banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 15:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sekte
PostPoslato: 27 Jul 2011, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Elvis Presley je napisao:
Daljac je napisao:
lavić je napisao:
Judaizam i Islam kad bi prihvatili Isusa kao Mesiju odnosno žrtvu pomirnicu sa Bogom bi bile jedine ispravne.

Кога, чега?
:lol: :lol: :lol:

Takmicenje sa oficirom ko ce vecu glupost izjaviti.
To je jedino moguce objasnjenje ovih postova.

Lavićeva izjava je u nekom smislu i istinita jer te dvije religije koje je naveo su zaista monoteističke, za razliku od katoličanstva i pravoslavlja koje su mnogobožačke, tj. slijede paganske tradicije, slave paganske bogove i datume, a Biblije se ničim ne dotiču već sve rade diametralno od onoga kako naučava Biblija.
Mislim da je lavićeva izjava u tom kontekstu, ako jeste to je apsolutna istina i za svakog ko iti malo poznaje Bibliju jasno je da su islam i iudaizam bliži Hristovom nauku i jevanđelju od tih takozvanih hrišćanskih crkava koje su sve samo nisu hrišćanske.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2011, 21:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako je judaizam bliži Hristovom nauku ako se sve bitno što se desilo u judeizmu desilo prije Hrista?

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2011, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Kako je judaizam bliži Hristovom nauku ako se sve bitno što se desilo u judeizmu desilo prije Hrista?

Hrist ničim nije negirao Boga, njegove zakone, niti bilo što što se desilo prije njegovog dolaska, a i sam njegov dolazak je prorečen i nastavak te starozavjetne priče, dakle tzv. hrišćani ne mogu i ne žele da ispoštuju ni 10 zapovjesti, a kamoli nešto drugo, oni i dalje se klanjaju paganskim božanstvima, prave obrede i svetkovine u slavu paganskih bogova, uredno obilježavaju paganske datume, nose i ističu paganske simbole itd. itd. dakle sve suprotno od onoga što Biblija naučava, a i opisani su u Biblij i jasno stoji čij su slijedbenici i kakav im je kraj.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2011, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
old fashion men je napisao:
_zoka je napisao:

Hrist ničim nije negirao Boga, njegove zakone, niti bilo što što se desilo prije njegovog dolaska, a i sam njegov dolazak je prorečen i nastavak te starozavjetne priče, dakle tzv. hrišćani ne mogu i ne žele da ispoštuju ni 10 zapovjesti, a kamoli nešto drugo, oni i dalje se klanjaju paganskim božanstvima, prave obrede i svetkovine u slavu paganskih bogova, uredno obilježavaju paganske datume, nose i ističu paganske simbole itd. itd. dakle sve suprotno od onoga što Biblija naučava, a i opisani su u Biblij i jasno stoji čij su slijedbenici i kakav im je kraj.

Stalno spominjes tu bibliju, sta sa ostalim svetim knjigama? Slicno kao i Ahmed i Oficir s r. sto stalno spominje kuran.
Svako ima svoju verziju iz svake religije. I to se nazivaju religijske zajednice.
A kad neko ima podverziju unutar jedne religije onda to nazivaju sektom samo da bi odbranili vlastite sebicne interese.
Sektu je vrlo tesko definisati jer uglavnom svako kaze da je sekta ono sto se ne uklapa u njegovo vidjenje svijeta.
Eto npr. krisna je sekta za neke Srbe ili Muslimane, a isto tako je mozda pravoslavlje ili islam sekta za neke Indijce.
Dakle, svako namjesta pogled onako kako to odgovara njegovom subektivnom vidjenju svijeta i religjskom uvjerenju, a to nije objektivno.
Ako karakterisemo sekte po destruktivnom djelovanju onda su najvece sekte najvece religije svi ogranci islama i hriscanstva znaci.
Ako karakterisemo po odvajanju, opet su sekte i islam i hriscanstvo jer su se odvojili od judaizma.
Znaci, sekta je nesto sto se ne uklapa u standardno, vecinsko vidjenje svijeta, ali svako ima pravo svoj pogled na svijet, jer ako to ne dozvolimo onda cemo liciti na arapske zemlje gdje je nikakva religijska sloboda i pravo na religijski izbor i misljenje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2011, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Stalno spominjes tu bibliju, sta sa ostalim svetim knjigama?

