...jer za sve postoji razlog. Da sad ne ulazim u privatnu sferu cijele price i tvoje porodice samo cu reci da inspektori nikoga ne privode dzaba, a i ne vrse pretres kako im je volja. Ti znas najbolje o cemu se radi, kakvu istoriju ta prica ima i vrijedi li pokusavati. Po zakonu gledano, nista oni kardinalno nisu ucinili da bi se prema njima pokrenuo disciplinski postupak ili eventualno krivicni. Uz to ne mozes sa ovakvom pricom ni dobiti konkretan odgovor, i kako to "da ne ulazis u to je li droga njegova ili nije"....po to i jeste sustina svega.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ја сад први пут чујем да мурја може да ти уђе у кућу/стане/штагод, БЕЗ НАЛОГА, и изврши претрес... То је могло за Титине државе, сада колќо ја знам то је потпуно нелегално.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
Vrbas je napisao:
Temu sam postavio ovde posto stvarno ne znam gdje bi magao,mozda medju vama ima neko ko se bolje razumije u zakone pa da pomogne savjetom.Rodjaka mi je izpred kuce zaustavio policiski inspektor,poceo ga tuci a onda sam sa pistoljem usao u kucu istjerao mu citavu porodicu i izvrsio pretres.Pojavio se sa komadicem trave ili sta se vec pusi ovih dana.Znaci nije pokazao akreditaciju i pretres je izvrsio sam bez svjedoka.Rrodjakovu majku koja je polu nepokretna i jedva se Krece na stakama je odgurnuo.Posle su se pojavili policajci koji su donijeli nalog za pretres.Rodjaka su uhapsili tukli ga u stanici i pustili ga tek sutradan.Da sad ne ulazim u to jel taj komadic necega rodjakov ili ne interesuje me sta se moze uraditi jer mi je nepojmljivo da se policija moze ovako bahato ponasati,ako je ta trava njegova nije problem nek odgovara ali ovo sve ostalo je stvarno ne prihvatljivo.Podnijeli smo prijavu unutrasnjoj kontroli a sada razmisaljmo o angazovanju advokata.

Zakon o policijskim službenicima ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 43/10), procitaj i onda vidi koje je članove prekršio (moraš imati dokaz za to) i onda sastaviti privatnu tužbu sudu pa tužiti tog policajca (naravno ako unutražnja kontrola ne uradi ništa), ili vidi sa nekim advokatom da se posavjetujes, ali ako nemaš dokaza i svjedoka, džaba ti sve, možes se samo vodovodu žaliti.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Taj komadić trave može mačku o rep, policajci ti ne smiju ući u kuću bez naloga, niti smiju pretresati bez naloga za pretres, sve što pronađu na nelegalan način, ne smatra se legalnim dokazom, niti bilo kakvim dokazom, nači ko da nisu ni pronašli. Nači neka tuži kera za maltretiranje i uznemiravanje i kraj priče.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

tačno je da nesmiju, ali ako komšije neće da svjedoče onda ti džaba, a inače pretres kuće mora da se vrši uz prisustvo dvoje komšija, koje mora da zavede na zapisniku da su prisustvovali pretresu i da bude naravno njihov potpis na tom zapisniku koji sastavi prilikom pretresa, al opet u praksi se sve to malo drugačije radi, teško je to dokazati

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ne trebaju ti nikakvi svjedoci, ako ker nema naloga, odnosno službeno naređenje za nasilni upad u objekat i pretres, a takve naloge ne izdaje čak ni policija, već sud i sudija. Prema tome, stvar je jasna, ako ker nema od sudije nalog za nasilni upad i pretres, ladno će na suspenziju i pred disciplinsku komisiju, a žrtva tog upada ima pravo na odštetu.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

То је љепота демократије коју нам уведоше.
"Добар дан, јел могу ја да уђем и погледам..."
А имате ли налог за претрес?
"Немам"
Е онда не може.

Е сад што има каубоја, има их свугдје, али и за каубоје има рјешење, само што се треба заџебавати, али на крају се истјера. Како рекох, прво медији, онда тужба.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tačno, bez naloga niko ne smije ući u kuću.
Posavjetuj se sa advokatom.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 12:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Ne trebaju ti nikakvi svjedoci, ako ker nema naloga, odnosno službeno naređenje za nasilni upad u objekat i pretres, a takve naloge ne izdaje čak ni policija, već sud i sudija. Prema tome, stvar je jasna, ako ker nema od sudije nalog za nasilni upad i pretres, ladno će na suspenziju i pred disciplinsku komisiju, a žrtva tog upada ima pravo na odštetu.

To je sve tačno kad se ide po slovu zakona, ali ako on ne može da dokaže samo će još da dobije nepotrebnih troškova.
Nema potrebe da upada u kuću nasilno samo da bi je pretreso, to se lagano radi, a samo ako je hapšenje određenih osoba koja se nalaze u kući tad se ide nasilno, i da zakon ne važi za sve isto 8)

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 13:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

I da, zamalo da zaboravim, "policija ne tuče po zakonu, već po leđima" što bireko jedan drug sudija :)

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Anakin je napisao:
I pretres bez naloga (koji se uglavnom vrsi kako se ne bi unistili buduci dokazi), i kasnije donosenje naloga u odredjenom zakonskom roku u vezi ucinjenog pretresa. Jer do dolaska policije sa nalogom tvoj rodjak bi vjerovatno drogu uklonio,zar ne? Zato postoji pretres lica i prostorija bez naloga u odredjenim slucajevima. Tako da tu nista posebno ne mozes uraditi.

Citiraj:
Naredbu za pretresanje može izdati sud na prijedlog tužioca ili na prijedlog
ovlašćenih službenih lica koja su dobila odobrenje od tužioca.
U zahtjevu se može predložiti:
da ovlašćeno službeno lice izvrši naredbu bez prethodne predaje naredbe ako postoji
osnovana sumnja da se traženi predmeti mogu lako i brzo uništiti ako se odmah ne
oduzmu, da predaja naredbe može ugroziti bezbjednost ovlašćenog službenog ili drugog
lica kao i da ce lice koje se traži učiniti drugo krivično djelo.

Citiraj:
Ovlašćeno službeno lice može ući u stan i druge prostorije bez naloga i bez svjedoka,
po potrebi, izvršiti pretresanje ako stanar tog stana to želi, ako neko zove u pomoć, ako je
potrebno uhvatiti učinioca krivičnog djela koji je zatečen na djelu ili radi bezbjednosti
ljudi i imovine, ako se u stanu ili drugoj prostoriji nalazi lice koje se po naredbi suda ima
pritvoriti ili prinudno dovesti ili koje se tu sklonilo od gonjenja.

old fashion men je napisao:
Ne trebaju ti nikakvi svjedoci, ako ker nema naloga, odnosno službeno naređenje za nasilni upad u objekat i pretres, a takve naloge ne izdaje čak ni policija, već sud i sudija.

Citiraj:
Nakon izvršenja pretresanja, bez naredbe za pretresanje i bez svjedoka, ovlašćeno
službeno lice mora odmah podnijeti izvještaj tužiocu, koji o tome obavještava sudiju za
prethodni postupak.

Talija je napisao:
Posavjetuj se sa advokatom.

E moja ti talija,danas u doba interneta svako moze nadripisar biti,ostacu ja bez ljeba kad budem posao trazio :P

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Talija je napisao:
Tačno, bez naloga niko ne smije ući u kuću.

Nije tačno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]