banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Hijerarhija
PostPoslato: 02 Apr 2011, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Amen! Velike riječi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Postoji jedna stara i namjerno zaboravljena izreka koja se primjenjuje kod starijih, ''Otac je glava porodice, ali majka je vrat!''.
Upravo ona objašnjava uzaludnost muško-ženskih sukoba, ljudi su sebični i gledaju samo da žive danas, a zanemaruju i neprestano odlažu nešto što i sama priroda traži od njih.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 21:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Halpert je napisao:
''Otac je glava porodice, ali majka je vrat!''.

Izreka je na mjestu, ali je problem sto bi neki pokreti ili neke organizacije htjele da nametnu da je majka (citaj zena) glava zajedno s ocem (citaj covjekom)...
Izjava je na mjestu, covjek i zena su jednakopravni pred Bogom i jedno ima prednost nad drugim u odredjenim stvarima dok drugo ima prednost nad prvim u odredjenim stvarima, neka tako i ostane i nema problema, ...kakvo je to tjelo s dvije glave a bez vrata.

Odredjene zene bi htjele imati prava kakva im ni Sam Bog nije dozvolio....u tom je problem svih tih udruzenja feministkinja i raznih nazovi "emancipacija"....niko nije nikad dobio pravo koje mu nikad pripadalo nije od kako je Adam kihno.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom je napisao:
Odredjene zene bi htjele imati prava kakva im ni Sam Bog nije dozvolio....u tom je problem svih tih udruzenja feministkinja i raznih nazovi "emancipacija"....niko nije nikad dobio pravo koje mu nikad pripadalo nije od kako je Adam kihno.

Na svaku feministkinju dolazi 10 muskih sovinista. Toliko o tome.

A kad vec pominjes 'emancipaciju' onda je definisi - jer se ne javljas iz Sahare, ne putujes kamilom, ne izvlacis vodu iz bunara i ne sjedis nocu kraj fenjera. To je otprilike stav pojedinih vjernika - ja cu koristiti sva dostignuca moderne tehnologije, dok ce mi zena zamotana od glave do pete u kuci odgajati fudbalski tim. Ili smjerno glumiti da to cini. Posto su nam od Boga date iste intelektualne sposobnosti, nase je da ih i iskoristimo. Naravno da cemo paziti porodicu, ali cemo se isto tako obrazovati i zivjeti i kao intelektualna bica koja ce se potvrditi i na profesionalnom planu. Samo sto to nije feminizam, nego zivot u ovdje i sada - u kome su muskarac i zena prijatelji, ljubavnici i ravnopravni partneri.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
1.Mirko
2.V&V
3.Ajkula
4....

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Posto su nam od Boga date iste intelektualne sposobnosti, nase je da ih i iskoristimo. Naravno da cemo paziti porodicu, ali cemo se isto tako obrazovati i zivjeti i kao intelektualna bica koja ce se potvrditi i na profesionalnom planu. Samo sto to nije feminizam, nego zivot u ovdje i sada - u kome su muskarac i zena prijatelji, ljubavnici i ravnopravni partneri.

Razmisljamo o istom, samo sto se mozda nismo dobro sporazumjeli...Moj je stav da zeni treba dati sva prava koja joj je Bog dozvolio ( to je po vjeri obaveza ) dati preko toga je dobrocinstvo, nikad ne smatram da je dobrocinstvo da se daje pravo na ono sto ti ionako kao zeni pripada, to nije dobrocinstvo nego obaveza, dobrocinstvo je dati preko toga....pravo na obrazovanje nije dobrocinstvo ( ti znas da je ono po Islamu farz ), ako se zeni uskratii pravo na obrazovanje ucinili smo nasilje (zulum) i bicemo pitani za taj zulum..

Problem je npr. kad zena trazi ili putem raznih organizacija zahtjeva da skine mahramu, to je vec nesto sto joj se po slovu serijata ne moze dozvoliti...jer joj je pokrivanje obaveza...svako onaj ko bi joj dozvolio stavio bi se u ulogu Zakonodavca sto znaci da bi ohalalio haram ili oharamio halal ( i jedno i drugo je za covjeka pogubno i direkt mu je dzehenem)....to je problem i takvi slicni problemi.

P.S.

Konkretno sto se tice obrazovanja, vidimo koliko smo u deficitu s zenama ginekolozima a znamo kakav je serijatski stav po tom pitanju (jos je Ibn Tejmije r.a. govorio u svoje vrijeme na tu temu) ...sve je to rezultat zatucanih i vjerski neobrazovanih vjernika....

