banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
mili moji!
ako hocete da nasu diskusiju provodimu u beskrajnoj raspravi o tome gde se zivi ljepse, lagodnije i lakse...na istoku ili zapadu,...gubimo vrijeme!

MENE uopste neinteresuje gde cu ja biti bogatiji...jer mi bogatstvo nije cilj.
MENE uopste neinteresuje gdje ce mi biti lakse...jer mi lakoca nije cilj.
MENE uopste neinteresuje automobili, kuce, i slicne stvari...

a zasto?

zato jer cu sve to morati ostaviti jednog dana.
no, nazalost, malo nas je koji to znamo.
velika vecina nevidi da ista drugo moze biti u zivotu...nazalost. :(

nemam ja uopste namjeru da ikog ubjedjujem u to gde ce biti sretniji ili bogatiji...to je NEBITNO!

BITNO je ono sto vec imate...ali izgubicete zbog kuce, auta, posla,...
zbog toga sve ja ovo pisem...da vas upozorim!
da vas upozorim, da cete (ili ste vec) platiti preveliku cijenu za vasu "mecku".

vase srce nema cijenu!
da, ovo je bajka, jer nevidite. vidite samo ono sto vide vasa dva oka, a na trecem je magla.tuzno.

evo, da vam ispricam vic,..... od kog se meni place.
kaze,...usao Huso u poslasticarnicu i narucio 5 sampita.sjeo i pojeo ih, a kad je zavrsio pogledao u izlogu i...naruci jos 5!
donesu mu i tih 5 i on ih s teskom mukom pojede.
no, ugleda opet izlog i naruci jos 5!
i jedi, jedi, jedi...
i ostanu mu samo 2 no nemogne ih pojesti.
uze te 2 sampite u dve ruke i tresnu se njima po ocima..."na jedite!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:16 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Fino vas zamolim da povucete paralelu izmedju zivota na zapadu i tu kod nas - ali to se NAMJERNO preskace.

nije bitna paralela izmedju zapada i "tu kod nas", vec paralela izmedju zapada i TU U NAMA!
Citiraj:
Interesantna stvar .... Sta mislis kako se zivi sa prosjecnom platom na zapadu a kako sa prosjecnom platom u Bosni ????
Ko bolje zivi?

onaj ko ima ljubav
Citiraj:
KOLIKO CESTO familija sa normalnim primanjima jede vani, mjesecno ?
KOLIKO CESTO idu u kino, pozoriste, koncerte ?
MOGU LI si priustiti i ljetovanje i zimovanje (ne mora biti inostranstvo) ?
Koliko cesto takvi "treniraju" nesto - sto ce reci odvoje vrijeme samo za sebe ?
KAKO CESTO zene (muskarci kod nas su posebna prica) izlaze sa svojim kolegicama van ili imaju "svoje vece" ?

jeli to sve BITNO cega si se mogao sjetiti ili ima jos nesto?

Citiraj:
Ma ovo su samo banalni primjeri i pitanja - na koje ZNAM odgovor.

pa sto govoris banalno?
reci sustinu...ako je znas.

Citiraj:
.... su pitanja koja se rjesavaju upravo ovdje NA ZAPADU ali su od kljucne vaznosti za cijeli svijet.

nazalost :(
Citiraj:
Kritikujete polozaj zene (npr u nekim zemljama) a u svojoj kuci ste GAZDE ... poslije posla noge na sto i JEL GOTOV RUCAK, DAJ DONESI PEPELJARU, STO ONAJ MALI PLACE .... TREBA MI OPRATI GACE I ISPEGLATI KOSULJU
(ovo se ne odnosi na nekog posebno - ali takvi smo mi balkanci, a po tome su nam zene jos i gore JER TRPE)

i hoce li se to promjeniti? na koji nacin? tak osto cemo se "izjednaciti" pa se vise nece znati sta je musko a sta zensko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:29 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Citiraj:
CAK i Sunce, svakog dana, pada na zapadu.a mi ljudi bi da se rodimo tamo. dobro.
CAK i Sunce, svakog dana, istekne na istoku i preporodi se, da bi ponovo stradavalo a mi, ljudi, mislimo da cemo na istoku....umrijeti.

