banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2011, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Džaba ti je čitati ako ne razumiješ, džaba ti je gledati ako ne vidiš.
"Ko ima uši neka čuje."

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
old fashion men je napisao:
Biblija za sebe kaže da je živa Božija riječ i da je jedini posrednik između Boga i ljudi Hrist. Prema tome?

Ja cu sad za sebe reci da dolazim sa planete udaljene 200 svjetlosnih godina odavde i da sam ja bog.
Prema tome?? :P

Bog se nama otkriva...
Pa onda se poprilicno zajebao u tom otkrivanju cim se otkrio na nekoliko hiljada razlicitih nacina, koliko danas postoji religijskih grupa.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talija je napisao:
Džaba ti je čitati ako ne razumiješ, džaba ti je gledati ako ne vidiš.
"Ko ima uši neka čuje."

Pa izgleda da je džaba govorio ne gradi sebi lika rezana i ne klanjaj im se.
Džaba je isus govorio da ljudi napuste paganske običaje i obrede, kad se nakon njega pojavio neko pametniji koji je rekao da to treba upražnjavati.
Džaba je i prorok Isajia sve ono pisao.
Džaba što Biblija kaže da je Bog ljubav, kad su mu ljudi pripisali sadističke osobine po kojima će nekoga da vječno muči u paklu.
Džaba mu sve kad vas vjerske vođe uče da vam raspadnuti leš može pomoći iako znamo šta Biblija i Isus o tome kažu.
Vi koji imate uši čuli ste kako treba ratovati, baviti se spiritizmom, klanjati kipovima i slikama, moliti mrtvim ljudima, itd.
Farbanje jaja i ostala paganska simbolika i obredi koja se
provodi
O svemu tome Biblija je više nego jasna, ali kad neko ne čuje onda džaba šta u Bibliji piše, jer neko vidi ono što mu paše, ustvari se ponaša komformistički.
Zar isus nije rekao da će svijet mrziti njegove slijedbenike i da će radi njegovog imena stradati, dakle, tu nema komformizma, treba zauzeti stav i reći ja ne sudjelujem u Bogumrskim običajima, a za to je potrebna petlja.
Lakše je tako pustiti se niz struju i ne talasati, a to onaj koji vjeruje ne radi.
Volio bi vidjeti Biblijsko uporište za sve to

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Napisa ti ovdje svega i svačega, pravi ajvar. :)
Samo nastavi svojim solo putem, o! Odabrani!
Svi su budale ti si mudar, svi su u zabludi ti si u pravu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Napisa ti ovdje svega i svačega, pravi ajvar. :)
Samo nastavi svojim solo putem, o! Odabrani!
Svi su budale ti si mudar, svi su u zabludi ti si u pravu.

A moze jedno ozbiljno pitanje sada.

Ako je Bog jedan i ako se on nama otkriva, zar onda ne bismo imali jednu objavu od strane Boga? Zar onda ne bismo imali jednu religiju od pocetka istorije pa do danas? Jednu istinu, jedno ucenje?

Otkud tolika raznovrsnost kultura i religija?

Ako je odgovor tipa "pa fazon je medju tih nekoliko hiljada prepoznati pravu i ostati vjeran pravoj istini, ustrajati bla bla" onda slijedece pitanje glasi:
Ako uzmemo npr. da je hriscanstvo prava bozija istina i objava, kako da jedan domorodac iz Afrike bude spasen i dodje do Boga kada on nikada nece doci u dodir sa hriscanstvom? Niti su njegovi preci dosli u dodir sa hriscanstvom a niti ce njegovi nasljednici.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 12:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:

Ako je Bog jedan i ako se on nama otkriva, zar onda ne bismo imali jednu objavu od strane Boga? Zar onda ne bismo imali jednu religiju od pocetka istorije pa do danas? Jednu istinu, jedno ucenje?

Ako je odgovor tipa "pa fazon je medju tih nekoliko hiljada prepoznati pravu i ostati vjeran pravoj istini, ustrajati bla bla" onda slijedece pitanje glasi:
Ako uzmemo npr. da je hriscanstvo prava bozija istina i objava, kako da jedan domorodac iz Afrike bude spasen i dodje do Boga kada on nikada nece doci u dodir sa hriscanstvom? Niti su njegovi preci dosli u dodir sa hriscanstvom a niti ce njegovi nasljednici.

