banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2011, 15:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Spacedwarf je napisao:
Hristov je napisao:
Spacedwarf je napisao:
U potpunosti se slazem sa njegovom izjavom, ali religiju, ne vjeru, bitna razlika.

Drugar ni ti ne vjeruješ u to što si napisao, "ismijavajmo religiju bez da diramo Pismo i bilo šta što ima veze sa onim što predstavlja osnov vjere", mislim, come on... Vidjeli smo kako to već funkcioniše kod ateista antiteista Hitchensovog kova u stvarnosti.

"When the Lord your God brings you into the land you are entering to possess and drives out before you may nations...then you must destroy them totally. Make no treaty with them and show them no mercy."
"...do not leave alive anything that breaths. Completely destroy them...as the Lord your God has commanded you..."
I to treba da bude osnova vjere ? Ta ista biblija je bila uzrocnik na stotine ratova i krvoprolica. Kad si cuo da je ateista napao nekoga zato sto je vjernik, bacio bombu, srusio neku bogomolju ? Hitchens mozda nekad malo pretjera ali je apsolutno u pravu kada kaze da bi nas religija mogla kostati glave, ljudsku rasu u globalu, i da vjerujem u ono sto pisem, a sada nemojmo skrnaviti temu vise.

RIP Christopher Hitchens

Jel tebi poznato kada je napisana ta 'peta knjiga Mojsijeva' i kakve bi to veze moglo imati sa ovim tvojim gore navedenim citatom? Jesi cuo ikada za Documentary Hypothesis i u vezi sa tim za interpretaciju tekstova vezanih uz nasilje i genocid? Da li postoje istorijski/ arheoloski dokazi koji bi potvrdili da se takav 'genocid' zapravo i desio? Ako ne, da li ti je poznat knjizevni stil kojim su se sluzili pisci knjige Devarim i kakve bi to sve veze moglo imati sa tvojim gore navedenim citatom?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Avinoam1 je napisao:
Jesi cuo ikada za Documentary Hypothesis i u vezi sa tim za interpretaciju tekstova vezanih uz nasilje i genocid?

Pa da, uvijek su interpretacije, uvijek je simbolika, alegorija, tamo-vamo...

Sa Biblijom je uvijek nesto posredno, okolo naokolo, nikad nacisto.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
"Gospodine Nedokučivi, na osnovu ponečeg, ako ne i svega što sam o vama čuo, pretpostavljam da ćete više ceniti stav iskrenog i nepokolebljivog nevernika nego dvolično i koristoljubivo prenemaganje vernika, ili pak darove koji se dime sa oltara na kojima vam je upravo prineta žrtva." - nešto slično je napisao Hesse u Demijanu, scena opisa Hristovog raspeća i 2 bandita koja su razapeta pored njega, kad Maks priča o tome kojem bi Bog više vjerovao, onom koji je čitav život griješio i bio bitanga i iz straha za svoju guzicu se pokajao ili onom koji ide do kraja...

Treba se boriti protiv religije, protiv države, protiv masovnih pokreta, protiv svega što guši slobodan um i čisto srce.

Nadam se da je svjetski ateista No.1 ipak prošaptao nešto prije smrti, taman da niko nije čuo.
Nije grehota plašiti se za sebe pred Bogom, njemu sva hrabrost i ponos svijeta ne znače mnogo.
To je veličanstveno samo za one koji ostaju.
Nemam namjeru rušiti ničije ideale, ali ako je ovaj čovjek imao čisto srce, blago njemu.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 16:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Jesi cuo ikada za Documentary Hypothesis i u vezi sa tim za interpretaciju tekstova vezanih uz nasilje i genocid?

:lol:

Ne daj boze da bi se jednoj tako delikatnoj temi priblizili na razuman i inteligentan nacin!

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko je razumno ili inteligentno traziti neki drugi smisao ili kontekst u rijecima koje cisto pokazuju unistenje i ubijanje neduznih ja stvarno ne znam.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 21:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Avinoam1 je napisao:
Jel tebi poznato kada je napisana ta 'peta knjiga Mojsijeva' i kakve bi to veze moglo imati sa ovim tvojim gore navedenim citatom? Jesi cuo ikada za Documentary Hypothesis i u vezi sa tim za interpretaciju tekstova vezanih uz nasilje i genocid? Da li postoje istorijski/ arheoloski dokazi koji bi potvrdili da se takav 'genocid' zapravo i desio? Ako ne, da li ti je poznat knjizevni stil kojim su se sluzili pisci knjige Devarim i kakve bi to sve veze moglo imati sa tvojim gore navedenim citatom?