:lol:
HAHAHAHA
Sad bi ti trebalo objasnjavati i da je zemlja okrugla i da se okrece oko svoje ose, te da Sunce "NE PADA" ......

ti ocito nerazumjes sta znaci rijec "metafora".
kretanje sunca po nebu, odlicna je metafora, i odgovor na nasa pitanja.
ko ih uopste postavi!
Citiraj:
Prvo me interesuje sta su to nezakoniti brakovi ...

to su brakovi koji ispunjavaju svoju svrhu.
Citiraj:
Drugo po cemu se ovdje ISTOK I ZAPAD razlikuju ... ako vec znamo da je sve gore nabrojano jedna sasvim normalna pojava i kod nas.
Da neces reci da prostitucije, homoseksualaca , narkomana nema svugdje .... BILI ILI NE tolerisani, oni su tu oko nas.

naravno da necu negirati da svega toga ima i kod nas...ali zapad to TOLERISE! ako nerazumjes ni ovo, da ti kazesm , da to znaci da se uopste nebori PROTIV ovih problema, vec ZA te probleme.na taj nacin sto ih LEGALIZUJE. i to zovu "ljudska parava i slobode" :o

Citiraj:
Sta sad - jel treba sad zabraniti i njihovo lijecenje ako homoseksualnost, prostitucija i narkomanija nisu tolerisani.

o tome ti i govorim. na zapadu lijece homoseksualnost tako, sto su je uklonili iz popisa bolesti, a u holandiji lijece ovisnike, tako sto im prodaju drogu u prodavnicama u centru grada.
a prostituciju lijece, tako sto, sve prostitutke prijave...da placaju porez!
daju im zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje...
veoma napredno...ZIVIO ZAPAD!

(jadni ljudi)...pomisli neko u sebi.
Citiraj:
Kad se o prostitutkama na zapadu govori onda se govori o osobama sa ISTOKA.
O razlozima necemo - iako ih svi znamo (ekonomija) ....
Daj bar razmisli malo .... kad vec o tome pises.

odlicno! krive su nesretne djevojke od 16 i 17 godina a ne drustvo koje ih ohrabruje i nagradjuje njihov "posao"...SVAKA CAST!
na zapadu bi te mogli izabrati...ZA PREDSJEDNIKA! :(
Citiraj:
Na osnovu cega ti pises o demokratiji ????
Na osnovu prilika u Bosni ili bivsoj Yugi .....
Sta ima pravo jedan obican covjek tu i koliko on vidi ?

nekazem ja da je ovde Demokratija a tamo "demokratija" vec da je to cime se hvale na zapadu...LAZ!

Citiraj:
U kakvoj si ti zabludi ....
Taj ZAKON je svugdje zamijenjen "zakonom", samo budi siguran da taj "zakon" vise stiti pojedinca na ZAPADU nego tu ili na ISTOKU, ako vec hoces.

da vidi se kako ga stiti...
i seljak stiti prase za klanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:33 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Rio spominje prosjaka ..., a ne kaze zasto prosi npr.
U Svedskoj je to zabranjeno .... zasto - pa zato sto postoji drzava koja se stara o socijalnim slucajevima (ako oni to zele).

bili ti volio da i ovde zabrane prosjake?
jeli ti neprijatno kad vidis prosjaka?

kad biste vi znali koliko prosjak vama daje ljubili biste ga bez prestanka!

eh, da je meni da otovrim svoje srce i da svi pogledate makar na tren kroz njega...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:41 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
Citiraj:
A Vader, aharon i rio moraju da shvate da je sreca individualna stavr i da ne postoji univerzalno poimanje srece i zivotnih vrijednosti.
To sto vas cini "bogatim" to je OK i fino zvuci teorijski samo na djelu argumentovano je na 0.

mi smo shvatili gde je sreca...u srcu! a ja svoje srce nosim u svojim grudima. nekuca ono u drugoj drzavi.

