banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Sep 2010, 17:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
bmv je napisao:
Da li neko zna koja je tecnost za "ovlazavanje" tvrdih sociva dobra?
godinama sam koristila Alltotal (Amo) pa potom Total Care ali se navodno fabrika ugasila. Nabavljala sam je iskljucivo u Nemackoj i istice mi poslednja zaliha pa mi je potreban zamena-hitno!
svi mi preporucuju takozvane "suze" da bih navlazila oci ali mi nista od toga ne odgovara...

Прочитај тему. :angry4: Пар постова изнад твог ти пише гдје се све могу купити (у апотекама) и које течности.
Мит@, Талија и Raven су поменули гдје има набавити и које врсте.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Ovako, tema je malo stara, a meni je ovaj problem tek sad postao aktuelan, pa neću previše čitati stare postove, nego ću se usuditi da vas pitam! :) (Volio bih da mi odgovore stvarni forumaši, a ne ovi advertiseri pojedinih optika i slično).

Nosim naočale oko 1,5 godinu, imam -0,5 i -0,75 dioptriju. Dosadile su mi i hoću sočiva.
Gdje da odem a da će mi sve detaljno objasniti po pitanju nosenja sočiva i da će me detaljno pregledati, a ne samo uvaliti najskuplja sočiva koja imaju, a da mi neće odgovarati?
I povoljna cijena mi je takođe važna.

Hvala svima :)

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
points je napisao:
Ovako, tema je malo stara, a meni je ovaj problem tek sad postao aktuelan, pa neću previše čitati stare postove, nego ću se usuditi da vas pitam! :) (Volio bih da mi odgovore stvarni forumaši, a ne ovi advertiseri pojedinih optika i slično).

Nosim naočale oko 1,5 godinu, imam -0,5 i -0,75 dioptriju. Dosadile su mi i hoću sočiva.
Gdje da odem a da će mi sve detaljno objasniti po pitanju nosenja sočiva i da će me detaljno pregledati, a ne samo uvaliti najskuplja sočiva koja imaju, a da mi neće odgovarati?
I povoljna cijena mi je takođe važna.

Hvala svima :)

da pokusas kod drzavnih lekara ?
Mislim da imaju nekog za sociva. Ocno je bilo na Paprikovcu.

a i to ti nije neka dioptrija da bi trazio sociva...ali ako ti smetaju naocari,onda trazi sociva...

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
evo da se javi jedan od coravijih forumasa :lol: ja sociva uglavnom kupujem na netu,ali ako ostanem bez istih ili trebam provjeru dioptrije(kod vecih dioptrija nije ista za naocale i sociva)idem u ambulantu-optiku ne znam kako se zove,pored americke ambasade je kad ides ka muzickoj skoli,mislim da se dr aida zovee ili kod dr vujic u optiku iris,okvirno cijene su:3 para mekih sociva oko 60km,to je za nekih 6 mj "skolski" s tim da meni to uglavnom traje vise od godinu dana,e sad zavisi od milion faktora,to sam vec pisala,nekad mi par traje 6 mj a nekad manje od mjesec,ja se patim s alergijama pa ako me zezaju,onda se sociva brze uniste,uglavnom mozes kupiti i na komad(moja preporuka,kupis par pa da vidis mozes li se naviknuti na sociva)
otopina kosta oko 17km cini mi se,ja u posljednje vrijeme koristim optifree,u kutiji dodje i nova posudica za sociva pa taman staru bacim(jos jedna caka,povremeno posudicu za sociva ubacim u masinu za sudje da se malo otkuha:))i to ti je otprilike to :)

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

uh ni za zivu glavu na paprikovac ako bas ne moras,gore svako malo epidemija konjuktivitisa koji sam kod njih pokupila i 3 mj se patila k'o isus,a sad se sjetih ,mozes otici i u porodicnu medicinu i pitati s kojim priv ljekarom imaju ugovor,sa uputom placas samo participaciju za pregled,a i ovako mislim da su ti pregledi ocnog jeftini ili besplatni jer idu na to da ce zaraditi na prodaji sociva i otopina(ja te otopine kupujem u apoteci,zaboravih ti napisati,boca fizioloske i boca otopine i miran si bar 3 mj)

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 12:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mogu reći iz svog iskustva, u bolnici mi niko nije umio odrediti niti naručiti sočiva, niti to rade.
Svaki put sam išla kod privatnika oftalmologa, gdje bih izvršila pregled očiju, naručila i preuzela sočiva.
Samo jednom sam nasjela na priču optičara koji ih samo prodaje i uzela sočiva koja mi ne odgovaraju.
Obično u pregled spada (osim određivanja dioptrije) snimanje topografije oka, pregled rožnjače, očnog dna, mjerenje očnog pritiska (mjerenje očnog pritiska je pride) da bi se moglo odrediti koja tačno sočiva odgovaraju tvojim očima.
Znači izaberi oftalmologa koji se s tim poslom bavi i koji zna.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 17:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Znači izaberi oftalmologa koji se s tim poslom bavi i koji zna.

Baš zato sam ovdje postavio pitanja, da pročitam vaša iskustva.

Hvala aždajice, otići ću onda kod američkog konzulata, mislim da znam tu optiku.

Inače su sad pregledi prilično skupi, pa ću baš pitati svojeg porodičnog doktora s kim imaju ugovor. (25-30km su pregledi, više niko ne pregledava džabe).

