banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 408 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Avg 2012, 22:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
E da, zaboravio sam .45 ACP. Tu i tamo se može naći iz zaliha koje su Amerikanci poslali nakon drugog svjetskog rata kao vojnu pomoć. Inače je malo skup za nas. :)

Probojnost zavisi od vrste zrna. Duga devetka sa FMJ zrnom može isto da nanese prostrelne rane, ali je zbog samog prečnika zaustavna moć (učinak u mesu) daleko veća.
Za tetejca je PPU razvio JHP zrno (sa šupljinom na vrhu) ali još nisam vidio negdje u prodavnici. Rezervisan samo za službenu upotrebu i izvoz.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2012, 14:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Шајин je napisao:

у ствари имам једно питање. за тетејца се каже да има велику пробојну моћ, а какво је стање код дуге деветке?

Duga devetka tj 9x19 mm ima daleko manju probojnu moć od TT ali daleko veću zaustavnu i udarnu moć tako da je bolji izbor za samoodbranu naročito HP (šuplje) zrno.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Ево једне дуге деветке. Овакав пиштољ је имао онај у филму Ране, или макар сличан.

Slika

онако готивно изгледа, некако мафијашки :D мада ја бих радије црног тетејца са неким модификованим рукохватом, што има за жлијеб за сваки прст. нпр нешто овакво:
Slika

за овај Колт са прво стране што је Непокорени ставио као број 1, баш сам гледао синоћ неку емисију, јбт па тај пиштољ је био код Американаца у служби од првог свјетског рата па до 1985.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Obloge rukohvata možeš staviti kakve ti najviše odgovaraju, mnogo ljudi pravi sebi po mjeri. A ono na prvoj slici je samo navučena gumena obloga, investicija oko 20 maraka čini mi se.

I da mafijaški ti djeluje vjerovatno zbog nastavka koji obično krste kao "kompenzator trzaja". Nema praktičnu korist (osim mogućnosti repetiranja jednom rukom) na koju naziv asocira jer nije fiksiran za cijev već za navlaku.

Colt 1911 još uvijek mnogi nosaju kao službeni, da mi je malo dublji džep pazario bih jedan za kolekciju. 8)

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
saja i ova devetka koju si postavio je u stvari malo doradjen tt tako da ako bi tt isto ti je to
sto se tice municije ja ne znam da li je do mene ali ja kad god idem da malo produvam gvozdje kupim po kutiju i niko nista ne pita
sto se tice municije za tt nemoj da nekome padne na pamet da u svoj pistolj trpa one sarafe sto dodju u kutiji od 70 komada izuzev ako pistolj nije naslijedio/la od djeda i ne planira da ga posjeduje duze vrijeme
isto vrijedi i za one "pancir" metke 9mm koje sam nazalost gledao kako ljudi trpaju u P38 i 08
a dusa boliiiiiii a dusa boliiii

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

гледам на пик.ба има занимљивих примјерака за купити од свакаквог оружја. има чак неколико Лугера, чини ми се да се Херц за њега распитивао.

него мене занима пошто сам дудук, одлучим се купити тако неки полован пиштољ. како да знам хоће ли ми увалити неко смеће или прилично добру пуцу? на шта треба обратити пажњу и припазити да ли је у реду?

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@chils
Ali ta municija je samo iz praktičnih razloga dolazila tako upakovana. Na kutijama je pisalo "za pištolj i automat", a PPU nije imao različite laboracije (barem to niko nije potvrdio). Izuzetak je tormentaciona municija, ali to je već drugi par opanaka.

Znam mnoge koji samo to koriste, a slušao sam priče nekih ljudi koji su se takmičili u disciplini "vojnički pištolj". Pred takmičenja zaduživali po nekoliko sanduka te municije i opleti. :D

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:
него мене занима пошто сам дудук, одлучим се купити тако неки полован пиштољ. како да знам хоће ли ми увалити неко смеће или прилично добру пуцу? на шта треба обратити пажњу и припазити да ли је у реду?

Najbolje da odete kod puškara da pregleda i provjeri ispravnost.
A gleda se koliko je istrošena cijev, da nema oštećenja mehanizma ili nekih budženja i generalno izgled jer po tome vidiš kako se korisnik odnosio prema oružju.