Nije do Boga nego do ljudi.
Ljudi su ti koji i najsvetije iskvare. Svaki religijski spis piše o ljubavi, uzajamnom razumjevanju radi boljeg suživota, a ljudi sve naopako izvrnu pa i to.
Stari Zavjet je pisao o predstojećem dolasku Pomazanika Iskupitelja (Mesije), Jevreji ga i dalje očekuju, jer nisu nikad priznali Isusov lik i djelo, bez obzira na njegov način života i njegovo stradanje koje se poklopilo sa prethodno pisanom riječju.
Razum ili ono što nam nalaže racio (a mora se priznati da nismo sveznajući ni savršeni), kao i odgoj, predrasude nekad prave više štete nego koristi.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
old fashion men je napisao:
Nije tačno!
Ako vam nije jasno čitajte Bibliju. Ili da vam ja citiram stavke koji govore o tome.
Kad pogledamo danas i kroz istoriju čovječanstvo onda bi po vama ispalo da Bog ne da se ne otkriva, već se sakrio u mišju rupu.
Ne možete svoje teorije i filozofije o Bogu stavljati ispred onoga što kaže Biblija, a Biblija kaže da treba istraživati, da nekog ako želiš zavoljeti trebaš i upoznati, jer kako ćeš zavoljeti nekog koga nisi upoznao, dakle, mi kroz Božiju riječ Bibliju upoznajemo Boga i njegove osobine i onda ga zavolimo i činimo volju njegovu ili ne.
Šta vam je crkva otkrila?
Da treba ratovati i da je narod i nacija ispred svega
Da se treba klanjati kipovima i moliti mrtvim ljudima TZV. svecima.
Da treba nastaviti slaviti paganske praznike i provoditi paganske običaje, itd. itd.
Pogledajte samo na šta liče te vaše vjerske vođe i zar nisu slikovito opisani u Bibliji i zar Isus nije rekao za njihove grandiozne zlatom ukrašene objekte da od njih ni kamen na kamenu neće ostati?
Biblija za sebe kaže da je živa Božija riječ i da je jedini posrednik između Boga i ljudi Hrist. Prema tome?

To sto neke stvari kazes to je ok, ja ne govorim o njima.Kazem da se Biblija ne moze razdvojiti od zajednice, Crkve.Kazem sv. pismo ne mozemo razumjeti ako nas ko ne uputi, a i kada ga razumijemo, to je sve na intelektualnom nivou, svoje istine treba tek onda Bog da nam otkrije.Kada nam se Bog otkrije, onda treba da ozivivimo.Onda mozemo reci da je Biblija dovoljna za duhovni rast, ali opet nista bez zajednistva sa vjernima, Crkvom.
Jesi li ti citajuci Bibliju razumio to sto nama govoris, ili si ti je dosao neko, i ti si otisao negdje pa ti je neko to objasnio i uputio te?
Kazi mi sta je nanovo rodjenje, opisano u Jovan 3 ?Po tvom razumjevanju biblije.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 15:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Pa po tom nekom nekom rezonu bi trebala biti samo 1 biljka ,samo1 životinja,samo 1 čovijek, e a neće da može.Samo je Bog 1 i objavljuje se kako i kad i kome hoće.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 16:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

tacno si reko kad, kako i kome hoce.Ono sto sam rekao odnosi se na nacelo, a bog se stvarno svakako znao objaviti.Medjutim sam Bog dao je crkvu a kroz crkvu i apostolsku nauku.Bog je ustanovio crkvu, govorim za crkvu od Boga prepoznatu kao Crkvu.Biblija je temelj i naj veci autoritet Hriscansku vjeru, ali ajmo biti iskreni, nismo je mi kontali dok neko nije dosao i poceo nam tumaciti.Recimo ja idem u neku crkvu i ispovjedam vjeru onako kako uci ta crkva, jel zato sto sam sam dosao do takve nauke?Ne nego sto idem u tu Crkvu ili pak citam nihove knjige.
Kako se tebi Bog objavio?

