banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ne vjerujem.
Znam da postoji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DF2xQxlByTA[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Kliber
,,A gdje je bio Bog kad je ovaj momak ostao bez lica?!,,
Pored njega.
Kao i pored svakog stvorenja svog.
Gde je bio Bog kad je Jov bio kušan?
Potrebno je znati da se ništa bez Biožijeg saznanja i dopuštenja ne može desiti ni vrabac sa grane pasti.

Sve ima svoju svrhu.
Zamisli sad neko malo detence od nekoliko meseci umre i šta bi atesisti rekli?
A sad pošto znaš o Adolfu Hitleru nešto zamisli da je on bio ta beba i šta bi rekao da znaš unapred ceo život kojim bi živeo po svom izboru i gde bi skončao a ovako kao beba ide u život.

Čovek ubija sina jer je vernik i godinama kasnije i sam se obraća kroz kajanje.
Tako obojica odlaze u život. A da je sin ostao u životu ko zna da li bi se okrenuo od Boga i tim primerom bi i otac video da vera nije dobra i obojica odoše gde ne valja.

Uvek treba imati na umu da mi biramo kuda želimo ići a ako izaberemo Boga onda nas upotrebljava Njemu na slavu a bližnjima na pomoć. Ako to nismo u stanju onda Bog čini najbolje za nas. Čovek gleda na telo a Bog gleda na život večni jer telo i tako moramo odložiti.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Svemu će doći kraj pa i tim izrugivanjima u imenu i u sataninim slikama koje druga zapovest sankcioniše kao i lik od bilo čega što služi za predstavu ili ima neku značajnu ulogu.
Ko se igra vatrom....

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Leona je napisao:
Izzard je napisao:
Pa može neko ko je imao takva iskustva, a novac mu je mrzak da ga pokloni nekoj gladnoj, bolesnoj djeci. Ustvari imao sam paranormalna iskustva neopisiva ovozemaljskim siromašnim pojmovima, al se na kraju ispostavilo da je plin curio...

Ne curi svakome plin.

Da je tako svi bi vidjeli s druge strane kao što sam ja.
Pošto diskusija vrlo lako može da pređe u sferu ličnog, o tome neću da pričam jer ako nekom njegovo iskustvo kakvo god da je pruža nadu i utjehu nekako mi je van pameti ga je ubjeđivati da u suštini halucinira. A i obrnuto...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Leona je napisao:
A taj gospodin Dzejms Rendi je sta...... On kao ima odgovore na svako pitanje i moze pobiti bilo koju tvrdnju? Svi ljudi koji su iskusili neko vise spiritualno iskustvo su imali prividjenja i u zabludi su.... mozda cak ni ne postoje, samo je jedan Dzejms sa svojim milionom stvaran i realan. Da, kako da ne. :roll:
Nije ni svacije iskustvo na prodaju. Ako hoce "dokaze" neka sam zavrne rukave pa nek se uputi na put u nepoznato i nek iskusi na svojoj kozi sto su milioni drugih ljudi iskusili,a ne zele da prodaju za glupi milion, i ne mogu da opisu svoje osjecaje ovozemaljskim siromasnim pojmovima i rijecnikom.

Džejms Rendi nema odgovore na sve. Uopšte ne razumiješ o čemu se radi. Džejms Rendi je sakupio novac i nudi milion dolara nekome ko dokaže postojanje neke paranormalne pojave (aura, duhovi, komunikacija sa mrtvim, bioenergija, gledanje na daljinu, homeopatija...).
A vjerujem da su mnogi imali spiritualna iskustva, samo što će jedan Indijac to svoje spiritualno iskustvo vezati sa postojanjem njegovih milion bogova, Indijanac će povezati sa svojm precima, Budista sa prosvjetljenjem, a ti sa hrišćanskim bogom. Spiritualno iskustvo, stvarno ili ne, apsolutno ne znači ništa. Toliko ljudi tvrdi da su ih oteli vanzemaljci, pa to ne znači da nas vanzemaljci posjećuju.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:05 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
evo i ja dajem milionce ako neko ode na otpad baci bombu i bas stvori ficu, jes da bi volio subaru impreza...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
evo i ja dajem milionce ako neko ode na otpad baci bombu i bas stvori ficu, jes da bi volio subaru impreza...

A to ima veze sa?
Pošto živiš u Engleskoj nađi Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth i lagano... Valjda ćeš skontat kako je ta analogija s fićom i otpadom u najmanju ruku glupa ako ne i retardirana. I zapravo jako bliska onome što suprotna stana uči...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Bog nije samo nada i utjeha . Prema ovoj izjavi ispada da samo slabici vjeruju u Boga. Vjerujuci ljudi su ljudi koji vjeruju u Nadzivot, u Silu koja stvara i kreira, to su ljudi koji su zeljni Znanja i koji se bore i zele da nauce i shvate sta je Zivot - i ovaj i onaj. I kako za takve ljude reci da "nemaju zdrav razum"? Za mene SVI ljudi imaju zdrav razum; samo neki ne znaju ili nisu u stanju da ga i (is)koriste ( u svoju korist a i u tudju).