Edit: Ili kupiš od nekog poznatog (naslijeđeno čega se mnogi rješavaju da ne plaćaju porez) i pošto je za tebe dobiješ ispod cijene uz obećanje da ćeš ga maziti i paziti. ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka

sve to stoji ipak je to vojni pistolj ali moj je rujo i necu da se zajebavam sa neurednom municijom stari je to deda skoro 70 godina ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 22:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

E ako je Rujo, onda ponekad protjeraj po okvir da se ne ulijeni i vrati u vitrinu. :)
To svakako nije za šenlučenja.

Mada metak proizveden neposredno prije rata nikako ne spada u neurednu municiju. :-?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 07:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vidi chilsa pacifiste što je naoružao.....RazočaraT sam.... :P

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 07:50 
Stara kuka
Stara kuka

jesam vraga sve ostalo u amanet pun sepet gvozdjurije

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 11:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
chils je napisao:
sve to stoji ipak je to vojni pistolj ali moj je rujo i necu da se zajebavam sa neurednom municijom stari je to deda skoro 70 godina ;)

Ako je pištolj antikvitet nije preporučljivo puniti ga jačom municijom od propisane, pogotovo super i plus elaboracijama. Izuzetak je TT jer je stara ratna municija bila jača do 15% od današnje tako da može da izdrži moderne elaboracije (ratni TT je imao silu okidanja od gotovo 7 kg!!!), ali noviji TT ne treba puniti starom municijom...ako nećeš da budeš ko kapetan Kuka.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Шајин je napisao:
гледам на пик.ба има занимљивих примјерака за купити од свакаквог оружја. има чак неколико Лугера, чини ми се да се Херц за њега распитивао.

pored fizickog izgleda kojim detektujes kako se postupalo sa oruzjem samo ti treba kalibrator.....pozajmice ti ga bilo koji puskar,ako ti bude trebao javi se meni.....sve se moze srediti sem prosirenog kalibra na oruzju

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

за сад је све само на разгледању, јер немам паре, али ово ми је дефинитивно једна од првих ставки на коју планирам потрошити кеш када дођем до истог :) када будем размишљао куповати дефитивно ћу се опет обратити овдје форумашима, пошто вас очигледно има неколико који се разумијете у оружје :)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Jos nam samo objasni zasto pistolj kupujes...nisi mi nikad djelovao kao neki ljubitelj licnog naoruzanja :)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

дошла таква времена алки...

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 00:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ako je zbog mene,da znam da nosim pancir :)
kad smo vec kod pancira...ima li se kod nas gdje kupiti i koliko kosta?ja...davno davno kad sam gledao...neka srbijanska firma il zastupnik Dajnema(ne sjecam se jel to materijal il firma,il firma koja ima licencu na taj materijal)prodavala prsluk za 2000km.
Saja kani se gluposti...skupa je to zanimacija,ako ces legalno nabavljati.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 07:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
alkibijad je napisao:
ako je zbog mene,da znam da nosim pancir :)
kad smo vec kod pancira...ima li se kod nas gdje kupiti i koliko kosta?ja...davno davno kad sam gledao...neka srbijanska firma il zastupnik Dajnema(ne sjecam se jel to materijal il firma,il firma koja ima licencu na taj materijal)prodavala prsluk za 2000km.
Saja kani se gluposti...skupa je to zanimacija,ako ces legalno nabavljati.

pancirne kosulje za VIP licnosti su prilicno skupe a zaustavljaju samo pistoljsku municiju....klasicni pancir mislim da imam negdje jos iz rata al to je mrcina sa preko 20 kg sa plocama.....materijal je kevlar
ovakav ali nije dobar,dva covjeka su umrla zbog pogotka sa strane i povreda nastalih lomljenjem rebara....vidim po oglasima daju ih budzasto

Slika

dobro je to sve zamisljeno osim tezine...pancir,kaciga,oprema,oruzje....natovaris se ko mazga sa 50,60 kila opreme i onda ne mozes maketi :D

mi smo u dzepu na ledjima nosili trenutne tromblone dok nije momak pogodjen u tromblon dok je lezao,izranjavalo ga po nogama i bio gluv dobra 2 mjeseca ali ostao ziv :D :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imas valjda tih novih materijala...citao sam davno u kalibru...pancir tezak 4-5kg...zaustavlja i puscane metke...mozda ga je i onaj MIle Dragic proizvodio il uvozio...ove stare pancire je muka nositi vjerovatno...prokuvas u njima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 408 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]