banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
Džontra je napisao:
Mislim logike nema...ako se vodiš etikom...ne koristi računar...većina komponenti se u kini prave...a tamo su uslovi grozni, Foxconn ima iispod svoje zgrade sigurnosnu mrežu da spriječi samoubistvo ljudi koji su tamo praktično robovi...a oni proizvode maletene 90% računarskih komponenti
Ne vozi auto...od ratova po do zagađenja atmosfere, kriva je nafta....
Nuždu obavljaj u šumi...nećeš valjda pustiti braon barku u čistu vodu u WC šolji, kad milioni umiru od žeđi...

My point je, budi vegetarijanac, ne jedi životinje, ne koristi njihove proizvode...al ne prosvećuj druge, nisi novi mesija...

Svi putevi vode do istog zakljucka: svijet je otisao u ku*ac, a globalni kapitalizam je kruna na tom ku*cu :(

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
janmastami je napisao:
Forty Two je napisao:
@jellyfish
Sad bi te neko ciničan upitao a što mrziš ribe pa one mogu da pate radi tvoje ishrane?
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino.

Apsolutno se slažem da ubijanje životinja mora biti što bezbolnije i sa što manje patnje. A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede.

Biolozi su zaključili i dokazali da životinje koje dijele iste tjelesne (anatomske) karakteristike, takođe dijele i istu vrstu prehrane. upoređujući anatomiju životinja mesoždera sa našom vlastitom, možemo jasno vidjeti da ljudi nisu stvoreni kao mesožderi jer imaju anatomiju kao životinje biljojedi. Pri tome je važno napomenuti da životinje svežderi (kao medvjed), imaju tjelesnu anatomiju vrlo blisku životinjama mesožderima.

• Za razliku od mesoždera, ljudi mogu pokretati donju čeljust lijevo–desno baš kao i biljojedi.
• Mesožderi ne žvaću hranu, nego je gutaju. Biljojedi i čovjek žvaću hranu. Mesožderi nemaju potrebe za kuhanjem, prženjem i pečenjem mesa kako bi ga mogli svariti. Ako su ljudi zaista stvoreni da jedu meso, zašto ga ne love i jedu sirovo baš kao što to čine mesožderi?
• Mesožderi imaju kiselu pljuvačku, bez ugljikovodika za probavu enzima. Biljojedi i čovjek imaju alkalnu pljuvačku sa ugljikovodicima.
• Želučana kiselina mesoždera je puno jača od želučane kiseline biljojeda i čovjeka – zbog toga što mesožderi moraju probaviti kosti i krupne komade neprožvakanog mesa, što nije slučaj kod biljojeda. Želučana kiselina mesoždera je dovoljno jaka da ubije bakterije (koje se nalaze u mesu) koje mogu ozbiljno razboliti ili čak ubiti vegetarijance. Alkalna vrijednost želučane kiseline mesoždera je pH 1, dok je kod biljojeda i čovjeka pH 4 do 5.
• Dužina crijeva kod mesoždera je 3 do 5 x dužina tijela, a kod biljojeda i čovjeka 10 do 12 x dužina tijela. Razlog tome je što mesožderi moraju što brže izbaciti iz tijela toksine i kancerogene tvari koji se nalaze u mesu. (Meso i riba sadrže kancerogene tvari koje napadaju genetički materijal DNK stanica i razvijaju rak).
• Mesožderi se znoje preko jezika i nemaju kožnih pora, dok se biljojedi i čovjek znoje preko kože i imaju pore.
• Zubi mesoždera su oblikovani isključivo za kidanje mesa i kostiju (zbog čega su oštri i šiljasti). Zubi biljojeda su pljosnati baš kao i ljudski, sa izuzetkom očnjaka koji služe za lakše žvakanje biljnih vlakana. Mnogi ljudi pogrešno misle da su očnjaci kod čovjeka dokaz da su ljudi evoluirali od majmuna koji su se hranili mesom. Ako bismo slijedili istu pogrešnu logiku, mogli bismo zaključiti da su bradavice na muškim prsima ‘dokaz’ da su i muškarci u dalekoj prošlosti imali dojke i dojili djecu. Besmisleno, zar ne?