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
da zeni treba dati sva prava

Problem je npr. kad zena trazi

P.S.
sve je to rezultat zatucanih i vjerski neobrazovanih vjernika....

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Razmisljamo o istom, samo sto se mozda nismo dobro sporazumjeli...Moj je stav da zeni treba dati sva prava koja joj je Bog dozvolio ( to je po vjeri obaveza ) dati preko toga je dobrocinstvo, nikad ne smatram da je dobrocinstvo da se daje pravo na ono sto ti ionako kao zeni pripada, to nije dobrocinstvo nego obaveza, dobrocinstvo je dati preko toga....pravo na obrazovanje nije dobrocinstvo ( ti znas da je ono po Islamu farz ), ako se zeni uskratii pravo na obrazovanje ucinili smo nasilje (zulum) i bicemo pitani za taj zulum..

Hm. I moj stav je da muskarcu treba dati sva prava koja mu je Bog dozvolio, ali posmatranjem slucajnog uzorka muskaraca i zena s kojima sam se srela u zivotu, primijetila sam da je licemjerje cesto. U oba spola, s tim sto muskarci prednjace ( u pozadini ide klasicna musko-sovinisticka 'This is s man's world' ), jer im se moze. A da im se hoce u to takodje nema sumnje. Ni ja ne smatram da cinim dobrocinstvo prema muskarcu ako mu dam ono sto mu pripada. I mislim da se muskarci takodje trebaju mnogo vise obrazovati, jer im je to barem po Islamu obaveza. Ali isto tako vidim da se ni jedni ni drugi ne obrazuju dovoljno. Vise vole posmatrati sta je to lose u komsiluku. Kao da od toga ima neke koristi, a od traca do nanosenja stete covjeku je samo jedan korak. Najdragocjeniji od svih poklona covjeku je vrijeme. Treba dobro paziti na sta ga trosimo.

Citiraj:
Problem je npr. kad zena trazi ili putem raznih organizacija zahtjeva da skine mahramu, to je vec nesto sto joj se po slovu serijata ne moze dozvoliti...jer joj je pokrivanje obaveza...svako onaj ko bi joj dozvolio stavio bi se u ulogu Zakonodavca sto znaci da bi ohalalio haram ili oharamio halal ( i jedno i drugo je za covjeka pogubno i direkt mu je dzehenem)....to je problem i takvi slicni problemi.

Aha. Ako je to serijatskim zemljama jedini problem, onda su sve probleme rijesili. :sarkasticniosmijeh:

Citiraj:
Konkretno sto se tice obrazovanja, vidimo koliko smo u deficitu s zenama ginekolozima a znamo kakav je serijatski stav po tom pitanju (jos je Ibn Tejmije r.a. govorio u svoje vrijeme na tu temu) ...sve je to rezultat zatucanih i vjerski neobrazovanih vjernika....

Ne znam s kojim pravom prilazis sa takvim predrasudama muskarcima ginekolozima. Oni rade svoj posao za koji su se skolovali dugi niz godina, koji je za 99.9% njih identican u profesionalnom smislu poslu arhitekte ili pravnika. Nema nista eroticno u karcinomu grlica materice ili ektopicnoj trudnoci npr., a zenama je dovoljna zastita medicinska sestra koja je prisutna kod pregleda.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Većina vaših starih, najviše baba i djedova ili pak očeva i majki ako ste vi sad u 30-tim, pored pričanja bajki o lagodnom životu i mogućnostima u SFRJ, zasigurno vam pričaju i o tome kako se nekad u brak ulazilo već sa 18-20 godina, a da je to danas svedeno na obavezu u slučaju neplanirane trudnoće ili finansijskih potreba u siromašnijim i ''zaostalijim'' sredinama (ko ovdje nije zaostao?).
Nažalost, problem je u tome što svi imaju druge prioritete pored stvaranja porodice, mlade žene često kažu da se neće udati do 30 godine (kao razlog ističu obrazovanje i posao, ali u pozadini svega toga ipak je strah od tzv. ''gubitka slobode'' :wink: ) a muškarci su uglavnom neutralni. I onda se pitamo zašto mladi odlaze iz rodnog kraja, zašto nas je sve manje itd.

