Vule...
Vule Trivunović, besprijekorni stoperm banjalučkog Borca, ubjedljivo je trijumfovao u izboru "San" -a za najboljeg nogometaša Premijer lige BiH u prošloj godini. Najviše glasova, kako trenera i bivših asova, tako saigrača i protivnika sa bh. terena, pripalo je ovom 27 - godišnjem Glamočaku. Možda je nesvakidašnje da jedan igrač zadnje linije bude prvi favorit mnogima, ali razlog za to je jednostavan: Borac je u 2010. godini osvojio Kup BiH, igrao u Evropi nakon 18 godina, zauzeo prvo mjesto na tabeli nakon jesenjeg dijela, a Trivunović je među najzaslužnijim za ovakav preporod! Karijeru je počeo upravo u redovima Banjalučana, gdje od pionirskih dana igra u odbrani, budući da je bio najvisočiji u svojoj generaciji. Njegov nogometni put krivuda od epizoda u srbijanskom FK Obiliću, dok je na čelu kluba još bila folk zvijezda Svetlana Ceca Ražnatović, pa do njemačke Druge lige, gdje se baš i nije naigrao. Slijede plodne sezone u FK Sarajevu i u ruskom Kimkiju. Trivunoviću je priznanje naših novina stiglo kao poklon i radost u danima praznika. - Hvala svim ljudima iz nogometa koji su glasali za mene. Velika je stvar biti igrač godine, najbolji u svojoj državi! Kada istrčim na teren, prekrstim se i uvijek dam sve od sebe za tih 90 minuta. Tako je još od kada sam počeo igrati - govori Trivunović. Sin jedini prioritet Igraš dobro u kontinuitetu posljednjih nekoliko sezona. Dok sam bio u Rusiji odigrao sam osamdesetak utakmica na visokom nivou i nekako je logično da sam ovdje iskočio u prvi plan u prošloj godini koja mi je bila dosta uspješna. Kada se dokažete u Rusiji i onda naglo "preselite" u BiH, dobre partije prosto dolaze same od sebe. Neuporediva razlika u kvalitetu takmičenja i organizaciji. Pogledajte šta rade Zenit, Lokomotiva, Rubin... Iza tebe je godina vrijedna pamćenja i slavlja u svakom smislu? Početkom decembra sam se vjenčao sa djevojkom Danijelom, koja je trudna od ljetos i uskoro očekujemo prinovu. Danijela je inače iz Siska, ali već 19 godina živi u Banjaluci. Svadba je bilo fenomenalna, sa čak 400 zvanica, tako da još uvijek sumiramo utiske. Čak su mi došli i prijatelji iz Rusije, koji su boravili kod mene nekoliko dana. Da li se kaješ zbog nekih poteza u životu i da li bi promjenio nešto u dosadašnjoj karijeri? Ne, nipošto. Doduše, možda sam trebao biti malo bezobrazniji u životu, ali ne mogu, jer nisam tako vaspitan. Sigurno da mi je trebalo više drskosti, pa bih više i napravio u karijeri. Možda će moje dijete odrasti "u duhu" bezobraštine, pa će i bolje uspjeti u životu nego tata. Bez toga izgleda ne ide kod nas. Iako Borac ima velike šanse za titulu prvaka, planiraš mijenjati klimu? - Imam neke kombinacije, ali pregovori su zamrznuti zbog praznika. Vjerujte, želja mi je da odem bilo gdje odavde! Ne bih opet u Rusiju, mada bi "gore" bilo najlakše. Upoznao sam ambijent, naučio jezik... Muslin ispred svih Kada bi mogao birati, ko bi se iz naše Premijer lige našao u tvojoj idealnoj ekipi? Ako gledamo samo prošlu polusezonu, onda bi sigurno tu bilo najviše igrača Borca. Avdukić je strašno dobar golman, a na spisku bi mjesto našli povratnici Darko Maletić, Stevo Nikolić i Duško Stajić. Obavezno bih u postavu uvrstio Zebu iz Želje, zbog kojeg ljudi dolaze na stadione, pa i Džakmića iz Sarajeva. Koga bi od trenera rado vidio na klupi svog tima? Najljepše momente sam proživio sa Slavoljubom Muslinom, koji me je trenirao u Kimkiju. Najbolji je od svih sa kojima sam radio i od njega se moglo puno toga naučiti. Za Muslina volim reći da je elegantan i sposoban. Kapa dole i Husrefu Musemiću, Vladi Jagodiću, a jako cijenim i Amara Osima. Postoji li nogometaš za kojeg možeš reći da ti je bio idol? Volio sam dosta igrača iz stare Juge, ali da sam za nekim previše patio, baš i nisam. Navijač sam Zvezde tako da su Prosinečki, Savičević, Piksi i Pančev naravno bili u prvom planu, ali to je sve. Ima li Vule još uvijek reprezentativnih ambicija? - U najboljim sam godinama, ali i kada sam bio standardan u Moskvi, niko se nije sjetio nazvati. Poštujem to, želim momcima puno sreće, ali mislim da se u reprezentaciju još uvijek dolazi na čudan način. Ako i dobijem poziv, ne želim biti „statista" koji će ispuniti kvotu od 20 igrača. Bolje neka selektor Sušić zove mlađe, kojima će to više značiti - zaključio je Trivunović, najbolji nogometaš Premijer lige za 2010. godinu. D. Jerković Vule o Edinu Džeki Džeko je otvorio vrata Premijeršipa za bh. igrače, a sigurno je da će im trebati i iskusnih stopera... - Džeko je jedan! Majstor! Osvjetlao je nam obraz i samo neka ga zdravlje posluži, a ostalo će on sam sebi osigurati. Dabogda šeike iz Mančester Sitija "ogulio" za još stotine miliona funti svojim golovima. To mu od srca želim, što sam mu i poručio kada smo se vidjeli u Sarajevu. Iz ničega je došao na nebo među "nebeskoplave" iz Mančestera, neka tamo i ostane - naglasio je Trivunović. O FK Sarajevu... - Žao mi je što se u mojem bivšem klubu dešavaju ružne stvari, što vlada besparica i što niko u Sarajevu ne pokazuje interes da se to riješi i da se pomogne. Jučer sam se čuo sa pomoćnikom trenera, Senadom Repuhom, koji mi je potvrdio da se iste stvari ponavljaju, još od prije četiri godine, iz vremena kad sam ja igrao u "bordo timu". Dva mjeseca živnu, a onda uslijedi sedam mjeseci kuburenja i preživljavanja - razočaran je Trivunović.
_________________ U ŽIVOTU JE VAŽNO BITI BORAC
|