@borke
Ma to komšiluku šaljem poruku
Papak sam, neću da dijelim konekciju.

Još ovo pa da ne smaram više. Možda nekome i bude korisno.
I dalje je priča u vezi PC koji se bežično spaja na modem.
Brzina je dobra, ali se počelo dešavati da kada pokrenem speedtest brzina skoči do 2.5 Mb/s, ali onda se spusti i postane stabilna na nekih 800-900 kbps. Kada se spojim preko LAN-a konstantna je max brzina.
Malo sam se igrao sa širinom opsega od 20 i 40 Mhz, pa sam na kraju pobjegao na Ch13 i ostavio da bude Band Width 20/40 MHz (13+9) i još dodatno podesio da Guard Interval bude short. To povećava maksimalan protok, ali može uticati i na greške zbog interferencije. I sada je prilikom testiranja brzina stabilna oko 2.5 Mb/s

Kada je Guard Interval long još i bolji DL. Daleko su obe brzine od maksimalne brzine za 802.11n, pa bolje ostaviti Guard Interval: long

Evo da pokažem koliki uticaj može imati pogrešan izbor kanala. Preporučuje se da bude auto, pa da uređaji sami biraju najbolji kanal. Pa ako su i kod ostalih podešavanja na auto, onda bi trebalo da se to samo složi... teoretski da, ali praktično...
Evo šta se desi kada izaberem Ch6. To je kod mene najnepovoljniji slučaj, jer na tom kanalu imam komšiju čiji je signal najjači.

I kao rezultat je

Onda prepustim HG552d-u da automatski izabere kanal i pobjegne od ometajuće mreže, jer komšijin TP-LINK ne napušta Ch6, i poboljšanje je primjetno

Ali je daleko od 2500 kbps.
Razlog... automatski je prebacio na Ch11, ali se tamo pojavljuje još jedna komšijska wireless mreža čija jačina signala može da negativno utiče.

Na kraju nema druge nego odbaciti automatsko biranje kanala. Barem kod HG552d. Opet ručno izabrao Ch13 i dobijena brzina protoka...

I za kraj kako izgleda zauzetost WLAN kanala na mjestu prijema.

Besplatana program kojim možete dobiti ovakav grafički prikaz je InSSIDer. Tako da ako imate slične probleme, a nisam vam ja komšija koji ganja vašu mreži i gleda njen uticaj

, ovim programom jednostavno vidite kolika je gužva na mjestu prijema. Pokušate pronaći odgovarajući WLAN kanal za što bolju vezu.
Ili u krajnjem slučaju obiđete najbliže komšije koji vas ometaju najviše, i ispričate im kako ste primjetili da je kod njih prejak signal i da to izaziva rak, tumor, ... I zbog njihovog zdravlja ponudite se da im smanjite Transmit power