banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1643 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 83  Sledeća

На локалним изборима 2012. године мој глас за градоначелника Бањалуке даћу:
Слободану Гаврановићу (СНСД) 23%  23%  [ 31 ]
Ненаду Стевандићу (СДС) 20%  20%  [ 28 ]
Драгану Чавићу (Заједно за Бањалуку) 39%  39%  [ 54 ]
Милутину Пејићу (СДП РС) 2%  2%  [ 3 ]
Аци Прелићу (Странка социјалне сигурности српских бораца) 15%  15%  [ 21 ]
Ukupno glasova : 137
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2012, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Можда је рано за отварање ове теме, до овогодишњих локалних избора има више од пола године, али ЦИК је почео прве активности по том питању па можемо и ми.

Тема је за сада на пдф Новости и дешавања, мада је чисто политичка. Идеја је да се омогући свима да пишу на теми (не само онима који имају приступ пдф Политика). Ако буде потребе, пребациће се на Политику.

Још један парадокс у овој држави је и чињеница да смо прије неколико дана завршили имплементацију избора од прије две године, а ево почиње изборни циклус за нове локалне изборе.

За почетак, као увод:
Citiraj:
Бурно у општинским одборима широм РС

БAЊAЛУКA - У већини општинских одбора политичких партија у Републици Српској, иако је до одржавања локалних избора остало нешто више од седам мјесеци, трају припреме и разговори о страначким коалицијама те кандидатима за будуће начелнике.
22.02.2012 13:00 | Ведрана Кулага, дописници

Slika

Не мањка кандидата

Највећа борба водиће се, како тренутно ствари стоје, у већим локалним заједницама, тако да већ сада не мањка имена за насљедника актуелног градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића.

Међу кандидатима за градоначелника помињу се кадрови СНСД-а Слободан Гаврановић, актуелни предсједник Скупштине града, Ранко Шкрбић, министар здравља и социјалне заштите, као и актуелни градоначелник Давидовић.

Из опозиционих странака најављују да ће понудити заједничког кандидата за градоначелника Бањалуке, а као кандидати незванично се појављују СДС-овци Ђорђе Умићевић, Огњен Тадић и Ненад Стевандић, те члан ПДП-а Маринко Умићевић.

Извори блиски тим странкама кажу да ништа још није сигурно и да би име кандидата могло бити изненађење за све.

Предсједник Градског одбора СНСД-а у Бањалуци Слободан Гаврановић казао је јуче да је рано говорити о изборним активностима, нагласивши да Градски одбор СНСД-а није разговарао о именима кандидата за градоначелника Бањалуке.

- Ова прича требало би да буде отворена у априлу - рекао је Гаврановић и додао да ће о евентуалној подршци коалиционих партнера, Социјалистичке партије и Демократског народног савеза, одлучивати руководства странака.

Предсједник ГО СДС-а у Бањалуци Ђорђе Умићевић рекао је да постоји опција да опозиционе странке понуде заједничког кандидата за градоначелника, нагласивши да је већ основан главни изборни штаб СДС-а.

Он сматра да током идућих 15 дана неће бити нових састанака представника опозиције.

- Што се тиче имена кандидата, све је на нивоу спекулација - закључио је Умићевић.

За локалне изборе припремају се и у Социјалистичкој партији (СП). У странци кажу да активно раде на терену и наглашавају да странка има капацитета да предложи кандидате за начелнике у свим општинама у РС.

У Мркоњић Граду је извјесно да ће кандидате за начелника општине имати и СНСД и СДС, а што се тиче коалиција, за сада је извјесно да ће остати коалиција СНСД-а са ДНС-ом и СРС-ом која би могла бити “појачана” Социјалистичком партијом.

- Органи странке још званично нису донијели одлуку о коалицији са СНСД-ом, али је било разговора са том странком о наставку сарадње. Извјесно да ће ДНС имати своју листу за општински парламент, али неће имати кандидата за начелника општине. Подржаћемо кандидата СНСД-а за начелника општине, као што је био случај и на претходним изборима - рекао је предсједник ОО ДНС-а Радомир Попадић.

Коалиције

Други коалициони блок чиниће највјероватније СДС и ПДП, као што је био случај и на претходним изборима, а кандидат за начелника општине биће највјероватније из редова СДС-а.

У требињском СНСД-у кажу да ће ова политичка странка имати свог кандидата за начелника, а како незванично сазнајемо, поновни кандидат СНСД-а за начелника биће актуелни начелник Доброслав Ћук.

