banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Sep 2011, 13:52 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sa motikama doci gore, ko navijaci kad upadnu igracima pa kazu "osh igrati il ces se pederisati po terenu"...

narod moze i te kako promjeniti grad, samo kad bi se slozio...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Nicole je napisao:
Ti si jedna a da stotinu takvih uradi isto pa nesto bi se pomerilo barem.
Svi samo laprdaju a svak se svojoj guzici boji.

Ni ja a ni moje djete nismo prinudjeni da se kod tih istih doktora lijecimo pa samim tim nije bilo straha. Zato ga oni sada imaju od mene :) Kod sledece operacije prvo pitanje koje se postavilo na jutarnjem sastanku je bilo: "Jel' cerka sa njim?" :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
spavac je napisao:
sa motikama doci gore, ko navijaci kad upadnu igracima pa kazu "osh igrati il ces se pederisati po terenu"...

narod moze i te kako promjeniti grad, samo kad bi se slozio...

potpis

raznih, uglavnom negativnih iskustava, imao sam sa nasim zdravstvom, nažalost. što ja, što neki meni bliski ljudi

strašno, šta se sve dešava.
jednom mi je došlo, nakon najgoreg iskustva, da odem na ono plućno dole i da bacim bombu. koji će nam kurac, bolje da narod niko ne lijecli , nego da ih oni "lijece"

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Сретнице,

- немам НИТИ ЈЕДАН могући разлог зашто би имао негативан став према здравственим радницима, многи здравсвени радници су ми пријатељи, родбина, познаници...
- сва досадашња искуства са медицинским радницима (стоматолози, зотовић, мед. електроника) су ми била изузетно позивитвна

- дакле, не да нисам дошао са предрасудама, него сам имао сјајна искуства ДОСАДА, док се својим очима нисам увјерио о стању појединих одјељења БОЛНИЦЕ ПАПРИКОВАЦ.

- пола форума ти овде каже да су имали изузетно негативна искуства (чак имаш и троје људи који су радили у здравству)

- на питања људи ти одговараш или у фазону "вис мајор" (надркано божанство поставило такве услове рада) или у фазону "ви сте примитивни, негативни, кретени..."

Неколико пута сам поставио питање:
ШТА ЗНАЧИ "ХИТАН СЛУЧАЈ" по вама ако од озљеде до дијагнозе прођу 24 сата?
Како може бити "претјеривање" у било ком смислу ако је пацијента довела Хитна Помоћ коју су приде позвале докторице из Мед.електронике?
На основу чега ви наплаћујете родитељима ноћење поред болесног дјетета 50 км?
Шта то пружате за тај новац?

Али нема везе, твоји постови не да нису ублажили моје огорчење према паприковачком особљу
(не рече ми ништа јел нормално то што су на тераси пили и пушили до пола два ујутро па оперисана дјеца нису могла заспати)
него си ме само увјерила да самоувјереност и бахатост појединаца у здравству није случајност или лош дан.
(Ајкула је навела милион ружних примјера и то из личног искуства, могу само мислити колико се дневно таквих ситуација деси на Паприковцу
поготово кад тамо заврше стари и немоћни који се за своју судбину не могу ни побунити).

Будући да се на шокираност свих нас који смо имали грозна искуства са Паприковцем одговара бахатошћу и игноранцијом,
ово ћемо рјешавати на друге начине и ово неће остати на форумској причи.

Можете слободно очекивати да ћете у идућих пола године имати једну ненајављену ноћну визиту
да се провјери колико вам је пацијената заноћило упишано, усрано, жедно или на ходнику,
а о овој тарифи за ноћење родитеља ће се итекако причати у парламенту и министарству.

Кажем, ово не радим због себе јер је и безбједније и јефтиније лијечити се и у Србији и у приватној клиници,
већ управо због оних јадника који немају "да почасте" и оних за које нема ко да зове.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
-sretnica- je napisao:
mrkvice Ako se desilo da je pacijent ostao na hodniku,jedini razlog moze biti apsolutna nemogucnost da se smesti u sobu zbog nedostatka prostora,mada ja nikad nisam vidjela takav slucaj.Vjerovatno je izbor bio ili ga vratiti kuci ili zadrzati tu gdje mogu,improvizacija osoblja.

