Leona je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Da li ti mozes bar pokusati da shvatis sta ja pisem?
Mogu.
Ne mozes.
Opet su uspjela toliko da izvrnes necije rijeci da je to za ne povjerovati.
A meni pricas kako nisam covjek za diskusiju.
Hajde sad nadji mi dio mog posta gdje ja o vjerskom moralu mislim najgore.
Ja samo smatram da je on nerealan i da negira stvarnost. Utopisticki je.
Ovo ne znaci da je vjerski moral los, on je naprotiv pozeljan, ali nije rjesenje za slozene drustvene probleme u svijetu.
Ja pljujem po vjerskom moralu... Opet mi nadji taj dio mog posta. Da, mozda sam rekao da je u kontekstu ove teme to glupost. Ako se neko uvrijedio, sta mu ja mogu, to je moje misljenje. Ali to je u okviru ove teme i to sam vec razjasnio, smatram da taj vjerski moral i ono o cemu ste vi pricali jednostavno ne mogu biti rjesenje za probleme koje su u uvodnom postu jer su stvari ipak malo slozenije.
Ja nisam rekao kako ne treba biti posten, dobronamjeran itd.
Ja kritikovao nikoga nisam niti osudjivao, to sam ponovio nekoliko puta, ja ne bih mogao nekome prigovarati o moralu jer stvari gledam iz sire drustvene perspektive (koja ukljucuje i moral) dok ti stvari gledas iskljucivo iz perspektive vjerskog morala.
Upravo zato sam ti naveo primjer ovog japanskog filma da ti pokazem apsurd koji se ponekad javlja kod Bozijih zapovjesti ali tebi to ne ide u glavu.
Ja sve svodim na moralisanje?
Hajde fino na pocetak teme i prebroj postove u kojima se govori "kada bi svi mijenjali sebe, kada ne bi cinili to i to" itd.
Sta je to nego moralisanje? Sa takvom lakocom ste citav svijet osudili zbog "nemoralnog ponasanja" ili slicnog.
Ja sam ti naveo primjer (japanskog filma) zbog cega smatram da je U OKVIRU OVE TEME to glupost zato sto se svaka situacija razlikuje od druge i kao sto rekoh, postoji milion faktora koji su prisutni.
Nisam uopste kritikovao sam vjerski moral ili slicno.
Cuj ja mislim da je moja zivotna perspektiva tacna...
Pa normalno da mislim, isto kao sto ti mislis da je tvoja tacna, isto kao sto Hristov misli da je njegova itd.
Kada ne bih mislio da je moja perspektiva zivota tacna ja ne bih bio ja...
Ali ja moju perspektivu nisam nametao ovdje. Dok ti jesi.
Samo sto je problem kod vas ona stara boljka, nedodirljivost.
Nije vam problem da kritikujete, ili kako si ti to nazvala "kako gledate na neke stvari" ali kada neko kritikuje vas ili "kako neko gleda na te stvari u vezi vaseg pisanja ovdje", onda se javlja defanziva, uvrijedjeni ste, vrijedjaju vas ljudi koji nisu duhovni (cuj to, kako samo smiju, nemaju pravo!

) itd.
Hristov je jos jednom dokazao to na ovoj temi. Cim pomislite da neko dira u vas odmah skacete...