Citiraj:
Samo me interesuje od kojih para su dosli do kompjutera i sati za net...ili im to uplacuje na racun Sveti Duh iz zahvalnosti sto sire duhovnost po truloj zemlji??? :D :roll:

ti da znas sta je Sveti Duh nebi tako pisala.
ovo je tipicna recenica covjeka koji nevjeruje.

Citiraj:
Dragi momci...okrenite se oko sebe...za minimum zivljenja vam trebaju uslovi prije svega materijalni da bi mogli raditi na dushevnom bogacenju i ispunjenju i sadrzajnosti licnosti.

jesi li ti citala moje postove o tome..."od cega se zivi"?
budes li se ti hranila samo hljebom, onda, jednog dana kad umres, od tebe ce ostati samo hrpa djubriva za neciju bastu.

curo draga! pa ti si vise od buduceg djubra! zar neosjecas to????
Citiraj:
I josh nesto...na Zapadu ima loshih stavri (droga, kriminal, prostitucija, dosta nezaposlenih i bolesnih)...ali zar je vash moral tako labilan kad se vi svega toga bojite kao da cete i sami upasti u tu mrezu....ne kontam...
Zbog cega toliki strah?? Nije valjda manjak hrabrosti i samopouzdanja?

ja se nebojim zapada za sebe...vec za tebe i druge ljude. za tvoju i moju djecu. :(
.
Citiraj:
.i treba prihvatiti svakog onog ko kaze da je negdje uspio i da je srecan..ne postoji univerzalno poimanje srece....to nijedna Biblija ne moze da propishe....

koliko si ti biblija procitala?
biblija je samo jedna, i svaki covjek je nosi u...srcu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:43 
Majstor
Majstor

frozen je napisao:
vi mjesate duhovne vrijednosti koje su svagdje prisutne u vecoj ili
manjoj mjeri i koje ne zavise od drzave u kojoj neko zivi.

u velikoj si zabludi frozen...
drustvo moze uzeti dusu, a kad to uradi kakva ti duhovnost ostaje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 17:48 
Majstor
Majstor

Anaconda je napisao:
Vidim spominje se i Bora Djordjevic pa se sjetih njegove pjesme : "pogledaj dom svoj andjele, skini paucinu s ociju ......"

sto pominjes andjela kad nevjerujes u njega?

ja kad ga pomenem onda to ucinim ispravno a kad pomene onaj ko nevjeruje u andjele onda to cini na pogresan nacin.

nekoristi pojmove u koje nevjerujes...ruzis ih!

Citiraj:
Citiraj:
zato ja i pisem sve ovo...da bi ljudi VIDJELI

Sta da vide rio ? Kakvu perspektivu , kakvu buducnost ? Nadam se da neces spomenuti bajke koje neki ovdje spominju .

kako da ti opisem ljubav a da to nelici na bajku?
kako da ti opisem istinu a da to nelici na bajku?
kako da ti opisem Boga a da to nelici na bajku?

onaj ko sve to vidi razumije bajke...a onaj ko nevidi, za njega su to samo "price za djecu"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
U nasem gradu lepom Novom Sadu
Puno je mesta gde izlazi masa
Kafici kafane diskoteke restorani
Tu dolaze ljudi tu prolaze dani

A zima kad dodje i dani kad se skrate
Momci malo do 13-icu svrate
13-ica je bila grill kraj Miletica
Gradske kuce i Sterije Popovica

Grill 13

Grill je radio 24 sata
Zbog zene tu je jednom is'o nozem brat na brata
Nocni gulas i zetoni od poker aparata
Ko shvata taj shvata
Ko neshvata mars kroz vrata

Grill je radio 24 casa
Zbog cena tu je dolazila preterana masa
Mnogi su ga obesno zvali Dzipsi bar
A za nas i Batu Pavlovica
On je uvek bio grill 13

