banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Amway
PostPoslato: 23 Okt 2011, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Baka me je zamolila da se raspitam, postoji li iko u Banjaluci (ili Gradišci) da je diler Amwayovih proizvoda? Oni zvanično nemaju prodaju u BiH, ali imaju u Hrvatskoj (http://www.amway.hr/). Do sad je nabavljala proizvode od nekog tipa koji se prestao time baviti, pa traži novog posrednika.

Vrh

Tema posta: Re: Amway
PostPoslato: 23 Okt 2011, 21:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ne mogu da vjerujem da neko svjesno zeli kupiti nesto od Amwaya...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 22:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
ma pust babu izmislja! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Ne mogu da vjerujem da neko svjesno zeli kupiti nesto od Amwaya...

Zašto?
Ja ne znam mnogo o tome, ali otkad znam za sebe, baka je koristila mnoge njihove proizvode.
I ja sam uvijek uzimao njihove četkice za zube i stvarno su dobre.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 07:55 
Veteran
Veteran

ajd navedi molim te, koje proizvode kupujes od njih i koliko placas mjesecno?
je l' ti ne znas kako Amway funkcionise i sta se krije iza svega toga? evo ti na engleskom sa Wikipedije, a imas na raznim forumima jos masu informacija o Amwayu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Amway

Citiraj:
Pyramid scheme accusations

Amway has several times been accused of being a pyramid scheme. A 1979 FTC investigation in the United States (see below), a 1997 Belgian court[74] and a 2008 court judgement in the United Kingdom all dismissed these claims.[75]

Harvard Business School of Leadership, which described Amway as “one of the most profitable direct selling companies in the world", noted that Amway founders Van Andel and DeVos:

"...accomplished their success through the use of an elaborate pyramid-like distribution system in which independent distributors of Amway products received a percentage of the merchandise they sold and also a percentage of the merchandise sold by recruited distributors. DeVos was an extremely charismatic speaker and used this ability to mobilize and motivate Amway distributors."[76]

DeVos responded to the pyramid scheme accusations about Amway in a 2009 interview with Grand Rapids Press reporter Chris Knape.[77]

Knape: "Amway has been accused of being a pyramid scheme, of tax evasion and a host of other things. How much of the problems Amway has had over the years can you attribute to the decisions that you made or Jay Van Andel made?"
DeVos: "We failed to come down hard enough, quick enough, to stamp that sort of thing out. That was a sin of omission. We failed to discipline the organization."

FTC investigation

eto, a ako to nije dosta, mogu ti napisati i licno iskustvo sa Amwayom, pa da vidis o kakvim muljatorima se radi :D

In a 1979 ruling,[15][78] the Federal Trade Commission found that Amway does not qualify as a pyramid scheme because distributors were not paid to recruit people and had to sell products to get bonus checks, and the company was committed to buying back its distributors' excess inventory.[79]

The FTC did, however, find Amway "guilty of price-fixing and making exaggerated income claims";[80] the company was ordered to stop retail price fixing and allocating customers among distributors and was prohibited from misrepresenting the amount of profit, earnings or sales its distributors are likely to achieve with the business. Amway was ordered to accompany any such statements with the actual averages per distributor, pointing out that more than half of the distributors do not make any money, with the average distributor making less than $100 per month. The order was violated with a 1986 ad campaign, resulting in a $100,000 fine.

eto, a ako to nije dosta, mogu ti napisati i licno iskustvo sa Amwayom, pa da vidis o kakvim se muljatorima radi :D

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 08:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Digresija, pisi.
Sad mi nesto prolazi kroz glavu...imala je i moja mama prije 100 god nekakve njihove proizvode, a sve mi se cini da ih je prodavala moja ujna :lol:
Tacno kada je vidim pitacu je sta se desilo sa biznisom.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 08:50 
Veteran
Veteran

Evo dok ja pisem licno iskustvo sa Amwayom, mozete procitati sa jednog hrvatskog foruma sta kazu o Amwayu:
Kako nekoga odgovoriti od pizdarije zvane Amway?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 10:42 
Veteran
Veteran

Dakle, vec sam prije ihahaj godina informisan o multi-level marketingu, o Amwayu i slicnim piramidalnim navlakusama, tako da me jos niko nije uspio nagovoriti na to bacanje para :)

Medjutim, bilo je pokusaja... Zadnji pokusaj, da me se uvuce u piramidalnu semu sa Amwayom, je bio u avgustu ove godine. Necete vjerovati, na kakve sve fore pokusavaju da vas obrlate demagogijom i "obogatices se" pricom. Sjecam se razgovora, kao da je jutros bio, jer sam bas bio znatizeljan o cemu se radi...

