banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Avg 2011, 08:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
A da je pjesma samo malo izmijenjena imala bi ti smisla? Npr. da ide ovako:

AKO NEMA

Ako nema nade,
onda nije čovjeku sve dopušteno.
Čuvar je on brata svojega
i nije mu dopušteno brata svoga ražalostiti
pričajući kako nade nema.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2011, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
A ko je to rekao? Ali, bolje i nada, nego bog. Mada, besmislene su obje varijante.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2011, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rečenicom "Bolje i nada nego Bog" - to dokazuje da imaš predrasude.
Nebitno, svako ne nalazi inspiraciju u istim stihovima, npr. mene Štulićevi tekstovi ama baš nimalo ne nadahnjuju, čak šta više smor su mi, što ne znači da neko drugi u njima ne vidi mnogo više.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2011, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Talija je napisao:
Rečenicom "Bolje i nada nego Bog" - to dokazuje da imaš predrasude.
Nebitno, svako ne nalazi inspiraciju u istim stihovima, npr. mene Štulićevi tekstovi ama baš nimalo ne nadahnjuju, čak šta više smor su mi, što ne znači da neko drugi u njima ne vidi mnogo više.

Ni mene, više volim npr. Tiamat, Amorphis ili nešto slično od takoreći komšije iz Zagreba što je odselio u Holandiju.
Izvini komšija, dobar si čo'ek.

Ne podnose ljudi autoritet, a opet teže ka nekom dobru i pravdi među ljudima.
Kad se to spoji sa nevjericom i pesimizmom, tipa homo homini lupus est... dobijemo neke naše forumaše.
Ne prozivam, ne imenujem. To je samo moje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Unbeliever je napisao:
Ne podnose ljudi autoritet, a opet teže ka nekom dobru i pravdi među ljudima.

A sta je u ovoj recenici tako pogresno?
Zasto podnositi metafizicki autoritet?? Zasto podnositi i postovati natprirodni entitet koji navodno ima neogranicenu moc a za koji opet nemamo nikakvih dokaza da uopste postoji, a i taj entitet ne radi mnogo na tome da svoje postojanje i dokaze.

Zasto se prepustati takvom autoritetu pored samog drustva? Zasto samo drustvo ne moze biti najveci autoritet? Zasto se ono sto je najbolje, sto je maksimalno pravedno, dobro, visokomoralno mora pripisivati tom fiktivnom pojmu Boga koji opstaje vise zbog obicaja, odgoja i straha nego zbog istinskih vrijednosti koje propovijeda (koje su zastarile nakon 2 milenijuma a ona prica da vaze za sva vremena je glupost nekoga ko ili nije procitao Bibliju ili drugu monoteisticku svetu knjigu ili je samo, kao i vecina, prihvatio odredjene njene dijelove)???

Iscitajte Dirkema i Kanta po ovom pitanju pa se mozda i odmaknete od ovog glupog ustaljenog misljenja o moralu i autoritetu.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zašto društvo ne može biti najveći autoritet? Zato što je svaki ljudski autoritet kvarljiva roba. Šta to stvoreno ljudskom rukom traje vijekovima? Koje društveno uređenje?
Za mene u svemu oko sebe što vidim ima Boga, sve funkcioniše besprijekorno i to samo tako? Sticajem slučajnosti se moji i svih drugih ljudi DNK enzimi slažu kako treba, elektroni prate svoje putanje neprogrešivo sticajem okolnosti, pulsari u svemiru otkucavaju najtačnije vrijeme i to sve onako slučajno?
Ljudski mozak je najrazvijeniji od svih organa bilo koje žive vrste pa opet i taj mozak ne može da osmisli red i sklad koji vladaju u prirodi.

