banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Avg 2011, 08:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ne kazem ja za vjernike da su budale i retardirani, vec samo naivni. I djeca vjeruju u Deda Mraza pa to ne znaci da su budale. To zavisi od psihologije covjeka. Neki su labilni i lakovjerni, drugi su cvrsti i stabilni u shvatanju svijeta koji ih okruzuje.
Ali ok, zivot sa Bogom je sigurno laksi jer uvijek mislis da postoji neko ko je tu za tebe kad ti treba, a mi bezboznici moramo sve sami, i u pobjede i u poraze :D

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, vjerovati da je Bog tu zbog nas, da nismo sami i da nas vodi kao slijepce i jeste vjera u Crvenkapicu i patuljke. :)
Pokušavaš reći (ili mi se tako čini) da su religiozni ljudi na nekom nižem stepenu razvoja (kao djeca), a pri tom se vjerovatno nisi ni zanimao tom materijom da vidiš o čemu se tu u stvari radi?
Pretpostavljam da znaš da su mnoge umne osobe bile religiozne bez obzira što su bili poznati na poljima nauke, što znači da religija nije ekskluzivno pravo osoba na nižem duhovnom stadiju.
Vjera je stvar kognitivnog, iluzorno je pisati o tome ili potvrđivati ili osporavati.
Šta je vjera samo u sebe? Zar to ne vuče na klasičan solipsizam? (teorija da se može dokazati samo postojanje sebe, ekstremna okupiranost vlastitim osjećajima, željama, te prepuštanju njima).

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 12:17 
Veteran
Veteran

Po meni je to stvar pojedinca, njegovog mentalnog sklopa.
Kao sto se pripadnik al kaide opase ekspolozivom, uleti u metro ili gdje god i raznese sebe i sve okolo.
Za nas je to nebuloza i ludost, za njegov mentalni sklop i uvjerenja to je potuno opravdano.
Ili da ne navodim druge primjere ljudi koji vjeruju u tarot, astrologiju, numerologiju i slicne zjb sto se sad prikazuju na tv.
Sve je to stvar psihologije pojedinca i koje su mu stvari prihvatljivije za njegov mentalni sklop.
Vi ceznete za bogom, nekom duhovnom imaginarnom snagom i energijom u kojoj probalazite utjehu, nadu, na kraju i izgovore (na pocetku teme se spominje kako je za sve dobro odgovoran bog, a za sve lose ljudi, odnosno bog nema veze s tim - kakvo licemjerje).
A mi smo s druge strane realisti koji nemaju potrebe za tim stimulansom i dopingom.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo i nema baš nikakve veze sa religijom, nego sa nekim nuspojavama lošeg tumačenja i shvatanja, o kojima i ne vrijedi pisati.
Naprotiv, religija teži ka usavršavanju duha, duhovnoj izgradnji i spoznaji, bez licemjerstva jer samom duhovnom izgradnjom poništava se ego. Neki nereligiozni ljudi su svjesni da postoji nešto iznad ljudi, pa to nazivaju raznim imenima, inteligencija univerzuma ili neki drugi prikladniji naziv, a što opet nije u suprotnosti sa religijskim stanovištima.
A vi realisti ipak vjerujete u nešto što vam je neko rekao ili provjeravate sve sami?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 14:10 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
Ovo i nema baš nikakve veze sa religijom, nego sa nekim nuspojavama lošeg tumačenja i shvatanja, o kojima i ne vrijedi pisati.

Reci to nekom od njih, sumnjam da ce razumjeti tvoj stav.
Milijarduipo cca kineza vjeruje u Budu, koji nema veze sa bogom kojem se ti molis. Mislis da svi oni grijese u svom vjerskom opredjeljenju, a ti si ispravna?

Talija je napisao:
A vi realisti ipak vjerujete u nešto što vam je neko rekao ili provjeravate sve sami?

Kakvo banalizovanje. Ali sigurno ne vjerujem u bajke stare 2000 godina...

