spavac je napisao:
prosao kroz taj KT..
K'o vozač ili k'o suvozač?
Evo vratio sam se jednu stranu da vidim ima li poseban razlog za predstavljanje kružnih tokova iz zemalja gdje se vozi lijevom stranom pa ne nađoh.
Elem, ako vozilo iz unutrašnje trake da žmigavac za isključenje u vanjsku traku vozilo iz vanjske trake po difoltu ga mora propustiti. Znači mora stati u krajnjem slučaju da bi se vozilo iz unutrašnje trake prestrojilo u vanjsku. To je međunarodni zakon.
Ukoliko ne postoji decidan saobraćajni znak koji kaže drugačije (vertikalna ili horizontalna signalizacija), apsolutno je legalno uključiti se u kružni tok bilo kojom trakom da bi se isključilo čak i u narednom odvajanju.
E sada ko uspije da procijeni kojom trakom mu je bolje da se uključi zarad isključivanja taj prolazi bolje.
2tensSa
Ukoliko voziš spoljnom trakom i vozilo u unutrašnjoj traci uključi pokazivač smijera za desno, mora se sačekati njegovo isključenje. Uporedi to sa preticanjem:
ne smije se upustiti u preticanje dok se ne propusti vozilo koje je već stupilo u preticanje (inače se ne bi moralo gledati u retrovizor kad se pretiče).
Naravno da u praksi ovo sve puno duže se piše i prepričava nego što treba vremena za prolazak banjalučkih kružnih tokova, ali uzimam za primjer Slaviju u Beogradu kojom sam provezao na stotine (da ne bude hiljade, a vrlo moguće) puta.
Osnovna stvar koju kao (iskusan) vozač treba uraditi je:
1. Zakucati se iz spoljašnje dolazne trake u centar kružnog toka,
2. Dati migavac u bilo kom trenutku,
3. Isključiti se pošto je zaustavljen sav saobraćaj (bez obzira što ga čine i tramvaji, trolejbusi, autobusi...),
4. Ne pokušavati bez vozačkog iskustva od više stotina tkm.
Ilustracija (izvinjavam se sto ružno crtam):

Ovaj navod za naglo skretanje mi nema smisla kao pomenuti da se ne smije naglo popeti na trotoar...