Priča da smo nastali od amebe sticajem okolnosti i zahvaljujući mutacijama??? mi je neprihvatljiva isto kao što je ateisti neprihvatljivo postojanje Boga.
Ako Bog ne postoji u svemu oko nas, u svemu što je u savršenoj harmoniji, postoji nešto drugo, dajte mu kakvo hoćete ime ali definitivno je da to nije proizvod slučajnosti.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Zašto društvo ne može biti najveći autoritet? Zato što je svaki ljudski autoritet kvarljiva roba. Šta to stvoreno ljudskom rukom traje vijekovima? Koje društveno uređenje?
Za mene u svemu oko sebe što vidim ima Boga, sve funkcioniše besprijekorno i to samo tako? Sticajem slučajnosti se moji i svih drugih ljudi DNK enzimi slažu kako treba, elektroni prate svoje putanje neprogrešivo sticajem okolnosti, pulsari u svemiru otkucavaju najtačnije vrijeme i to sve onako slučajno?
Ljudski mozak je najrazvijeniji od svih organa bilo koje žive vrste pa opet i taj mozak ne može da osmisli red i sklad koji vladaju u prirodi.

Priča da smo nastali od amebe sticajem okolnosti i zahvaljujući mutacijama??? mi je neprihvatljiva isto kao što je ateisti neprihvatljivo postojanje Boga.
Ako Bog ne postoji u svemu oko nas, u svemu što je u savršenoj harmoniji, postoji nešto drugo, dajte mu kakvo hoćete ime ali definitivno je da to nije proizvod slučajnosti.

1. Sta to stvoreno ljudskom rukom traje vijekovima?? Pa otprilike sve sto vidis??? Ovo mi je jos nesto zbog cega se skoro gnusam vjere. Ovoliko omalovazavanje samog sebe, ovoliko omalovazavanje samog covjeka a velicanje entiteta za koji nikada neces biti siguran da postoji, mi je skoro pa suludo! To sto ti gdje god da se okrenes vidis Boga je cista glupost. Vidis prirodu, vidis ono sto te okruzuje a kako je sve to nastalo (sta je i gdje je pocetak svega to niko ne zna, niko!! Zasto to ne bi mogla biti slucajnost, zasto svemu davati smisao uslijed neznanja?). Uglavnom, ljudi jesu kvarljivi ali ja kazem da citavo drustvo treba biti autoritet, ne ljudi. Ono sto je dobro za drustvo dobro je i za pojedinca. Moral anticke Grcke se svodio na to a ne kazu dzaba da su Grci poistovjecivali moral sa duznoscu, ne pred Bogovima nego pred sobom.

2. Definitivno nije proizvod slucajnosti?? Definitivno?? Pa kad si tako definitivno sigurna, reci nam cega jeste proizvod (i u tom procesu nam daj i definitivne dokaze). Nemoj uopste da poredis teoriju evolucije sa teoloskim raspravama, ispadaces smijesna u ocima iole obrazovanih ljudi, cesto su se slucajevi desavali i ovdje na forumu.
Moze vam TE biti neprihvatljiva ali ne pricajte o necemu sto ne znate.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
1. Sta to stvoreno ljudskom rukom traje vijekovima?? Pa otprilike sve sto vidis??? Ovo mi je jos nesto zbog cega se skoro gnusam vjere. Ovoliko omalovazavanje samog sebe, ovoliko omalovazavanje samog covjeka a velicanje entiteta za koji nikada neces biti siguran da postoji, mi je skoro pa suludo! To sto ti gdje god da se okrenes vidis Boga je cista glupost. Vidis prirodu, vidis ono sto te okruzuje a kako je sve to nastalo (sta je i gdje je pocetak svega to niko ne zna, niko!! Zasto to ne bi mogla biti slucajnost, zasto svemu davati smisao uslijed neznanja?). Uglavnom, ljudi jesu kvarljivi ali ja kazem da citavo drustvo treba biti autoritet, ne ljudi. Ono sto je dobro za drustvo dobro je i za pojedinca. Moral anticke Grcke se svodio na to a ne kazu dzaba da su Grci poistovjecivali moral sa duznoscu, ne pred Bogovima nego pred sobom.

