banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Phoenix je napisao:
MuskoBre je napisao:
Phoenix je napisao:

I zakunila sam se sama sebi da se neću ni udati ako budem morala da pravim takvu svadbu. :angry3: :angry4:

Da ti nisi sa Kobrom sjedila na casovima srpskog jezika i gramatike? :lol: :lol:

A kako se pravilno kaže? :oops:

Isuse.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ne konam u čemu je problem. :angry3:

Ako već hvataš tuđe gramatičke greške i ukazuješ na njih i neko te pita kako je pravilno, u čemu je problem da odgovoriš na to pitanje? :-?

Mada, imala bih i ja mnogo toga da kažem za tuđe greške, ali ako bih to i učinila, onda bih barem navela ispravan oblik riječi i objasnila zašto je to tako.

Poslednji put menjao Phoenix dana 01 Maj 2011, 23:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Isuse? :scratch:

Svadbe... kako volim da ih izbjegavam. :D Što se tiče pitanja iz uvodnog posta - kao što su ti neki odgovorili, nemoj ni otići na svdbu, nego kupi poklon i otiđi poslije. Ako ti već nisu neki bliski ljudi, bezveze komplikovati.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Muški, zaklela bih se da se to ne kaže 'Isuse'. :D

Krilata, nhf, dešava se svima. :D

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@Phoenix, problema - nema. Barem kod mene.

@tankosava, kunem se da se kaze Isuse. Eventualno, Isuse Kriste. Ili Isuse Kriste Boze.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Isuse Bože....

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ima i ta varijacija, ali ta mi najmanje anpasuje. Ala zaspamasmo.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Problem postoji, u tvom stavu i ponašanju. Ja sam priznala da sam pogriješila i fino te pitala za pomoć i ispravku, a ti se ponašaš tako kako se ponašaš. Zapitaj se samo koliko stvari ima koje ti ne znaš, što bi nekom drugom bilo smiješno što ne znaš.

Ali dobro, tako je kako je. Ipak, hvala ti. Ispravila sam jednu grešku u govoru.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Uf. Obrisah odgovor. Tako je bolje.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Tanka
Zaboravih da kažem: hvala na pomoći! :-* :D

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 19:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Zanimljivih savjeta sam pročitala, hvala vam na komentarima. Biće da ću ipak ponijeti kovertu sa lovom, nema se kud. Samo, od sada mijenjam taktiku, kad mi neko dođe u goste kad krene prema izlaznim vratima ja lijepo ispostavim račun (naravno ništa natura, samo keš). Pošto sam i inače susretljiva ponudiću im ako izvole staviti na tacnu ili diskretno u koverti spustiti u korpicu, a mogu i da se slikaju sa mnom , to je gratis. Fotke postavljam na fb, i to prije nego što gosti stignu nazad kući :D
Meni bi bilo nezamislivo pozvati nekog u goste, pa makar to bilo i na svadbu (i svatovi su gosti) a onda tražiti da se "pokrije stolica" ili "pogura domaćin" ili nekog javno prozivati što mi na miloštu nije donio ništa ili je donio "samo" čokoladu. Naravno da bi se svako volio proveseliti, ali nek se šire koliko im je jorgan dugačak.
Neko me je pitao šta je sa mojom svadbom. Ništa, nije je bilo niti će je biti. Nismo u tom fazonu. Tako da priča "odnesi ti njima da bi oni donijeli nazad tebi" ne stoji.
Ovo pitanje mi je palo na pamet jer ja trenutno zbog skorašnjih rashoda nisam rada davati sto maraka nekom ne previše bitnom, ali šta je sa onim ljudima koji nemaju te pare ni inače. Oni kao ne bi voljeli u svatove? Mislim da ne bi bilo ugodno sjediti u ćošku ili skrivati se po vc-u (prejaka fora) dok ne prođe slatka. A naslušala sam se i priča kad se kumovi biraju kako se kao fol slučajno odabere neko parali, da bi se mladenci okoristili. Ne kažem da se tradicija ne treba poštovati, ali mislim da bi se malo više trebala obratiti pažnja da to naše slavlje ne predstavlja muku nekom drugom. Sad kad zaredaju ove dijaspora svadbe čini mi se da će biti mnogo praznih koverata :D
Da ne šupljiram dalje, naval'te kod mene u goste, biće i harmonika...

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 18:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2011, 22:45
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
...tj. platice mjesto i veceru za tebe a ti se neces pojaviti.

Pa neće je oni platiti (mladenci), već gosti. Gosti im plaćaju svadbu, preko novčanih darova.

Zovu mene na njihovu svadbu da im ju ja plaćam.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 10:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
prda je napisao:
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
...tj. platice mjesto i veceru za tebe a ti se neces pojaviti.

Pa neće je oni platiti (mladenci), već gosti. Gosti im plaćaju svadbu, preko novčanih darova.