Ma nemoj?! Kako su mu, molim te, onda poslije sat vremena našli mjesto (nakon što je ujak digao čitavu bolnicu na noge)? Improvizacija.. :lol: Jest, baš!
Ja ne znam kako ti obavljaš svoj posao, možda ga i radiš dobro, ali to što opravdavaš sve ove slučajeve nije nimalo ok...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Е мене исто занима то ноћење родитеља за 50 КМ :confused2: Шта родитељ потроши за те паре??

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ништа, добије дјечији кревет у који не може стати и ујутру шољу чаја.

Мени само није јасно зашто је ноћење на Паприковцу (гдје ноћиш од невоље) скупље од туристичког апартмана на Јадрану,
значи јефтиније је отићи десет дана на море, него седмицу провести на дјечијој хирургији
(да сад не помињем да ја не одвајам пола плате мјесечно за управе хотела и угоститеље него тај новац иде у домаће здравство).

Да мјесечно одвајам осамсто марака и дајем их негдје друго,
замисли како би ме дочекали кад би се након неколико година појавио.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О Господе Боже [-o< мислила сам да је то све заједно, када иде дете на лежање поразумева се да иде и родитељ...
И ако немаш новца отављаш им дете :confused1: А не д'о Бог никоме...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:44 
Stoka i bagra najobicnija najobicnija...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nicole je napisao:
О Господе Боже [-o< мислила сам да је то све заједно, када иде дете на лежање поразумева се да иде и родитељ...
И ако немаш новца отављаш им дете :confused1: А не д'о Бог никоме...

Управо.

Те ноћи је лежало неколико дјеце која су имала операцију,
али родитељи нису могли да приуште да буду са њима, јер им за десетак дана треба 500 км.

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 05 Sep 2011, 16:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:-? остала сам без речи (иако 5 језика говорим :lol: ) А морам се мало нашалити...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2011, 16:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Uslovi u zdravstvu su katastrofa i to cista. I sama radim u zdravstvu, ali mnogo toga mi nije jasno. Npr. kako meni koja sam ddk ( dobrovoljni davalac krvi) ne naplacuju preglede, uputnice, ali bome bolnicko lijecenje mi naplatise uz objasnjenje da je to " novi zakon". Posto i ja radim taj posao, kod mene taj " novi zakon" ne postoji, odn. i dalje u svojoj porodicnoj ambulanti sam oslobodjena participacije?! Ultrazvucni pregled na paprikovcu ( uz dojke) sam cekala godinu dana, tj. narucis se u avgustu, a dobijes termin u junu iduce godine uz obrazlozenje da imaju samo jedan UZ aparat na cijelu RS???!!! Ma ko je ovde LZN?
To za placanje roditelja da budu uz djecu svakodnevno slusam i zgrazam se.
Primjeri s druge strane: pacijent dolazi u hp u nedelju oko 12h, juce je vadio zub, usput je prolazio pa eto da mu se pogleda ( napominjem da je manja opstina koja nema dezurnog stomatologa), pa je pregled vrsio dezurni doktor, a cekaonica puna.
Ili dolazi pacijent jer ga boli grlo ( nema temp, ne kaslje, nista drugo), nakon zavrsenog pregleda pita doktora da li smije uzeti septolete.
Nakon zavrsenog pregleda ( upala grla), pregled obavljen u hp u 23h ( nije ranije mogla doci zbog posla), propisuje se antibiotik, a doticna pacijentica vadi kutiju amoksicilina iz tasne i pita jel taj, posto ga vec pije...
Mislim da su pacijenti dosta informisani preko interneta, sto naravno znaci samo povrsna informisanost, pa cesto doktore vrijedjaju i govore da nemaju pojma, mislim da to neko ko je posteno grijao stolicu na faxu, i beze veza se zaposlio i posteno zaradjuje svoj kruh, ne zasluzuje.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2011, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