Šta sa njima, za mene one niti su svete niti značajne i to je to one su za mene obične svjetovne knjige dok je Biblija nadahnuta od Boga.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 00:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
old fashion men je napisao:
jellyfish je napisao:
Stalno spominjes tu bibliju, sta sa ostalim svetim knjigama?

Šta sa njima, za mene one niti su svete niti značajne i to je to one su za mene obične svjetovne knjige dok je Biblija nadahnuta od Boga.

Pa tako i sve ostale religije kazu za svoju knjigu :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa naravno da kažu, ne misliš valjda da je moguće da ja budem hrišćanin, a da u isto vrijeme mislim da je Kuran sveta knjiga i da je nadahnut od Boga ili neke hindu i budističke baljezgarije?

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 08:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Naravno da je moguće.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 08:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa jeste za onoga ko nije vjernik.
Ako sam ja Hrišćanin koji vejeruje u jednog boga i kome taj Bog svjedoči da je samo jedna knjiga nadahnuta od njega onda naravno da sve druge tzv. svete knjige postaju beznačajne, ako bi vjerovao da je npr. Kuran nadahnut od Boga onda ne bi vjerovao Bogu u koga kao vjerujem i u knjigu za koju on kaže da je nadahnuta od njega, dakle po onome što piše u Biblij tu nema kompromisa, a i sam Bog kaže da odaberemo jer ne može se služiti dva gospodara ili što bi ljudi rekli sjediti na dvije stolice.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 08:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A ko odlučuje o tome ko je vjernik, a ko nije?
A možda hrišćanin vjeruje kako je taj njegov Bog htio biti dobar i prema muslimanima, pa im je dao Kuran da i oni malo čitaju i duhovno se vozdižu. Baš mi hrišćani polažu ekskluzivitet na jednog jedinog boga.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onaj ko je hrišćanin vjeruje u ono što piše u Biblij i tako postupa, a u Biblij nema možda ovo, možda ono, dakle ako neko ne čita Bibliju svakodnevno i ne trudi se da živi po uputama iz Biblije onda on niti je hrišćanin niti vjernik.
Svako se može deklarativno izjašnjavati ovo ili ono ali Biblija je jasna ko je ko i šta je šta, npr. može neko srati da je hrišćanin i da je Biblija njegova sveta knjiga ali ako on čita horoskop, gleda u šoljicu... onda on niti je hrišćanin niti je vidio Biblije, a da ne govorim o drugim stvarima koje krše Božija mjerila, zakone i načela.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lijepo. A sad mi daj tačan, ali tačan citat iz Biblije gdje piše da hrišćani ne smiju čitati druge knjige, makar one bile i svete knjige drugih naroda.

Citiraj:
Svako se može deklarativno izjašnjavati ovo ili ono ali Biblija je jasna ko je ko i šta je šta, npr. može neko srati da je hrišćanin i da je Biblija njegova sveta knjiga ali ako on čita horoskop, gleda u šoljicu... onda on niti je hrišćanin niti je vidio Biblije, a da ne govorim o drugim stvarima koje krše Božija mjerila, zakone i načela.