Zovu mene na njihovu svadbu da im ju ja plaćam.

:roll: :roll: :roll:

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
kod nas je obicaj jabuka.
poslije ponoci ide tacna na kojoj je jabuka, nosi je kum, mladenci stoje, ide neka muzika u pozadini, baca se koverta, sa potpisom, koliko bacis toliko i ocekuj da ti bude baceno: zajmic - vratic.
roditelji bacaju malo vise (desi se da mladenkin otac baci kljuceve od stana, auta, ili ako su pare onda je to masnija svota), rodbina bliza isto. obicne zvanice po otprilike 100KM.
prvi baca kum, zatim kuma (ona obicno "baca" zlato)
obicaj stariji do sela...
ikoristi se da se isplati svadba i mladencima osigura neki pocetak.
sto i nije toliko lose.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 11:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2010, 14:25
Najveći smo čobani na ovoj planeti...kauri na kvadrat...!!!
Ako ti nećeš otići na svadbu zato što te sramota dati ispod 50km i ako su oni organizovali svadbu da bi na njoj profitirali pa jebeš onda i tu ljubav i tu svadbu!!!

Danas, sutra kada se budem ženio niodkoga neću ništa očekivati...ako neko sličajno nešto da volio bih da to bude od srca a ne zbog toga da li će se obrukati, takve mi pare ne trebaju...ako ne budem imao za svadbu neću je ni praviti! Večera za kumove i najuži krug porodice, to je to!

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 11:40 
"najzalosnije mi je a i najogavnije ujedno kad neko pravi svadbu da se pokrije, da se izbiju troskovi ili ne daj Boze podignu kredit da bi ga kasnije od slatke vratio, da se bacas u dugove ili minus neki veliki, strasno.. kad ne bih imala para ne bih svadbu ni pravila... sve u skladu sa mogucnostima.. obicaj slatke rakije mi je takodje primitivan jer mi je to iznudjivanje novca od gostiju..
ja vjencanje pravim iskljucivo da pocastim meni drage ljude i da zajedno proslavimo taj dan, pri tom nikad nisam razmisljala koliko bi mi ko mogao dati.. moje vjencanje je bilo za 220 ljudi, sa raspolozivim novcem, pozivam ljude tim povodom da proslave sa nama taj dan, a ne da gledam koliko ce se ko iskesirati pa kako cu poslije platiti troskove sale, muzike ili praseta..
ako nisi pri parama fino napravis rucak za najblize i Bog te veselio.."
prepisala sam svoj post sa jedne druge teme.. ljude sam na svadbu pozvala jer sam zeljela da se provesele sa mnom za taj dan, rekla sam svima bez poklona i novca jer nam stvarno nije nista trebalo tada niti bih ikad trazila novac , a isto tako kad vidim da me neko zove da mu iskesiram lovu ne idem, a kad vidim da me zove srcem jer zeli da budem taj dan na svadbi obicno dajem 100 KM, rodbini vise, a ne toliko bliskim ljudima i ne idem, posaljem cestitku i vino, ili korpu s cvijecem

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
A jesi li vratila pare onim ljudima koji su vas darivali?

Svrha darivanja je darivanje. Ne vidim nista lose u tome kad neko daruje mladence, jer trebaju da pocnu zajednicki zivot i svaka para je dobrodosla. Ne vidim nista lose u tome da neko ko nema para ne daruje mladence, ali da dodje na svadbu, jer su mladenci smatrali da taj neko treba da bude dio njihovog velikog dana. U stvari, kad bolje razmislim, ne kontam gdje je problem. Valjda polazim od sebe.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:28 
koga pitas?
ja sam rekla da nije organizovano darivanje, ali nije ni zabranjeno.. glupavo mi je ici od gosta do gosta i uzimati pare, ali ako ti neko pridje jer zeli da te daruje to je normalno.. ali sad kao na mikrofon oglasis sjdite svi, ide mlada da nazdravi s gostima, to mi je kamcenje novca.. licno sam svima rekla da nam ne treba nista, ni novac ni pokloni, kao sto ne mozes nekog sprijeciti da ti da poklon tako je glupavo traziti novac po meni, tj. reci ej necu poklon daj novac. ma koliko to mozda bilo prakticno za mladence, ja to nikad ne bih rekla, da ne zelim poklon ali zelim pare.. strasno

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
polazeci od sebe, bolje da daju pare nego da kupuju po 6 istih ili razlicitih pegla, escajga, mikrovalnih...
bolje u parama pa nek ljudi kupe sebi sta im treba.
dar je dar, novcani vjerovatno najbolji,
sta ce mi 6 pegla ako nemam krevet? a taman za 6 pegla mozes kupiti jedan krevet.
prakticno. nista vise.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:56 
govorim licno za sebe, nikada ne bih nekom rekla daj mi pare necu poklon, ma koliko pegli i tostera dobila..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]