На посљедњем састанку представници опозиционих странака СДС-а, ПДП-а, ДП-а, СРС-а РС и Покрета за Требиње постигли су чврст договор о заједничком учешћу на изборима за начелника општине, а највеће шансе да добије подршку свих странака има Бранко Бутулија, кандидат СДС-а, док је друга опција Славко Вучуревић, предсједник требињског ПДП-а.

Предсједник Општинског одбора СДС-а у Добоју Обрен Петровић рекао је да постоји могућност да на идућим изборима СДС успостави сарадњу са СНСД-ом, те да планира да о заједничкој сарадњи разговара са предсједником СНСД-а.

Предсједник ОО СНСД-а Добој Урош Гостић сматра да је рано да се разговара о било каквим коалицијама, али да би коалиција, ако је буде, могла да услиједи тек послије избора.

Предсједници општинских одбора СНСД-а и СДС-а Радомир Павловић и Момчило Цвјетиновић изјавили су “Гласу Српске” да ће ове странке имати заједничког кандидата за начелника Сребренице, али да ће имати засебне одборничке листе.

Локални избори у Републици Српској биће одржани у октобру.

Листићи

У Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ казали су да је донесена одлука о покретању процедуре расписивања тендера за штампање гласачких листића те формирана комисија која тренутно припрема текст тендера.

- Очекујемо да тендер, који ће бити међународни, буде ускоро расписан, те да ће ускоро почети припреме за расписивање других тендера за штампање образаца - рекла је “Гласу Српске” портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 71503.html

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 11:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Тема су дакле овогодишњи локални избори. Не само у Бањалуци већ и у другим градовима.

Ово нису избори на коме бирате људе који ће се борити за независну Републику Српску. Ни људе који ће спријечавати пренос надлежности на ниво БиХ. Ни људе који ће унаприједити пољопривреду, повећати пензије или направити аутопут Бања Лука - Добој. То смо бирали прије две године.

На овим изборима бирате људе који ће бринути о функционисању комуналних служби у граду. Који ће регулационим и урбанистичким плановима бринути о изгледу града. Који имају неке ингеренције и у здравству (Дом здравља и изградња амбуланти) и бризи о дјеци (вртићи). Који имају удјела у финансирању спортских, културних и невладиних организација у граду.

Па зато молим и да прича буде о томе, а не о стварима које немају везе са локалном влашћу.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 12:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Прије свега захтијевати провођење јавних расправа и осталих законом и правилницима прописаних активности, те благовремено обавјештавање становништва и то не само путем оглашавања на огласним таблама мјесних заједница са чијим локацијама многи нису ни упознати. Већ то је примјер и доказ тактике која се проводи у мјесним заједницама. Прикрити се што је могуће више, идеално створити утисак као да и не постоје, када дођу избори платити 20-ак људи, колико је потребно да би избори били важећи, завршити с тим тихо, непримјетно, и наставити метиљати, примати плате...

Оно што сам ја конкретно, на личном, микро, плану планирао да подузмем јесте да, прије свега, пронађем просторије своје МЗ, да се упознам, колико будем у могућности, са свим правилима, процедурама и својим правима у вези са радом МЗ те њиховим обавезама поготово у вези са предстојећим изборима, да видим ко то тамо и шта ради и да, као прво, захтјевам благовремено (најмање 10 - 15 дана раније) и јасније обавјештавање становништва о мјестима и датумима одржавања јавних расправа и осталих активности путем штампаних летака, дјељења истих по насељима убацивањем у поштанске сандучиће становника и постављањем на огласне табле заједница етажних власника као и путем осталих средстава јавног информисања.

Уколико неко жели, можемо организовати и мање групе које би проводиле овакве активности. За почетак нпр. да се скупимо, одемо и информишемо се о раду МЗ.

Кренућу од "најнижег", основног нивоа јер сматрам како без активирања значајнијег броја становника, макар толико да се упознају са својим правима и са људима који их "тамо негдје" заступају те с тим шта они раде а шта треба да раде..., од избора не треба очекивати ништа позитивно. Уколико видим да се по овом питању ништа значајније не промијени на боље, највјероватније ћу бојкотовати изборе.

