banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 22:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jan 2004, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Koji je smisao zivota? Gledano iz ugla zapadne civilizacije ili nase nove PINK civilizacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
sto se tiche zapada.... da bi placali porez
sto se tiche domacih Pink produkcija, da bi se imalo od koga krasti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
pazi moja filozofija je da ja sama odredjujem smsiao svog zivota....
i tako bi trebali svi o sebi da se brinu i to je sustina novih razvijenih tokova, a ne da cemoo sta ce ovo nazalost pokvareno srustvo da nam pruzi..jer tu docekati necemo nista niti bi po ovom nashem drustvu zivot trebao imati nekog pozitivnom smisla :roll: nazalost ali tako je ... :roll:

smisao zivota: ljubav i sreca, djeca,posao i rad,solidan standard,i naravno zdravlje, zdravlje, zdravlje :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 18:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
zivot je tajna, najveca!
koja je sveukupna svrha, sveukupnog zivota,...neznam.
samo Tvorac zivota moze znati odgovor na to pitanje.

ali, ima jedno pitanje, na koje i mi mozemo saznati odgovor.
a to je pitanje, NASEG LICNOG ZIVOTA.

sve sto je stvoreno, stvoreno je sa nekim ciljem.tako je i sa nasim zivotom. otkrivanje tog cilja, velika je stvar, velika vjestina i velika sreca.
no, taj cilj, neotkriva se svakome niti se otkriva lako.
taj cilj, i kad bi otkrio, nebi ga mogao otkriti drugom covjeku.
bila bi to tajna koju nemozes nikom otkriti.
to znam, jer sam pokusavao.
moglo bi se reci i da je moje pisanje na forumu moj uzaludan pokusaj da otkrijem ljudima tu tajnu, no neuspijevam. a znam i zasto...
jer tu tajnu, samo Tvorac zivota moze otkriti nekome, po svom bezgresnom sudu.

zato, najvise sto mogu, ja, "rio", jeste moliti se da sve koji se pitaju to pitanje, Tvorac udostoji odgovora.
kao sto je i rekao "ko pita, reci ce mu se. ko kuca, otvorice mu se".
pa, neka je svima na blagoslov.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 23:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Смисао живота је прављене дјеце!

Родим се, порастем да бих могао...ехем, знаш већ шта, и после тога имам још времена да припазим на дјецу док порасту па да и они могу радити исто што сам и ја. И онда умрем.

:drinking:

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 23:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Dec 2003, 18:35
uffff mnogo tesko pitanje i nemoze se gledati sa samo jednog stanovista tako da tacnog odgovora mozda i nema,to bi bilo kao kada bi covjek pokusao da razumije pojam beskonacnosti za sta nije sposoban.nama ostaje samo da zivimo jer nas neka sila na to tjera i samo kad covjek izgubi nadu a ona je ono sto se poslednje gubi on moze sebi zabraniti zivot,kako rio vec rece i kada bi neko spoznao tu tajnu ne bi je mogao podjeliti ni sa kim jer to je nesto do cega sam jedino mozes doci ako je to uopste moguce....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 23:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 11:01
Sto cu sada napisati to ce biti tacan odgovor na ovo pitanje.
Zivot se veze sa vjerom i Bogom i s toga smisao zivota jeste cinjenje dobrih djela, ili makar ne cinjenje losih dijela. Zivot nam nudi da se priblizimo Bogu i da ,nakon smrti, odemo u raj! Ovde smo , jer smo gresnici, ovo je jedan test koji moramo prijeci da bi pokazali Bogu kakva smo osoba. Ovde smo da se dokazemo u najboljem smislu, svjetlu, da bi mogli mirno umrjeti! To je smisao zivota, koji nije nimalo lak.Zivimo da bi na kraju umrli, to nas sviju ceka. To nam se cini tuzno i nepravedno ali zato oni koji su za vrijeme svoga zivota cinili dobra dijela ce, za to, biti i nagradjeni. To je razlog zasto smo ovde. Ovo je jedna blaza kazna. Bog nas je poslao ovde da bi znali cijeniti ono sto nam je on dao, a nasa vrsta ga je iskoristila, taj njegov poklon! To je smisao zivota. Ovo sam napisala sto sam krace mogla ali ni ovo nije dovoljno.
To je PRAVI razlog ili smisao. Ali svako od nas moze imati neki svoj smisao.Moj je da se oslobodim ovog tereta i da napokon shvatim zasto niko nije kao ja i sta mi se desava, zbog cega se razlikujem od ostalih i sl. i sl.
Prije svega ovoga, da bi razumjeli, trebamo razumjeti i zivot i sagledati ga! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:00 
Početnik
Početnik