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Bog nije samo nada i utjeha . Prema ovoj izjavi ispada da samo slabici vjeruju u Boga. Vjerujuci ljudi su ljudi koji vjeruju u Nadzivot, u Silu koja stvara i kreira, to su ljudi koji su zeljni Znanja i koji se bore i zele da nauce i shvate sta je Zivot - i ovaj i onaj. I kako za takve ljude reci da "nemaju zdrav razum"? Za mene SVI ljudi imaju zdrav razum; samo neki ne znaju ili nisu u stanju da ga i (is)koriste.

Pa dobro onda kakva je nada da će neko ko je ni kriv ni dužan rođen mentalno retardiran, ne može da doživi ni pubertet i nije u stanju da nauči da sveže pertle ikad spoznati onostrano? Samo da mi ne imputira neko da ovim pitanjem diskriminišem ometene u razvoju, upravo suprotno, ja kažem da ako postoji nešto više onda su oni u pogledu kapaciteta da tragaju za tim debelo zakinuti... Jer su ne svojom krivicom uskraćeni za zdrav razum. Takođe neko ko uslijed poremećaja psihe koji niti je tražio niti je kriv što ga ima, može da skrene s puta i da se pretvori u serijskog ubicu npr. ne svojim izborom... Fer? Ne bih rekao.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Da li Bog postoji?
Interesantno je da se toliko mnogo pažnje pridaje ovoj raspravi. Najnovija istraživanja nam kažu da preko 80% ljudi na zemlji danas vjeruje u postojanje Boga ili neke više sile. Ipak, nekako je odgovornost pala na one koji vjeruju u Božije postojanje da nekako dokažu da on zaista postoji. Po meni, trebalo bi da bude obrnuto.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cobraunited89 je napisao:
Da li Bog postoji?
Interesantno je da se toliko mnogo pažnje pridaje ovoj raspravi. Najnovija istraživanja nam kažu da preko 80% ljudi na zemlji danas vjeruje u postojanje Boga ili neke više sile. Ipak, nekako je odgovornost pala na one koji vjeruju u Božije postojanje da nekako dokažu da on zaista postoji. Po meni, trebalo bi da bude obrnuto.

Ja opet mislim da je dokazivanje u bilo kom pravcu besmisleno i nepotrebno, a ako je već neko upro da dokazuje bilo bi logično da to rade oni koji tvrde da postoji, jer postoji beskonačno mnogo pojmova čije je postojanje nemoguće osporiti.

Citiraj:
Russell's teapot, of course, stands for an infinite number of things whose existence is conceivable and cannot be disproved. That great American lawyer Clarence Darrow said, 'I don't believe in God as I don't believe in Mother Goose.' The journalist Andrew Mueller is of the opinion that pledging yourself to any particular religion 'is no more or less weird than choosing to believe that the world is rhombus-shaped, and borne through the cosmos in the pincers of two enormous green lobsters called Esmerelda and Keith'. A philosophical favourite is the invisible, intangible, inaudible unicorn, disproof of which is attempted yearly by the children at Camp Quest. A popular deity on the Internet at present - and as undisprovable as Yahweh or any other - is the Flying Spaghetti Monster, who, many claim, has touched them with his noodly appendage. I am delighted to see that the Gospel of the Flying Spaghetti Monster has now been published as a book, to great acclaim. I haven't read it myself, but who needs to read a gospel when you just know it's true? By the way, it had to happen - a Great Schism has already occurred, resulting in the Reformed Church of the Flying Spaghetti Monster. The point of all these way-out examples is that they are undisprovable, yet nobody thinks the hypothesis of their existence is on an even footing with the hypothesis of their non-existence. Russell's point is that the burden of proof rests with the believers, not the non-believers.

Richard Dawkins

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ja ne mogu da vjerujem da vi i dalje koristite ta neka "metafizicka" iskustva kao argument.
Pa upravo je suprotno. Mnoge stvari koje su se ljudima desavale ranije (bilo one fizicke ili psihicke prirode) su bile pripisivane natprirodnim silama. Pa jbt za ljude sa Turetovim sindromom je u srednjem vijeku smatrano da su opsjednuti demonima ili djavolom i nad njima su vrseni egzorcizmi...