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Aždajče, zašto koristiš fiziološku? "Optifree" sadrži sve sastojke koji su ti potrebni za meka sočiva? Ja već 8-9 godina koristim meka sočiva i nikad nisam koristila fiziološku.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znam,ali navika,godinama tako ,prvo isperem sociva fizioloskom pa ih "konzerviram" u optifree,to mi je pokazala ,tj rekla prijateljica oftalmolog 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 07:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni ja više redovno ne koristim fiziološki rastvor za čišćenje, niti ih prstima čistim samo ih stavim u rastvor.
Koristim nova torična sočiva koja su dosta tanja nego prethodna se plašim da ih ne pocjepam.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 08:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Dec 2010, 17:21
Imas i u Novoj varosi, iza Bugarske skole, dr. Bijelic... pakovanje od 3 para sociva su ti 70km... i po pravilu jedan par bi trebala da nosis 2mj... ja izvucem oko 3mj cirka.... S obzirom da imas razlicitu dioptriju, moraces kupiti dvije razlicite kutije... tako da racunas na 140km... ali naravno, nosis duplo duze. Pregled je 10km kod bijelica. Ja sam isao tamo kod americke ambasade, mislim da je to dr. Vucen, i ne odgovaraju mi sociva koja oni prodaju...odrede mi dioptriju, uzmem sociva... i osjecaj je kao poslije 3 mjeseca kad iznosim sociva! Sto se tice tecnosti.... ja vec nekoliko godina koristim optifree... ok je... tako da ne vidim potrebu za necim drugim.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 10:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

deep_dish je napisao:
... ja izvucem oko 3mj cirka....

Nosila sam jedan par 10 mjeseci. :) (takođe dvomjesečna, tri para u kompletu).

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
deep_dish je napisao:
... ja izvucem oko 3mj cirka....

Nosila sam jedan par 10 mjeseci. :) (takođe dvomjesečna, tri para u kompletu).

pa i ja,kako kad,niti kad pamtim ili pisem kad sam ih stavila,jednostavno mi oko reaguje kad sociva ostare ili se ostete a ja sam corava ko sisimis tako da ja primjetim kad nisu ok ,a moja preporuka je da kupis po jedan kom da vidis mozes li se uopste naviknuti,znam dosta ljudi koji nikad nisu uspjeli nositi sociva,a moj brat samo sociva nosi,nikad nije ni imao naocale,a ja kombinujem ,mada vise nosim sociva

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 06:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ja takodje nisam nikada nosio naocale.... samo sociva nosim! Sto se tice tog visemjesecnog nosenja istih sociva (10 mjeseci) .. jedini problem bi mogle biti infekcije.... a sto se tice samog sociva... mislim da mogu prilicno dugo da se koriste a da ne oslabe

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ako sociva pravilno odrzavas,ako nema nekog fizickog ostecenja,dima,prasine...sociva mogu bas dugo izdrzati,ja provodim jako malo vremena u zadimljenim prostorima,jedino me alergije zezaju pa mi one znaju skratiti vijek sociva,a sto se tice ovoh na nasem trzistu,sve je to manje vise isto imas 2-3 proizvodjaca..a Bijelica ja ne volim nikako,imam traume od njega od djetinjstva...al dobro,to je samo moje iskustvo :)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znači kad izlazim u City Pub sa njihovom izvrsnom ventilacijom, da ne stavljam sočiva? :)
Ništa još ne znam o sočivima, nikad do sad nisam ni razmišljao o njima.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 13:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

To dal ce ti smetati zadimljeni prostori zavisi samo od tebe.... meni licno ne smetaju... jako rijetko mi se osuse oci i sociva.... jedino kad sam pospan, pa se oci isuse i onda me malo svrbe sociva... al nista.... malo protrljas oci i to je to! Sociva su odlicna stvar... naocale nikad ne bih nosio...znaci ovo stavis ujutro...5sekundi potrosis, a navece skines... znaci zaboravis na njih totalno! Ne vidim ni jedan plus za naocale ako osoba moze da nosi meka sociva...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Ja nosim naočale 12 godina. Nekako sam se navikla na njih, čak su postale nekako dio moje ličnosti. U zadnje vrijeme kontam da uzmem sočiva pa da kombinujem sa naočalama, malo sočiva malo očale...
A to, kako neko može da nosi naočale.. pa navikneš se.. Ja ujutro kad ustajem prvo šta radim stavljam naočale, a nemam visoku dioptriju. Jednostavno su postale dio mene i kad ih nemam kao da nemam dio tijela. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 15:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

sad.... ako je stajling u pitanju... ok :D Meni inace bilo koji oblik naocala ne stoji... tako da nisam nikada ni pomisljao na njih!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

points je napisao:
Znači kad izlazim u City Pub sa njihovom izvrsnom ventilacijom, da ne stavljam sočiva? :)
Ništa još ne znam o sočivima, nikad do sad nisam ni razmišljao o njima.

uh u city pub ni ne idem vise zbog onog jezivog dima,jer mi se uvuce u svaku poru na kozi :-? meni dim generalno smeta pa samim tim i oci mi budu crvene,a ti za pocetak kupis neke dobre vjestacke suze i milina,ja bas rijetko nosim naocale,sociva rules 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]