A ti ako si biljojed uzmi i jedi sirov krompir, pasulj i ostalo, sto bi kuvao to nema potrebe, zar ne?
Nesto ne vidim kravu ili konja da kuvaju travu sto jedu?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Spoiler:
janmastami je napisao:
Forty Two je napisao:
@jellyfish
Sad bi te neko ciničan upitao a što mrziš ribe pa one mogu da pate radi tvoje ishrane?
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino.

Apsolutno se slažem da ubijanje životinja mora biti što bezbolnije i sa što manje patnje. A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede.

Biolozi su zaključili i dokazali da životinje koje dijele iste tjelesne (anatomske) karakteristike, takođe dijele i istu vrstu prehrane. upoređujući anatomiju životinja mesoždera sa našom vlastitom, možemo jasno vidjeti da ljudi nisu stvoreni kao mesožderi jer imaju anatomiju kao životinje biljojedi. Pri tome je važno napomenuti da životinje svežderi (kao medvjed), imaju tjelesnu anatomiju vrlo blisku životinjama mesožderima.

• Za razliku od mesoždera, ljudi mogu pokretati donju čeljust lijevo–desno baš kao i biljojedi.
• Mesožderi ne žvaću hranu, nego je gutaju. Biljojedi i čovjek žvaću hranu. Mesožderi nemaju potrebe za kuhanjem, prženjem i pečenjem mesa kako bi ga mogli svariti. Ako su ljudi zaista stvoreni da jedu meso, zašto ga ne love i jedu sirovo baš kao što to čine mesožderi?
• Mesožderi imaju kiselu pljuvačku, bez ugljikovodika za probavu enzima. Biljojedi i čovjek imaju alkalnu pljuvačku sa ugljikovodicima.
• Želučana kiselina mesoždera je puno jača od želučane kiseline biljojeda i čovjeka – zbog toga što mesožderi moraju probaviti kosti i krupne komade neprožvakanog mesa, što nije slučaj kod biljojeda. Želučana kiselina mesoždera je dovoljno jaka da ubije bakterije (koje se nalaze u mesu) koje mogu ozbiljno razboliti ili čak ubiti vegetarijance. Alkalna vrijednost želučane kiseline mesoždera je pH 1, dok je kod biljojeda i čovjeka pH 4 do 5.
• Dužina crijeva kod mesoždera je 3 do 5 x dužina tijela, a kod biljojeda i čovjeka 10 do 12 x dužina tijela. Razlog tome je što mesožderi moraju što brže izbaciti iz tijela toksine i kancerogene tvari koji se nalaze u mesu. (Meso i riba sadrže kancerogene tvari koje napadaju genetički materijal DNK stanica i razvijaju rak).
• Mesožderi se znoje preko jezika i nemaju kožnih pora, dok se biljojedi i čovjek znoje preko kože i imaju pore.
• Zubi mesoždera su oblikovani isključivo za kidanje mesa i kostiju (zbog čega su oštri i šiljasti). Zubi biljojeda su pljosnati baš kao i ljudski, sa izuzetkom očnjaka koji služe za lakše žvakanje biljnih vlakana. Mnogi ljudi pogrešno misle da su očnjaci kod čovjeka dokaz da su ljudi evoluirali od majmuna koji su se hranili mesom. Ako bismo slijedili istu pogrešnu logiku, mogli bismo zaključiti da su bradavice na muškim prsima ‘dokaz’ da su i muškarci u dalekoj prošlosti imali dojke i dojili djecu. Besmisleno, zar ne?

DAaaaa....lik ne misionari nikako, moj Jelly...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
_зока je napisao:
Koliko sam ja tebe skontao, jedini validan razlog zbog kojeg bi neko od nas trebao prestati jesti meso je etičke prirode?