У сваком случају, ако се и одлучим гласати, биће то искључиво за независне кандидате тј. за оне који се као такви представљају а нама једино остаје нада да то уистину и јесу...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Преувеличаваш улогу МЗ-а. Као прво, Савјети МЗ немају никакве везе са организацијом и провођењем избора. Друго, савјети не раде за плату (предсједник савјета једино прима неку накнаду за трошкове, у мојој општини 100-тињак КМ).
Једино си у праву око јавних расправа, Савјети су ти који су дужни да организују јавне расправе о и обавијесте људе.
Све то ипак мало везе има са локалним изборима који су тема.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 14:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Forty Two je napisao:
Преувеличаваш улогу МЗ-а. Као прво, Савјети МЗ немају никакве везе са организацијом и провођењем избора. Друго, савјети не раде за плату (предсједник савјета једино прима неку накнаду за трошкове, у мојој општини 100-тињак КМ).
Једино си у праву око јавних расправа, Савјети су ти који су дужни да организују јавне расправе о и обавијесте људе.
Све то ипак мало везе има са локалним изборима који су тема.
Ја се не разумијем у тренутни систем и начин организовања друштва зато бих волио да неко то конкретно појасни а не само да гледам гомилу неких странака које као да се такмиче која ће више тога обећати па слагати и наставити пљачку и отимачину.

Поред тога, за ово мало што сам прочитао и "искусио" у вези са тренутним системом, имам јак дојам да су у исти уграђени механизми којима се спутавају покушаји да се било шта, поштујући тај систем, мијења. Тако нрп. када сам отишао први пут на јавну расправу о буџету града фактички сам имао право да питам, критикујем или сугеришем било шта (на страну што је расправа била малтене тајна), међутим у пракси испред себе сам имао буџет и ставке као што су нпр. "Разно" која је у овој години повећана за преко милион КМ. Шта се налази под тим "разно"... непознаница, и сада дакле ја требам да дам неки конструктиван приједлог или примједбу на нешто што је скривено иза појма "разно"!? Хтио сам да ми се, између осталог, разјасни шта се то налази под тим "разно", предао поднесак у општину с тим захтјевом, и, наравно, шта, ништа... Како онда ја као обичан човјек који није члан никакве странке, партије, заједнице... да учествујем активно у таквом систему који је, како видим, сам себи сврха и служи само онима који, кријући се иза њега, пљачкају, лажу и унесрећују овај народ?

Ако ти имаш више увида у начин функционисања система (или било ко други) и имаш конкретне приједлоге у вези са тим како да остварим своја права, волио бих да их прочитам. Такође бих волио ако можеш поближе да објасниш с чим то везе имају МЗ, шта се то бира сада на овим изборима, гдје се ту уклапају МЗ, шта могу ја конкретно да подузмем на плану активног дјеловања с овим у вези осим да као овца одем и заокружим неку скраћеницу на листићу?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 10:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
shoole je napisao:
Тема су дакле овогодишњи локални избори. Не само у Бањалуци већ и у другим градовима.

Ово нису избори на коме бирате људе који ће се борити за независну Републику Српску. Ни људе који ће спријечавати пренос надлежности на ниво БиХ. Ни људе који ће унаприједити пољопривреду, повећати пензије или направити аутопут Бања Лука - Добој. То смо бирали прије две године.

На овим изборима бирате људе који ће бринути о функционисању комуналних служби у граду. Који ће регулационим и урбанистичким плановима бринути о изгледу града. Који имају неке ингеренције и у здравству (Дом здравља и изградња амбуланти) и бризи о дјеци (вртићи). Који имају удјела у финансирању спортских, културних и невладиних организација у граду.

Па зато молим и да прича буде о томе, а не о стварима које немају везе са локалном влашћу.

sta imaju oni brinuti o komunalnim sluzbama,sve to treba privatizovati,i odvoz smeca,toplanu ,vodovod,vrtice.... pa bi se onda vlasnici brinuli o svojim firmama i bez monopola

evo naprimjer u jednoj zapadnoj zemlji u kojoj sam skoro bio,odvoz smeca rade privatene firme,sam biras koju ces firmu izabrati,svaka firma izdaje svoje vrecice za smece u odredjenoj boji sa logom i kontejner i istoj boji,kupis vrecicu i to je to tako platis uslugu,a ako ne zelis da ti oni odvoze smece mozes ga sam voziti ili kupiti vrecicu druge jeftinije firme itd..ako te uhvate da bacas smece a da nije u tim predvidjenim vrecama lupe ti kaznu par hiljada....a ne cirkus kao kod nas da oni iz cistoce idu i mjere kvadrate kuce,mislim kakve veze ima koliko kuca ima kvadrata sa odvozom smeca..

voda se uopste ne placa a nije za pice,a skoro sve su zgrade privatne i imaju vlastiti sistem grijanja,
grad je super uredjen,sve fasade itd komuna ti daje subvencije ako radis demit fasadu i naprimjer grijanje na pelet,solrano grijanje itd a ne kao kod nas da ti naplate gradjavnisku dozolu da ti se pusi iza usiju,od tih para pola kuce moze se napraviti...cemu sluze ti ljudi tamo,samo da nam uzmaju pare za rayne takse,dozvole,poreze i gde zavrse sve te pare

sta imaju nasi mediokriteti u opstinama izmisljati toplu vodu treba kopirati sistem iz uspjesnih zemalja a do tada bojkot izbora