Ja mislim da je izvor svih problema poredak svijeta nakon WW2, naime, ako se prednost postepeno sve više počela davati donedavno potlačenima, konzervativno američko i patrijarhalno evropsko društvo trebalo je pretpostaviti da će diskriminisanje u budućnosti postati oružje potlačenih. Tako je feministički pokret došao na svoje odmah nakon ukaljavanja ugleda američkih konzervativaca, deceniju-dvije kasnije u velikoj mjeri primjer počela slijediti i Evropa, da bi evo sada svjedočili ovoj pošasti i u patrijarhalnim ex-socijalističkim zemljama. Mi smo u haosu evo već više od 20 godina, ali liberalne struje feminizmom i raznoraznim pravima ''potlačenih'' već počinju narušavati prirodnu ravnotežu i patrijarhalna načela.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
A gdje odoste s temom...... Teški OT.. :scrambleup:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Halpert je napisao:
Nažalost, problem je u tome što svi imaju druge prioritete pored stvaranja porodice, mlade žene često kažu da se neće udati do 30 godine (kao razlog ističu obrazovanje i posao, ali u pozadini svega toga ipak je strah od tzv. ''gubitka slobode'' :wink: ) a muškarci su uglavnom neutralni.

U pozadini toga ne stoji strah od gubitka slobode ( jer ona koja je ostvarila karijeru do 30-te, ostvarila je i slobodu - finansijsku, mentalnu i nadati se duhovnu ), nego 'slatke' price pred spavanje zena u nasoj okolini. Drugim rijecima, ne vjerujemo u vase zaljubljene price koje postanu nase nocne more kada vasa zaljubljenost prodje. :drazesniosmijehpracenstidljivimpogledomispodtrepavica: Nista se ne moze generalizirati pa ni musko-zenski odnosi, ali su isti u patrijarhalnim sredinama obicno na stetu zene, a to se nama globalno ne svidja.

Sami ste krivi za to, uzalud je da pokusavate krivicu prebaciti na nas. U pedesetim godinama proslog vijeka zene su na Zapadu izgledale vrlo drazesno, ali se ipak desila seksualna, pa samim tim i mentalna revolucija sezdestih, i od tada vise nema patrijarhata ( iako to nekima od vas koji hocete da budete 'glava' porodice jako smeta ). To bi moglo kad bi zene bile obezglavljene, ali stvarnost govori upravo drugacije. U miru su pouzdana i savjesna radna snaga, a u ratovima ( muskaraca ) izvor stabilnosti i zdravog razuma u velikom procentu slucajeva.

Citiraj:
Mi smo u haosu evo već više od 20 godina, ali liberalne struje feminizmom i raznoraznim pravima ''potlačenih'' već počinju narušavati prirodnu ravnotežu i patrijarhalna načela.

Radi zapisnika - haos je proizveden u muskim glavama, iz njih se preselio na ulice i domove, i traje u razlicitim oblicima i formama do danasnjeg dana. Garantujem da haosa u ovoj mjeri ne bi bilo da su kojim slucajem pocetkom 90-tih bivsom Jugoslavijom vladale zene. Testosteron je donekle koristan, ali moze izazvati veoma nezeljene posljedice.

Zenska priroda je drugacija, vecina zena intuitivno razumije besmislenost muskih ratova i ponasanja proizvedenog viskom testosterona. Znaci rjesenje je u prihvatanju i postovanju zenske osebujnosti i kvaliteta. U krajnjoj instanci to vas nece uciniti manje muskarcima, ali hoce boljim ljudskim bicima.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 00:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
a Hilary Clinton, a Condolences Rice... :D one su bas shvatile besmislenost ratova..

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 09:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Malo smo se razumjeli, e sad je doslo vrijeme da formiramo stavove.. :D

Ako je to serijatskim zemljama jedini problem, onda su sve probleme rijesili

To je bio primjer...i to nije jedini problem koji je isplivao u serijatskim zemljama....iako smo se (bar mi se cini ) vec odavno slozili da nismo bas sigurni da postoji serijatska zemlja....
Ne znam s kojim pravom prilazis sa takvim predrasudama muskarcima ginekolozima. Oni rade svoj posao za koji su se skolovali dugi niz godina, koji je za 99.9% njih identican u profesionalnom smislu poslu arhitekte ili pravnika. Nema nista eroticno u karcinomu grlica materice ili ektopicnoj trudnoci npr., a zenama je dovoljna zastita medicinska sestra koja je prisutna kod pregleda.

S prava Serijata. (Tacka) nabrajam ti redom uslove...

