banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2011, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Poenta je da se jednim glupim zakonom, kao sto je nosenje kacige, zapostavljaju ovi bitni.
A to je iz razloga sto je lakse uociti biciklistu bez kacige nego nekog koji je napravio drugi prekrsaj. A takvih je i vise pa je i vise para.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 20:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Ne mozete bicikliste nazivati nekulturnom stokom jer spasavaju zivu glavu i voze trotoarom. Kad god sam pokusao voziti kolovozom (uz dva sudara sa automobilima njihovom punom krivicom), vozaci su mi svirali i dobacivali kroz prozor, **bali mi majku uz opaske: MARS NA SVOJ TROTOAR, VOZI SVOJIM TROTOAROM, STA CES NA MOJOJ CESTI (doslovce te rijeci, samo prije ili poslije psovka po zelji). Zar trebam voziti medju ljudima koji ne samo da ne paze na bicikliste, nego i smatraju da biciklist ne bi smio biti na kolovozu?

Nije pitanje ovog ili onog, ko vise i jace krsi zakon, pitanje je zdrave logike i mozga.
Slazem se da niko ne bi trebao krsiti saobracajne zakone, ali krsenje zakona je nuzda za opstankom na koje si prinudjen kao biciklist u Banjaluci. Biciklist i pjesak koji krse zakon, time ne ugrozavaju niciji zivot, osim eventualno svoj. Automobil koji ide kroz crveno, vozi preko ogranicenja, ne postuje saobracajne znakove i prvenstvo drugih automobila/biciklista/pjesaka ugrozava zivot drugim osobama. Opet, ne opravdavam biciklisticko krsenje zakona, ali ocigledno vi koji pljujete tako strasno i srcano bicikliste, niste dovoljno presli na biciklu kolovozom, da dozivite kako vam svako malo trube, psuju, ocesu vas retrovizorom svako malo, pa i udare, slobodno probajte, pa cete razumjeti nuznost voznje trotoarom, jer je voznja kolovozom suicid, kad-tad ces dozivjeti nesrecu, a mnogo je jeftinije voziti pazljivo trotoarom, pa ako treba i platiti jednom mjesecno kaznu za to, nego zavrsiti polomljen ili pod zemljom.
Pjesak i biciklista koji predje na crveno (pazeci da uokolo nema saobracaja iz sve 4 ulice na raskrscu), ce, zacudo, doci na drugu stranu ulice, to je sva posljedica. Vozac koji prodje kroz crveno (jer se krece znatno brze od pjesaka i nema ni izbliza dobar pregled na ostale 3 ulice), ce vjerovatno da naleti na pjesaka ili drugi automobil i napravi udes i potencijalno ubije ili obogalji nekoga. Da li osjetite razliku?
Steta koju biciklist i pjesak naletanjem na druge ucesnike u saobracaju su ili veoma male ili zanemarive. Automobil vec sa 30 km/h moze da usmrti, a to je smijesna brzina kojom se malo ko krece. Uopste, besmisleno je porediti koliku opasnost nosi automobil prema drugim vozacima, koliku pjesak/biciklist. Cak ako gledate koliko su ranjivi, na prvom mjestu su biciklisti, pjesaci, motoristi, zatim ide veoma dugacak jaz, i tek onda su ugrozeni, veoma bezjedni u svome oklopu, vozaci automobila.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lijepo napisano ali nekima je dzaba govoriti.
Isti je slucaj kad debil parkira auto na trotoar pa pjesaci moraju ici preko kolovoza. Tada im ostali vozaci sve po spisku a ne vide razlog silaska pjesaka na kolovoz.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Ово све показује само какви смо ми дивљаци и у каквом стању нам је друштво у цјелини. Све је труло. Ја сам на бициклу јако често и возим куд ми се вози, кад возим по тротоару, возим спорије и пазим на пјешаке, а кад сам на цести онда поштујем све знакове, а и ријетко који возач је према мени на бициклу показао неко непоштовање, или ако је било каквих проблема није ништа страшно, јебига данас сви некуд журе и сви су нервозни, све сами директори. Само једном се десило да ми је лик са аутом прошао преблизу мене иако сам био уз сами ивичњак и то кад никог није било на цести, из неке зајебанције своје или шта већ, али није рачунао да смо ишли истим путем и да ћу да га стигнем.
Ако мислимо шта мијењати на боље, морамо почети од себе.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Jeste da nema nikakve veze sa kacigama, ali evo, sta meni smeta kod biciklista...molim sve vas koji to jeste da ovo uvazite kao konstruktivnu kritiku.
Milion puta mi se desilo da me biciklista, na trotoaru, prestigne i prodje tik pored mene, bez upozorenja, sto ne samo da me uplasi, vec moze da izazove i nezgode.Ne mali broj puta sam htjela taman da skrenem u drugu ulicu ili na pjesacki, nebitno i svaki put do sada sam imala srecu da u djelicu sekunde izbjegnem da me biciklista "pokupi". Nije tesko pozvoniti ili sta god imate na svojim dvotockasima.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prihvatam i u pravu si. Isto tako milion puta se desilo da pjesak po trotoaru hoda lijevo desno. Ili da se dvije snajke rasire po trotoaru i pricaju. I nema sanse da se pomjere. Kad bi jedni drugim skretali paznju i prihvatali kritike...gdje bi nam kraj bio.