hmmm pa to je mozda tvoj ili moj odgovor,tvoje ili jos necije glediste ali tu nema apsolutne istine,ako neko vjeruje u Boga ma kako se on zvao on mozda u njemu moze pronaci smisao svog zivota ali to je samo sa vjerskog aspekta,ali kako rekoh ako je neko apsolutno ubjedjen u postojanje Boga on ima svoja shvatanja o smislu zivota ,ali (opet prelazim opasnu liniju) kako ne postoji nikakav cvrst materijalni dokaz o postojanju nijednog Tvorca(ne kazem da nije moguce da je neko apslolutno ubjedjen u njegovo postojanje) ti nemozes reci da je to apsolutna i neminovna istina (sebi da ali ne i ateisti koji ima isto tako cvrsta ubjedjenja kao ti i koji to sve posmatra sa bioloskog ili nekog drugog aspekta) tako da to moze biti tvoje shvatanje ali ne i univerzalno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:24 
Pripravnik
Pripravnik

Naravno! Pa ovde je tema da napisemo svoja misljenja, narocito ako su tacna.

Ako zelite misljenje, izuzmimo vjeru, onda smisao zivota je borba, da sebi omogucimo sto ljepsi i udobniji zivot. Mislim da se ovog puta, moj odgovor ne veze ni za vjernike ni za nevjernike, vec to je jedno opste misljenje, i najkrace je receno. A, mislim i da sam napisala i , u proslom postu, misljenje izvan granica vjere, kada sam spomenula sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

B.J. je napisao:
Naravno! Pa ovde je tema da napisemo svoja misljenja, narocito ako su tacna.
Ako zelite misljenje, izuzmimo vjeru, onda smisao zivota je borba, da sebi omogucimo sto ljepsi i udobniji zivot. Mislim da se ovog puta, moj odgovor ne veze ni za vjernike ni za nevjernike, vec to je jedno opste misljenje, i najkrace je receno. A, mislim i da sam napisala i , u proslom postu, misljenje izvan granica vjere, kada sam spomenula sebe.

A da napishes to citavo misljenje bez spominjanaj Boga kojeg ne mozes dokazati da postoji ?
Za vjernike postoji smisao zivota a za nevjernike ne a?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:39 
Početnik
Početnik

svako trazi svoj smisao zivota i ako ona svoje misljenje usmjerava ka Bogu to je njeno pravo ali ne moze ga proglasiti za jedinstveno i apsolutno
ovo mi zat nije jasno:
Citiraj:
Sto cu sada napisati to ce biti tacan odgovor na ovo pitanje.

Citiraj:
To je PRAVI razlog ili smisao.

trebala si naglasiti "MOJ"!

ALI ISTO JE TAKO REKLA POSLE:
Citiraj:
Ali svako od nas moze imati neki svoj smisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

slazem se sa J A ali napisala je 2 kontradiktorna misljenja u jednom postu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 01:17 
Pripravnik
Pripravnik