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:03 
Pripravnik
Pripravnik

Meni se Bog-koga tražim i uvijek dok sam živ ja ću Ga tražiti-objavljuje svakog trenutka mog života u snu i na javi u radosnom raspoloženju kojemu neznam uzrok,u prijatelju,u vjetru, suncu ,zvijezdama,kada klonem a On me ohrabri,u molitvama,u razmišljanj.On me je stvorio i dao ono čime ću Ga slaviti,darivati,On je u svemu ili bolje rečeno sve je u Njemu što me okružuje pa i Ti dragi prijatelju koji me sad pitaš a ja ti mucajući pokušavam odgvoriti kako i gdje srećem Ljubav,Mir,Sigurnost u svojoj radosnoj nesigurnosti itd ...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ja Boga poimam razdvojeno od onoga sto je on stvorio, prirodu, ali i mene Bog dotice kroz ono sto je stvorio.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:31 
Pripravnik
Pripravnik

U pravu si.Bog je sve to stvorio ali sve to NIJE BOG.On je apsolutno različit,ali nije stranac.Objavljuje se stvorenju onako kako ga može podnijeti.Ne može se hrast zasaditi u vazi za cvijeće.Uostalom to su neki davno primjetili,spoznali ,kada su rekli da se Boga ne može vidjeti i ostati živ.Čak i najmanji među nama ljudima imaju MOGUĆNOST posredno naslućivati Boga.Ljudi boga ne bi tražili kad ne bi u dubini svog bića "znali" za njega.Pa i ne možeš tražiti ako ne znaš šta ili koga tražiš."SLUŽBENE RELIGIJE " SU ZA MENE SAMO DJEČJI VRTIĆ potreban za daljnji samostalan rast u duhovnosti ili teološki u vjeri.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Religija u onom mega fazonu, za mene je suvise daleko, iako sam fizicki dio price.Vjerujem vise u jaku lokalnu zajednicu, Crkvu, i licni odnos sa Bogom.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pa to ti dođe na isto.Jer ako si u odosu ljubavi i povjerenja prema Bogu, kako ti kažeš ličnom odosu -a tako i treba biti-ti si u dnosu -emocionalno duhovno istom prema ili sa cijelim svijetom.Čovijek može biti kršten "en massse",ali ne može vjerovati po tom brascu.Svako odnos ,ako to pojedinac želi,je odnos Boga i pojedinca.Crkva kao zajednica vjernika je dobra samo ako pojedincu omogućava da diše i da misli.I po mom mišljemju čovijek se ne spasava po pripadnosti nekoj crkvi nego po svojo vjeri.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Nije do Boga nego do ljudi.
Ljudi su ti koji i najsvetije iskvare. Svaki religijski spis piše o ljubavi, uzajamnom razumjevanju radi boljeg suživota, a ljudi sve naopako izvrnu pa i to.
Stari Zavjet je pisao o predstojećem dolasku Pomazanika Iskupitelja (Mesije), Jevreji ga i dalje očekuju, jer nisu nikad priznali Isusov lik i djelo, bez obzira na njegov način života i njegovo stradanje koje se poklopilo sa prethodno pisanom riječju.
Razum ili ono što nam nalaže racio (a mora se priznati da nismo sveznajući ni savršeni), kao i odgoj, predrasude nekad prave više štete nego koristi.

Nije bogami ni do ljudi.
Prvi oblici vjerovanja u natprirodno se javljaju sa razvojem svijesti covjekove.
Prva vjerovanja bila su orijentisana na prirodne pojave koje su danas potpuno objasnjenje ali u praistoriji su bile fenomen i djelovale su zastrasujuce i natprirodno. Stvari koje su ga okruzivale a koje nije mogao da objasni, covjek je objasnjavao uz pomoc natprirodnih bica i bogova.
Ali cak i tada se javljaju oni koji imaju moc da komunicraju sa bogovima i to prenose ljudima. Istorija, arheologija, antropologija, potvrdile su da su vracevi i magovi postojali i u praistoriji.

