[Enterprise] je napisao:
BSE je napisao:
kako sam shvatio bachelor ce u stvari postati ono sto je bilo dipl. u nekom narednom periodu jer se titule svode na bachelor, master i phd sto je neki ekvivalent dipl., mg. i dr
to i ako se usvoji to ce biti nekorektno.
Kako neko ko je studirao 3 godine za bachelora moze da bude ekvivalent meni koji sam studirao 5.
Kako neko ko je studirao 5 godina za mastera moze da bude ekvivalent nekome ko je studirao 7 za magistra (5+2)
U principu, za masintvo je bechelor manje od diplomiranog mas. inz. ali je vise od vise strucne spreme (ili kako se vec zvalo kada zavrsi 2-3 godine fakulteta)
generalno nisam uopste odusevljen bolonjom, bar ne ovom nasom.
ne znam zasto bi bilo nekorektno i prema kome? cilj tog procesa je da smanji obim (nepotrebnog) gradiva koje se obradjuje na fakultetima, da se studenti usmjeravaju u samo jednom smijeru...sto, nazalost, kod nas nije izvodljivo jer nam je prosvjetni kadar jos uvijek u 20-om vijeku (realno, srednjem vijeku)
bachelor bi trebao da bude ekvivalent prijasnjem diplomcu koji je studirao 4 godine, s tim da bi trebao da se usmjeri (recimo bachelor masinstva koji je izucavao samo remenje i zna samo to, nista vise od toga - znaci, usko usmjerenje)
master i phd nisu ekvivalent magistru i doktoru - master je magistar struke, dok je prijasnji magistar bio magistar nauka, cime opet dolazimo do zakljucka o smanjenju obima skolovanja i usmjerenju (isti slucaj na relaciji phd - doktor)
e sad se tu javlja i problem naseg trzista rada koje je Evil_Dead vise nego slikovito opisao, pa nema potrebe da se u to upustamo ponovo