banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Просјачење
PostPoslato: 19 Jan 2011, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
На улицама је све више оних који покушавају скупити коју марку на овај начин да би преживјели.

Прије су махом цигани били познати по томе док се сад могу видјети и наши људи.. Рат и биједа су одрадили своје.

Има клип на јутјубу (не могу наћи сад) гдје неки момци ту у БЛ истресају цигана из инвалидских колица који глуми да нема ноге, кад оно "израстоше" му одједном. Такође сам чуо и за случајеве гдје намјерно сакате дјецу при рођењу да би просили.
Е сад.. та јадна дјеца су у ствари од малих ногу предодређена да просе.. но не за себе.. него за друге људе, њихове "газде" који ту убиру профит.

У задње вријеме је највише ових што куцају на врата, показујући слике болесне дјеце или тражећи марку да купи дјеци хране..
Када им понудиш да им извадиш нешто из фрижидера или даш одјеће старе то неће но кеш је увијек добро дошао.

Налетих баш на неки чланак сад..

Citiraj:
Финска влада је предложила у сриједу закон против агресивног просјачења, с надом да ће се смањити број Рома из Румуније који просе на улицама. Текст нацрта закона је ублажен у односу на први приједлог у октобру који је предвидио да буде нелегалан сваки облик просјачења на јавним мјестима

"Након приједлога радне групе у октобру, разговарало се с министром правосуђа и и министром за социјалне послове, па је донесена одлука да се на забрањује сваки облик просјачења, него само агресивно просјачење", објаснила је за агенцију АФП гласноговорница владе Тина Нутинен.

Приједлог закона ће бити представљен парламенту у петак.

Према одредбама закона, полицији ће бити дозвољено да поднесе пријаву за просјака који је пријетио, хватао пролазнике за ођећу, ометао кретање пјешака и аутомобила или показао неки други облик агресивности.

Закон сматра нелегалним кампирање које ремети јавни ред или може бити опасно за здравље. Полиција ће имати право да сруши шатор.

Крајем новембра, опћина Хелсинки је уништила једно нелегално ромско шаторско насеље и сваком од његових становника дала по 300 еура за карту за трајкет или бензин за повратак у Румунију.

Прије десет година просјачење је било непознат феномен у Финској. Данас у земљи има око 200 просјака, већином Рома који су дошли из Румуније.

Како се ви понашате у овим ситуацијама? Дајете ли паре онима на улици за "севапа" и како се опходите према овима што куцају на врата?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 23:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
Evo bas juce neka tamnoputa djevojka trazi pare za djecaka oboljelog od paralize ... zvonila ja otvorim i kad sam vidio onako solidno obucenu i da mase nekim papirima podjem zatvarati vrata ...a ona za mnom ne bas uvjerljivo kaze : "moze marka ili dvije" . Tako da sam odlucio da vise ne dajem jer je to obicno prosjacenje.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Kad smo kod tog istresanja iz kolica prisustvovao sam jednom takvom činu u sred Gospodske! Policajac je prišao Ciganu nekom i rekao mu da ustane, ja prvo mislio da neki skot drot glumi budalu kad ono "čudo"! Par dana poslije toga sam vidio istog tog lika kako gura kolica ulicom. :angry4:
Znam da je ljudima teško i sve i da neki stvarno moraju prositi da zarade ali to se odnosi samo na one koji su zaista nesposobni, a takvih je manje nego ovih ljenčuga kojima je lakše pružiti ruku i moliti nego uzeti alatku u ruke! U Švajcarskoj sam jednom vidio nekog momka ispred robne kuće kako svira gitaru. Nisam obraćao pažnju previše, kao momak svira i to je to, standard, vidim to svaki dan. Međutim, kad sam prolazio pored njega primjetio sam da nema šaku! Čovjek je svirao patrljkom i pjevao u isto vrijeme, inače razvaljivao je kako je dobar bio! Momentalno sam se okrenuo i istresao svu siću iz novčanika, zaslužio je definitivno!

