banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Odabrao: Daljac
PostPoslato: 27 Apr 2012, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
:lol: :lol: :lol:

kako ti voliš da unesrećuješ one koje voliš, jebeš ili piješ s njima :)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Мирко Демић, "Апокрифи о Фуртули"

Slika

Зашто прочитати:
1) Један од најбољих примјера постмодернистичког дискурса.
2) Фекализацијом кроз логорологију.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Je l' mozes ovo "Zasto procitati" napisati na srpskom? :D Hvala. :)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Kako kad ni Daljac ne zna šta je napisao. Valjda skupljanje govana pa umazivanje po logorima :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Не јеб'те ме, сиви облаци :)

1) Дакле - ријеч је о роману који је један од најбољих представника постмодернизма у српској књижевности. Додатна појашњавања би подразумијевала објашњавања самог постмодернизма, што је беспотребно. У сваком случају - ријеч је о оној књижевности коју су код нас инаугурисали Павић и Басара, а наставили Киш и Пекић. Дакле - књижевни експеримент на плану форме који баштини идеју руских формалиста који су рекли да ништа у књижевности није ново осим начина на који се нека истина саопштава.

2) Демићев роман говори о историји говнета који је квинтесенција логорашког живота/мучења. Кибла постаје оса живота, axis mundi, а измет иницијацијска материја којом је затвореници "крсте", кажњавају, награђују.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tako brate... a ne onoliko ologija i izacija da ubacujes :P

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2012, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Виљем Блејк, "Вјенчање неба и пакла"

Slika

Зашто прочитати: Свевидеће око тијела и ума Блејковог сазнавајућег вјеровања једно је од најдрагоценијих примјера у умјетности европског новог вијека. Визионарска стања испољена кроз стихове надрастају аналогије и алегорије. Сегменти загонетне имагинативне авантуре зато и указују на аутентични просвјетљени духовни апсолутизам који се још није поновио. Блејкова умјетност се јавља као нејасна, необична и, до извјесне мјере, неразумљива због тога што он саопштава једно истинско и живо искуство, које се налази изван начина изражавања конвенционалног знања. "Вјенчање Неба и Пакла" представља увод у његове илуминиране Пророчке књиге које су му заокупиле пажњу до краја живота.

А и ред је да почнемо мало са езотеријом :)

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2012, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Карл Густав Јунг, "Човјек и његови симболи", "Психологија и алхемија", "Red book"

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Зашто прочитати:

1) Јунг је корифеј дубинске психологије - психоанализе, рестауратор и утемељивач теорије о архетиповима, колективном и индивидуалном несвјесном, аними и анимусу, сјенци - оним нивоима људске психе који своје поријекло имају у митолошким и симболичким представама/сликама. Његово учење представља својеврсну алхемијску реторту, у којој се душа "кува" и као обожена, односно самоосвећена, постаје највиши облик постојања. Јунгов теоријски систем замишљен је у тријадама, биполарним димензијама или у дихотомијским класификацијама. Основа личности, по Јунгу, у колективно несвјесном је. Оно садржи збирно искуство ранијих генерација у облику архетипова, дато је као урођени модел функционисања, не мора да се прерушава и дјелимично је свјесно или се свјесно остварује. Интеграција свјесних и несвјесних дијелова личности кроз его и персону води развоју јаства (самоспознаје), које је средишњи стуб личности.

2) "Човјек и његови симболи" је камен темељац Јунговог учења. Књига је то писана за најширу читалачку публику, стога и најчитљивија и најразумљивија. У њој се дефинишу горе назначени појмови (анима, анимус, сјенка, јаство) и у низу искуствених примјера се детерминишу њихове улоге у сновима и животима савременог човјека. Најзанимљивије је свакако поглавље "Психологија умјетности", које удара темеље каснијим Јунговим разматрањима на релацији психологија-религија-умјетност.

