Citiraj:
Banjaluka bez klizališta i skijaških terena
ČETVRTAK, 20 OKTOBAR 2011 20:19
Banjaluka ni predstojeće, baš kao ni prošle zime, neće imati klizalište, dok skijaški tereni na području grada ne postoje još od devedesetih godina prošlog vijeka, kada je uništen ski-lift na Starčevici.
Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin ističe da je glavni razlog za to što grad na Vrbasu nema ni skijalište ni klizalište finansijske prirode.
- Budžet grada je smanjen, a ono novca što nam je odobreno znatno je manje nego inače, tako da nemamo sredstava koja bismo mogli da izdvojimo za ovakve sadržaje, kako bismo omogućili Banjalučanima da se i zimi zabave - rekao je Barašin.
Prema njegovim riječima, bilo je namjera da se grade ovakvi sadržaji, ali se nije javio nijedan investitor zainteresovan za to.
- Za takve investicije su potrebna velika novčana sredstva, ali mi se nadamo da ćemo u idućem periodu prevazići te prepreke, čime bismo obogatili zimsku ponudu u Banjaluci. Ranije je klizalište postojalo kod bioskopa "Kozara", u studentskom kampusu i kod fabrike obuće "Bosna", ali je ono bilo u privatnom vlasništvu, a mi nemamo saznanja da je vlasnik izrazio interesovanje da ove godine nađe lokaciju za klizalište - istakao je Barašin.
U gradskoj upravi ističu da niko još nije tražio odobrenje da gradi klizalište u gradu.
- Do sada su se privatnici bavili ovom djelatnošću, a grad Banjaluka nema klizalište u svom vlasništvu niti preduzeće koje se bavi tim poslom. Što se tiče skijališta, ona kod nas ne postoje jer klimatski uslovi to ne dozvoljavaju - rekao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.
Vladimir Ljevar, pod čijom upravom je bilo klizalište kod bioskopa "Kozara", kaže da neće praviti klizalište.
- Grad kao što je Banjaluka bi morao da ima i tu vrstu sadržaja. Ja sam imao problema sa lokacijom na kojoj je bilo klizalište, pa sam odlučio da prodam opremu - kazao je Ljevar.
Banjalučani su razočarani što zimskih sadržaja nema u njihovom gradu, pa su primorani da to potraže u drugim mjestima, za šta je potrebno dosta novca.
- Pošto zimi nema nikakve turističke ponude u našem gradu, najčešće odlazim u zimske centre koji se nalaze u okolini, a to su Kozara ili Vlašić, dok u inostranstvo ne idem. Dosta građana nema baš novca koji bi mogli da izdvoje za zimski turizam, pa će i ove zime ostati u svijim domovima - rekao je Banjalučanin Nikola Jovanović.
U banjalučkim turističkim agencijama ističu da se najbliža skijališta na kojima postoje uređene ski-staze nalaze na Vlašiću, Mrakovici i u okolini Kupresa, dok oni koji imaju više novca mogu da posjete zimske centre u Austriji, Francuskoj, Sloveniji…
(Glas Srpske)
Ski-lift na Starčevici?