Grill je radio jos izvesno vreme
Pa su ga srusili jebem li im seme
Uvalili nam lazu sa truloga zapada
McDonalds su tu otvorili sada

Za slane girice zamena se sprema
Pice se milkshake, piva vise nema
Na shit junk food ljudi ce da hrle
A mi cemo biti kao Tihi i Prle

U pokretu otpora mi cemo biti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Vader je napisao:
Stvoreni smo na materijalnom svijetu, u materijalnom tijelu, sa materijalnim potrebama. To se ne može negirati. Ja lično vjerujem da trebamo i ostati na materijalnom svijetu a ne ići negdje na nebo kako mnogi vjernici vjeruju....

Super, slazemo se oko necega

Da ne bi bilo zabune, kad sam rekao da "vjerujem da trebamo i ostati na materijalnom svijetu a ne ići negdje na nebo" mislio sam na to da vjerujem da nam je namijenjen vječni život na zemlji a ne na nebu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
rio je napisao:
frozen je napisao:
vi mjesate duhovne vrijednosti koje su svagdje prisutne u vecoj ili
manjoj mjeri i koje ne zavise od drzave u kojoj neko zivi.

u velikoj si zabludi frozen...
drustvo moze uzeti dusu, a kad to uradi kakva ti duhovnost ostaje?

drustvo je svakome uzelo dusu i dalo drustvo... to je cinjenica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 18:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jan 2002, 01:00
rio je napisao:

sto pominjes andjela kad nevjerujes u njega?

ja kad ga pomenem onda to ucinim ispravno a kad pomene onaj ko nevjeruje u andjele onda to cini na pogresan nacin.

nekoristi pojmove u koje nevjerujes...ruzis ih!

Ko si ti rio da sudis o tome u sta ja vjerujem ili ne vjerujem ? Otkud znas u sta vjerujem?
Ko si ti rio da mi branis da koristim odredjene pojmove? Ko si ti da se po tebi mjeri sta je ispravno a sta ne ?
Ko ti daje to pravo?

rio je napisao:
kako da ti opisem ljubav a da to nelici na bajku?
kako da ti opisem istinu a da to nelici na bajku?
kako da ti opisem Boga a da to nelici na bajku?

onaj ko sve to vidi razumije bajke...a onaj ko nevidi, za njega su to samo "price za djecu"

Ne trebas mi opisivati ljubav - znam sta je,
ne trebas mi ni istinu opisivati - znam sta je,
ni Boga mi ne trebas opisivati - znam ko je!

Vidim i vise nego sto mi je milo , ne brini se za moj vid vec se pobrini za svoj. Ne postoje samo dvije boje !

Odogovori mi na postavljeno pitanje ako mozes : Kakva buducnost, koja perspektiva? Ako ne mozes - razumjecu .

Rijec je o drugim bajkama koje (mozda) jos nisu doprle do tvojih ociju/usiju . Do mojih jesu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 09:23 
Majstor
Majstor

pozdrav "ani"!
i najprije izvinjenje ako sam ju povredio...

a onda da probam da odgovorim na set pitanja...

Anaconda je napisao:
Ko si ti rio da sudis o tome u sta ja vjerujem ili ne vjerujem ? Otkud znas u sta vjerujem?
Ko si ti rio da mi branis da koristim odredjene pojmove? Ko si ti da se po tebi mjeri sta je ispravno a sta ne ?
Ko ti daje to pravo?

znam lako u sta covjek vjeruje..... prema rijecima koje pise.
prema onom sto si napisala vidim da nevjerujes u andjele ili imas pogresnu vjeru u njih.

andjeli, naime, neotvaraju oci ljudima da bi oni vidjeli kako je tesko zivjeti bez novca, jer to ljudi vide i bez njih, vec otvaraju oci za duhovni vid.
andjeli su duhovi, i za duhovne oci sluze, da bi njima vidjeli duhovne stvari...jednostavno.