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
што се тиче Рома они су најчешће лијени да раде и њима углавном не волим дати пара, осим у ријетким ситуацијама, мада сад дефинитивно има и више људи који нису Роми а просјаче... жалосно али истинито. има доста старијих људи.
мада и неки од тих старијих људи не просјаче за храну него оду па попију чашицу ракије :angry4:

кад неко нема шта јести није ми жао дати, али кад просјаче а овамо пуше цигаре и троше паре на ракију, е за такве ме заболи

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 01:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nikad nisam nista dao prosjaku i ne volim vidjeti da neko drugi daje. To su u velikoj vecini paraziti koji nisu zasluzili da zive.
Mislim da smo svi gledali Dom za vjesanje - to je sve istina( sem naravno Perhanovih paranormalnih levitacionih sposobnosti :D ).

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šajin je napisao:
мада и неки од тих старијих људи не просјаче за храну него оду па попију чашицу ракије :angry4:

Nebrojeno puta sam od ljudi čuo za ovakve slučajeve, a i od svojih staraca takođe. Kao presretnu ih prosjaci na ulici, treba im para i kad im ponudiš hljeb ili neku hranu odbijaju! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 08:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Meni na živce ide onaj majmun što hoda gradom i čupka bradu,fol retardiran je.Čovjek je sasvim normalan,a to mu je radna "uniforma"....Par puta sam ga izbacivao iz radnje,a kontam sledeći put da ga nabijem nogom pa da vidimo kako će "ozdraviti"....Onda ću otvoriti iscjeliteljsku ordinaciju...."Čudesna noga"...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 08:49 
Citiraj:
To su u velikoj vecini paraziti koji nisu zasluzili da zive

Upravo tako, mrzim osobe koji zele da zive od tidje samilosti, a imaju mogucnost da sami rade i zdravi su.

Citiraj:
Meni na živce ide onaj majmun što hoda gradom i čupka bradu,fol retardiran je.Čovjek je sasvim normalan,a to mu je radna "uniforma"....Par puta sam ga izbacivao iz radnje,a kontam sledeći put da ga nabijem nogom pa da vidimo kako će "ozdraviti"....Onda ću otvoriti iscjeliteljsku ordinaciju...."Čudesna noga"...

Zoka post'o si pravi nasilnik... :o 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nekad sam na radiju slusao o internet prosjacenju, ima neki sajt gdje ti izneses svoj problem a dobri ljudi iz citavog svijeta pozure da ti pomognu, ali nikada nisam saznao ime tog sajta.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 10:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
pojavilo se i puno gluvonjemih ljudi i prose, pa sam tako jednog često viđao u jednoj kafani za slot aparatom, (jedne prilike se uvalio 500-600 KM), pa sam jednog takođe sreto u kafani i jedne prilike vidim ga na ulici i upitam koliko je sati a on se zaje..a pa mi reče, šta ćeš nemože čovjek da zapamti sve likove od kojih traži pare.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 10:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:52
A ima i onih sto kazu fali mi 20 feninga za pivu. Pa makar je iskren.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 10:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
Dason je napisao:
A ima i onih sto kazu fali mi 20 feninga za pivu. Pa makar je iskren.

bolje i to da kaže nego da se pravi guvonijem ili nosa slike neke bolesne djece i laže kako skuplja za liječenje, a alkohol isparava iz njega i osjeti se na 5 metara

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa da mi neko traži za pivu dao bih mu sigurno! Da mi neko traži za hljeb kupio bih mu hljeb, a ne da ode pa kupi neki alkohol ili drogu još gore. Što se tiče ovih gluvonijemih primjetio sam da toga ima i vani i to masovno mada na njih nikad nisam ni obraćao pažnju. Ovi što dolaze na vrata pa mole za neku pomoć pa te upisuju na spisak bih najradije tjerao puškom sa vrata...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 11:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
_zoka je napisao:

Tog sam lika prvi put vidio prije najmanje 15 godina - uvijek cupka bradu i prosi, ali sam isto tako vidio i u normalnom izdanju.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 11:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Onaj sa izbecenim ocima sto visi na Poliklinici?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Najteže je onima koji se stide prositi,a boje se ukrasti-da bi preživjeli.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
laoce je napisao:
_zoka je napisao:

Tog sam lika prvi put vidio prije najmanje 15 godina - uvijek cupka bradu i prosi, ali sam isto tako vidio i u normalnom izdanju.