Sve je pocelo tako sto sam ja na internetu ostavio oglas da prodajem svoj auto, gdje sam ostavio prezime i broj telefona. I zove mene tako neki lik:
- "Dobar dan, interesuje me vas auto, da li bismo mogli da se nadjemo za par dana?"
- ja kazem:" naravno, nema problema, samo recite kad zelite"
- on ce:"samo da pogledam kalendar .. evo moze iduce sedmice u ponedeljak, ako nije problem, oko 17 sati, nadjemo se u cafe baru hotela Ibis"
- "moze" - rekoh
- "Izvinite samo jos jedno pitanje, po vasem prezimenu i naglasku, rekao bih da dolazite iz Jugoslavije?"
- "Da" - potvrdih

i sad tu on naglaba par minuta kako je bio u Bosni, u Srbiji, u Hrvatskoj, kako je dole sve super, ljudi su odlicni, ovo ono ...

- Amway muljator:"Gosn. T., samo da vam kazem da mi zvucite veoma ljubazni preko telefona, pa sam pomislio da vam ponudim poslovnu saradnju..."
- ja: "hmmm o cemu se radi tacno?"
- "ja sam vlasnik XY firme, koja se bavi distribucijom i prodajom elektrouredjaja i ostale robe siroke potrosnje, pa sam upravo dosao na ideju da biste mozda vi bili idealan partner za prosirivanje poslovanja na podrucje bivse Jugoslavije"

Vec nakon ove recenice u meni se probudila neka sumnja:"Hmmm zasto on BAS MENI nudi tu saradnju i to ovako na nevidjeno!?", no ipak odlucih iz radoznalosti da saznam sta tacno hoce od mene...
I tako se dogovorismo za termin i pozdravismo uljudno:
- "Do vidjenja"
- "Do vidjenja".

Dodje i taj ponedeljak, ja se pojavih u dogovoreno vrijeme, a on je vec cekao.
- "Dobar dan" - pozdravih i pruzih ruku
- "Dobar dan, izvolite sjesti" - uzvrati on

i sad tu minut-dva suplje price o vremenu, o Bosni, ali nijedne rijeci o autu, kojeg on zeli da kupi. Tu sam se vec pomirio sa cinjenicom, da on nije tu da kupi auto, nego zbog neke druge stvari...

Nakon sto nam je konobar donio kafu, izvadi on neki fascikl i poce sa pricom:
- "Gosn T., znate, nasa firma se bavi distribucijom siroke palete proizvoda ... od elektrouredjaja, preko kozmetike, sve do phrehrambenih namirnica i vitaminskih preparata"
- "Aha, ok" - klimam ja glavom kao znak da slusam dalje
- "Evo, ovdje vam je prikazan princip naseg poslovanja" - i stavlja ispred mene neki papir, na kojem na vrhu pise samo "e-markt" (to na njemackom znaci "elektronska-pijaca" ili "elektronsko-trziste")
- ja gledam u taj papir i cutim
- nastavlja on dalje:"e vidite, pomocu naseg sistema, vi mozete da kupujete proizvode dostupne samo kod nas, ALI!! usput i da zaradite!"
- "Hmm, ok!?" - klimoglav s moje strane
- "Naime, Vi kad kupujete u prodavnici, placate po maloprodajnoj cijeni, koja je cak 50-60% veca od one veleprodajne. Znaci, kao pojedinac placate toliko i toliko, ALI!! ako biste uplacivali mjesecno npr. 300 EUR u zajednicku kasu, onda mi narucujemo robu po veleprodajnoj cijeni i distribuiramo Vama i ostalim naruciocima tog proizvoda."
- "Aha, ok ... " - strpljivo slusam ja i dalje
- "Osim toga, mozete i da zaradite na ovaj nacin, jer ukoliko vi dovedete ili preporucite nekog novog clana, dobijate 3% od njegove uplate, tako da nakon sto skupite 30-40 novih clanova, prakticno kupujete nase proizvode dzabe"

tu se ja nasmijah, jer sam skontao da je rijec o multi-level marketingu

- "Je li sve jasno gosn. T.?" - priupita on
- "Da, da, samo nastavite" - odlucih da saslusam pricu do kraja, a onda da ga "operem" kako treba

I tako nabraja on sta sve mogu da kupim, koliko da zaradim, kako je to sve super bajno krasno, pa me pita na kraju:
- "I sta mislite gosn. T. - da li se mozete zamisliti u ovom sistemu?" - postavi on pitanje i nalakti se na tol iscekivajuci moj odgovor