1) Zena Muslimanka duzna je da posjecuje doktoricu ( ginekologa ) zenu muslimanku

2) Ukoliko takva zena ne postoji u okolini duzna je da se obrati zeni doktoru koja je (krscanka ili neke druge vjere ali je zena)

3) Na trecem mjestu dolazi doktor musliman (ginekolog)

4) Doktor nemusliman

Tvoje razmisljanje je jaaaaaako, jaaaako upitno, ( nemam namjeru da kritiziram ). Hipoteticko pitanje..." Sad kad si saznala Serijatski redosljed po pitanju ovog problema da li jos uvjek smatras da je samo u pitanju eroticnost grla maternice???
Mislis li da je Uzviseni samo iz tog razloga zabranio da se zena skida pred drugima, iako ti i za tu vrstu zabrane kazes "nema tu nista eroticno"???

Mislis li da je Allah s.w.t. postavio odredbu takvu a da nije imao na umu poredjenje ginekologa s profesionalnim poslom arhitekte i advokata...mislis li da ne stoji nekakva Uzvisenija Namjera???

osamstotinazena je napisao:
A gdje odoste s temom...... Teški OT..

Ma nije OT, jer i dalje govorimo o hijerarhiji....red mora postojati kako na nebu tako i na Zemlji.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Nemas nikakvo pravo da mi se obracas na ovaj nacin.

To govori zdrav razum, to svakako kaze Islam, a najvjerovatnije i serijat.

p.s. Odlazak zene ginekologu ne spada u 'skidanje pred drugima', nego vodjenje racuna o svom reproduktivnom zdravlju. Vecina zena bilo koje vjere pri tome osjeca nelagodu i bira zenu ginekologa, ali ako ne postoji zena ginekolog, nadam se da ce muslimanke otici i kod muskog ginekologa ako je u pitanje zdravlje.

To je ta 'hijerarhija', tj svodjenje zene na bezumno bice koje nije u stanju donijeti odluku o bilo cemu sama za sebe. Ali na vasu nesrecu, mi smo to itekako u stanju. Sreca pa vi ne donosite odluke sta je grijeh, a sta nije, ostavite se toga.
I ostavite to Pravednom i Svemocnom u cijoj je ruci i vasa dusa.

Citiraj:
red mora postojati kako na nebu tako i na Zemlji.

Svakako. Mi smo te koje ga obicno odrzavamo, i prakticno i u metaforickom smislu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 11:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Nema hijerarhije i ne treba gubiti vreme na to jer je prošao rok trajanja.
Hijerarhija nije ništa od onog predstavljenog već poštovanje jednog nad drugim a ne nasilje jednog nad drugim.
Čašću jedan vernik treba da čini drugog većim i to bi neko mogao izvrnuti jer kad se nešto ne želi razumeti onda tako ide.

Uvek se skače iz jedne u drugu krajnost.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 12:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Ova tema nije slučajno tu, očekivao sam prvih dana po objavljivanju iste veliku polemiku ali pošto je tad izostala sad ćemo da vidimo zašto je uopšte postavljena.

Ona otkriva mnogo toga i naravno da sad nebih navodio šta sve ali prepoznaće se iz toga ko veruje a ko ne veruje. Prepoznaće se ko je autor koje knjige.
Prepoznaće se ko koju nauku uči. I tako redom.

Ne čitam Kuran pa zato pitam one koji čitaju da mi kažu jer videh da zastupaju jednakost oba pola pozivajući se na Kuran (ako pogreših ispravite me) gde u Kuranu piše da su ravnopravni čovek i žena?

Recite mi gde u Kuranu piše da čovek ima pravo imati više od jedna žene?
Ako postoji jednakost molim da mi napišete pod uslovom da muškarac ima pravo na više žena da onda i žena ima pravo na više muškaraca kad je reč o ravnopravnosti?
Hvala za sad.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 13:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nemas nikakvo pravo da mi se obracas na ovaj nacin.

Lijepo sam napisao da nemam namjeru da kritiziram...a dodajem niti da patroniziram.
To govori zdrav razum, to svakako kaze Islam, a najvjerovatnije i serijat.
Samo kad bi svi ljudi razmisljali obrnutim redosljedom nebi bilo problema...dakle serijat, Islam i zdrav razum ili istovremeno serijat i zdrav razum.

p.s. Odlazak zene ginekologu ne spada u 'skidanje pred drugima', nego vodjenje racuna o svom reproduktivnom zdravlju. Vecina zena bilo koje vjere pri tome osjeca nelagodu i bira zenu ginekologa, ali ako ne postoji zena ginekolog, nadam se da ce muslimanke otici i kod muskog ginekologa ako je u pitanje zdravlje.

