Talija je napisao:
Mrzim birokratiju. Prošle sedmice sam imala okršaj sa sestrama iz kartoteke.
Bio petak. Morala uzeti recepte koji su na listi za stariju osobu i to za lijekove koji se ne smiju propuštati i meni sestra kaže da je kućni ljekar radio prije podne i da dođem u ponedjeljak. Kažem da je u ponedjeljak kasno a ona kaže - ne znam dođite u ponedjeljak. Ista scena kao u Nadrealistima kad šalterska radnica kaže - para nema, banka ja bankrotirala.
A ja dreknem - šta je banka uradila? tj. dreknem da su lijekovi potrebni i u to izađe ljekar i na njega se takođe istresem, a ovaj čuvši o kojim lijekovima je riječ uvede me, posadi na stolicu, predstavi mi se i najljubaznije zamoli da počnem sve iz početka. Kasnije me bilo blam jer mi je izašao u susret i pri tom objasnio da je taj lijek plaćen iz njegovog fonda.
Čak smo se i raspričali i o drugim stvarima, predložio nekoliko savjeta koje nisam znala.
Eto vidite ovaj primjer: treba ti lijek koji ne smijes propustiti i ne dozvoliti da ostanes bez njega. Narucujes se za petak u petak, mislim da je to malo nemarno s tvoje strane. Kroz ambulantu dnevno prodje oko 50, 60 pacijenata u jednoj smjeni, ako uzmes da se primaju hitnja stanja ( povracanje, naglo nastali bol u stomaku, proljev, povisen krvni pritisak, iznenadna bol, temperatura, djeca, trudnice,...), svaki dan je isplaniran sa narucenim pacijentima i terminima koji su popunjeni. znaci zbog pacijenta koji misle da je doktor supermen i da moze raditi i prekovremeno, jer su oni zaboravili nazvati koji dan ranije, ti krivis doktore. I dobro ti je objasnio, to vezano za fond je isto tako isprogramirano ko sta izdaje, jer svako ima nekoga nad glavom, taj doktor uopste nije morao da i izda taj lijek, nego ti je bas ucinio uslugu i ubuduce nemoj sebi dozvoljavati ovakve situacije, treba da shvatis i koliki je obim posla u porodicnoj, ljudi dolaze za svasta doktoru, ali svako treba da ima svoj termin.