banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 59, 60, 61, 62, 63  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
ajkula je napisao:
U komadu mozes biti samo 90 dana a potom 90 dana pauze.. Nista 6 mjeseci, sem ako ne ostanes na crno :)

isto tako piše i na formularu koji se dobije uz novi biometrijski pasoš. na izlazu iz SLO su mi udarili pečat u pasoš i slovenac mi potvrdio 90 dana, pauza između putovanja također 90 dana.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
idi 7 dana i vrati se ...dosta te tamo sad bi isao tamo svastariti i zbog radi takvih i hoce da uvedu vize i opet :9

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
rotre šta je tebi, gdje ćeš ljudima diktirati kako će neko da putuje.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
rotor je napisao:
idi 7 dana i vrati se ...dosta te tamo sad bi isao tamo svastariti i zbog radi takvih i hoce da uvedu vize i opet :9

:lol: :lol: :lol: OK boss, yes boss, as you say boss :lol:

Ne pitam zbog sebe nego zbog drugog ko mi dolazi u posjetu, ništa nelegalno :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 23:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
ko putuje u njemačku, može se zdravstveno osigurati kod ADAC-a za period od 3 mjeseca, cijena oko 95 eura.

http://www.adac.de/produkte/versicherun ... fault.aspx

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prijeti privremena suspenzija bezviznog režima .

petak, 10 februar 2012 09:46 ..

Share20

Broj azilanata iz BiH u zemljama EU se u posljednje tri sedmice prošle godine povećao za 97 odsto, te u EU vode razgovore u vezi s privremenom suspenzijom bezviznog režima.

Pozivajući se na posljednje dostupne podatke Evropske agencije za kontrolu spoljnih granica (Fronteks), izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon je upozorila da u posljednje vrijeme nekoliko zemalja članica EU "poteže" pitanje suspenzije viznog režima.

"Mnogo toga je sada u pitanju. Trenutno raspravljamo o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju viznog režima. Potrebne su nam pozitivne vijesti iz regiona da bismo na kraju te debate izašli sa pozitivnim stavom da BiH i bilo kojoj drugoj zemlji u regionu više nikad ne uvedemo vize", rekla je Fajonova za "Nezavisne novine".

Prema podacima FRONTEX-a, porast tražilaca azila se u najvećoj mjeri odnosi na Švedsku, u kojoj se broj tražilaca azila iz BiH udvostručio u odnosu na tri sedmice ranije.

"Još jednom apelujem na vlasti BiH da učine sve što je u njihovoj moći da osiguraju sprovođenje mjera koje su omogućile bezvizni režim i onemoguće ljude da zloupotrebljavaju šengenska pravila", naglasila je Fajonova.

Dodala je da EU želi da vidi slobodu kretanja za sve građane, ali u skladu sa važećim procedurama.

Bakir Dautbašić, šef bh. monitoring tima za viznu liberalizaciju i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, kaže da je jedini zabrinjavajući trend porasta broja azilanata u Švedskoj, dok je u ostalim zemljama situacija bolja.

"Zabilježeno je povećanje broja zahtjeva za azil tokom avgusta i septembra 2011. godine u Belgiji, ali adekvatnim koordiniranim angažmanom belgijskih i BiH vlasti, broj zahtjeva je smanjen na nivo koji u ovom momentu nije zabrinjavajući", rekao je on.

Naveo je da je prije tri sedmice boravio u Švedskoj i u razgovoru sa švedskim imigracionim vlastima dogovorio mehanizme komunikacije kako bi bio suzbijen zabrinjavajući broj azilanata u toj zemlji.

"Riješili smo problem u Belgiji i nema razloga da na isti način ne riješimo i problem sa Švedskom. Drago mi je da su kolege iz drugih zemalja i Švedske svjesne napora koje činimo i da želimo da riješimo ovaj problem. Imamo izvanrednu komunikaciju sa švedskom ambasadom u Sarajevu", rekao je Dautbašić.

Naveo je da je u protekloj godini bio 981 tražilac azila iz BiH u Švedskoj, uglavnom romske nacionalnosti iz bijeljinske, zeničke, zavidovićke i sarajevske regije.