Napisao sam redosljed....nemas potrebe govoriti ocito...zar ti mislis da je moj stav traziti zenu ginekologa po cjenu zdravlja jedne muslimanke, ako ne mislis tako onda cemu gornje pitanje ili konstatacija ?

To je ta 'hijerarhija', tj svodjenje zene na bezumno bice koje nije u stanju donijeti odluku o bilo cemu sama za sebe. Ali na vasu nesrecu, mi smo to itekako u stanju. Sreca pa vi ne donosite odluke sta je grijeh, a sta nije, ostavite se toga.

Majko mila...sta je tebi zenska glavo ??? Sad drugo pitanje...Ima li smisla da govoris (pretpostavljam meni) da je moja namjera svesti zenu na bezumno bice a ja ti 3-4 posta goro govorim da je farz da zena se obrazuje...upravo zbog problema kojima je ona vicna da ih razjesi i razumije i na adekvatan nacin nadje odgovor...zvuci li to tebi ( Tite ti ) da moj stav da svedem zenu na bezumno bice...
I ostavite to Pravednom i Svemocnom u cijoj je ruci i vasa dusa.

Pozivati si na Pravednog a ne provoditi Njegov zakon je problem imana (akaidske prirode)... o tome govore djela napisana na temu Rubbubijje i Ulluhije....

Potrebno je shvatiti duh serijata, srz....

Razumjemo se oboje samo sto ti guras periferne probleme...

"Da sam mogao bilo kome zapovjediti sedzdu zapovijedio bih to zeni da ucini svome muzu." ( slobodno citiranje hadisa)...taj hadis ima srz i nepotrebno je zapitkivanje, jer je zapitkivanje upropastilo one prije nas....

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Koga onda da muski doktori ginekolozi pregledaju ako zene ne smiju da idu muskarcu ginekologu? Zasto onda idu dzaba u skolu odnosno zbog cega uopste postoji ta opcija da mogu da se opredijele za taj pravac (mislim na ginekologa muskarca)?
A sta je onda sa muskim zubarima...ako zena mora da nosi burku, a mora zubaru, da li zena cini grijeh ako otkloni dio burke i otvori usta? Da li taj zubar cini grijeh ako zaviri u usta tudje zene?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 15:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Koga onda da muski doktori ginekolozi pregledaju ako zene ne smiju da idu muskarcu ginekologu? Zasto onda idu dzaba u skolu odnosno zbog cega uopste postoji ta opcija da mogu da se opredijele za taj pravac (mislim na ginekologa muskarca)?

To treba pitati njih, sta je to njega privouklo kao covjeka s 25-30 godina da odabere tu profesiju ? dok ne bude zena ginekologa ide se onome koga ima...Sad hvala Bogu svaki grad u BiH a i u svijetu ima najmanje 2-3 zene koje su ginekolozi...jer me licno iteresovala ta statistika upravo iz vjerskih razloga....međutim veliki broj zena iz njima samo poznatih razloga i dalje zele ici kod doktora i samo kod doktora muskarca ginekologa a dok zenu (koja je pazi ironije) na tom polju jednaka s svojim muskim kolegama uredno zaobilaze (govorim o zenama bez obzira na vjersko opredjeljenje a koje sebe smatraju vjernicama) ...ili uopste ne vode racuna o tome kod koga idu...eto vam prilike pa to pokusajte vi odgovorite iz svoje perspektive ili licnog poimanja tog problema.
Leona je napisao:
A sta je onda sa muskim zubarima...ako zena mora da nosi burku, a mora zubaru, da li zena cini grijeh ako otkloni dio burke i otvori usta? Da li taj zubar cini grijeh ako zaviri u usta tudje zene?

Nisam misljenja da je burka farz.

A sto se tice zubara kakvi su uslovi za ginekologa takvi i za zubara....rjesenje je prosto ali samo za one koje zele da povedu racuna o tome, sad je sistem bar koliko sam upoznat s BiH da covjek moze da odabere svog doktora....znaci zene mogu da odabere doktorice i da se registriraju kod njih....ukoliko je doktorica uputi specijalisti koji je muskarac, ali nema specijaliste zene, pa normalno da ce zena ici da spasi svoje zdravlje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]