Ovo je arogantan stav svakog nazovivjernika.
Kao prvo: niko, ali baš niko, osim tog entiteta kojeg svako naziva prema svojim željama, nema pravo da sudi i odlučuje da li je neko hrišćanin ili ne.
Kao drugo: to što je crkva ovakva kakva jeste rekla da pravi hrišćani ne smiju čitati Kuran više govori o crkvi nego o onima koji čitaju Kuran.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ko je rekao da se ne smije čitati, ja imam Kuran i znam ga bolje od većine muslimana, ali ne vidim u njemu ništa sveto niti nadahnuto od Boga i ko govori o crkvi, zaboli me za crkvu oni su najveći protivnici Biblije i Boga, i naravno da svako može reći da li je neko hrišćanin ili ne, ko ne postupa mo Božijim mjerilima, zakonima i načelima nije hrišćanin, ja da bi to rekao i ne moram biti hrišćanin, svaki musliman, budista, ateista, bilo ko ima pravo "hrišćaninu" koji čita horoskop, klanja se kipovima, slavi svece, vrši paganske obrede ili nosi oružje... ima mu pravo reći da nije ni h od hrišćanina.

Da li sam ja arogantan ili jesam li ili nisam vjernik to nema veze, ali da je tako kako pišem tako je. prika moj :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 12:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ima jedna sitnica - pravi vjernik ne sudi nikome i svi ljudi njemu valjaju. Čak i kad ga povrijede on im oprosti jer za drugačije ne zna ili ne želi da zna.
Nije teško napasti drugoga, drugome držati predavanja, drugoga pobijediti, ali najteže je pobijediti svoj ego.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Dodao bih, svaki čovjek bi trebalo da teži tome, vjernik ili ne. Istinska vjera u suštini je produžetak istinskog humanizma, samo sa onostanim osnovama.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moglo bi se baš tako reći, samo što bih promijenila "onostrano" u "duhovno".

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da i Isus kad je vidio da su "vjernici" od hrama napravili pijacu, nije držao predavanja već je trgovcima učinio sefte i kupio nešto, potapšo ih po ramenu i pitao ima li posla :roll:

Uopšte nije važno ko sam ja, kakav sam i da li sam vjernik, možda sam najgori antihrist ali svejedno, ono što govorim je istina, dakle ne mislite o meni i mom egu već se skoncetrišite na napisano.
Bog nije filozof i ne traži nikakva filozofska tumačenja, On ima jasne i precizne zahtjeve spram čovjeka i objavio ih je u Svojoj riječi Biblij, ako se neko smatra hrišćaninom ne smije zanemariti ni najmanji dijelić iz Biblije i prepustiti se nekakvom humanističkom filozofiranju koje nema veze ni sa Hristom ni sa Biblijom, dakle govorim o onima koji se smatraju hrišćanima, a hrošćanin može se biti samo ako se upozna riječ Božija Biblija i slijede upute, načela i zakoni koji su u njoj dati ljudima.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Suština Hrišćanstva i jeste filozofija pokornosti, humanosti i ljubavi prema ljudima.
Nije stvar pročitati Sveto Pismo nego ga treba živjeti.
Nije stvar tražiti tuđe greške nego ispravljati svoje.
Nije Isus razbacao tezge ispred hrama radi sebe nego radi drugih.
Isus nije nikoga odbio od sebe, nikome nije uskratio ništa, nije se libio da jede sa "nevjernima", da provodi vrijeme s njima, da liječi i u dane božijeg odmora... svojim bezbrojnim primjerima pokazivao da jedino djeca ili odrasli nalik na djecu po svojoj nevinosti su na pravom putu, tj. pokazao je kako treba da se živi.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Više volim da doživljavam Isusa kao revolucionara - u smislu nekog ko je donio nešto novo, a ne kao nastavljača :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Više volim da doživljavam Isusa kao revolucionara - u smislu nekog ko je donio nešto novo, a ne kao nastavljača :)

Pa u jednu ruku i jeste mada tu ništa novo i posebno revolucionarno se nije desilo.
Novo u smislu da se promovisala ljubav a ne strah, bukvalno je sveo 10 zapovijesti u dvije:
1. Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svim umom svojim i svom dušom svojom!
2. Ljubi bližnjeg svoga kao samoga sebe!

Isusova zapovjest ljubavi prema bližnjem "Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedan drugoga! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga!"(Jovan 13,34)

On ne poništava one prvobitne zapovijesti, jer poštujući ove dvije nemoguće je ne poštovati i onih 10.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]