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Macr0 je napisao:
Talija je napisao:

Reci to nekom od njih, sumnjam da ce razumjeti tvoj stav.
Milijarduipo cca kineza vjeruje u Budu, koji nema veze sa bogom kojem se ti molis. Mislis da svi oni grijese u svom vjerskom opredjeljenju, a ti si ispravna?

Talija je napisao:

Kakvo banalizovanje. Ali sigurno ne vjerujem u bajke stare 2000 godina...

Jesi ikad čuo kad kažu "Bog je jedan"?
Tačno, onda se u čast toga međusobno izmasakriraju, ali nije zgorega poslije produžetaka, sudijskog vremena i penala, vratiti se na početnu misao da je Bog jedan.

Ko traži, on ne traži greške.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 14:36 
Veteran
Veteran

u budizmu nema boga.
ali svejedno... 1, 2, 5 bogova, sve se zasniva na starim spisima koje je neko nekad zapisao o tome sta je neko nekad rekao ili mislio da je rekao... mislim, nebuloze.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Elvis Presley je napisao:
... a kada to isto neko kaze za religiozne ljude odgovor ce glasiti "ti vrijedjas one koji ne misle kao ti, svako ima pravo na svoje misljenje"...

Jesi ti možda nekad negdje vidio da sam ja nekome ateisti napisala da je budala, neinteligentan ili retardiran?
Jesi li možda poznavao nekad nekoga ko je vidio da sam ja napisala da je ateista budala, neinteligentan ili retard?

Mogu se ja neslagati sa nečijim mišljenjem, ali okarakterisavati takvo mišljenje kao mišljenje budala i retarda me automatski svrstava u iste. Prema tome, ja se ne sekiram kad neko za vjernike kaže da su budale jer mi je u toj rečenici sve rečeno o osobi koja je to rekla, tj. da tu ne postoji ni mogućnost normalne komunikacije i razmjene mišljenja.

Je li to neki dar da citiras samo jednu moju recenicu i izvuces je iz konteksta ili to namjerno (konstantno) radis??

Moja namjera uopste nije bila nazvati nekoga ovakvim ili onakvim, poenta je bila u tome da se religiozna prica u sustini ne razlikuje od najobicnije bajke, epa, legende itd.
Ali ti kao i uvijek preskaces ono sto je bitna u necijem postu i hvatas se za nesto do besvijesti.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Bog je jedan za muslimana, hriscanina, jevreja.

Ali kada ne pripadas nijednoj religiji vidis desetine, stotine bogova i uvidjas banalnost same religije.

Cisto da te preteknem, ako kontas sada da opet pocinjes onu pricu da npr. Muslimani i Hriscani imaju jednog Boga, nemoj, na bas velike gluposti necu odgovoriti.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Unbeliever je napisao:
http://www.drevnamagija.com/tekstovi/drvozivota.htm

Mnogo dobra razrada Netzach-a u ovom tekstu, možda i najbolja na koju sam naletio :)

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
... a kada to isto neko kaze za religiozne ljude odgovor ce glasiti "ti vrijedjas one koji ne misle kao ti, svako ima pravo na svoje misljenje"...

Jesi ti možda nekad negdje vidio da sam ja nekome ateisti napisala da je budala, neinteligentan ili retardiran?
Jesi li možda poznavao nekad nekoga ko je vidio da sam ja napisala da je ateista budala, neinteligentan ili retard?

Mogu se ja neslagati sa nečijim mišljenjem, ali okarakterisavati takvo mišljenje kao mišljenje budala i retarda me automatski svrstava u iste. Prema tome, ja se ne sekiram kad neko za vjernike kaže da su budale jer mi je u toj rečenici sve rečeno o osobi koja je to rekla, tj. da tu ne postoji ni mogućnost normalne komunikacije i razmjene mišljenja.

Je li to neki dar da citiras samo jednu moju recenicu i izvuces je iz konteksta ili to namjerno (konstantno) radis??