Ljudska um je nevjerovatna stvar.
Placebo efekat pa i ta iskustva tipa astralne projekcije ili slicno su fasinantna ali dok se ne nadju dokazi sve je to curenje plina.
Mozda ce se ljudi za nekoliko vijekova smijati iskazima ljudi koji su dozivjeli astralnu projekciju jer ce onda znati tacne uzroke i pojedinosti iste, kao sto se sada smijemo pricama o vjesticama ili opsjednutosti demonima i slicno.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
PlavaMaca je napisao:
Zoka slažem se sa ovim "Mislim da nijedno to iskustvo nema veza sa Bogom,a ni da ga ateisti povezuju sa njim." i sa ovim "Mislim da ateiste ništa ne sprječava da sve posmatraju kao čudo...jer sve i jeste čudo".
Hristov ajd molim te određenije kaži šta bi želio da ti se protumači od strane jednog ateiste, ne razumijem baš najjasnije na šta misliš. (nije provokacija, stvarno me zanima, nekako mi sve što se piše na forumima zvuči onako kako ne treba) Možda da kažeš kako ti tumačiš takve stvari?
Kakve veze ima astralna projekcija sa bogom ili zašto bi ista bila čudnija od same činjenice da postojim? Razlika je jedino što neka iskustva doživljavamo svakodnevno, pa smo na njih navikli, a na astralne proj nismo, pa su kao čudne. A ovo da pomislim da će se nešto desiti, pa se desi mi se događa skoro svakodnevno, ali ne mislim da sam neki medij koji prima signale.
Kod ovakvih tema uvijek postoji problem ko o čemu raspravlja. Da bi došlo do neke normalne rasprave koja služi tome da steknemo uvid u tuđe mišljenje, a ne da se ubjeđujemo i vrijeđamo mislim da bi se trebali definisati pojmovi. Za nekoga je bog ovo, za nekoga je ono, onakav kakav se opisuje u okviru jedne religije, ili "ono nešto" iznad toga.
Uglavnom, ne vjerujem ako neko do sad iz ove priče nije skontao.

Nisam ni rekao da ima veze sa Bogom, nego me interesuje razmisljanje ateista koji kategoricki odbijaju postojanje Boga a dozivjeli su neke fenomene o kojima se govori hiljadama godina iskljucivo u okviru religija. Npr. religije govore da postoji dusa koja je zasebni entitet, a astralna projekcija je nista drugo nego dokaz postojanja duse. NDE je drugi primjer, da ne nabrajam dalje. Cak su neki napravili prakticni prirucnik od svog ucenja (tibetanska knjiga mrtvih).

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 21:13 
staromodan
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
spavac je napisao:

A to ima veze sa?
Pošto živiš u Engleskoj nađi Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth i lagano... Valjda ćeš skontat kako je ta analogija s fićom i otpadom u najmanju ruku glupa ako ne i retardirana. I zapravo jako bliska onome što suprotna stana uči...

e ovako...samo sam zelio reci da svako ima svoju pricu, sto je vec na prethonim stranicama naglaseno..

drugo, Dawkins sam sa slusao i nista..(samo da ti napomenem da sam bio ateista, psovao Boga i pred familijom i popom-kako pravoslanim tako i katolickim, psovao na slave, imendane, crvena slova pa cak i u crkvi)..to je moj zivot i s toga Dawkins po meni je promasaj..

evo javim se tom Rendiju da pokupim milonce jer sam nekad prizivao duhove, i ne samo da sam osjetio njihovu moc vec i vidio..

nego kad vec spominjes bogalje Izzard, jel pogleda nesto od Nick Vujicica..

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
kliber je napisao:
Dakle, ovo je primjer nedostatka logike. Ne može se dokazati da nešto ne postoji. Ne praktično, nego principijelno. Dokazivati da nešto ne postoji nema smisla, jer uvijek postoji vjerovatnoća da nisi dovoljno dobro tražio. A dokazivati da nešto postoji, itekako ima smisla.

Posto se nauka zasniva na vjerovatnoci da je X tacno, nauka kao takva nista ne moze dokazati, moze samo odrediti procenat vjerovatnoce da je odredjena hipoteza tacna. Hipoteza je tacna ukoliko ne moze biti oborena. Naucnici posmatraju i objasnjavaju svijet i pojave u njemu, ali oni nisu stvorili svijet. Sve naucne teorije su uslovne.

Svi znamo da postoje elektroni, ali se dostupnim naucnim metodama to ne moze dokazati. Znamo da postoje na osnovu mase naucnih obzervacija, ali radi se o tome da nauka ne moze oboriti hipotezu da elektroni postoje.

Nauka nije u stanju oboriti ideju ( po meni cinjenicu ) da je Bog stvorio ovaj svijet. Posto ne moze biti oborena, ova ideja ne moze biti ni evaluirana naucnim metodama. Razumijes, nauka nije dovoljna. :)

Citiraj:
Dovoljan je jedan nalaz.