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Улог МЗ није баш велика, али далеко од тога да је занемарљива. Ти ликови што се успију изборити да буду у МЗ примају неких стотињак марака мјесечно, а ништа не раде у већини случајева, иако би могли. Оно што се десило у МЗ Сарчевица је одличан примјер како треба радити! Надам се да ће се и остали угледати на њих.

Што се тиче избора нема шансе да гласам за Зградољуба. Само је проблем за кога гласати. Прошли пут сам гласао за оног независног кандидата. Највише бих волио да неко од ових са Старчевице се кандидује.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Glasaću za nedjeljivu i suverenu opštinu Banjaluka.

Glasaću protiv građevinske mafije i drugih mafija koje rasturaju moj grad.

Glasaću protiv rasipništva u gradskom budžetu.

Najvjerovatnije da ću glasati u opštinski parlament za DNZ - Fikret Abdić Babo.

Biće zanimljivo pratiti hoće li SDS sačuvati Doboj i Bijeljinu, a SNSD Banjaluku.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Slazem se sa Sajinom,da je ova sto se desava sa Savjetom MZ Starcevica jedna izuzetno lijepa prica...sad vidim da imaju neku akciju oko boljeg grijanja,prosle sedmice ona besplatna skola skijanja koja je zahvaljujuci sponzorima kostala 0 maraka (da je Grad to organizovao,ne bi bilo ispod 150 000 maraka :( )...

ali,ni meni nije jasno kako njih podrzati na ovim predstojecim izborima,jer koliko znam,oni su skoro svi u razlicitim strankama :(

vidjecemo...ako artikulisu svoju aktivnost na nacin da ih se moze zaokruziti na izborima,moju podrsku ce dobiti,jer mi se cini da od mog SDS nema neke fajde ovdje,i da ne rade nista :( :( :(

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Тачно ћу се ја кандидовати за градоначелника! Могу ли рачунати макар на подршку вас форумаша? :D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Zavisi sta obecas.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nikada ne bih vama s brda dao glas. Sljedeći gradonačelnik bi trebao biti rodom s Bulevara.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Čini se da će sljedeći gradonačelnik biti iz Laktaša, jedan od kandidata SNSD-a koji je ušao u uži krug ljudi ove stranke :D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ма обећавају и ови лопови свашта, па углавном мало тога испуне.

ја бих за почетак довео мало у ред овај јавашлук у админстративној служби града. требају нам прави људи умјесто ових чобана. затим ове што дају грађевинске дозволе, уф то је тек посебна прича... мада контам да би ми на крају грађевинска мафија почела пријетити :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam za to da naplatne kućice na autodrumu budu ujedno i granični prelaz prema Laktašima i uz uvođenje viza za građane Laktaša.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja nisam ni znao za te izbore na MZ dok se ti momci sa Starčevice nisu organizovali i upali u savjet MZ. Toliko o transparentnosti lokalnih nivoa vlasti. Kamo lijepe sreće da se u svakoj MZ organizuju ljudi tako i izguraju napolje stranačke lezileboviće.
Ja već neko vrijeme kontam za koga da glasam na ovim lokalnim izborima i nisam došao ni do kakvog pametnog zaključka. Ne glasa mi se za SNSD i njihovog kanditada ali kad vidim da opozicija nudi jednog kandidata ne glasa mi se ni za njega. Kako glasati za nekoga koga podržava i PDP i SDS....? :?

Filozofe,jesi li ti to krenuo sa predizbornom kampanjom? Ako ti i ostatak programa bude ovakav,glasam za tebe.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Moj ti Filozofe kada Laktaši odlučuju o Banjaluci i cijeloj RS, kakve njima crne granice

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Khm,khm,osjećam se prozvan a da nisam zaslužio. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ја нешто контам да ће СНСД опет побједити у БЛ

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
spijo je napisao:
Khm,khm,osjećam se prozvan a da nisam zaslužio. :lol:

Ako si iz Laktaša,odmah si zaslužio...To ti dođe nešto kao "istočni grijeh":...
Шајин je napisao:
ја нешто контам да ће СНСД опет побједити у БЛ
Naravno da hoće. Naše je da mu boravak na vlasti sledeće četiri godine učinimo što neugodnijim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1643 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]