Kako drukcije interpretirati tekstove koji pozivaju na nasilje i genocid nego upravo tako ? Istorijski ili arheoloski dokazi ? Pa ti mene, da se tako izrazim, zajebavas ? Cijela biblija se temelji na vjerovanju u nesto apstraktno za sta je nemoguce i naci dokaze. Kad god bi se neki naucnik kroz istoriju usudio proucavati bibliju naucnim putem i ukazati na besmislice oznacen je neprijateljem crkve. Ali ne kada se radi o pozivanju na nasilje onda tu moraju biti dokazi. Daj da ja tebi uzvratim kontra pitanjem, gdje su dokazi da je Isus vaskrsnuo, eto ne mozes dokazati, znaci biblija se temelji na lazi (to je tvoj pristup). I da dokazi su ti svud uokolo kroz istoriju, milioni ljudi i stotine ratova koji su pokrenuti inspirisani biblijom, ali i ostalim religijama, da ne ispadnem da sam ja ovde oponent hriscanstva samo.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Biblija se temelji na slovima, riječima i rečenicama. Dosta više sa svaljivanjem krivice na jednu lijepu knjigu, umjesto pravog krivca.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Spacedwarf je napisao:
Istorijski ili arheoloski dokazi ? Pa ti mene, da se tako izrazim, zajebavas ? Cijela biblija se temelji na vjerovanju u nesto apstraktno za sta je nemoguce i naci dokaze. Kad god bi se neki naucnik kroz istoriju usudio proucavati bibliju naucnim putem i ukazati na besmislice oznacen je neprijateljem crkve.

Nađi mi samo jedan detalj iz Biblije koji nije istorijski i arheološki potvrđen? Nađi mi samo jedan detalj iz Biblije za koji je neki naučnik naučnim putem dokazao da je besmislica?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa eto, piše da je subota neradni dan, a kod nas subotom rade. Kud ćeš većeg dokaza.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 22:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
old fashion men je napisao:
Spacedwarf je napisao:
Istorijski ili arheoloski dokazi ? Pa ti mene, da se tako izrazim, zajebavas ? Cijela biblija se temelji na vjerovanju u nesto apstraktno za sta je nemoguce i naci dokaze. Kad god bi se neki naucnik kroz istoriju usudio proucavati bibliju naucnim putem i ukazati na besmislice oznacen je neprijateljem crkve.

Nađi mi samo jedan detalj iz Biblije koji nije istorijski i arheološki potvrđen? Nađi mi samo jedan detalj iz Biblije za koji je neki naučnik naučnim putem dokazao da je besmislica?

S tobom se ne vrijedi raspravljati i ovo mi je zadnji post, barem kao odgovor tebi. Iz biblije nije dokazano ni vecina istorijskih "cinjenica" a kamoli ova sva cuda, vaskrsenja ili sta ne. Pa bas je bilo u medijima nedavno kako je institut neki u Izraelu (toliko su opsjednuti proucavanjem Starog Zavjeta da imaju i institut) otkrio da od navodnih 40 gradova u Palestini koje je Joshua osvojio sa prognanim Jevrejima u samo 2 postoje materijalni dokazi razaranja, a i ta dva, u jednom se ne poklapa vremenski period sa ovim iz biblije a u drugom se radi o pobuni u okviru samog tog grada. U egipatskim spisima, gdje je sve i svasta zapisivano, od kako se pravi pivo pa do zivota faraona, gle cuda o progonu Jevreja nema ni rijeci, pa cak i dokaz da su ikada bili u Egiptu govori se u samo 2 reda na nekoj steli o njima, gdje kaze kako su Egipcani osvojili neka 2 grada na Sinaju, i to je sve.