drugi dio pitanja...nemogu ti ja zabraniti da neku rijec koristis ili ne, ali ti SAVJETUJEM da nekoristis rijeci koje nerazumijes dovoljno.
po onom sto si ti pisala, andjeli nam trebaju otvoriti oci da bi vidjeli kako je tesko zivjeti bez posla, novca i slicno...pa to zna svako djete!

nisu andjeli zbog toga snama...budi sigurna.

treci dio...po meni se nemjeri sta je isprano ili ne. to ja i netrazim.ja samo trazim da se mjeri po Tvorcu svih stvari.
u sustini ja i ti "ana" smo isto, a On je drugaciji, i On je taj koji zna sta je dobro za nas.
a ti, ako kazes da si vjernik, razumjeces Njegovu volju, kao sto je razumiju i milioni drugih ljudi sirom svjeta.

Citiraj:
Ne trebas mi opisivati ljubav - znam sta je,
ne trebas mi ni istinu opisivati - znam sta je,
ni Boga mi ne trebas opisivati - znam ko je!

dobro, drago mi je!
ali pitala si kako da ti objasnim buducnost i perspektivu...
to ti nemogu objasniti a da nezvuci kao bajka.

ti znas, posto si vjernik :-? , da je buducnost u vjecnom zivotu, i covjekovom obozenju (theosis), a kako to sve ispricati a da nezvuci kao bajka?

buducnost covjekova, nije u ovom svjetu. buducnost je u ljudskoj dusi, njenim stavljanjem na izvor njenog nastanka.
nestace svega materijalnog...prah ce se u prah i vratiti, a osatce nam samo ono sto neunistivo zivi unama.sam zivot, i ljubav koju imamo u srcu.
sta u ovom zivotu ucinimo sa svojom dusom, i cime budemo djelovali iz naseg srca, takav ce nam biti i zivot vjecni.

ja sve ovo pisem iz zelje, ana, da ljudi vide da je njihovo neuporedivo vece i sjajnije blago u njihovim srcima. to im blago moze donijeti vjecnu radost i zadovoljstvo, a oni ga tako olako bacaju...

bacaju ga svaki put kad kazu sebi "ucinicu ovo sad, jer ko zna ima li raja"
ili kad kazu..."ovo je raj, na zemlji!"
nema raja na zemlji ana.
zemlja je dolina sjena, a ljudi su samo sjene Ljudi.
budi Covjek a ne "covjek"...ana.

uz iskrenu zelju i nadu za tebe i sve nas, veliki pozdrav od ria.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 09:26 
Majstor
Majstor

frozen je napisao:
drustvo je svakome uzelo dusu i dalo drustvo... to je cinjenica

u pravu si.
ali, hajde da se branimo i borimo za nase duse. to mozemo, ja znam, a ako se izborimo, osjeticemo punocu zivota a ne samo njegove naznake.

recimo NE, daljem uzimanju nase duse...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 10:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
rio je napisao:
EZAN je napisao:
Kritikujete polozaj zene (npr u nekim zemljama) a u svojoj kuci ste GAZDE ... poslije posla noge na sto i JEL GOTOV RUCAK, DAJ DONESI PEPELJARU, STO ONAJ MALI PLACE .... TREBA MI OPRATI GACE I ISPEGLATI KOSULJU
(ovo se ne odnosi na nekog posebno - ali takvi smo mi balkanci, a po tome su nam zene jos i gore JER TRPE)

i hoce li se to promjeniti? na koji nacin? tak osto cemo se "izjednaciti" pa se vise nece znati sta je musko a sta zensko.

Vidi ti balkanca ... :lol: .
Sta kazes .... da postoje muski i zenski poslovi.
Da zena treba da zna gdje joj je mjesto. INTERESANTNA TEMA.
Pretpostavljam da ces se ti ozeniti samo zato da te zena sluzi i dvori, a ne iz ljubavi o kojoj stano pricas.
E moj DEMAGOGU.

Citiraj:
bili ti volio da i ovde zabrane prosjake?
jeli ti neprijatno kad vidis prosjaka?