Pa to u prvom redu, za vjernike je to povezano i sa vjerskom prirodom. U drugom redu je iz zdravstvenih razloga jer se mesom obicno unosi veca kolicina zasicenih masti sto dovodi do pojave holesterola, kao i sto meso ima vecu kolicinu kalorija od prosjecnog bilja pa dovodi i do vece gojaznosti. Znaci ima vise razloga: eticki, vjerski, zdravstveni, ekonomski i ekoloski (jer se vise novca i zagadjenja potrosi na zivotinje nego na uzgoj biljaka).

Zdravstvene razloge koje si naveo ne priznajem. Neumjerenost u bilo kakvoj ishrani može biti loša za zdravlje. Ispravna i umjerena ishrana mesoždera sasvim dobro čuva od gojaznosti, holesterola i problema uzrokovanog time.
janmastami je napisao:
[/quote]Zato što pečenjem mesa, a i povrća povećavamo njegovu iskoristivu kalorijsku vrijednost,a manje energije trošimo na varenje obroka što ostavlja više vremena za druge aktivnosti koje su dovele do evolucije čovjeka u ono što jeste danas.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
zerocool je napisao:
A ti ako si biljojed uzmi i jedi sirov krompir, pasulj i ostalo, sto bi kuvao to nema potrebe, zar ne?

Isto kao sto ni krava nece jesti svaku travu tako ni covjek ne moze svaku biljku sirovu. Recimo kad se krava najede djeteline zbog saponina dolazi do nadimanja i krava moze umrijeti jer ne postoji dovoljno materija koje razlazu saponine. Iako je to prirodna hrana krava ne posjeduje odgovarajuce razlagace. Tako i covjek grah mora kuhati da bi bio probavljiv.
Krompir se moze jesti sirov samo sto je manje ukusan (laz je da se dobije temperatura od sirovog krompira).

Džontra je napisao:
DAaaaa....lik ne misionari nikako, moj Jelly...

Nisam znao da mislis na njega :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mahasivaratri ili kako se vec Indijac zoves, tako gledajuc covjek je najslicniji krmku.
Slicnost u tkivima je 97%, raspored organa identican,a i velicinom i funkcijama ljudima najsrodniji, znaci ipak smo svastojedi!?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Zdravstvene razloge koje si naveo ne priznajem. Neumjerenost u bilo kakvoj ishrani može biti loša za zdravlje. Ispravna i umjerena ishrana mesoždera sasvim dobro čuva od gojaznosti, holesterola i problema uzrokovanog time.

Pa dobro ti ne priznajes, ali WHO i skoro svi doktori i strucnjaci svijeta to priznaju.
To je tacno ako bi covjek bio "umjeren" da nije toliko bitno. Problem je u neumjerenosti i u tome sto se lakse pojede 300g snicle nego 300 grama spanaca, a u broju kalorija na istu tu masu da i ne govorimo.
A tek rostilj i kancerogena jedinjenja koja se stvaraju od dima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@janmastami
Niko ovdje ne tvrdi da su ljudi isključivo mesojedi, pa je tvoje upoređivanje samo sa karakteristikama mesojeda nekorektno. Kakva je situacija kada se uporedi ljudski metabolizam sa drugim sličnim svaštojedima (prije svega svinjama sa kojima ima dosta slične organe)?
Postoji i u ljudskoj ishrani dosta primjera korištenja sirovog mesa (pogotovo ribe). Istina da to meso mora biti svježe zbog opasnosti zaraze, ali nema problema sa probavljanjem takve hrane.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
_зока je napisao:

Pa dobro ti ne priznajes, ali WHO i skoro svi doktori i strucnjaci svijeta to priznaju.

Pretjeruješ. Ja još nisam čuo ni za jednog doktora koji je za rješavanje problema sa gojaznišću ili holesterolom preporučio vegetarijanstvo ili , ne daj Bože, veganstvo nego samo umjerenost.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Najmanje pola ovih što su u žalosti za životinjama mislim da uopšte nisu vegeterijanci već glume Holivud. Kao sad je IN biti vege, manite se šuplje priče.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
I vegeterijanstvo ti ocigledno pojebe osjecaj za logiku.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

jellyfish je napisao:
_зока je napisao:

To je tacno ako bi covjek bio "umjeren" da nije toliko bitno. Problem je u neumjerenosti i u tome sto se lakse pojede 300g snicle nego 300 grama spanaca, a u broju kalorija na istu tu masu da i ne govorimo.
A tek rostilj i kancerogena jedinjenja koja se stvaraju od dima.