Ma dobićeš bore, šta se žestiš? :)
Uopšte ne omalovažavam sebe ni ljude generalno nego ti kažem da ne postoji nikakvo društveno uređenje koje nije propalo ili se izvitoperilo.
Kažeš "sta je i gdje je pocetak svega to niko ne zna, niko!! Zasto to ne bi mogla biti slucajnost, zasto svemu davati smisao uslijed neznanja?" mogu da ti postavim identično pitanje "zašto to ne bi mogla biti uređenost, suprotnost anarhiji haosa"?
Šta čini jedno društvo nego ljudi?

Citiraj:
2. Definitivno nije proizvod slucajnosti?? Definitivno?? Pa kad si tako definitivno sigurna, reci nam cega jeste proizvod (i u tom procesu nam daj i definitivne dokaze). Nemoj uopste da poredis teoriju evolucije sa teoloskim raspravama, ispadaces smijesna u ocima iole obrazovanih ljudi, cesto su se slucajevi desavali i ovdje na forumu.
Moze vam TE biti neprihvatljiva ali ne pricajte o necemu sto ne znate.

Pa navedi ti meni ijednog školovanog čovjeka iz svijeta medicine koji će ti potvrditi da su zahvaljujući mutacijama nastale pozitivne promjene.
Zašto ne pokušaš sam? Posloži npr. zrna pasulja u jedan obrazac, pokupi ih i prospi i gledaj kada će se ta ista zrna posložiti po prvobitnom obrascu i na kraju izračunaj koji je to postotak.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ako je moguce da se ne kopira citav post, pogotovo ne ako se odgovara odmah poslije.. U suprotnom cu biti prinudjena da brisem komplet postove.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ma dobićeš bore, šta se žestiš? :)
Uopšte ne omalovažavam sebe ni ljude generalno nego ti kažem da ne postoji nikakvo društveno uređenje koje nije propalo ili se izvitoperilo.
Kažeš "sta je i gdje je pocetak svega to niko ne zna, niko!! Zasto to ne bi mogla biti slucajnost, zasto svemu davati smisao uslijed neznanja?" mogu da ti postavim identično pitanje "zašto to ne bi mogla biti uređenost, suprotnost anarhiji haosa"?
Šta čini jedno društvo nego ljudi?

Drustvo se izvitoperilo a religija nije? Katolicki svestenici zlostavljaju malu djecu i crkva ih stiti i premjesta u druge parohije gdje oni svoje zlostavljanje nastavljaju. Ali da, to nije prava vjera, oni nisu pravi, istinski vjernici pa se oni ne racunaju. Vazi...
Ti meni slobodno postavi to pitanje a moj odgovor ce biti "Ne znam". Ja nemam moc da se vratim nekoliko milijardi godina u proslost pa da znam odgovor na pitanje kako je sve nastalo. Ali vidim ti imas tu moc pa znas.
I ja se ne zestim, a ti slobodno pisi kako se ja zestim, pokusavajuci da me prikazes kao nekoga ko pjeni za racunarom svadjajuci se oko Boga.

Talija je napisao:
Pa navedi ti meni ijednog školovanog čovjeka iz svijeta medicine koji će ti potvrditi da su zahvaljujući mutacijama nastale pozitivne promjene.
Zašto ne pokušaš sam? Posloži npr. zrna pasulja u jedan obrazac, pokupi ih i prospi i gledaj kada će se ta ista zrna posložiti po prvobitnom obrascu i na kraju izračunaj koji je to postotak.

Ti nisi cula za pozitivne mutacije? Pa vec u startu nemamo o cemu da pricamo.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 13:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Heh pa čitaš li uopšte šta pišem? Napisala sam da su sva društva i društvena uređenja sklona kvarenju pa otud i raznorazne religijske grupe. :) Ili iz neshvatanja ili iz nekih drugih razloga dolazi do krive manifestacije (ono o čemu pišeš, pedofilija itd)
Ja ne pokušavam da tebe predstavim kao nekoga ko se svađa nego čitam i reagujem na tvoj izbor riječi.
Ne, nisam čula za te pozitivne mutacije, a ti budi ljubazan navedi mi bar jednu, ne kažem da sam poznavalac to mi nije struka, a voljela bih da znam.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.gate.net/~rwms/EvoMutations.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Nylon-eating_bacteria

