banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne.Ono što je urađeno od tog učenja i njegova tumačenja ukalupljuju ljude.
Zašto spominjem organizovanu religiju?Možda zato što ja religiju vidim kao crkvu,ne kao učenje.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
_zoka je napisao:
Ono što je Muhamed uradio jeste revolucija,isto kao ono što je uradio Isus ili Avram.Ali oni su pojedinci.

Pa i Chegevara je bio pojedinac...revolucija bilo koje vrste pocinje od pojedinca, pa i religijska...i Gadafi je pojedinac..Muhamed al- Baradei je pojedinac, Hasan Ahmed Abdurahman el-Benna ( inače osnivač islamske braće koja su bila kamen temeljac za početak revolucije u Egiptu još od 1928 god. pa do danas) -dakle revolucija u Egiptu konstantno traje nekih 70 godina...

Isto tako s kršćanske strane sam siguran da postoje revolucionari kako unutar kršćanskog učenja tako unutar svjetovne vlasti...samo hoću reći da je Marks pogrješio u nekim stvarima...dok je u drugima bio brilijantan.

Vratimo se samo na gornje pobrojana imena...oni su i dalje u "organizovanoj religiji" s kojom je došao Muhammed s.a.w.s. i sve kod njih se temelji na istim principima i načelima na kojima se temeljila i Njegova s.a.w.s. revolucija.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne znam za Muhameda,nisam dovoljno upoznat sa Islamom,ali moj stav je da Hrišćanstvo danas nema puno veze sa Hristom.Kao ni Judeizam sa Avramom.Ustvari,poznavajući ljude,prilično sam siguran da je i sa Muhamedom isto.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Pa donesoše li je već ili čekaju da je CIA donese. Ustvari da zamijeni jedan nakaradni sistem drugim, istim možda čak i gorim... :( Al i to je revolucija valjda...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
U boga kao u postojanje vise mudre sile koja vodi računa o balansu svih mogućih pojava, vjerujem. U običaje, ne vjerujem.
Apelujem da se Popokatapetlu dozvoli korištenje njegovog skorašnjeg potpisa.

Poslednji put menjao nasmjeshiti luzer dana 22 Apr 2011, 10:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Izzard je napisao:
Evo ako je tvoj intelekt slobodan ovaj vikend izvoli prezentuj svoje kontradokaze naučnim krugovima samo ne pominji kompleksne polipeptide u sastavu DNK smijaće se.

Nemam ni volje ni vremena za natezanje s nekim ko diskusijama pristupa na nacin histericnog 'sveznajuceg' tinejdzera.

Evo ti pa se informisi, nacices i kompleksne polipeptide u prici, samo trebas pazljivo i sa razumijevanjem procitati.

http://books.google.co.uk/books?id=cfvI ... &q&f=false

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Hristov je napisao:
Je li ti smatras da Hristovo i Muhamedovo i Budino UCENJE u svojoj jezgri ukalupljuje covjeka?

naravno da ukalupljuje čovjeka....al ko olakšavajuću okolnost uzmimo činjenicu da sve manje više stavlja čovjeka u neki kalup....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Recimo da se Biblija 98% bavi sa 10 zapovijesti. Kako te ukalupljuju 10 zapovijesti? Ja zapovijesti vidim kao framework unutar kojeg se treba odvijati nas zivot ako zelimo biti srecni. Kako Hristovo ucenje i ucenje Biblije ukalupljuje covjeka, objasni mi nekim konkretnim primjerom?

PS: je li slucajnost ova djevojka na slici i to sto ti se nick zavrsava na 'a'? :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Petak=friday=rebeka blek....

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Japanese_rose je napisao:
Izzard je napisao:
Evo ako je tvoj intelekt slobodan ovaj vikend izvoli prezentuj svoje kontradokaze naučnim krugovima samo ne pominji kompleksne polipeptide u sastavu DNK smijaće se.

Nemam ni volje ni vremena za natezanje s nekim ko diskusijama pristupa na nacin histericnog 'sveznajuceg' tinejdzera.

Evo ti pa se informisi, nacices i kompleksne polipeptide u prici, samo trebas pazljivo i sa razumijevanjem procitati.

Ja vjerujem u Ružu. Uvijek se drži bez obzira šta joj rekli, a čuo sam i da je dobra riba. Znači, nadžena, kult.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Izzard je napisao:

Sve i da imaš vremena nemaš znanja jer nažalost DNK u svom sastavu ne sadrži polipeptide kao što magistar napisa. Ne treba meni literatura imam ja i više nego dovoljno... Tako da magistre...Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:
kliber je napisao:
Izjava: "Bog postoji" nije oboriva, tj. ne može se opovrgnuti, pa se ne može nazvati hipotezom.
S druge strane, izjava: "Bog ne postoji" jeste oboriva, može se opovrgnuti i može se nazvati hipotezom. Sada kada imaš hipotezu, možeš da pristupiš njenom opovrgavanju i ako ne uspiješ iz veoma mnogo pokušaja, možeš smatrati da je hipoteza tačna.