За идиоте који дођу у хитну помоћ са симптомима који нису ни за породичног љекара (јер су здрави и беспослени) опалите казну од 100 марака и ријешен проблем.
Није по мени проблематика у особљу и стручности ХП, него у томе што сама ХП нема опрему да она сама изводи брза скенирања и хируршке интервенције,
односно ХП пацијенте вози на Паприковац који је доказано проблематичан по многим питањима.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 09:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Mrzim birokratiju. Prošle sedmice sam imala okršaj sa sestrama iz kartoteke.
Bio petak. Morala uzeti recepte koji su na listi za stariju osobu i to za lijekove koji se ne smiju propuštati i meni sestra kaže da je kućni ljekar radio prije podne i da dođem u ponedjeljak. Kažem da je u ponedjeljak kasno a ona kaže - ne znam dođite u ponedjeljak. Ista scena kao u Nadrealistima kad šalterska radnica kaže - para nema, banka ja bankrotirala.
A ja dreknem - šta je banka uradila? tj. dreknem da su lijekovi potrebni i u to izađe ljekar i na njega se takođe istresem, a ovaj čuvši o kojim lijekovima je riječ uvede me, posadi na stolicu, predstavi mi se i najljubaznije zamoli da počnem sve iz početka. Kasnije me bilo blam jer mi je izašao u susret i pri tom objasnio da je taj lijek plaćen iz njegovog fonda.
Čak smo se i raspričali i o drugim stvarima, predložio nekoliko savjeta koje nisam znala.

Eto vidite ovaj primjer: treba ti lijek koji ne smijes propustiti i ne dozvoliti da ostanes bez njega. Narucujes se za petak u petak, mislim da je to malo nemarno s tvoje strane. Kroz ambulantu dnevno prodje oko 50, 60 pacijenata u jednoj smjeni, ako uzmes da se primaju hitnja stanja ( povracanje, naglo nastali bol u stomaku, proljev, povisen krvni pritisak, iznenadna bol, temperatura, djeca, trudnice,...), svaki dan je isplaniran sa narucenim pacijentima i terminima koji su popunjeni. znaci zbog pacijenta koji misle da je doktor supermen i da moze raditi i prekovremeno, jer su oni zaboravili nazvati koji dan ranije, ti krivis doktore. I dobro ti je objasnio, to vezano za fond je isto tako isprogramirano ko sta izdaje, jer svako ima nekoga nad glavom, taj doktor uopste nije morao da i izda taj lijek, nego ti je bas ucinio uslugu i ubuduce nemoj sebi dozvoljavati ovakve situacije, treba da shvatis i koliki je obim posla u porodicnoj, ljudi dolaze za svasta doktoru, ali svako treba da ima svoj termin.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 09:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jim Walsh je napisao:
За идиоте који дођу у хитну помоћ са симптомима који нису ни за породичног љекара (јер су здрави и беспослени) опалите казну од 100 марака и ријешен проблем.
Није по мени проблематика у особљу и стручности ХП, него у томе што сама ХП нема опрему да она сама изводи брза скенирања и хируршке интервенције,
односно ХП пацијенте вози на Паприковац који је доказано проблематичан по многим питањима.

Da li ti shvatas da ja po noci i vikendom u dezurstvu nemam ni laboratoriju, a kamoli CT? O cemu mi pricamo?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О истом драга моја, односно о томе да је брука ове државе и народа да нам нека одјељења у болници личе на средњовјековна.
Свака част на труду и залагању људи из Хитне Помоћи, али шта могу ти људи осим најосновнијих ствари када ургентни центар као такав не постоји
у смислу да када амбулантна кола довезу неког ко је у критичном стању да тај не губи драгоцјене секунде, минуте и сате по ходницима Паприковца,
већ да ХП има неопходну апаратуру и добре хирурге за најкритичније интервенције.

Кажем: сав труд да ХП хитно реагује пада у воду ако тај "хитни случај" заврши лутајући по ходницима Паприковца
гдје сестра 15 минута тражи дежурног, он дође преко воље па пацијента упути да сам иде по одјељењима (или да га неко носи, гура у колицима итд.)
и на крају испадне да се код њега поново вратиш након два сата, па опет питам шта је то код њих "хитно и ургентно"
ако од момента озљеде до дијагнозе прође по 2-3 сата јер већина критично озлијеђених односно обољелих пацијената у том периоду умре.

Прије мјесец дана ХП је на хирургију Паприковац довезла човјека који је имао озљеду вратног пршљена тј у коми (скочио у Врбас у ударио главом о камен),
на Паприковцу су га држали да лежи без икаквих оперативних захвата седам дана, па је након интервенције одозго пребачен на ВМА,
на којој је хирург констатовао да је прекасно и да је интервенција могла да се одради искључиво непосредно након повреде,
а пацијент је сутрадан умро. О томе причам: није било потребе да тај човјек умре да су на Паприковцу адекватно реаговали.