A ja nonsalantno prebacih ruku preko naslona stolice pored mene i zapoceh "pranje":
- "Kao prvo, zar me niste zvali u vezi kupovine auta, a niste nijednom spomenuli ili pitali u vezi auta?"
- "E, da, da, pitacu vas i za auto kad zavrsimo sa ovim..." - kontrira on, a ja u sebi:"Mo's mislit' kako ces me pitati"
- "Zatim, ako mi vec nudite ovaj oblik tzv. saradnje, tj. da udjem u vas sistem, kako se zove vasa firma?" - nastavih ja resetanje pitanjima
- "Pa znate, mi smo multinacionalna kompanija, koja se sastoji od vise malih lokalnih kompanija..." - zavlaci on
- "Ok, ali pitanje je kako se zove ta kompanija, svejedno da li lokalna ili globalna?" - ne dam se ja smesti
- "Paaa, u sklopu nase kompanije posluju Amway, Alticor i td." - nelagodno rece on
- "Zasto onda na ovom formularu ne stoji onda ime firme? Spomenuli ste i neku online platformu, preko koje se mogu poruciti vasi proizvodi - ima li negdje link da vidim kakve proizvode nudite? I gdje mogu procitati uslove koristenja?" - sipam ja pitanja iz rukava
- "Paaa znate..., imamo mi kataloge, evo vidite" - i pruza mi neke debele prospekte
- "Ok, ali rekli ste da se moze poruciti online, a sad mi pokazujete tu neke kataloge... i kako mogu ja pogledati ove kataloge, prije nego sto pristanem ucestvovati u vasem sistemu?" - ne odstupam ni milimetar od namjere da ga raskrinkam
- "Evo, ovdje potpisete da ste preuzeli kataloge, platite 39 EUR i onda mozete vec da porucujete nase proizvode ..." - ponadao se on
- "Aha, znaci moram prvo da platim, da bih mogao da vidim o cemu se radi i sta nudite"

I tu je on zastao malkice, naslonio se nazad i napravio rukom neki pokret oko glave, kao da se ceska... Ne prodje ni 30 sekundi, kad eto nekog starijeg tipa, neki dedica od oko 60-ak godina, pozdravlja se on s njim, pa sa mnom...
- Dedica:"izvinjavam se sto vas ometam, vjerovatno vam je kolega spomenuo da cu i ja doci da popricamo u vezi distribucije nasih proizvoda..."
- ja: "Ne, nije mi rekao, ali izvolite..." - pomjerih se ja u stranu da sjedne on

i od tog trenutka dedica preuzme razgovor u svoje ruke, onaj prvi muljator se naslonio, prekrstio ruke i cekao...
- dedica:"vjerujem da vam je moj kolega vec objasnio sve, kako nas sistem funkcionise i kako mozete da kupujete kod nas, em da jos i zaradite" - pokusava on da me navuce opet
- "da, objasnio je, ali ..." - ne zavrsih recenicu, a dedica me vec prekide
- "evo vidite, ovo je knjiga, koju sam izdao nedavno i koja govori o nasem sistemu, o distribuciji, o zajednickoj kasi i prikupljanju novih clanova ... tu pise o nasim strucnim seminarima, na kojima mozete nauciti kako uspjesno da trgujete i da dovedete jos vise ljudi u nas sistem" - izvadi on knjigu i u jednom dahu sasu bujicu rijeci hvaleci Amway i ne dozvoljavajuci meni da dodjem do rijeci

Pomislio sam odmah u sebi, da je ovo neki stari lisac, koji sluzi kao adut iz rukava, kada naidju na neki tvrdji orah, sto se i ispostavilo tako...
I prica on tako dalje nekoliko minuta, crta neke grafikone - tacno ga milina slusati, jebo nase politicare, kako ovaj medi... Ali ne zna on, na koga je naletio :D

E sad je meni tu vec bilo dosta slusanja, pa sam poceo davati znakove nezainteresovanosti i pokusavao sam zavrsiti razgovor.

Upita mene dedica:
- "Eto, sta mislite o nasem sistemu?"

Na sta ja odmah opalih ko iz topa:
- "Ja mislim da je to cista prevara, da je to piramidalna sema u obliku multi-level marketinga i da vi samo pokusavate da izvucete novac od mene" - bez da sam trepnuo

Njih dvojica se zabezeknuse, ali ja nastavih dalje da ih blatim, kad ce dedica onda vidno iznerviran:
- "Znate sta, svi vi stranci (Ausländer) ste isti!! Dosli ste ovamo da nas iskoristite i opljackate, sram da vas bude!!! Pogotovo vi iz ex-Jugoslavije! Pa cak i Turci su bolji od vas!" - poce on zustro da vrijedja, na sta se ja coolirajuci osmjehnuh i poklopih ga recenicom
- "Znate li vi da ste upravo izrekli uvredu na osnovu rasne diskriminacije i da je to zakonom kaznjivo!?"
- "Ma sta kaznjivo!? Ma znate sta!? Platite fino tu svoju kafu i idite, ne mogu vas vise gledati!" - popizdio dedica skroz