Ne, ne,ne!
Nije tako kao sto mislis misko! Ja znam da postoje nevjernici i ja ne mogu sa nicim da dokazem postojanje Boga ali mogu vjerom. Nikada nisam rekla da nevjernici nemaju svoj smisao za zivot. Gdje sam to napisala?Svi smo ljudi. Ja sam to gledala sa dvije strane. Mi, vjernici to gledamo sa dvije, a bezvjernici sa jedne strane. Ni jedna strana nije pogresna.
Evo J A da ti pojasnim:
To je tacno misljenje sa vjerske strane. Ja sam u jednom postu napisala smisao za obe vrste ljudi. Prvi je bio vezan sa vjerom i samo se ticalo vjere. To sto ti ne razumijes je to sto nisi prepoznao da prvi dio je vezan za vjeru, a drugi za one i koje vjeruju i koje ne vjeruju. Znam da je komplikovano za objasniti ali bicu konkretnija.
Vjernici smisao zivota gledaju sa vjerske strane i gledaju sa strane da je zivot borba.
Nevjernici to gledaju sa jedne strane, a to je da je zivot borba. Sto znaci da ni u jednom momentu nisam imala namjeru da omalovazim nevjernike. Ako ste me pogresno shvatili ,nisam tako mislila. Evo sada cu reci smisao UOPSTE:
Smisao zivota je borba!Kroz njega svi idemo da bi na kraju umrli.Sta nas poslije smrti ceka niko ne zna.Zato se borimo da za svoga zivota uradimo sto je vise moguce dobrih dijela-da bi nas drugi cijenili, omogucimo sebi udobnost i zadovoljstvo-da bi bili sretni, pokusavamo ostvariti zamisljenu misao-da dodjemo do cilja i da,kad umremo, budemo zadovoljni zbog svega sto se desilo i kazemo da nam je zivot bio lijep.
Smisao koji je povezan za sve ljude na svijetu , i vjernike i nevjernike! :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dosta sam razmisljao o tome i u pravu ste kad kazete da je to dosta kompleksno pitanje, na koje niko ni ne moze dati konkretan, jedinstven i za sve prihvatljiv odgovor. neko (stvarno zaboravih ko, negdje sam to cuo) jednom rece da sve stvari koje se dogadjaju, ravnaju se po svojim svrhama. ako se osvrnemo na cinjenicu da smo rodjeni, a da nas prije toga niko nije pitao zelimo li biti rodjeni, onda valjda jasno proizilazi da smo rodjeni bez prava na slobodu. zarobljeni smo zakonima prirode u kosmosu i svrha zivota je da se zivi. no zivot pojedinca i nije po svrsi bitan kao zivot covjecanstva, a argument je evolucija i prirodna selekcija, sto ima teznju da bice koje zivi stavi u visi oblik kako bi se prilagodio. no i poslije svega, osnovna svrha je zivljenje. jebiga, kako sve i ne bi bilo sjajno, u vecini slucajeva zivljenje je napor, bolje receno prezivljavanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 15:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Evo jedna misao: bez smrti nema vaskrsenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
bez smrti nema vaskrsenja.

Tacno, tako da .... ko je zeljan vaskrsenja, nek trazi kartu za Iraq, Iran ili tako neko zarisno mjesto sad....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 03:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Citiraj:
SiCkNeSS Poslano: 09.01.2004 15:55 Naslov poruke: Zasto ljudi uopste zive?

A zašto ne bi živili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 11:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Mozda zive zato sto im nije data neka druga mogucnost.

ili jos bolje

Mozda zive zato sto nemaju drugu mogucnost.

ili jos bolje

Mozda zato sto da imaju vise solucija hteli bi sve. :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
A zašto ne bi živili?

pa ako zivot nema nikakvog smisla, cemu onda zivot?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 00:23 
Pripravnik
Pripravnik

SiCkNeSS je napisao:
dosta sam razmisljao o tome i u pravu ste kad kazete da je to dosta kompleksno pitanje, na koje niko ni ne moze dati konkretan, jedinstven i za sve prihvatljiv odgovor. neko (stvarno zaboravih ko, negdje sam to cuo) jednom rece da sve stvari koje se dogadjaju, ravnaju se po svojim svrhama. ako se osvrnemo na cinjenicu da smo rodjeni, a da nas prije toga niko nije pitao zelimo li biti rodjeni, onda valjda jasno proizilazi da smo rodjeni bez prava na slobodu. zarobljeni smo zakonima prirode u kosmosu i svrha zivota je da se zivi. no zivot pojedinca i nije po svrsi bitan kao zivot covjecanstva, a argument je evolucija i prirodna selekcija, sto ima teznju da bice koje zivi stavi u visi oblik kako bi se prilagodio. no i poslije svega, osnovna svrha je zivljenje. jebiga, kako sve i ne bi bilo sjajno, u vecini slucajeva zivljenje je napor, bolje receno prezivljavanje.

Tacno je to da je zivot prezivljavanje ali citaj sledece:
zivot ---prezivljavanje ( prezivljavanje nas asocira da se borimo)-----borba

Opet je isto! Zivot je borba, a sada za sto se borimo, to odlucujemo mi! Nisam ovo kritikovala, smatram da je tvrdnja tacna, nego samo pojasnila da se sve svodi na borbu.

Utopija je napisao:
''Mozda zato sto da imaju vise solucija hteli bi sve.''
E, jest'! :lol:
Da, jer smo prokleti, a to ne znamo sada, znali bi tek onda kada bi imali sve solucije. Mozda smo nekada i imali...ali ih nismo znali cijeniti!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]