Gdje je to dokazano da se Nil crvenio od krvi, da su prvorodjeni u Egiptu umrli, kako nijedan istoricar za vrijeme Isusa ne zabiljezi njegovo postojanje, gdje je dokaz da je raspet (samo nemoj reci Torinsko platno), gdje je dokaz da je vaskrsnuo, da trube Jerihona ruse gradske zidine, da iz utrobe lava tece med i mlijeko, da je Samson goloruk porusio cijeli hram...gdje je dokaz potopa ? I ti onda dodjes i pitas za koji to dogadjaj iz biblije ne postoje dokazi...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Popokatepetl je napisao:
Pa eto, piše da je subota neradni dan, a kod nas subotom rade. Kud ćeš većeg dokaza.

:lol: :lol: :lol:

ON topic više poštujem ovu mojsijevu zatucanost i insistiranje da je sve napisano u Bibliji činjenica nego sakrivanje iza sumljivih alegorija i tumačenje volje uzvišenog entiteta u okviru epohe u kojoj je odlučio su njegovi citati nastali. Ako tamo piše da ćemo da gorimo, onda ćemo da gorimo, nema uvijanja. Moš mislit... Ono, ima li boljeg načina da se prenese jednostavna poruka budite dobri jedni prema drugima od gomile zbunjujućih priča punih krvoprolića, incesta, prijetnji vječnom vatrom, čudesa i nebeskog bijesa. Nešto smo utanjili s čudima u ovom vijeku, al nadamo se...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 23:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Spacedwarf je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Kako drukcije interpretirati tekstove koji pozivaju na nasilje i genocid nego upravo tako ? Istorijski ili arheoloski dokazi ? Pa ti mene, da se tako izrazim, zajebavas ? Cijela biblija se temelji na vjerovanju u nesto apstraktno za sta je nemoguce i naci dokaze. Kad god bi se neki naucnik kroz istoriju usudio proucavati bibliju naucnim putem i ukazati na besmislice oznacen je neprijateljem crkve. Ali ne kada se radi o pozivanju na nasilje onda tu moraju biti dokazi. Daj da ja tebi uzvratim kontra pitanjem, gdje su dokazi da je Isus vaskrsnuo, eto ne mozes dokazati, znaci biblija se temelji na lazi (to je tvoj pristup). I da dokazi su ti svud uokolo kroz istoriju, milioni ljudi i stotine ratova koji su pokrenuti inspirisani biblijom, ali i ostalim religijama, da ne ispadnem da sam ja ovde oponent hriscanstva samo.

Ajde majstore oladi malo. Skaces sa teme na temu i na pitanja odgovaras protupitanjima. Ti si spomenuo tekst iz 5. Mojsijeve 7 glave. Nisam ja! Ti si ga naveo! I zato evo sad jednostavno pitanje, da li ti je poznato uopste ista u vezi toga predmeta (tog teksta i njemu slicnih) iz 5. Mojsijeve, ko je to kome i kada napisao? Pa najlakse je uraditi copy & paste sa neke webstranice.

PS. a ono u vezi "miliona ratova inspirisanih Biblijom"... de uozbilji se.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 00:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:

Pa da, sa ateistima uvijek generalizacije, okolo naokolo, nikad nista konkretno, samo se ponavalja jedno te isto, itd itd.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 00:27 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Popokatepetl je napisao:

:lol:

Spacedwarf je napisao:
Gdje je to dokazano da se Nil crvenio od krvi, da su prvorodjeni u Egiptu umrli, kako nijedan istoricar za vrijeme Isusa ne zabiljezi njegovo postojanje, gdje je dokaz da je raspet (samo nemoj reci Torinsko platno), gdje je dokaz da je vaskrsnuo, da trube Jerihona ruse gradske zidine, da iz utrobe lava tece med i mlijeko, da je Samson goloruk porusio cijeli hram...gdje je dokaz potopa ? I ti onda dodjes i pitas za koji to dogadjaj iz biblije ne postoje dokazi...

da su imali youtube mozda bi imao neke dokaze...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Avinoam1
Prvo, ja nisam ateista.

Drugo, pricas o generalizaciji?
Da li treba opet neko da poreda odjeljke iz Bilbije u kojima Bog cini svakojake uzase? Ili ce opet nakon toga biti "to je generalizacija, to je simbolika, bez zla ne postoji dobro" ili ostale izlizane fraze koje vise ni maloj djeci nisu zadovoljavajuci odgovor?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 00:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sto je toliki problem S.Z..bili ratovi i to je to..