:lol:

Evo npr : There is no Shakesperean sonnet without Shakespeare.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
drugo, Dawkins sam sa slusao i nista..(samo da ti napomenem da sam bio ateista, psovao Boga i pred familijom i popom-kako pravoslanim tako i katolickim, psovao na slave, imendane, crvena slova pa cak i u crkvi)..to je moj zivot i s toga Dawkins po meni je promasaj..

Nisi ti ni prošao pored Dawkinsovih knjiga ili bilo kojih drugih djela… :lol:
Ti da si bar korice bilo koje knjige pogledao skontao bi da ovo što si ti napisao nema ama baš nikakve veze s ateizmom nego s kućnim odgojem. Ne bih ja rekao da je Dawkins promašaj nego ti (ako si ga slušao), izgleda nisi čuo, pa si fulao cijeli fudbal. Da jesi čuo bi ovo... (Sto puta sam postavljao ovaj klip gdje čita iz prvog poglavlja Unweaving the Rainbow jer je fuckin brilliant) Mali OT: nekako sam iskopao klip gdje Dawkins psuje al i tu citira druge. :lol: :lol: :lol:
Zašto sam ja pomenuo The Greatest Show on Earth, jer knjiga najsažetije moguće objašnjava teoriju koju mozgovi interpretiraju onako kako si ti napisao, a što s pravom teorijom nema nikakve veze. Pa čisto kad se nešto kritikuje i obezvrijeđuje da se bar zna o čemu se govori. Čisto da se ne ponavljaju one rečenice koje mogu impresionirati samo nekog bajuna u kafani tipa nije moj ćaća bio majmun kao i ono poređenje s fićom i kompjuterom.

spavac je napisao:
nego kad vec spominjes bogalje Izzard, jel pogleda nesto od Nick Vujicica..

Aj pročitaj ponovo šta sam napisao. Ljude sa fizičkim invaliditetom nisam pominjao. Govorio sam o ljudima sa urođenim poremećajima u mentalnom razvoju koji ih sprječavaju da spoznaju mnogo jednostavnije stvari, a kamoli da se duhovno izgrađuju šta god to značilo i o ljudima koji boluju od psihičkih bolesti koji nisu njihova krivica i uslijed kojih nisu sposobni da npr. razluče dobro i zlo pa mi se kad posmatram njih čitav taj koncept spoznaje onostranog, približavanja Bogu i blabla čini kao šuplja priča. Al to sam samo ja jer kao što ti reče svako ima svoju pricu.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:52 
staromodan
Korisnikov avatar

gdje bi ja citao Dawkinsa, plasim se njegovih knjiga... :lol: : opet ista teorija, ja falim svog konja ti svog..i tako u krug..

jesi ti pre bio vjernik pa postao ateista..(kad kazes da moja prica nema veze il je nisi dobro preveo)..

pitaj Leonu za te u mentalnom razvoju..mozda ih je zaboravila kad je na brzinu napisala da svi imaju zdrav razum..

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
jesi ti pre bio vjernik pa postao ateista..(kad kazes da moja prica nema veze il je nisi dobro preveo)..

Nisam ja ateista, napisao sam već dva puta. Mada opet citiram onog čijih se knjiga plašiš... Pantheism is sexed-up atheism.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 23:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Izzard je napisao:
spavac je napisao:

Nisam ja ateista, napisao sam već dva puta. Mada opet citiram onog čijih se knjiga plašiš... Pantheism is sexed-up atheism.

:lol: :lol: Kakav si ti lik.. Aj kad si tako pametan reci mi jel co'ek od boga, ili od majmuna, il on neke praistorijske amebe, il je nastao od blata, magme, pepela, zemljinog okoravanja.. Mozda se neko zajeb'o, hteo da napravi pametno stvorenje i ispade Najinteligentniji Stvor na zemlji sa pojedinim Bug-ovima...

Ovo je slika onoga kako ja razmisljam o tome!

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cobraunited89 je napisao:
Izzard je napisao:
spavac je napisao:

:lol: :lol: Kakav si ti lik.. Aj kad si tako pametan reci mi jel co'ek od boga, ili od majmuna, il on neke praistorijske amebe, il je nastao od blata, magme, pepela, zemljinog okoravanja.. Mozda se neko zajeb'o, hteo da napravi pametno stvorenje i ispade Najinteligentniji Stvor na zemlji sa pojedinim Bug-ovima...

Ovo je slika onoga kako ja razmisljam o tome!

Slika

Praistorijske amebe :lol:
Nije od praistorijske već od ako se ne varam prekambrijumske nazovimo je amebe ali je isto tako i od nečeg što bismo da danas postoji vjerovatno nazvali majmunom, od blata sigurno nije da li je sve to od Boga to ne bih znao...
Na temu evolucije mi se ne da po pedeseti put na ovom forumu što sam imao napisati napisao sam po drugim temama ako ti se da raspravljati tamo izvoli.

Poslednji put menjao Izzard dana 21 Apr 2011, 23:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]