Pa fino sam ti objasnio zasto je zabranjeno, ali ja u klin ti u plocu (P.S. - pogledaj o cemu se ovdje prica).

Citiraj:
ti ocito nerazumjes sta znaci rijec "metafora".
kretanje sunca po nebu, odlicna je metafora, i odgovor na nasa pitanja.

Znam ja odlicno sta je metafora samo si pogresan primjer uzeo ili si pogrijesio temu.
VIDIM DA JE TEBI SVEJEDNO STA JE TEMA .... TI SAMO TRLA BABA LAN .... NA SVAKOJ TEMI ISTA PRICA.
Kakav je ovo odgovor na pitanje sta je to nezakonit brak
Citiraj:
to su brakovi koji ispunjavaju svoju svrhu.

Sta je ovo :o ?????
Sta npr. ako ne mogu dobiti djete ? Ispunjava li taj brak "SVOJU SVRHU"
Ili je i to BOLEST koju treba otkloniti sa ovog svijeta :o ???
Citiraj:
da vidi se kako ga stiti...
i seljak stiti prase za klanje.

Ovdje je rijec o ljudima ..... ako smijem primjetiti :lol:
ili je i ovo samo metafora :lol: .

Da ne duljim.

S obzirom da te ne interesuje "ovozemaljsko blago" (kuca, auto, normalan posao i plata ...) a vjerujem da hoces da stvaras porodicu (ako je vec i nemas) sta te to onda interesuje i kako to dvoje mislis spojiti.
Samo mani se demagogije - nego fino mi to objasni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 13:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Evo ja imam porodicu i hvala Bogu pristojne životne uslove (mada nije uvijek bilo tako) i mogu da ti kažem jednu vrlo konkretnu stvar u kojoj mi je moj pogled na svijet pomogao u svakodnevnom životu.
Naime, kroz duhovnu izgradnju sam došao do čvrste spoznaje da sve što se čovjeku u životu dešava služi za njegovu pouku, da je sve što se dešava dobro ako se umije iz toga dobro izvući, a ponajviše da su uzroci u životnim problemima sa kojima se čovjek susreće najčešće u čovjeku samom (jer šta ko traži to i nađe). Kad se susretne sa životnim problemima čovjek će najbolje učiniti ako ne kukumavči zbog okolnosti koje su ga snašle, tim prije što ako malo bolje i dublje pogleda shvatiće da je ih je bar na neki način on sam sebi privukao. Tada je dobro situaciju prije svega prihvatiti takvom kakva jeste, a onda tražiti iz nje najbolji izlaz učeći iz svega toga. Naravno, taj izlaz nikada ne treba da bude na tuđ račun ni na tuđu štetu (ne želi drugom što ne želiš sebi).
Takav konstruktivan pristup stvarima, uz pouzdanje da ima Neko ko bdije nad tobom su koliko znam najbolji lijek za svaku situaciju, i zaista sam se uvjerio, ako čovjek želi promjenu, treba da počne od sebe a s Božijom pomoći klupko već počne da se raspetljava.
Ti uradiš ono što možeš ti Boga moliš da te uputi i da On dovrši ono što ne možeš, i sve se složi.
Eto meni je duhovna izgradnja na taj način konkretno pomogla. Neko može do istog ili sličnog rezultata doći drugačijim putem, ali ne treba zaboraviti da je i život sam po sebi duhovna izgradnja. Jer istina je u životu, a ne u teorijama, ma kako lijepo zvučale.
Pa ipak, da bi se stvari zdravo postavile a posebno da bi se na tome istrajalo u tegobi, čovjek mora imati jak životni (duhovni) temelj.
U dobru je lako dobro biti, na muci se poznaju junaci.
A mnogo puta se već moglo vidjeti kakva životinjska lica mnogi ljudi znaju pokazati kada im se životne okolnosti promijene nagore. Onda više ne vode računa ni o kome i ni o čemu.