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 01:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Avinoam1
Prvo, ja nisam ateista.

Drugo, pricas o generalizaciji?
Da li treba opet neko da poreda odjeljke iz Bilbije u kojima Bog cini svakojake uzase? Ili ce opet nakon toga biti "to je generalizacija, to je simbolika, bez zla ne postoji dobro" ili ostale izlizane fraze koje vise ni maloj djeci nisu zadovoljavajuci odgovor?

Znas u cemu lezi problem, upravo u tome, utipkas u konkordans sta te zanima i dobijes listu na kojoj sve fino slicno zvuci dok individualni tekstovi poticu iz razlicitih vremena, pisani sa razlicitom motivacijom, razlicitim citateljima u vidu, itd do beskraja.

A generalizacija lezi u sledecem, najveci broj ovih diskusija se vodi sa ciljem diskreditiranja teksta. Znaci ne sa ciljem da se iskreno i objektivno pozabavi tekstom koji je star preko 2500! godina, da mu se ispita knjizevni stil, i njegov jezik, i uopste njegovo mjesto u drevnoj literaturi jevrejskog naroda, nego jednostavno samo zato da bi tekst posluzio kao podpora za jedan vec unaprijed formuliran argument.

Slucaj je konkretno ovakav- ti (uzimam tebe samo kao primjer) za Boga ne hajes nula posto, ne zanima te, stavise cak osjecas duboku odbojnost, ili jednostavno apatiju prema Bogu i religiji, i onda nabasas na neki tekst koji je ama bas fino dobrodosao da samo potvrdi tvoju vec odavno formuliranu tezu da je Bog nikakav, da ne valja, da je nepravedan, monstrum, ubica, itd. Ti nisi dosao na zakljucak da je Bog takav nakon temeljitog studija sezdesetak plus knjiga koji sacinjavaju Bibliju! Ti samo selektivno trazis sta god moguce samo da bi potvrdio tvoju unaprijed zamisljenu negativnu sliku o Bogu.

EDIT: Ivo Andric je najgluplji pisac na svijetu a ona njegova knjiga Na Drini Cuprija obicno smece. Pise da su se Jevreji sa svojom djecom skupili kod mosta u subotu i pricali na spanskom jeziku, kao prvo Jevreji valjda govore jevrejski a ne spanski, koji je to idiotizam, a kao drugo kakvo sakupljanje kod mosta subotom, pa svako zna da oni idu u sinagogu subotom a ne skupljaju se po nekim mostovima. Pa onda jos kaze da su imali fesove na glavi, pa kako su mogli imati fesove na glavi kad nisu muslimani. A glupe li knjige i jos glupljeg pisca.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa da, mora da sam ja (a i milioni drugih) to sve nekako krivo shvatio.

Ono, opisuje se ubijanje neduzne novorodjencadi ali sam ja nekako to krivo shvatio, zaboravio da uzmem u obzir taj period, kontekst, polozaj Neptuna u to vrijeme...

Jest', vazi.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 01:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Avinoam1 je napisao:
EDIT: Ivo Andric je najgluplji pisac na svijetu a ona njegova knjiga Na Drini Cuprija obicno smece. Pise da su se Jevreji sa svojom djecom skupili kod mosta u subotu i pricali na spanskom jeziku, kao prvo Jevreji valjda govore jevrejski a ne spanski, koji je to idiotizam, a kao drugo kakvo sakupljanje kod mosta subotom, pa svako zna da oni idu u sinagogu subotom a ne skupljaju se po nekim mostovima. Pa onda jos kaze da su imali fesove na glavi, pa kako su mogli imati fesove na glavi kad nisu muslimani. A glupe li knjige i jos glupljeg pisca.

jevreji koji su došli kod nas su sefardi iz španije i pričali su španski, možda je gdjekoji naučio i hebrejski,rabini jesu, ali, kolko ja znam, pričali su srpski i spanski u kućama. drugo, andrić je bio jako obavješten čovjek i kad on kaže da su se skupljali-skupljali su se. a fesove su nosili sigurno, kao i svi.

a ovaj tvoj kritički osvrt na njegov književni rad-no comment. :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2011, 01:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je bio pomalo sarkastican, ako mene pitas :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]