Bose Hedberg, ambasador Švedske, potvrdio je da Švedska zabrinuta zbog povećanog broja azilanata, ali je rekao da nema informacije o mogućnosti ponovnog uvođenja viza. On je istakao da je izvjesno da će zahtjevi za azil biti odbijeni, a podnosioci vraćeni u BiH.

"Ovo jeste problem i razlog za zabrinutost, ali problem pokušavamo riješiti u kontaktu sa bh. vlastima. To nije problem samo za Švedsku koja mora odvajati sredstva za ove namjene, koja bi inače mogla biti iskorištena za druge namjene, nego je i problem za te ljude koji realno nemaju šansu da dobiju azil u Švedskoj", rekao je švedski ambasador.

Iz njemačke ambasade su juče izjavili da prate pomno implementaciju vizne liberalizacije, te da pozdravljaju napore koje čine bh. vlasti.

"Njemačka je uvjerena da BiH može djelovati protiv takve zloupotrebe vizne liberalizacije i da ona neće biti ugrožena - u interesu svih turista kao i poslovnih ljudi", saopštili su iz Ambasade Njemačke.

(BLLIVE)

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ja i nisam primjetio da ima nešto puno naših iz RS ovdje. A inače ovi iz tamnog vilajta su na svakom koraku :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Азил у Шведској затражио 851 држављанин БиХ

У првих шест мјесеци ове године 851 држављанин БиХ затражио је азил у Шведској, подаци су Националног миграционог одбора, који дјелује у оквиру шведског Министарства иностраних послова.

БиХ

12:35

|

25/07/2012

Извор: СРНА

Од овог броја, њих 549 је одбијено, пет је добило азил у овој скандинавској земљи, а остале апликације нису узете у разматрање или ће бити отписане ако апликанти повуку захтјеве.

Када је ријеч о подручју бивше Југославије, осим држављана БиХ, азил је тражило и 1.868 држављана Србије, 202 захтјева била су из Македоније, 70 из Црне Горе и седам из Хрватске, пише сарајевско "Ослобођење".

БиХ је прошле године и дјелимично у првом кварталу ове године била суочена са већим бројем лажних азиланата који су масовно одлазили у Шведску.

Основни разлог за то је чињеница што је Шведска до 1. маја ове године имала изузетно либаралне услове када су у питању азиланти, па чак и лажни.

Са промјеном законодавства, много су мање бенефиција за азиланте и краће процедуре за њихову депортацију.

Министарство безбједности БиХ недавно је упозорило грађане да не постоји правни основ за добијање азила у било којој држави ЕУ и да се беспотребно излажу трошковима и правним посљедицама у безуспјешним покушајима стицања статуса који не припада ниједном држављанину БиХ.

Лица које су већ напустила БиХ ради тражења азила биће враћена у БиХ по убрзаним процедурама, а могу бити кажњена и вишегодишњим забранама уласка у земље ЕУ и Шенген зоне.

Ђ.В.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 17:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Klauzula za suspenziju bezviznog režima uskoro će biti na snazi, a već sada su je neke zemlje spremne upotrijebiti prema Bosni i Hercegovini, upozorio je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

Vlasti BiH imaju vremena do jeseni da riješe problem povećanog broja lažnih azilanata u zemljama EU, a ukoliko do toga ne dođe, moguća je suspenzija bezviznog režima, piše sarajevsko "Oslobođenje".

O mogućoj suspenziji vizne liberalizacije počelo se govoriti nakon pojave velikog broja azilanata iz Srbije i Makedonije u zemljama EU, a kasnije se problem pojavio i s građanima BiH.

Najsvježiji primjer koji ozbiljno ugrožava putovanje bh. državljana u zemlje Evrope bez viza je veliki broj zahtjeva za azilom u Švedskoj. Ambasada Švedske u BiH navela ja da je zahtjev za azil u Švedskoj do 25. jula podnijelo je 1.255 osoba, dok je tokom 2011. godine to učinila 981 osoba.

"Društveno-ekonomski razlozi nisu osnov za koji se odobrava azil. Zahtjevi bazirani na takvoj osnovi, koje podnose lica koja dolaze iz BiH, iz tog razloga i dalje bivaju odbijeni", poručeno je iz Ambasade Švedske, odakle su podsjetili da su švedske vlasti u nekoliko navrata već izražavale zabrinutost zbog nastavljanja i periodičnog intenziviranja dolaska lica iz BiH koja traže azil.