Znaci ako je sve sto je lose produkt ljudi, zasto onda sve sto je dobro ne moze takodje biti produkt ljudi? Zasto sve ono pozitivno mora biti produkt Boga? Na ovo omalovazavanje ljudske vrste sam mislio i to je prisutno, mada ti to ne vidis.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 07:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ok, bakterije se prilagođavaju ali se ne pretvaraju u komplikovanije organizme. Vjerovatno si čitao i kako mrtvi materijali "pamte" (ima nekoliko tema na forumu).
Konkretno mislila sam na svijet i prirodu koja nas okružuje, malo šta je tu čovjek dobro uradio.
Uopšte ne ponižavam ljudsku vrstu, ali je ne uzdižem; u svemiru Zemlja je jedna čestica, a ljudi na Zemlji takođe čestice.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 07:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajd dokaži.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 07:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajd dokaži suprotno.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ok, bakterije se prilagođavaju ali se ne pretvaraju u komplikovanije organizme.

Nemoj ti sad meni "ne pretvaraju se u komplikovane organizme". Sta bi ti, da ti pokazem kako se ameba pretvara u majmuna?
Trazila si primjer pozitivnih mutacija, to sam ti i dao.
Ovi primjeri se odnose na periode on samo nekoliko decenija mozda (npr. najlon je prvi put proizveden 1935 a ova bakterija je otkrivena 1975.) Dakle bilo je potrebno najvise 40 godina za pozitivnu mutaciju.
E sad, kada bi vi u vasim glavama mogli bar na kratko da zaboravite na Bibliju pa da prihvatite cinjenicu iz naucnog svijeta koja kaze da je Zemlja stara nekoliko milijardi godina, i kada bi onda bar pokusali da zamislite sta se sve u tom periodu moze dogoditi, mozda se i necete vise provaljivati u raspravama oko TE u buducnosti.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ajd dokaži suprotno.

Ti tvrdiš, ja ne.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 11:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"I mrtvi materijali pamte" rekoh.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2011, 00:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Elvis Presley je napisao:
Talija je napisao:
Ok, bakterije se prilagođavaju ali se ne pretvaraju u komplikovanije organizme.

Nemoj ti sad meni "ne pretvaraju se u komplikovane organizme". Sta bi ti, da ti pokazem kako se ameba pretvara u majmuna?
Trazila si primjer pozitivnih mutacija, to sam ti i dao.
Ovi primjeri se odnose na periode on samo nekoliko decenija mozda (npr. najlon je prvi put proizveden 1935 a ova bakterija je otkrivena 1975.) Dakle bilo je potrebno najvise 40 godina za pozitivnu mutaciju.
E sad, kada bi vi u vasim glavama mogli bar na kratko da zaboravite na Bibliju pa da prihvatite cinjenicu iz naucnog svijeta koja kaze da je Zemlja stara nekoliko milijardi godina, i kada bi onda bar pokusali da zamislite sta se sve u tom periodu moze dogoditi, mozda se i necete vise provaljivati u raspravama oko TE u buducnosti.

Elvise, jednostavno je beskorisno. Ljudi iz vise razloga odbijaju da priznaju sebi da ne postoji nikakva visa sila. Nazalost, u danasnje vrijeme vecina jos nije dovoljno evoluirala da shvati neke stvari.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2011, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Elvise, jednostavno je beskorisno. Ljudi iz vise razloga odbijaju da priznaju sebi da ne postoji nikakva visa sila. Nazalost, u danasnje vrijeme vecina jos nije dovoljno evoluirala da shvati neke stvari.

Amigo, nemam namjeru da izvodim hormonalni eksperiment i izazivam bilo kakve reakcije, ali kad te u životu ili još bolje pred kraj života zaboli nešto drugo osim k...ca, onda će tek stvari izgledati drugačije.

Ti sad ovo shvati kao kvaziroditeljsko preseravanje i uzvikni NE kao Tito Staljinu 1948.

Evo jedna numera za "vas":
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=33a71Ldbp3Y[/youtube]

Ovo "Marijo, majko Božija..." ignorišite, to nije još "evoluiralo"...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]