I da se malo vratimo osnovnoj temi, čuo sam da je na jednoj od hrvatskih televizija (mislim da je NovaTV) bila anketa u kojoj su pitali obične ljude da li su za to da se Hrvatska priključi "evropskim integracijama" i svi su po inerciji govorili "pa da sigurno", ali kada su im anketari predstavili da bi to značilo i zabranu domaće proizvodnje mesnih prerađevina i alkoholnih pića (zbogom krmokolji i pečenje rakije) svi su okrenuli ploču i govorili da je "starija naša (u ovom slučaju Hrvatska) tradicija od tog njihovog ujedinjenja" i svi su bili izričito protiv. :D :D :D
Vrlo zanimljivo. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 13:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jan 2002, 01:00
rio je napisao:
znam lako u sta covjek vjeruje..... prema rijecima koje pise.
prema onom sto si napisala vidim da nevjerujes u andjele ili imas pogresnu vjeru u njih.

Olako donosis zakljucke rio dragi. Rijeci su rijeci , djela su vec nesto drugo ali rekoh ti vec da se pobrines za svoj vid ;)

rio je napisao:
andjeli, naime, neotvaraju oci ljudima da bi oni vidjeli kako je tesko zivjeti bez novca, jer to ljudi vide i bez njih, vec otvaraju oci za duhovni vid.
andjeli su duhovi, i za duhovne oci sluze, da bi njima vidjeli duhovne stvari...jednostavno.

hvala na objasnjenu ali objasnjavas mi opet neke stvari (kao i pricu o vrabcu ) koje sam znala i prije

rio je napisao:
drugi dio pitanja...nemogu ti ja zabraniti da neku rijec koristis ili ne, ali ti SAVJETUJEM da nekoristis rijeci koje nerazumijes dovoljno.
po onom sto si ti pisala, andjeli nam trebaju otvoriti oci da bi vidjeli kako je tesko zivjeti bez posla, novca i slicno...pa to zna svako djete!

nisu andjeli zbog toga snama...budi sigurna.

mislila sam da ne volis savjetovati starije od sebe ;)

To je bila jedna lijepa pjesmica od Bore Corbe , ni manje niti vise, to sto si je ti pogresno protumacio je drugi padez. Mogla sam napisati "pogledaj dom svoj Rio i skini paucinu s ociju ....." mozda bi bolje funkcionisalo :-?

rio je napisao:
treci dio...po meni se nemjeri sta je isprano ili ne. to ja i netrazim.ja samo trazim da se mjeri po Tvorcu svih stvari.
u sustini ja i ti "ana" smo isto, a On je drugaciji, i On je taj koji zna sta je dobro za nas.
a ti, ako kazes da si vjernik, razumjeces Njegovu volju, kao sto je razumiju i milioni drugih ljudi sirom svjeta.

Ne volim se ponavljati - pogledaj komentar na dio posta o andjelima

rio je napisao:
ali pitala si kako da ti objasnim buducnost i perspektivu...
Da, to sam pitala i opet ostala bez odgovora

rio je napisao:
to ti nemogu objasniti a da nezvuci kao bajka.

ti znas, posto si vjernik :-? , da je buducnost u vjecnom zivotu, i covjekovom obozenju (theosis), a kako to sve ispricati a da nezvuci kao bajka?

buducnost covjekova, nije u ovom svjetu. buducnost je u ljudskoj dusi, njenim stavljanjem na izvor njenog nastanka.
nestace svega materijalnog...prah ce se u prah i vratiti, a osatce nam samo ono sto neunistivo zivi unama.sam zivot, i ljubav koju imamo u srcu.
sta u ovom zivotu ucinimo sa svojom dusom, i cime budemo djelovali iz naseg srca, takav ce nam biti i zivot vjecni.

ja sve ovo pisem iz zelje, ana, da ljudi vide da je njihovo neuporedivo vece i sjajnije blago u njihovim srcima. to im blago moze donijeti vjecnu radost i zadovoljstvo, a oni ga tako olako bacaju...

bacaju ga svaki put kad kazu sebi "ucinicu ovo sad, jer ko zna ima li raja"
ili kad kazu..."ovo je raj, na zemlji!"
nema raja na zemlji ana.
zemlja je dolina sjena, a ljudi su samo sjene Ljudi.
budi Covjek a ne "covjek"...ana.

uz iskrenu zelju i nadu za tebe i sve nas, veliki pozdrav od ria.