Svakim mjesanjem WHOa sva ti prica gubi na kredibilitetu.
Svaka globalna odluka te institucije u zadnjih 15 godina ispostavila se kao anticovjecanska.
Na zalost.

Iz sto uglova mi je ta prica o nejedenju mesa veoma kul, ali prica o cuvanju zdravlja i vitkog izgleda stvarno ne pije vode :(

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
jellyfish je napisao:
zerocool je napisao:

Isto kao sto ni krava nece jesti svaku travu tako ni covjek ne moze svaku biljku sirovu. Recimo kad se krava najede djeteline zbog saponina dolazi do nadimanja i krava moze umrijeti jer ne postoji dovoljno materija koje razlazu saponine. Iako je to prirodna hrana krava ne posjeduje odgovarajuce razlagace. Tako i covjek grah mora kuhati da bi bio probavljiv.
Krompir se moze jesti sirov samo sto je manje ukusan (laz je da se dobije temperatura od sirovog krompira).

Pa isto kao i sa mesom, nema razlike. ;) Moze se i meso jesti sirovo ali se lakse jede kad se kuva ili pece, manje energije se trosi kao sto rece Zoka, itd, itd..
I kao sto (opet :D ) rece Zoka, ako ne pretjerujes neces imati nikakvih problema zato sto jedes meso. A i ko god jede meso jede i razne salate ili nesto slicno uz to tako da je kod vecine ljudi ishrana dosta raznovrsnija nego kod vegetarijanaca, a to ne moze biti lose nikako. ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Citiraj:
Jedina legalna borba protiv kasapina je da ne kupujes njegovo meso i on ce propasti financijski i morace traziti drugi posao cime ce zivoti i patnje zivotinja biti izbjegnuti. A ne mozes da ga ne kupujes ako ga jedes.

Zar ti se ne čini malo utopijski? Prestaneš jesti i očekuješ da će to učiniti svi i tako će propasti svi proizvođači osim proizvođača tunjevine (ili šta već jedeš)?
Postoji i drugi legitimni načini, peticije i druge građanske inicijative, društva za zaštitu životinja i sl., vjerovatno znaš da u nekim zemljama postoje i zakoni protiv mučenja životinja., primjer sam naveo u vezi ritualnog klanja kod muslimana.

Citiraj:
Dalje, covjekov probavni trakt prirodno nije predvidjen za meso jer vise lici traktu biljojeda nego mesojeda. Tako sto je za lava prirodno, za covjeka nije. Posto si vjernik vjerovatno znas da u pocetku u bibliji ljudi nisu jeli meso, ali im je kasnije dozvoljeno u izuzetnim prilikama kad nisu imali sta drugo. Tako da ni sa vjerske strane to nije najispravnije, ali nije ni grijeh, jer da je grijeh nebi Isus jeo ribu. Ali ako covjek ima mogucnosti zasto se ne odreci mesa. Slicno je i u drugim vjerskim knjigama, pogotovo ovim budistickim i slicno.

Pa ni ti se ne odričeš mesa jer osjećaš potrebu za njim, zar ne? Za tu tvoju minimalnu potrebu mora biti ubijena riba, patnja je neizbježna. Ako se radio o svođenju na minimalnu mjeru onda se slažemo, ali opet moraš ubiti životinju, i u čemu je poenta svega? Mislim da je od daleko veće važnosti naći mjeru u mesu a ne postati pretil od prežderavanja mesom, u prvom slučaju ubijaš životinje ali ne zarad svoje proždrljivosti pa je i ona etička dimenzija podmirena.
Inače, ljudi koji najduže žive su stanovnici Okinawe, Sardinije i jednog mjesta u Americi gdje žive adventisti, i niko od njih nije vegetarijanac.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Tema mi je glupa do bola, prvi put je sad vidim :S

Svi mi cinimo jedan veliki lanac ishrane, jedi ili budi pojeden, Nema pravila ...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Gamer je napisao:
Tema mi je glupa do bola, prvi put je sad vidim :S

Svi mi cinimo jedan veliki lanac ishrane, jedi ili budi pojeden, Nema pravila ...