Pogrešan si primjer uzeo, i jedno i drugo su ili oborivi ili nisu oborivi, dok god znaš šta Bog predstavlja ili ne predstavlja, odnosno šta Boga treba da sačinjava, a pokušaj atributiranja Boga, "dokazivanja" ili "opovrgavanja" Boga je pomalo pretenciozan, zar ne? To postaje očigledno i groteskno kad pojam Boga svodiš na biće ravno letećim monstrumima i jetijima, itd...

Ono što mislim da je zajedničko za sve bogove je to da su oni stvorili Svemir/svijet/ljude, pa se možemo toga držati kao definicije Boga.

Hristov je napisao:
Evo primjer: reci šta je potrebno uraditi da bi se oborila tvrdnja da Bog ne postoji? Skupiti dokaze da Bog postoji, jel' tako? Znači autom. si dokazao i hipotezu da "Bog postoji".

Meni stvarno nije jasno da se tako loše izražavam, da me niko ne razumije šta želim reći...
Nisi dokazao hipotezu da Bog postoji, nego si opovrgao hipotezu da Bog ne postoji. "Bog postoji" nije i ne može biti hipoteza, zbog gore navedenih razloga.

Hajde sad, na isti način na koji si gore napisao o tvrdnji "Bog ne postoji", napiši isto to za tvrdnju "Bog postoji". Kako bi se ona mogla opovrgnuti? Kako bi se moglo dokazati da Bog ne postoji?

Hristov je napisao:
Znači i jedna i druga tvrdnja se mogu verificirati.. Ali samo uslovno, jer ne znamo šta treba Bog da predstavlja, tj. koji su njegovi atributi. Ja sam skloniji stavu da se Boga naučno niti može niti ne može dokazati jer Bog ne može biti kategorija koja se može objektivizirati, tj. nijedna od obe tvrdnje se ne može NAUČNO "falsifikovati", odnosno oboriti.

Dobro, a sad mi objasni na kog boga misliš i zašto isto to što ti misliš za tog boga ne vrijedi za milione drugih bogova i drugih bića.

Hristov je napisao:
U svakom slučaju priča da se jedno može a drugo ne može ne pije vode. Kad bi bio u pravu, onda dokazivanjem tvrdnje da "gravitacija postoji" još uvijek nisi oborio tvrdnju da "gravitacija ne postoji" :D

Pije vode, kad se razumije. Tako stvari funkcionišu otkad postoje nauka i filozofija.
Malo je teško zamisliti to što se tiče gravitacije (pošto živimo u svijetu gravitacije), pa uzmimo drugi primjer.
Tvrdnja "putovanje kroz vrijeme je moguće" ne može biti hipoteza, jer se ne može dokazati suprotna tvrdnja. Koliko god se trudio, ne možeš dokazati da je putovanje kroz vrijeme nemoguće, jer uvijek ostaje mogućnost da ti tu vještinu nisi savladao.
S druge strane, "putovanje kroz vrijeme je nemoguće" jeste hipoteza, jer se može dokazati suprotna tvrdnja, tj. dovoljan je jedan primjer da je neko putovao kroz vrijeme i hipoteza je opovrgnuta. I dok god se ne nađe ni jedan takav primjer, ta hipoteza stoji. Zato danas ni jedan ozbiljan naučnik ne vjeruje u putovanje kroz vrijeme, jer zna da mora da dostavi bar jedan dokaz da bi bio shvaćen ozbiljno. Kada govore o putovanju kroz vrijeme, to je samo u okviru matematike ili mašte.

Pogledaj LHC - pokretanje je najavljeno na najpompezniji moguci nacin, utroseno je stotine milijardi dolara, govorilo se o tome kako ce 'otkriti prirodu crnih rupa', 'tajnu stvaranja', a desilo se - sta ? Ptica je ispustila komadic kruha u pogon, i zaustavila svu masineriju. Jedino pitanje je da li se smijati ili plakati na to. Onda su se usutili, i sutnja traje li traje.

Da, LHC je najavljen priličnoskromno u odnosu na pažnju koju zaslužuje, kao najveća, najsloženija mašina i najveći eksperiment ikada izveden. I zanima me kako je ptica ubacila komadić kruha u LHC kada se LHC nalazi na 127 metara u zemlji?

Ali šta da ti ja radim. Ti imaš svoj mali svijet u kojem živiš, svoju nauku koja nije konzistentna i kompatibilna sa stvarnošću, voziš auto, koristiš električnu energiju, internet, lijekove, avione, telefone... i rugaš se naučnom napretku.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Recimo da se Biblija 98% bavi sa 10 zapovijesti. Kako te ukalupljuju 10 zapovijesti? Ja zapovijesti vidim kao framework unutar kojeg se treba odvijati nas zivot ako zelimo biti srecni. Kako Hristovo ucenje i ucenje Biblije ukalupljuje covjeka, objasni mi nekim konkretnim primjerom?

