banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 10:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Okt 2011, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
E sada malo o hororu na pravnom fakultetu!!!

Citiraj:
Pravni fakultet samovoljno povećao školarinu
PETAK, 21 OKTOBAR 2011 09:22

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji drugi put obnavljaju istu godinu ili apsolventski staž, ogorčeni su jer je fakultet donio odluku da školarina za njih iznosi 1.500 maraka, zbog čega, kako ističu, mnogi neće moći da nastave dalje školovanje.

Odluka o povećanju školarina, prema riječima studenata banjalučkog Pravnog fakulteta, donesena je samo nekoliko dana prije krajnjeg roka za upis, koji ističe 28. oktobra, i to jedino od strane Pravnog fakulteta, nezavisno od odluke Univerziteta, jer je na ostalim fakultetima cijena ostala ista kao i prethodnih godina

- Neprihvatljivo je da sada plaćamo 1.500 maraka. Ima mnogo porodica koje nisu u mogućnosti da priušte svom djetetu da plaćaju tako visoku upisninu, i nije u redu da mladi ljudi odustaju od školovanja zbog odluke koja nikome ne ide u korist, osim budžetu fakulteta - naglašavaju studenti prava.

Jedan od studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci, koji je želio da ostane anoniman, kaže da već drugi put obnavlja drugu godinu, ali da ne zna kako će da nastavi da studira.

- Ranije je obnova koštala 240 maraka, plus 19 maraka po ispitu. Nisam lijen i učim, ali, eto, desilo se da sam morao drugi put da upišem obnovu. Ovo je preskupo, tako da ne znam šta da radim - kazao je on.

Predsjednik Unije studenata RS Gordan Balaban rekao je da je Unija studenata upoznata sa problemom, pred kojim su se našli studenti prava u Banjaluci, te da će ovo pitanje dalje rješavati student ombudsman.

- Ovo je svakako kršenje studentskih prava - kazao je Balaban.

Predsjednik Studentskog parlamenta Danica Kojić rekla je da su Studentski parlament i ostale studentske organizacije hitno uputile dopis Rektoratu i Ministarstvu prosvjete i kulture RS za rješavanje ovog pitanja.

- Već danas razgovaraćemo sa prorektorom za nastavu kako bi nam obrazložili po kojem je to osnovu povećana ova školarina - kazala je Kojićeva.

Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović nije želio da komentariše odluku o visini upisnine.

- Nisam na fakultetu i nemam vremena da o tome sada razgovaram - kratko je odgovorio Popović.

Ni u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kao ni na Univerzitetu u Banjaluci, juče nismo uspjeli da dobijemo informaciju da li su upoznati sa ovom odlukom Pravnog fakulteta.

Student ombudsman u RS Marko Močević rekao je da odluka dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci nije u skladu sa zakonom.

- To kako je profesor Popović odlučio da odredi ove školarine nema nikakvog zakonskog obrazloženja ni utemeljenja, zbog čega se nadamo da ćemo već danas sa nadležnim institucijama pronaći rješenje ovog problema - kazao je Močević.

(Glas Srpske)

E sada razumijem ja studentski bunt, ali mislim da fakultet nije pogrješio, jer sam čuo da prije rata, dok je bilo vanredno studiranje, student koji obnovi par puta jednu godinu dobija status vanrednog i kao takav završava studije, pa pošto na pravu sada postoji mogućnost vanrednog studiranja, fakultet je odlučio da vrati to pravilo. Možda nisam u pravu.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Student koji dva puta obnovi godinu ne dobija status vanrednog studenta, samo puno plaća :)
Ovo i nije toliko loše rješenje, ali ga treba uvesti na sve fakultete. Nije mi jasno zašto se za ovu odluku saznaje par dana prije upisnog roka. Ovakvu odluku je trebalo saopštiti najkasnije u junu...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Glupost je to primjenjivati retroaktivno, znači upoznaj sa tim pravilom generacije koje dolaze i ako hoće da studiraju samo naprijed ako neće nikom ništa.