Pricali su mi neki ljudi sto su radili u SFORu kao prevodioci da su jednom prilikom u nekoj patroli/zetvi naisli na njegovu kucu, cini mi se negdje kod Prnjavora. Covjek ih fino docekao u dvoristu, iznio kafu i rakijicu, ispricali se. Cuo sam da je prije dolazio nekim kadetom "suza" na "posao", uredno parkira i plati i ode raditi.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kod nas nema Roma koji prose, ponekad dođu, odjednom pun grad ali policija zaista brzo odreaguje, napravi raciju, pokupi ih sve, sprovede do njihovog kombija/busa (kojim su došli) i otpremi dalje.
Ponekad neko prosi i ja se uvijek osjećaj nekako... grozno. Odvratno mi je proći pored prosjaka i ne obazreti se, a odvratno mi je da me neko koristi i pravi budalom (kao u gornjim slučajevima).
Baš neki dan mi se desilo da me je neki čovjek zaustavio na sred ulice i zamolio da me nešto pita, naravno pitao me je imam li 2 KM. Pošto sam znala da imam u novčaniku 50 KM u komadu i nekoliko feninga rekoh da nemam, on klimnu glavom i ode.
Nakon toga sam mozgala da li je grijeh što mu nisam dala bar one sitne žutaće ili je bolje mu ne dati (npr. ako je krenuo da pije) i s tim glupim neugodnim mislima sam se bavila narednih pola sata. Neprijatno sam se osjećala i što u tom momentu nisam imala ta dva hebena KM, a da sam mu ponudila žutaće možda bi se osjetio još jadniji?

Polazim od pretpostavke da je nekome dovoljno mučno što mora da se tako nisko spusti i očekuje milost od nekog prolaznika namjernika, a ovaj ga odbije i prođe dalje... a možda oni o tome i ne razmišljaju... ne znam, uglavnom uvijek se nekako loše osjećam kad neko prosi.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E juče sam vidio neku žensku u gradu lafo na štaci. Navukla neku staru odjeću i kapu na glavu i natakela se na štaku do zemlje, kao invalid je i slične fore. Pogledam joj u čizme, a ona nosi bolje čizme nego moja majka. Odakle? :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
DAnas je bas tesko raspoznati ko prosi sto mora, a ko sto je lijen za raditi. I u Austriji ih ima sad puno. Odkako je Rumunija usla u EU sve ih je vise. Mada u Austriji po pravilu moras imati dozvolu za prosenje (barem je tako u gradu u kojem zivim). Ne mozes tek tako stati na ulicu i pruziti ruku. Ali opet se nadje koji prosjak 'na crno'.
Proslo ljeto kad sam bila u Gradisci, mi samo sto smo izasli iz auta ide neki covjek srednjih godina, normalno obucen, "slucajni prolaznik", i tako on prolazi pored nas, pa zastade, pa nesto nervozno gore-dole hoda, kao da nesto hoce da pita... ne mogu se sad tacno sjetiti kako je razgovor sa nama zapoceo, valjda je pitao odakle smo..i tako zapali u pricu, i tako on poceo kako je kriza, posao je u apoteku da izvadi neki recept posto je dijabeticar, treba mu 8 maraka za lijek a nema. I muz se sazali i dadne mu 10KM. Covjek ode sav sretan. Lijepo je kad mozes nekome pomoci i ako nekome zaista treba , za lijek kao u ovom slucaju, ali sta ako je to samo neka nova fora da se izvuce novac od ljudi. Nije mi zao dati ni 50 KM ako znam da ce nekome bas pomoci, a ne da ode u kafanu na pivu ili da kupi sebi cigarete.
Cesto se sazalim kad vidim djecu da prose i uvijek im dam nesto ako imam sitno, ako ne, onda dam neki slatkis ili nesto sto sam upravo kupila u kupovini, mada se vidi da bi oni radije novac.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]