Meni citavo vrijeme osmjeh preko lica, a oni zajapureni i crveni u licu...
- "Nema problema, taman posla da se bacate u trosak zbog jedne kafe... do vidjenja" - zavrsih, ustadoh, pozdravih se uljudno i otidjoh

Pri odlasku sam zgrabio onaj formular na kojem pise samo "e-markt", da upozorim i druge ljude na te prevarante... Ako ga nisam vec bacio, skeniracu ga i okacicu ovdje, da vide svi.

E, to je znaci moje licno iskustvo, a sad jos jedno od moje punice.

Prije par godina skontala ona da je vrijeme da malo pripazi na svoje zdravlje, da smrsa i tako to... I u nekoj od prica uz kafu sa nekom od svojih komsinica, predlozi joj ova da proba vitaminske preparate od Amwaya, kao da su oni navodno odlicni za zdravo mrsavljenje i da jacaju imuni sistem. Nasjela ona na tu pricu, nakon par dana potpisa ona i ugovor, na osnovu kojeg je placala 195 EUR mjesecno za - pazi 'vamo! - par bocica vitaminskih preparata!!, kojih naravno nema nigdje kupiti, nego se mogu samo poruciti kod njih... I tako pila ona 2-3 mjeseca te vitamine, ali tezina joj ostajala ista... Medjutim, sva sreca da ima mene :D Jednom uz rucak salili se mi na njen racun, a ona ce ponosno:"Pa pijem neke vitamine, valjda ce pomoci", i udjemo tu u pricu, koje vitamine, sta kako i donese ona na stol. E cim sam vidio o cemu se radi, ocitah joj bukvicu kako je bila naivna i nasjela na tu pricu... Nasao sam vec tada neke tekstove o Amwayu na internetu i pokazao joj, mada nije htjela odmah da prizna, kako je bila naivna i lakovjerna. To je najveci problem - vecina prevarenih nece uopste da priznaju, kako su bili namagarceni... Nakon mukotrpnog ubjedjivanja, napisah ja njoj raskid ugovora, koji je jedva potpisala i poslala. Ugovor je bio raskinut tek iduci mjesec.

Znaci, nevjerovatno je na koje sve metode pokusavaju da vas uvuku u sistem i koliko su slatkorjecivi, ali nazalost puno je naivnih i lakovjernih, koji padaju na njihove price... A da muka bude veca, oni cesto ne smiju od sramote da priznaju kako su se zeznuli, pa onda i druge ne upozoravaju na tu navlakusu...

Amway = piramidalna sema, multi-level marketing.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Digresija, hvala ti na iscrpnom tekstu.

Juče sam prvi put guglao Amway i baš na wikipediji pročitao cijeli dio pod controversy.
Nedavno sam i čitao jednu knjigu o mrežnom marketingu, tako da otprilike znam o čemu je riječ (iako je nisam dovršio do kraja, jer je riječ o američkim baljezgarijama tipa 'kako se obogatiti', baš to o čemu ti pričaš).

Napomenuću samo da se baka nikad nije bavila distribucijom tih proizvoda, niti joj je to nuđeno, ali jeste godinama nabavljala neke njihove proizvode, prvenstveno za čišćenje domaćinstva. Evo čega se ja sjećam: sredstvo za pranje stakla u obliku pjene, sredstvo za pranje podova, odstranjivač mrlja, sredstvo za pranje suđa. A od sredstava za ličnu higijenu donedavno je uzimala njihovu pastu i četkice za zube. I to je to.
Vjerovatno ju je neko još davno navukao slatkorječivim pričama o kvaliteti dotičnih proizvoda i žena se navikla i redovno ih kupovala. Vjeruj da nikad nisam pitao niti koliko to košta, niti zašto ih kupuje. (Jedino za pastu znam da je koštala čak oko 12 km, mada jeste veliko pakovanje).

Nisi mi rekao, šta misliš o kvalitetu dotičnih proizvoda? Ja sam uvijek smatrao da je kvalitet vjerovatno potpuno isti kao i kod sličnih proizvoda koji se kod nas mogu naći u maloprodaji, ali jednostavno mi nikad nije ni palo na pamet da je odvraćam od kupovine Amwaya, to nije moja stvar.

U svakom slučaju, hvala još jednom za ovaj osvrt, a ona ih vjerovatno više neće ni nabavljati jer nema od koga, a i prenijeću joj iskustva sa foruma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]