Pa visina školarine im je kao u vanrednog studenta, ali ako su pravila sada drugačija to ne mjenja stvari.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Problem je što se kod nas odlukom mijenja visina školarine. Znači to je podzakonski akt koji se donosi bez mnogo problema. Mislim da bi bilo puno bolje da je ovo pitanje sadržano u Zakonu o visokom obrazovanju. Tada bi se stvorila sigurnost,te bi student znao koliko će plaćati svoje školovanje,a ne da to saznaje 3 dana prije roka upisa.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Jeste ostro ali mora se jednom presjeci, ljudi imaju 28-30 godina i studiraju 10 godina i jos su na drugoj-trecoj godini.

Npr. u Novom Sadu na Univerzitetu ti poniste sve ispite ukoliko ne diplomiras u roku 8 godina.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije to problem, problem je što je donešena zvanična odluka prošle godine da studenti koji studiraju po starom programu moraju završiti do kraja šk. 2012/2013, zbog čega se u ovoj truloj državi ne poštuju sopstvena pravila?

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 15:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Meni je da ti pravo kažem i drago što je to tako....očistiće se od šrota i lelemuda :-? A i koji će nam qrac toliko pravnika? Ispod svake lipe pravnik i ekonomista, e a kad mi teba dimnjačar ni od zakletve....što neko reče znam ja nas je8o ti nas :evil3:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam redovni student četvrte godine Pravnog fakulteta i ovo me nešto puno ne dodiruje jer ću relativno brzo diplomirati, ali ponavljam- treba naplatiti onima koji ''sporo'' studiraju, ali nije u redu da se to saznaje ovako kasno...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Druze, da li je tebi normalno da 300ljudi ima predavanja od jednom?? Mislis da neko, nesto nauci dok predavanja traje? Da nisu podjeljeni u grupe, kao sto bi to trebalo, kao sto je normalno da max 30-40 studenta aktivno slusa predavanja?
Da li je normalo da neke ispite, ma koliko znanja imao, ne mozes poloziti iz prve, moras par puta izaci na njih??
Da li je u redu da se pojedine knjige prodaju i po vise od 50km i da im se svake godine mjenja boja korica jer ih je OBAVEZNO imati i bez njih nema potpisa? Da prakse nema ni na papiru??
Itd, itd...
Kad se studentu omoguce dobri uslovi studiranja, nemam nista protiv da se uvedu tolike "kazne" za obnovu, ali sve dok je stanje ovakvo, nemamo o cemu da pricamo osim o tome da skolovanje treba biti BESPLATNO u odnosu kakve uslove dobijamo za isto...
Konkretno, ja sam na Tehnoloskom ali isto je to...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 16:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zvaćemo inspekciju, ako dekan ne poništi odluku
Datum: 21.10.2011 22:00
Autor: D. K.
BANjALUKA - Odluka dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci da povisi upisninu nema zakonskog osnova, tako da ako se ne riješi ovaj slučaj bićemo primorani da pozovemo i prosvjetnu inspekciju, rekao je "Glasu Srpske" student ombudsman u RS Marko Močević.

- Apelujemo na studente da ne plaćaju upisninu od 1.500 maraka, već da sačekaju dok ne riješimo taj problem - istakao je Močević.
Predstavnici studentskih organizacija RS u petak nisu uspjeli da riješe probleme studenata banjalučkog Pravnog fakulteta, koji zbog nove odluke dekana tog fakulteta treba da plate upisninu od 1.500 maraka, ako obnavljaju dva puta istu godinu ili apsolventski staž, te se nadaju da će ovaj problem biti riješen najkasnije u ponedjeljak.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić je na putu, kako ističu studenti, zbog čega u ponedjeljak očekuju sastanak sa njim, na kojem će da razgovaraju o problemu koji studenti prava imaju poslije odluke dekana da im budu povećane upisnine.
Odluka o povećanju školarina, prema riječima studenata banjalučkog Pravnog fakulteta, donesena je samo nekoliko dana prije krajnjeg roka za upis, odnosno 28. oktobra, i to jedino od strane Pravnog fakulteta, nezavisno od odluke Univerziteta, jer je na ostalim fakultetima cijena ostala ista kao i prošlih godina.
Zahtjev

Predsjednik Studentskog parlamenta Danica Kojić kazala je da je u petak razgovarala sa prorektorom za nastavu Univerziteta u Banjaluci, ali da će se konačno rješenje o sudbini ovih budućih pravnika znati tek u ponedjeljak.
- Uputili smo svim nadležnima zahtjev, kako bi se što prije riješio ovaj problem - dodala je Kojićeva.