3) "Психологија и алхемија" - круцијално и најзанимљивије Јунгово дјело, херметично, свеобухватно, по обиму грађе изузетно. У аналитичком процесу између свијести и несвјесног постоји развој/напредовање. Цијели пут тог напредовања представљен је појмом - алхемија, која симболички треба да одслика жељу човјека да од камена (необликована, неразвијена душа) дође до prima materiae (самоспознаје). Развој појма алхемије - којим су се бавили Лутер, Беме, Гете, Јејтс - са Јунгом добија своју пуноћу.

4) "Црвана књига": Иако се више од 80 година зна да постоји, "Црвена књига" никад раније није била објављена, нити је била доступна јавности и поштоваоцима. Може се рећи да је огромна литература о Јунговом животу и раду настала без увида у ову изузетно важну књигу, својеврсни документ у којему је славни психолог биљежио важна духовна искуства и умјетничке поруке. Како је настајала "Црвена књига" познато је из његове биографије "Сећања, снови, размишљања", коју је написала Аниела Јафе. Година 1913. била је једна од најважнијих у Јунговом животу, али свакако кључна у генези ове књиге. Те године Јунг је започео експеримент суочавања са сопственим несвјесним бићем, како би стигао до дна свог унутрашњег свијета, како би претворио емоције у слике и спознао фантазије које су се комешале у подземљу. Ова активна имагинација уродила је плодом не само на плану психолошке науке, него и на умјетничком плану: калиграфски преписујући биљешке о овим експериментима, Јунг их је коментарисао, употпунио новим размишљањима и дивним илуминацијама, да би на тај начин дао једно цјеловито објашњење свакој епизоди. Овој свесци увезаној у црвену кожу сам Јунг је дао наслов "Liber Novus", али је она остала позната под именом које јој је додијелила властита судбина: "Црвена књига".

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2012, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Александар Дугин, "Ново Хиперборејско откровење"

Spoiler:
Slika

Зашто прочитати:Појам "хиперборејска теорија" означава скривену езотеријску истину која је надахњивала све историјске традиције народа, извор земаљске сакралности, сажети и општи израз онога што представља примордијалну Традицију. Хиперборејска теорија је зато темељ и ризница религија свијета, она је најстарија и надвременска, посвећујућа, иницијацијска доктрина.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Још мало езотерије:

Мирче Елијаде, "Слике и симболи"

Slika

Зашто прочитати:Елијадеова студија бави се "истинским човјеком". Елијаде показује да проучавање симболизма није само изазов за ерудицију, него и путоказ за самоспознају. Другим ријечима - проучавање симболизма отворено је за све који траже нови хуманизам или нову антропологију. Књижевна естетика, психологија и филозофска антропологија требале би узети у обзир открића историје религија, етнологије и народне баштине. Према Елијадеовом
мишљењу, управо се у историји религија сусрећемо с архетиповима, чијим се тек приближним варијантама баве психолози и књижевни критичари. Конкретно - ова студија је посвећена проучавању Светог Мјеста и Светог Времена у историји религија, њиховом дубљем космолошком значењу и исконском симболизму.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
A taman kontam od šjutra s Jungom početi, kad ono Daljac's pick...možda je odma' večeras krenem...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

можда и буде од тебе лајфер :)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daj, molim te...Kad pročitaš "I am america (and so can you)" počeću te smatrati relevantim forumašem (ne čovjekom, forumašem)...Kao onomad "Antihrist" što ti dade svoj Džontra's pick...tako i za ovo...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

признај да Јунга читаш да би ми се додатно свидио и нема проблема, а немој "кад прочиташ ово, кад прочиташ оно" :)

edit: ако ти затреба штогод од Јунга, а да није у електронском формату и да не замараш своје лијепе окице, само реци :)

Poslednji put menjao Daljac dana 18 Maj 2012, 20:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma kakav...Od Frojda sam počeo čudno ukućane gledati, pa sad da to izbalansiram