Poslednji put menjao ferdinand dana 24 Maj 2011, 21:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Cist primer od danas: Zerocool i ja isli do Karanovca da se vozamo na biciklu... Vozili smo se onom stranom pored seherovog bazena, manja guzva, lep put i sasvim je OKi i sigurno... Medjutim u jednom trenutku ide auto u njemu da se ne lazemo preko 6 osoba, tri osobe vire kroz siber i urlicu, muzika odvrnuta... Sklonili smo se na kraj puta da oni prodju, ne znam jesu li pijani ili sta vec i onda neko kaze da sam ja neobrazovan i ne znam ni ja sta jer vozim trotoarom... Neka hvala, sto zidar rece, lakse mi jednom mesecno platiti kaznu za voznju trotoarom nego da placam bolnicko lecenje zbog idiota kao u gore navedenom primeru... Slicnih divljaka za volanom ima i u gradu, tako da cu se ipak opredeliti za voznju po trotoaru na delovima gde se ne osecam sigurno da vozim po cesti

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Papci...zovite na voznju :PPP

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ja pitao na ovoj temi, a i na onoj forumska voznja bicikla... 3 dana blejim kod kuce, mrizilo me sam da se vozam, za danas se sa zirijem dogovorio i lagano, nekih 30ak Km, isli smo i do suturlije, preko onog kamenjara, mozda sam i felgu sjebao kada sam naletio na neki siljati kamen :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Al sto je ono pivo sjelo :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dobra i konobarica :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aha, taman za tebe. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2011, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Gdje su najpovoljnije kacige? Uzeo bih sebi jednu, pro forme da je imam na biciklu, neću je nikad ni staviti na glavu, pa zato mi ni ne treba neka skupa.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Ovih dana dosta setala po gradu, narocito po centru. Ne vidjeh ama niti jednog biciklistu sa kacigom. A namjerno sam obracala paznju bas na to.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 10:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo fali da neko po ovoj vrucini nosi one kacige, ne bih se zacudio da se plastika istopi koliko je vruce. :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 00:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Izgradnja, obnova i obilježavanje biciklističkih staza u devet gradskih ulica počela je ovih dana, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 125.000 maraka, saopšteno je u Administrativnoj službi grada.

- Nove biciklističke staze biće izgrađene, a postojeće obilježene horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom u ulicama Karađorđeva i Bulevar cara Dušana, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Gundulićeva, Gavre Vučkovića, Bulevar Živojina Mišića, Istočni tranzit i ulica Brace Pišteljić, od nadvožnjaka do Dunavske ulice - objasnili su u gradskoj upravi.

Još dodaju da u nekim ulicama neće biti moguće uraditi izdvojene biciklističke staze pa će se na pojedinim saobraćajnicama ucrtavati trake za bicikliste, kako je to praksa svuda u svijetu.

Koordinator Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić rekao je da u gradu trenutno ima 7,5 kilometara biciklističkih staza.

- S obzirom na to da smo kasno došli do projekta za realizaciju prve faze biciklističkih staza, vidjeli smo da ima priličan broj tehničkih rješenja koja će na terenu imati negativan efekat, to jeste neće imati svoju potpunu upotrebu. Jedan broj staza je integrisan u trotoare kojim se kreću pješaci i smatramo da je to jedno od najnepopularnijih načina rješavanja biciklističkog saobraćaja po iskustvu evropskih gradova - kazao je Dakić.

Kako on navodi, umjesto da se integrisanjem biciklističkih staza "umiri" motorni saobraćaj, ovim se stvaraju preduslovi za moguće konfliktne situacije.

- Iako je odlukom Skupštine grada iz 2005. godine odlučeno da će svaka nova saobraćajnica ili rekonstrukcija postojeće sadržati u sebi i biciklističku stazu, do sada je urađeno dosta ulica u kojima je izostavljena izgradnja biciklističkih staza, na primjer Bulevar cara Dušana i Olimpijskih pobjednika - istakao je Dakić.

Banjalučanin Jovan Trninić kaže da u slobodno vrijeme često vozi bicikl i da je nedostatak biciklističkih staza veliki problem jer vožnja kolovozima nije bezbjedna.

- Bilo je krajnje vrijeme da se počne raditi na tom polju, pa će se bar malo olakšati svakodnevica biciklistima u Banjaluci, i nadam se da će gradske vlasti nastaviti ovim tempom - rekao je Trninić.

Prema Studiji biciklističkog saobraćaja grada Banjaluke, izrađenoj 2008. godine, predviđena je izgradnja biciklističkih staza u tri faze.

- Prva faza je upravo počela i treba da se završi u roku od 40 dana, dok druge dvije po programu zajedničke komunalne potrošnje nisu planirane za ovu godinu. - rekli su u gradskoj upravi.

(Glas Srpske)

Znači i ono malo širokih normalnih trotoara uzeće od pješaka i dati biciklistima.

Ja sada kada budem izlazio iz pošte ili Mr. Blacka moram gledati lijevo desno da me neki biciklista ne pokupi.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 00:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
filozof sa vrbasa je napisao:
Znači i ono malo širokih normalnih trotoara uzeće od pješaka i dati biciklistima.

Ja sada kada budem izlazio iz pošte ili Mr. Blacka moram gledati lijevo desno da me neki biciklista ne pokupi.

Koji ces qrac u Posti? A i u Bleku.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 00:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I to što kažeš, ali evo Bulevar cara Dušana, tu živim, nekada se mora izaći van i tu će trotari biti i biciklističke staze.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 08:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Super, ajde da bar nesto krene u pozitivnom pravcu.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 10:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
I to što kažeš, ali evo Bulevar cara Dušana, tu živim, nekada se mora izaći van i tu će trotari biti i biciklističke staze.

Vreme ti je da se kultivises i saobracajno obrazujes, sutra ces otici u svet gde su gradovi isprepletani biciklistickim stazama pa ces glavu izgubiti jer se ne znas snaci

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]