Nema dok ne dodje tvoj red da budes pojeden :D

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Najveća ironija je što oni pretili prije završe pod zemljom i kad tad posluže kao đubrivo za travu koju pasu životinje koje jedemo :D ispade crnjak ali poenta je tu.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Znači jedeš svog pretka da bi i ti sutra bio pojeden, nije loše. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Pa ni ti se ne odričeš mesa jer osjećaš potrebu za njim, zar ne? Za tu tvoju minimalnu potrebu mora biti ubijena riba, patnja je neizbježna. Ako se radio o svođenju na minimalnu mjeru onda se slažemo, ali opet moraš ubiti životinju, i u čemu je poenta svega?

Kao sto napisah, tri godine nisam jeo ni ribu, ali sad jedem oko 50g sedmicno radi predostroznosti. Tih 50g dodje oko 1 djelic ribe tune koja zivi u moru i postedjena je svih patnji iz filma "Earthlings" jer se ne uzgaja vjestacki.
Dalje, pretpostavimo da pojedem ukupno par tuna godisnje ili mozda jednu, to je neuporedivo manje patnje i ugrozenih zivota nego sto neko pojede 30 pilica, plus 30 tuna, plus 100 srdela, plus svinjce, plus janje za prvi maj i poneki cevapi i rostilj.
Drugo, tuna nije zaklana nego je jednostavno izvadjena iz vode i to je daleko manje svirepo nego zaklati.
Trece, ja ne uticem puno, ali mi ne predstavlja problem da se odreknem i tih 50g konzerve sedmicno, samo treba onda malo pazljivija planirati obroke i to. Na kraju 3 godine nisam jeo tih 50g ako to predstavlja problem i mogao bih lako bez toga i sad.
Poenta svega je da ja ne prouzrokujem patnje zivotinja na farmama kao u filmu "Earthlings", a ta tuna sto je pojedem jednom godisnje bi mozda bila pojedena u moru od neke ribe. Dok se za zivotinje na farmama to ne moze reci, one se radjaju i gaje da bi bile ubijene, za razliku od jedne ribe godisnje u moru, a trilioni riba budu pojedeni u moru od drugih riba i ovako i onako.

zerocool je napisao:
Pa isto kao i sa mesom, nema razlike. ;) Moze se i meso jesti sirovo ali se lakse jede kad se kuva ili pece, manje energije se trosi kao sto rece Zoka, itd, itd..

Pa vazi i za sirovo i peceno meso, niko tu ne pravi razliku. Zivotinja je ubijena bilo sirovo meso ili ne jedino sto je veca sansa zaraze sirovim mesom nego sirovim povrcem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jeste malo jedna tuna, ali dok nahraniš šest milijardi usta na kraju razlika gubi smisao.

U svakom slučaju mislim da svako iole normalan je protiv mučenja životinja, ali ne slažem se sa metodama borbe protiv toga.
A što se tiče prežderavanja mesom, to za mene nije neki etički problem vezan za životinje nego briga za vlastito zdravlje, obično nemamo mjeru u hrani, kada bi slušali svoj organizam iznenadili bi se koliko rano bi nam signalizirao da nam je dosta mesa. Koliko je čovjek neumjeren u bilo čemu govori činjenica da najčešče bolesti jesu one izazvane lošom ishranom, alkoholom i duvanom (ovo dvoje samo govori koliko je čovjek neodgovoran prema sebi, kako onda očekivati da i u ishrani bude drugačija situacija)
A što se tiče ribe izgleda da je ona zaista najbolja zamjena za ostalo meso iz još jednog razloga, iako ribe imaju u krvi hormone stresa, one izgleda ne osjećaju bol po ljudskoj definiciji, osim toga jako su zaboravne (pa npr. grizu više puta istu udicu za kraće vrijeme).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]