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Daljac, pošto si završio književnost da te priupitam, jel ima hrvacki prevod Finnegans Wake pošto nikad nije preveden na srpski (navodno neprevodiv)?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam završio još :)

Elem, mislim da "Fineganovo bdijenje" nije nikada prevedeno kod nas, ali ne znam sigurno, provjeriću. Ono što sigurno znam je da taj roman trenutno prevodi Zoran Paunović, koji je već prevodio "Uliks". "Fineganovo bdijenje" bi trebala objaviti "Geopoetika", ali pojma nemam kada.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Гдје је Јунг, ту је гностицизам. Гдје је гностицизам, ту је:

Елејн Пејгелс, "Гностичка јеванђеља", "Јованово јеванђеље у гностичком тумачењу", "Порекло Сатане", "С ону страну вере"

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Slika

Предуслов за читање ових дјела је ово, посебно поглавље посвећено гностицима, наравно.

Зашто прочитати:

1)"Maдa je вeoмa тeшкo прoцeнити културнo-истoриjскe импликaциje Jeвaнђeљa гнoстикkих хришћaнa, случajнo прoнaђeних кoд мeстa Нaг Хaмaди, у Eгипту, прe тридeсeтипeт гoдинa, Eлejн Пejгeлс рeчитo истичe нeгaтивнe импликaциje зa хришћaнску цркву. У свojим нaпaдимa нa гнoстичкa jeвaнђeљa, писaним кao eзoтeричнa нaдoпунa звaничним нoвoзaвeтним вeрзиjaмa Христoвoг живoтa и смрти, институциoнaлизoвaнo хришћaнствo сe oткривa кao стрoгa бирoкрaтскa структурa зaснoвaнa нa дoгмaтизму и дeспoтскoм пaтeрнaлизму. Искључивoст, бeзумни вoлунтaризaм влaсти, jaрoснa нeтрпeљивoст прeмa jeрeтицимa, пoрицaњe слoбoдe изрaзa — eтo нeких oдликa хришћaнскe црквe нa сaмoм пoчeтку њeнe eгзистeнциje. Пoлaзeћи oд тeзe o пoлитичкoj суштини рeлигиjских институциja, Eлejн Пejгeлс рaзoткривa oснoвнe дoгмe звaничнoг хришћaнствa кao пoлитичкe митoвe ствoрeнe дa би сeучврстилa прeвлaст групe вoдeћих идeoлoгa у црквeнoj хиjeрaрхиjи.

2) У "Пореклу Сатане" Елејн пејгелс тумачи вјерски, интелектуални, политички и организациони догматизам "правовјерне" хришћанске цркве као неизбјежне епифеномене дубоког, чак очајног процеса грађења институционалне структуре која ће хришћанском покрету омогућити да се одбрани од мора непријатеља.

3) Разматра се поријекло броја три и говори се о зачецима духовне психологије која је со којом је осољен гностицизам.

4) Ова књига представља интерпретацију тајног Јеванђеља по Томи, једног од оних нађених у Наг Хамадију. Сам текст је збирка Исусових изрека које своја упоришта имају у синоптичким јеванђељима. Текст овог апокрифног јеванђеља супротставља се новозавјетном тексту Јеванђеља по Јовану.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 23:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljce, jesi citao "Pogled s Kalemegdana", Nikola-Velmar Jankovic i "Svetske religije", Mirca Elijade?

Dobio sam ih na poklon, a da budem iskren, ovako na prvu mi se ne svidjaju. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 23:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

То прво не, никада чуо.

Пази, Елијаде је вјероватно најпознатији и најбољи историчар религија икада. Неке његове књиге - "Религије свијета", "Свето и профано", "Слике и симболи", "Шаманизам" - ударили су темеље у проучавању историје религија, њихових најдубљих, архетипских спознаја и суштина. Оно што је Јунг за психологију, Башлар за филозофију имагинације, то је Елијаде за историју религија. Немој га одбацивати, али и не упуштај се у то ако те та материја нешто посебно не занима.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]