Nije šija nego vrat, nije kalup već framework...
Mislim, ne želim raspravu glede ovog, ali čim imaš neke odrednice to te odmah stavlja u kalup, odnosno u framework...nebitno je da li su to vjerske ili bilo kakve druge...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Hristov je napisao:
Evo primjer: reci šta je potrebno uraditi da bi se oborila tvrdnja da Bog ne postoji? Skupiti dokaze da Bog postoji, jel' tako? Znači autom. si dokazao i hipotezu da "Bog postoji".

Meni stvarno nije jasno da se tako loše izražavam, da me niko ne razumije šta želim reći...
Nisi dokazao hipotezu da Bog postoji, nego si opovrgao hipotezu da Bog ne postoji. "Bog postoji" nije i ne može biti hipoteza, zbog gore navedenih razloga.

Hajde sad, na isti način na koji si gore napisao o tvrdnji "Bog ne postoji", napiši isto to za tvrdnju "Bog postoji". Kako bi se ona mogla opovrgnuti? Kako bi se moglo dokazati da Bog ne postoji?

Drugar nisi skontao o cemu ja govorim, "Bog ne postoji" je samo negacija od "Bog postoji", dokazivanje jedne hipoteze dokazuje i drugu. Primjeri o kojima ti govoris nemaju nikakve veze sa ovim nasim hipotezama. Ja sam shvatio sta si govorio Rose, to sto ti pricas ima smisla u onom postu upucenom njoj, ni ja se ne slazem sa njenim argumentovanjem, ali nikako se ne moze primjeniti na ono o cemu ja govorim ovdje. Da li su "Bog postoji" i "Bog ne postoji" hipoteze ili ne, je meni potpuno nebitno, ja govorim citavo vrijeme da su obe tvrdnje istovremeno ili hipoteze ili nisu hipoteze, a ne mogu biti razlicite, ne moze jedna tvrdnja biti hipoteza a druga nesto drugo. Ova tvoja logika ovdje i ona logika koju si primjenio u tvom odgovoru Rose nemaju veze jedno sa drugim. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Hristov je napisao:

Nije šija nego vrat, nije kalup već framework...
Mislim, ne želim raspravu glede ovog, ali čim imaš neke odrednice to te odmah stavlja u kalup, odnosno u framework...nebitno je da li su to vjerske ili bilo kakve druge...

Ne kontam, kakva je sad to prica, trazenje dlake u jajetu :/ Vecina zapovijesti je ono sto nam i zdrav razum nalaze.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:
ja govorim citavo vrijeme da su obe tvrdnje istovremeno ili hipoteze ili nisu hipoteze, a ne mogu biti razlicite

*ebiga, ti jedno, cijeli svijet drugo.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Vecina zapovijesti je ono sto nam i zdrav razum nalaze.

Čemu onda zapovjedati nešto što je već u zdravom razumu?
Onda te zapovjesti predstavljaju vjersku verziju captain obviousa.
Hristov je napisao:
dokazivanje jedne hipoteze dokazuje i drugu

Da su dve hipoteze slične, možda. Al ako imaš dve kontra hipoteze, dokazivanje jedne negira drugu.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Hristov je napisao:
ja govorim citavo vrijeme da su obe tvrdnje istovremeno ili hipoteze ili nisu hipoteze, a ne mogu biti razlicite

*ebiga, ti jedno, cijeli svijet drugo.

Haha drugar ja shvatam o cemu ti pricas citavo vrijeme, i slazem se sa dijelom tvog odgovora upucenom Rose u vezi toga, ali tvoj primjer je jednostavno pogresan, uzeo si pogresan primjer :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Hristov je napisao:
Vecina zapovijesti je ono sto nam i zdrav razum nalaze.

Čemu onda zapovjedati nešto što je već u zdravom razumu?
Onda te zapovjesti predstavljaju vjersku verziju captain obviousa.

Onda je tvoj razum tvoj robovlasnik koji te ukalupljuje, veci neprijatelj nego religija :D

Džontra je napisao:
Hristov je napisao:
dokazivanje jedne hipoteze dokazuje i drugu

Da su dve hipoteze slične, možda. Al ako imaš dve kontra hipoteze, dokazivanje jedne negira drugu.

Pa reci kliberu to, ja mu to pokusavam citavo vrijeme objasniti :D Imas dvije iste tvrdnje, samo ispred jedne stoji negacija. Dokazivanje, odnosno obaranje jedne tvrdnje, obara, odnosno dokazuje negaciju-tvrdnju

Poslednji put menjao Hristov dana 22 Apr 2011, 11:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Onda je tvoj razum tvoj robovlasnik koji te ukalupljuje, veci neprijatelj nego religija :D

Džontra je napisao:
uzmimo činjenicu da sve manje više stavlja čovjeka u neki kalup....

razlika je u tome što razum dolazi od mene, a vjerska učenja ne

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]