Dakle, ako uzmemo za istinitu tu frazu da nam se bog otkriva i da je on jedan, onda bi prava religija danas trebala da bude praistorijski animizam ili totemizam jer je jednostavno hronoloski prvi pojavni oblik religije.
I ne moze neki domorodac u Africi da iskrivi boziju objavu jer on nema dodira niti sa drugim objavama niti sa drugim kulturama.
Kod Aboridzina je i dan danas zastupljen totemizam, nije bilo nikakvog iskrivljivanja niti mijenjanja hiljadama godina.

Isto to mozemo reci i za neke grupe u Kini koje jos uvijek imaju animisticka vjerovanja itd.

Jednostavno to ne pije vode. Toliko raznolikost kultura a samim tim i religija jednostavno rusi svaki argument o ispravnosti i vjerodostojnosti religija.
Opet kazem, postojanje stvoritelja kao entiteta koji je stvorio univerzum je druga stvar, i to je vec pitanje na koje nema odgovra i gdje je moguce vise scenarija.
Ali religije...mislim da bi svako razuman trebao uvidjeti da su one samo produkt drustva i kulture i nista vise.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 08:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije bogami ni do ljudi.
Prvi oblici vjerovanja u natprirodno se javljaju sa razvojem svijesti covjekove.
Prva vjerovanja bila su orijentisana na prirodne pojave koje su danas potpuno objasnjenje ali u praistoriji su bile fenomen i djelovale su zastrasujuce i natprirodno. Stvari koje su ga okruzivale a koje nije mogao da objasni, covjek je objasnjavao uz pomoc natprirodnih bica i bogova.
Ali cak i tada se javljaju oni koji imaju moc da komunicraju sa bogovima i to prenose ljudima. Istorija, arheologija, antropologija, potvrdile su da su vracevi i magovi postojali i u praistoriji.

Dakle, ako uzmemo za istinitu tu frazu da nam se bog otkriva i da je on jedan, onda bi prava religija danas trebala da bude praistorijski animizam ili totemizam jer je jednostavno hronoloski prvi pojavni oblik religije.
I ne moze neki domorodac u Africi da iskrivi boziju objavu jer on nema dodira niti sa drugim objavama niti sa drugim kulturama.
Kod Aboridzina je i dan danas zastupljen totemizam, nije bilo nikakvog iskrivljivanja niti mijenjanja hiljadama godina.

Isto to mozemo reci i za neke grupe u Kini koje jos uvijek imaju animisticka vjerovanja itd.

Jednostavno to ne pije vode. Toliko raznolikost kultura a samim tim i religija jednostavno rusi svaki argument o ispravnosti i vjerodostojnosti religija.
Opet kazem, postojanje stvoritelja kao entiteta koji je stvorio univerzum je druga stvar, i to je vec pitanje na koje nema odgovra i gdje je moguce vise scenarija.
Ali religije...mislim da bi svako razuman trebao uvidjeti da su one samo produkt drustva i kulture i nista vise.

Kako god, kao što i sam kažeš vjerovanje u natprirodno se pojavljuje sa razvojem ljudske svijesti. Pojam "Bog" čak i po Jungu spada u arhetip koji svaki čovjek u sebi nosi.

Evo ti jedan Jungov tekst u kome navodi ponašanje domorodaca:

Spoiler:
,,Kada sam boravio u Ekvatorijalnoj Africi na juznim obroncima Maunt Elgona, nasao sam da prilikom izlaska sunca muskarci dolaze pred svoje kolibe, stavljaju sake pred usta i pljuju ili duvaju u njih. Posle toga dizu ruke u vis i drze dlanove okrenute suncu. Zapitao sam ih sta to znaci, ali niko od njih nije znao da mi objasni. Oni su to oduvek cinili i to su naucili od svojih roditelja. Vrac zna sta to znaci. Na to sam zapitao vraca. On je znao isto toliko malo kao i drugi, ali je tvrdio da je to znao njegov deda. To se cini prilikom svakog suncevog izlaska i kada se pojavi prva meseceva mena posle mladog meseca. Za ove ljude je, kako sam utvrdio, sunce kao i mlad mesec ,,mungu" ili sto odgovara melanezanskom ,,mana" ili ,,mulungu", a sto misionari prevode sa ,,bog".
Kod Elgonezana rec athista stvarno znaci bog, iako odricu da je sunce bog. Samo je trenutak izlaska sunca, mungu, odnosno athista. Pljuvacka i izdisaj znaci supstanciju duse. Dakle, oni prinose bogu svoju dusu, ali ne znaju sta cine i nisu nikada ni znali. Oni to cine motivisanim podsvesnim tipom, koji je Egipcanima na njihovim spomenicima sunce prikazivao kao majmuna sa psecom glavom, uostalom sasvim svesni da se ovim ritualnim gestom odaje postovanje bogu. Ovo ponasanje Elgonezana svakako da nam izgleda vrlo primitivno, medjutim pri tom zaboravljamo da obrazovani zapadnjaci uopste ne postupaju drugacije. sta bi mogla da predstavlja bozicna jelka, to su nasi preci znali jos manje od nas, tek u najnovije vreme se cine napori da se objasni sta bi to moglo da znaci."(Jung)