Moja namjera uopste nije bila nazvati nekoga ovakvim ili onakvim, poenta je bila u tome da se religiozna prica u sustini ne razlikuje od najobicnije bajke, epa, legende itd.
Ali ti kao i uvijek preskaces ono sto je bitna u necijem postu i hvatas se za nesto do besvijesti.

Ne čini li ti se da ti citiraš moje rečenice, staviš ih među navodnike onako izvučenu iz konteksta, kao to neko onako rekao?
Pošto citiraš moju rečenicu citiram i ja tvoju rečenicu, obično onu u vezi koje imam komentar. Ono što ne citiram o tome i ne komentarišem.
Ja vjerujem u bajke, ok, bajka je takođe da i ti postojiš, za mene ne postojiš, za mene si samo slovo na ekranu i ništa više. I šta sad? Ubijedićeš me? Ili da ja tebe ubijedim da ti zaista ne postojiš?
Ne znam za drugačiji način da bi se raspravljalo s nekim s kim rasprave nema, ti kao i još pojedini koji ne silazite sa ovog pdf-a ste aktivniji nego neki prosječan forumski vjernik, valjda vježbate disciplinu izdržljivosti.
Šta da ti kažem kad banalizuješ i najobičniju riječ a kamoli rečenicu.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Pošto citiraš moju rečenicu citiram i ja tvoju rečenicu, obično onu u vezi koje imam komentar. Ono što ne citiram o tome i ne komentarišem.

Dakle dar je.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Izgleda da nisi svjestan da imaš identičan dar. :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Unbeliever je napisao:
http://www.drevnamagija.com/tekstovi/drvozivota.htm

Mnogo dobra razrada Netzach-a u ovom tekstu, možda i najbolja na koju sam naletio :)

Čitav tekst je dobar.
Što je najvažnije, autor je rekao da je pod stalnom doradom.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Bog je jedan za muslimana, hriscanina, jevreja.

Ali kada ne pripadas nijednoj religiji vidis desetine, stotine bogova i uvidjas banalnost same religije.

Cisto da te preteknem, ako kontas sada da opet pocinjes onu pricu da npr. Muslimani i Hriscani imaju jednog Boga, nemoj, na bas velike gluposti necu odgovoriti.

Odakle crpiš energiju?
Na čemu se temelji tvoja volja?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Kad bi pojedinci znali kolike su neznalice i koliko malo činjenica poznaju bilo bi ih stid ustati iz kreveta :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Kad bi pojedinci znali kolike su neznalice i koliko malo činjenica poznaju bilo bi ih stid ustati iz kreveta :roll:

Rece covjek koji tvrdi da se sve u Bibliji dogodilo doslovno kako je i napisano.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
U Bibliji su međuljudski odnosi, običaji i emocije opisani upravo u skladu sa dosadašnjim i vječnim primjerima. Kao što je npr. William Shakespeare centralnu temu (ljubav, ljubav, ljubav...) svake svoje priče učinio bezvremenskom i prilagodljivom na sva prošla i buduća vremena.
Nemam namjeru porediti Bibliju i Šekspira, ali namjere autora su otprilike iste.

Poslednji put menjao Halpert dana 03 Avg 2011, 22:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nesto nisam primjecivao da ljudi i danas hodaju po vodi, pretvaraju stapove u zmije i slicno.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Ali zato svjedočimo svemu najgorem što je opisano u The Knjizi - grešnoj čovjekovoj prirodi, ''sitnim'' grijesima koji polako dovode i do onih najtežih (to shvataju samo ljudi koji se Biblijom služe da bi upoznali svijet oko sebe), ljudskim propastima ali zbog toga i snažnoj čovjekovoj želji za nečim dobrim i pozitivnim.
Dobro, time su se bavili brojni svjetski filozofi tokom čitave istorije čovječanstva, ali Biblija je na kraju jedina dala pametan odgovor pristupačan svima - za grešan život, loše navike i abnormalne želje postoji cijena.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]