Нема рјешења, или правити притисак на министарство да тамо неке ствари (на жалост многе) коначно доведе у ред
или подићи Хитну Помоћ на виши ниво набавком нове опреме за ургентне интервенције и анализе стања пацијента.
У супротном ћемо без икакве потребе имати високу стопу смртности пацијената са повредама које санира искључиво правовремена реакција.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ogromna je razlika izmedju Hitne Pomoci i Urgentnog Centra, postoji zamisao vec dugi niz godina da se UC smesti na KC a svaka porodicna amb.ima svoj tim HP po principu punktova i da se pozivi primaju u dispecerskom centru u UC i po mestu stanovanja se dalje rasporedjuju pa se ili resavaju na licu mesta, punktu HP ili voze u UC. E za to sve treba suske da rade ali neeeemmaaa..

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 13:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
E za to sve treba suske da rade ali neeeemmaaa..

Ima, ima, samo idu tamo 'dje ne treba :D

Jim Walsh, sretno s alarmiranjem ministarstva. S obzirom na to da su rukovodstvo KC i ministar od iste "fele" cisto sumnjam da ce se bilo sta u korist "malog covjeka" promjeniti. Bice, standard, "pojeo vuk magarca" prica.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ima kesa, ali je dok se sve usputne praznine pokupe do onog najpotrebnijeg dodje sita.

U Derventi je postojala bolnica (doduse i sad postoji) koja je bila poprilicno opremljena i korisna gradjanima. Sada se svelo na to da u Hitnoj nemaju osnovne stvari kao npr. serum protiv zmijskog ujeda (Nedavno bio slucaj) i sl. a jos je jedino ostalo da se ne naplacuje ulaz u krug bolnice. Da ne pricam da je za bilo sta ozbiljnije od upale grla i nabijanja sprica u guzicu potrebno ici u 60km udaljeni Doboj.

Za to vrijeme, utroseno je 2.5 KM za dva renoviranja od 2008 na ovamo iako se svelo na zamjenu prozora. U to vrijeme, nacelnik ili kakvu vec funkciju obavlja kupio je 4 auta, stan u BG, stan u BL... Ili su ljekari poceli strasno da zaradjuju ili je nesto uveliko trulo u sistemu.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Vec sam pisao na ovoj temi , mislim da negdje ima jos jedna slicna.
Znam i ja da se na Paprikovac ne moze uci bez da nekog znas ili nekome das pare. Imao sam gomilu negativnih iskustava(jako malo pozitivnih).
Uglavnom ste u pravu sto se tice odnosa osoblja prema pacijentima, ali neke stvari se ne mogu tako lako promijeniti.
Za nesto vise treba mnoooogo para, a drzava je siromasna, za zdravstvo se ne izdvaja dovoljno para, jer jednostavno nema odakle. Mnogo ljudi je prijavljeno na minimalac i onda se od toga odbija procenat, sto je jako mali iznos po glavi stanovnika.
I ovdje, gdje se od plate odbija nekih 15 %, a to je u prosjeku 300 €, Krankenkasa (nesto kao nase socijalno) je uvijek u minusu i drzava mora da dodaje pare da bi takav sistem funkcionisao. Poredite sada tih 300 € sa nasih 100 KM i procenat zaposlenih, odnosno onih koji uplacuju zdravstveno. Ovdje jedan dan lezanja u bolnici kosta najmanje 600 € ( toliko bolnica potrazuje od osiguranja) , ne znam koliko je kod nas.
Znam i da su kod nas namjerno kvarili aparate, odnosno da se nisu popravljali, samo da bi ljudi morali ici privatno kod tih istih doktora.
Ali nije ni ovdje sve idealno - i ovdje se na neke pretrage ceka po vise mjeseci, ako nije hitan slucaj.
Ne branim nikoga, uvijek kazem da je kod nas bolje da odmah umres nego da moras u bolnicu, ali ipak nije bas sve do osoblja.
I to za 50 KM po noci, mislim da to nema veze sa Paprikovcem, zar tarife ne odredjuje socijalno?
@JimWalsh - ako ti odvajas mjesecno od plate 800 KM ( sto je prosjecna plata u RS) , onda ne moras ni da prilazis Paprikovcu, mozes 'ladno da se lijecis u bilo kojoj privatnoj klinici.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]