U saopćenju se ističe da Švedska od 1. maja primjenjuje Direktive o povratku EU i naglašava da će u skladu sa novim pravilima lice, čiji je zahtjev za azil odbijen, biti vraćeno u zemlju porijekla i može dobiti zabranu ponovnog ulaska.

Iz Evropske komisije su poručili da će mehanizam suspenzije bezviznog režima biti usvojen na jesen te da će Savjet Evrope i Evropski parlament nakon ljetne pauze nastaviti s pregovorima o amandmanima na Regulaciju 539/2001, koji će uključiti stvaranje mehanizama za suspenziju bezviznog režima. Nakon formalnog usvajanja i stupanja na snagu amandmana, mehanizam za suspenziju bezviznog režima će moći koristiti zemlje članice koje su više nego voljne za to.

Prema riječima šefa Monitoring-tima za viznu liberalizaciju BiH Bakira Dautbašića, vizna liberalizacija ne bi trebala biti dovedena u pitanje jer BiH, za razliku od Srbije i Makedonije, ima neuporedivo manji broj lažnih azilanata.

Od početka ove godine, BiH ima 1.087 lažnih azilanata, dok ih je 12.000 iz Makedonije, a skoro 40 hiljada iz Srbije.

"Uvođenje zabrane putovanja u zemlje Schengena od dvije do pet godina koju švedska vlast namjerava da izvrši će biti jasan signal svima onima koji se sad eventualno spremaju da idu da odustanu od svoje namjere", poručio je Dautbašić.

(BLLIVE)

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/aktuelnost ... z22mYwUY19

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ovdje je očigledno u pitanju "Romi svih zemalja, ujedinite se, pa pravac Švedska." Trenutno je najviše "Bugara" i "Rumuna", ali se oni, kao EU državljani, ne broje.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Kakva ce situacija biti sa HR kad oni udju u EU? Valjda cemo imati s njima posebne uslove s obzirom da ima ljudi koji putuju ne 10 nego i 20 puta u 3 mjeseca u HR ili preko HR u Srbiju ili slicno...

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 21:52 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ce da se promjeni situacija, za proputovanje do Srbije jedino nece moci sa LK (neko moje misljenje).ljudi koji posluju sa HR mislim da ce najvise da trpe..

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Može li neko od forumaša meni da pojasni po čemu je to FBiH tamni vilajet? Već nešto više od mjesec dana živim u Sarajevu i ne vidim po kojem osnovu je i Sarajevo tamni vilajet ?

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Kakva ce situacija biti sa HR kad oni udju u EU? Valjda cemo imati s njima posebne uslove s obzirom da ima ljudi koji putuju ne 10 nego i 20 puta u 3 mjeseca u HR ili preko HR u Srbiju ili slicno...

Kada je Slovenija ušla u EU Hrvati su i dalje mogli ulaziti samo sa ličnom kartom.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 21:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
idi na sport, ovdje je vizni rezim.. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka

spavac je napisao:
idi na sport, ovdje je vizni rezim.. :D

Ići ću gdje mi se ćefne! :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
hercegovac27 je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

Kada je Slovenija ušla u EU Hrvati su i dalje mogli ulaziti samo sa ličnom kartom.

da, sjecam se toga... pasos im je trebao kad prodju sloveniju, pretpostavljam da ce i za nas vrijediti slicno pravilo.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 01:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Može li neko od forumaša meni da pojasni po čemu je to FBiH tamni vilajet? Već nešto više od mjesec dana živim u Sarajevu i ne vidim po kojem osnovu je i Sarajevo tamni vilajet ?

Jer je Republika Srpska bolja polovina BiH. :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 15:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
hercegovac27 je napisao:

Po osnovu nacionalnog ponosa i zatupljenosti....ma koji je to bolji auto od Moskviča? sistem :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka

nepokoreni je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Po osnovu nacionalnog ponosa i zatupljenosti....ma koji je to bolji auto od Moskviča? sistem :roll:

Hoćeš reći da toga nema u Republici Srpskoj kao i u regionu uopšte?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 59, 60, 61, 62, 63  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]