-------------------------------------------------------------------------------------

DaVinci je napisao:
Ja sam redovni student četvrte godine Pravnog fakulteta i ovo me nešto puno ne dodiruje jer ću relativno brzo diplomirati, ali ponavljam- treba naplatiti onima koji ''sporo'' studiraju, ali nije u redu da se to saznaje ovako kasno...

Ne treba naplaćivati afrički školski sistem, nego presjeći od neke generacije da pare ne igraju ulogu, ovako će se raslojiti društvo, neko će imati pare da plati, a neko ne, a jednake rezultate imaju.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 16:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

siki2086 je napisao:
Druze, da li je tebi normalno da 300ljudi ima predavanja od jednom?? Mislis da neko, nesto nauci dok predavanja traje? Da nisu podjeljeni u grupe, kao sto bi to trebalo, kao sto je normalno da max 30-40 studenta aktivno slusa predavanja?
Da li je normalo da neke ispite, ma koliko znanja imao, ne mozes poloziti iz prve, moras par puta izaci na njih??
Da li je u redu da se pojedine knjige prodaju i po vise od 50km i da im se svake godine mjenja boja korica jer ih je OBAVEZNO imati i bez njih nema potpisa? Da prakse nema ni na papiru??
Itd, itd...
Kad se studentu omoguce dobri uslovi studiranja, nemam nista protiv da se uvedu tolike "kazne" za obnovu, ali sve dok je stanje ovakvo, nemamo o cemu da pricamo osim o tome da skolovanje treba biti BESPLATNO u odnosu kakve uslove dobijamo za isto...
Konkretno, ja sam na Tehnoloskom ali isto je to...

Sve sam je to odavno rekao i pisao kao i ti ali...tog reda neće biti nikad možda ni tad ne paše NjKV Profi :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Nema reda,nema normalnih uslova studiranja ali je u redu da se sve to sto NEMA debelo naplati? Svasta..

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Nepokoreni...prvo kažeš da treba biti tolika školarina, sad se slažeš sa Sikijem da treba biti besplatna...Ne treba ti ni sat vremena da promjeniš mišljenje u drugom pravcu...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2011, 19:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Nepokoreni...prvo kažeš da treba biti tolika školarina, sad se slažeš sa Sikijem da treba biti besplatna...Ne treba ti ni sat vremena da promjeniš mišljenje u drugom pravcu...

Slažem se sa Sikijem da ne fercera ništa kako treba, ne za školarinu....pogrešno se izrazio do mene je :-?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 10:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
Citiraj:
НАКОН АКТИВНИХ ПРЕГОВОРА РУКОВОДСТВО ФАКУЛТЕТА ПОСРЕДСТВОМ ИНТЕРВЕНЦИЈА У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ

ОТКАЗАЛО НЕЗАКОНИТУ ОДЛУКУ О ВИСИНИ ОБНОВЕ ГОДИНЕ У ИЗНОСУ ОД 1,500 КМ

evo ukinuta odluka! 8) :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zašto te to čudi!?
ali sad studenti znaju šta ih čeka sljedeće godine :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 10:44 
Veteran
Veteran

ma nece valjda! :lol: zasto svima smeta ako neko hoce studirat 10g, zar to nije prosjek kod nas??? 8) :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Hoce ljudi nazor smanjiti prosjek studiranja :) , ne daj Boze reformisati skolstvo i olaksati studetima nego sam po dzepu samarati....jebiga, vidjeli od drzave :D

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I ja bih želio da studiranje bude besplatno, ali to jednostavno nije moguće jer se od nas mora izmusti što više para...
Prosjek studiranja na Pravnom fakultetu u BL je 8 godine.
Ja da sam na mjestu nekog studenta koji sljedeće godine može doći u situaciju da drugi put obnavlja godinu, ozbiljno bih se zamislio!!!

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 22:40 
Veteran
Veteran

da su oni misli smanjt prosjek studiranja odobrili bi prenos vise od 1 ispita u sledecu godinu! e neb banjaluka nikad bila to sto je danas da im nije bilo ovih silni studenata,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]