Vidim da je tema vec odavno postavljena, a i zadnji post, ali moram da dam komentar....a vjerujte mi mogla sam knjigu napisati o svemu sto sam dozivjela u nasoj bolnici na Paprikovcu!
Imala sam rizicnu trudnocu od 7.mjeseca, povisen tlak pa sam dva puta bila hospitalizovana....
Prvi put sam lezala na patologiji i odusevile su me sestre Nada, Aleksandra, Vesna....ma sve, nemam zamjerke...ljubazne su, nasmijane i prijatne....za razlku od doktora u koje sam se razocarala....a svi moguci koji su bili su me pregledali.....
Drugi put sam dosla u bolnicu cim sam usla u 9.mj i opet na patologiju. Neka plava debeljuskasta doktorica, zaboravila sam kako se zove, me isprepadala bez razloga, tako da sad kad se sjetim toga dodje mi da odem gore i napravim dar-mar! Hospitalizovana sam sa visokim tlakom preko 200 sa 170....na to moje stanje ta glupa doktorica mi pri ultrazvucnom pregledu kaze ovim rijecima: beba je zaostala u razvoju i u cudnom je polozaju!!! gotov pregled!
Tri dana sam plakala, sa sve tim visokim tlakom nervirala se jos vise, nisam mogla da spavam.....
Da bi treci dan, nakon svih veza i vezica dosla do Dr. Ecim, pogledala me na ultrazvuku i objasnila da >beba zaostala u razvoju> znaci da beba nije dobila na kilazi koliko je trebala za toliku trudnocu, a sve zbog mog visokog tlaka i da se zbog toga i umirila, tj manje se krece nego sto bi trebalo i to je taj >cudan polozaj> kako ga je ona prethodna dr definisala.
Ecimovka me stvarno umirila i objasnila mi sve sta se desava sa bebom i predlozila da ujutro radimo carski, i izvadimo bebu 3 nedelje ranije. Jutro nisam docekala, vec tu noc hitno spustena u radjaonu u ponoc jer su bebini otkucaji polako slabili....
Dezurni je bo doktror Lazic kojii je taj dan porodio 14 zena, svojih pacijentkinja, izazivajuci im lazne trudove ili na carski, jer covjek je od sutradan na godisnjem, ne daj boze da se neka porodi mimo njega, ostade on bez 100-200km!!! Bio je jako drzak i bezobrazan, iako kazu da nije los doktor.
Lezim ja tako u radjaoni cekam da dodjem na red u salu a pored mene se poradja mlada zenica.....prirodni porod. Ona sama na stolu, napinje se i jeci, a doktori i sestre samo prolaze niko na nju ne obraca paznju.....Ona u goloj vodi, od pritiska bebe na debelo crijevo ukakila se u jednom momentu....ja dva metra od nje na drugom stolu lezim i gledam to sve......Jeci ona sve jace i jace kad ce njoj neki mladi doktor LAkic se preziva : sta se deres toliko, kad si ga pravila nisi se toliko derala!!! tim rjecima......Mene zeludac zabolio od muke, a kako je toj jadnici billo ne mogu ni da zamislim!
Porodila sam se na carski, beba teska 1900g, 40 duga, odmah proplakao, sve u redu, samo beba sitna......a cupav i lijep kao lutka!
Bebu sam vidjela tek cetvrti dan kad sam uspjela skupiti snage da odhodam do odjela gdje je beba bila, neonatologija.
lezala sam na trecem spratu sa i dalje povisenim prritiskom 200 sa 150 jos 9 dana nakon poroda. Sestre su bile odvratne, tlak koji su trebale da mjere 4 puta dnevno, mjerile su 2 puta, a tablete koje su trebale da mi daju svakih 8 sati redovno su zaboravljale da mi daju, pa sam ih dozivala hodnicima i trazila terapiju od njih. Doktora na odjelu nikad nije bilo sem u viziti, a i to je bilo reda radi. Zgadilo mi se sve i svi gore! Svi cekaju pare i vrecicu, bez toga nista! Vidim da je vecina vas ovdje imala dobro iskustvo, blago vama! Daj boze da svim zenama bude idealna trudnoca i porod! Sestra mi se porodila mjesec prije u Njemackoj, ma tamo je porodjaj pjesma, masiraju te, stavljaju u neke tople kupke, muz spava s tobom u sobi i sa bebom....savrseno!
Kod nas nije ni za zivotinjea kamoli za zene! Razocarana sam svime sto sam vidjela i dozivjela! ne dao Bog nikome!!!