Što znači da i primitivni i neobrazovani ljudi nose u sebi prasliku božanstva. A što ipak ne znači da se generalno svi ostali ("zapadnjaci") zadržavaju na tom nivou pukog rituala.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik

To "čak i Jung" za vjerovanje ili kontra ništa ne znači.To je mišljenje samo jednog ČOVIJEKA.Ovo ne pišem iz oholosti,ali tu čovijek jednostavno svojim razumom nošta ne može.Jer vjera je paradox pred kojim je um nemoćan-dok se ne preda.Pa i napisano je /pavao/ "Ludo Bog izabra da posrami mudre,slabo da posrami jake itd.Treba puno hrabrosti za vjerovati"qui absurdum" unatoč razumu.Nego ljudi sami sebe potcjenjuju i traže da vide da li je neko "pametniji" i priznatiji u ljuskim očima vjerovao ili ne pa se onda povedu za njim.A MOŽE LI "SLIJEPAC SLIJEPCA VODITI.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Navela sam Junga, jer Jung je za života ipak bio ateista, a pored toga što je "pojedinac" ipak je postavio naučnu teoriju koja je opštepoznata.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik

A zašto pojedinac pod navodnicima ili je on množina-čega?

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Navela sam Junga, jer Jung je za života ipak bio ateista, a pored toga što je "pojedinac" ipak je postavio naučnu teoriju koja je opštepoznata.

Jung je bio zainteresovan za religiju jer je tvrdio da ona ima mnogo veze sa psihoterapijom, odnosno da religija nekada sluzi kao psihoterapija jer pomaze pojedincu da se izbori sa pritiscima i frustracijama.
Ali diskutabilno je da li je pojam boga bas arhetip koji svaki covjek nosi u svojoj svijesti.
Jer opet ponavljam, budisti nemaju bogove i njihov pojam bozanstva uopste nije isti kao kod drugih kultura.
Ako pitas nekog ateistu dobices jos razlicitiji odgovor.
Ne vrti se sve oko tog boga :)
Bar ne kod svih ljudi.

Ali dobro, ako i pretpostavimo da je "vjera" tvorevina psihe svakog pojedinca (a postoje cak i teoreticari koji tvrde da je vjera psihicki poremecaj poput sizofrenije ili slicno jer se u svijesti covjeka razvijaju neke karakteristike koje nisu zastupljene kod obicnog covjeka - ovo se odnosi na one koi tvrde da su pricali sa bogom, da osjete boga itd. Jednostavno svi su ljudi isti i neki ljudi nemaju neke telepatske ili natprirodne sposobnosti koje drugi nemaju pa da tako na nacin "osjete boga"). Ja ne idem toliko daleko ali se slazem sa ovim dijelom da su svi ljudi isti. Ja znam koliko vjernici isticu da se duhovnost ne moze opisati niti objasniti na neki standardan nacin i da to neki nevjernik ne moze razumjeti. Ali zaista, mozda je necije poimanje boga, ljubav prema bogu i neka vrsta fanatizma u vjerovanju ipak samo individualni osjecaj u psihi tog pojedinca, i da on zapravo nema veze sa nekim natprirodnim bicem?
Ljudski um je najneistrazeniji pojam mozda i uopste. Mene fascinira moc ljudskog uma, na primjerima placebo efekta i slicno. Jung jeste bio djelimicno u pravu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]