Rio , rio
zar je tako tesko odgovoriti na konkretno pitanje ?

Na rijeci od indijanke da je ona otisla zato sto nije vidjela perspektivu /buducnost za sebe si rekao da zato sve ovo i pises -da ljudi VIDE.
Da te pitam drugacije : Vidis li ti rio zasto ljudi odlaze? Objasni nekome ko mjesecima nije dobio platu a ima mogucnost da ode - objasni mu zasto da ostane! Znas i sam kakva je situacija (rekao si da svako djete zna da je bez posla, novca.... tesko ) kod nas trenutno i da se tako brzo nista nece promjeniti . Reci zasto da ostane?

Molim te , ostavi srce i dusu na miru, mozes ih i na zapadu imati ako si covjek. Nece ti niko i nista uzeti dusu, niti ces je morati prodati ako imas karakter, ako znas sta je vazno. Pogledaj oko sebe koliko je ljudi sa "prodatim" srcem i dusom a da na zapad ni provirili nisu .
Kada se budes vracao od indijanke , navrati i kod mene da ti pokazem mjesto , 4 puta manje od Banja Luke, u kojem ces naci vise iskrenih i pravih vjernika nego u cijeloj RS. Toliko o tome koliko je zapad los za dusu i srce. Dodji , vidi i uvjeri se.

Vrh

Tema posta: za sljepica
PostPoslato: 08 Dec 2003, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
:lol:

sljepic :lol: :lol: pusti... ne ide......

nek su oni nama dole i nek imaju ciste duse....

neka i nas ovdje, ovako iskvarenih i zadovoljnih :wink:

nego, sumnjam da ce on doci kod nas, ali ti bi mogla kod mene :wink:
pitaj tog "ciku" sto stanuje sa tobom pa da se izdogovaramo za nesto konkretno :drinking: :lol:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

rio :lol:

kako ono rece mi na zapadu prodajemo duse`??? Grijesimo??

Dodji da ti indijanka objasni kako u Njemackoj neces naci ni jednog koji ce opsovati Boga. Znas zasto???? Ne postoji uopste !!!

Pronadji mi dole :o

pa onda pricaj kako ovdje ljudi prodaju duse..

Kazes ne bi uzivao blagodati a da moras da grijesis?? ( citiram kako se sjecam... nisam bas vjesta u quotama :-? )

Sta je po tebi grijeh?? Raditi posteno?? Ili gledati kako od koga da se ogrebes??

Kazes nisam vidjela da imam i dole perspektivu.
Imala jesam. U pravu si.
Perspektivu da radim kao crnac a da me placaju kao rumuna :lol:
Hvala ti kao bratu na toj perspektivi :P

jos nesto.... amin znaci neka tako bude :wink:
( ako nisi znao sad znas :lol: )

Vrh

Tema posta: zapad
PostPoslato: 08 Dec 2003, 16:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Nemam sad vremena da citam sve poruke,ali moje misljenje je:

1.Koji drugi put imamo osim ulaska u eu.Mozemo da se oslonimo na Srbiju,ali i ona tezi u EU.mozda kada nekad ojacamo,onda cemo mi pravit sta ocemo,a sada onako kako moramo.

2.Mi nikad necemo biti istog mentaliteta kao zapad,toga se ne treba plasiti.Ako svoj duh ne mozemo da primjenimo u organizaciji drzave i drustvenom sistemu,moze u mnogo drugih stvari:kultura,sport,kafansko druzenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 21:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bosna uci u EU :lol: :lol: :lol:

sanjajteeeeeeeeeeeee :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]