banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 13:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Muamer, nisam bas pristalica braka bas zbog toga sto brak nije vise ono sto bi trebao biti. Ko zna da li je ikada i bio.

Sikman , tu se slazem u potpunosti s tobom.
Zalosno je da djevojke koje pokusaju tako nesto ispadnu manje vrijedne -da ne koristim drugi vokabular. Iste probleme imaju i djevojke sa djetetom, razvedene zene, djevojke koje zive svoj zivot... Zalosno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2002, 01:00
Vas dvoje mady, sik, kad bi sva omladina uvidjela barem 50% stvari ovih o kojima pricate ne bih bilo propalih i nesretnih brakova i veza. Sve je to dosta jednostavno ovako kuckati i sve to mislim dosta ljudi u principu 'zna' i slusa o tome ali kad dodje sam trenutak tih problema cesto se situacija odvija totalno drugacije nego sto mi zelimo i mislimo da treba.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 14:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Pablo

to se ne moze uvidjeti, jedno je teorija a drugo praksa. Moze se dozivjeti i iz gresaka uciti .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
pablo
problem je vaspitanje koje kod nas jos uvek patrijahalno i u kom je zena nesto manje vredno,ali to nije samo problem braka,nego i drugih zivotnih sfera,pocni samo od toga koliko i kako uskarci podnose da su zene na vecoj poziciji,da su uspesnije od muzeva,sta se misli i prica o muskarcima koji se dogovaraju i koji poslusaju savet svoje bolje i lepse polovine,zamisli sta se prica o njemu ako ima vezu sa zenom invalidom,
sve su to problemi mentaliteta i svesti ljudi koji dolaze iz nasih krajeva i trebace strasno mnogo vremena da se to prevazidje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 15:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Slusajte ima toga da vaspitanje dosta utice ali jedno mora da bude jasno u braku je najbitnije POSTUJ DA BUDES POSTOVAN.netreba misliti da je zena samo za ispunjavanje praznog kutka u kuci i da joj je mijesto u kuhinji i sa djecom.zena se mora tretirati ravnopravnim clanom okosnice savrsenog braka.I kad bude tako e onda ce se sve iz temelja izmijeniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 15:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MUAMER je napisao:
Slusajte ima toga da vaspitanje dosta utice ali jedno mora da bude jasno u braku je najbitnije POSTUJ DA BUDES POSTOVAN.netreba misliti da je zena samo za ispunjavanje praznog kutka u kuci i da joj je mijesto u kuhinji i sa djecom.zena se mora tretirati ravnopravnim clanom okosnice savrsenog braka.I kad bude tako e onda ce se sve iz temelja izmijeniti.

Muamere ti ili nas sve ovde zayebavas ili pokusavas nesto da kazes sto ti ne polazi za rukom,jer sam ne zivis takvim zivotom.Izvini molim te,ali sve dok ti moras od tog nema srece,ili je to deo tebe ili glumis (pa zato moras) iz nekog razloga.
Stavrno nisam zeleo da kazem nesto lose,ali ne volim kad neko prica i pise,a ustvari ne zivi i ne misli tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MOra biti tako jeli jel bi ti volio da ti neki grubijan maltretira sestru ostatak zivota dali mozes da gledas da ti sestra svake druge sedmice sa djetetom u narucju u krvi bjezi od manijaka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 19:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MUAMER je napisao:
MOra biti tako jeli jel bi ti volio da ti neki grubijan maltretira sestru ostatak zivota dali mozes da gledas da ti sestra svake druge sedmice sa djetetom u narucju u krvi bjezi od manijaka.

Muamere
ocigledno me nisi razumeo,nista se ne mora,a pogotovo ne ziveti nekim normalnim zivotom,normalno ziveti je nesto najprirodnije,znaci nema moranja,izvini molim te danas se ni zivotinje ne tuku,ne kazem da se ne desava da u braku ne retko dolazi i do batina,ali to se moze samo jednom desiti i nikad vise,jer kad dva ljudska bica dodju tako daleko,zar onda mozemo govoriti o ljudima i o braku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2003, 08:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E ako hoces brak e onda se MORA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2003, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
MUAMER je napisao:
hajde da vidimo zasto u stvari svako ulazi u brak da vidim zbog cega bi vi stupili u brak.

prvenstveno iz ljubavi, kada zelis potpuno da se sjedinish sa tom osobom, da dijelite sve zivotne prilike, situacije,zajdenicki odgoj djece itd....
Slika

a pomenuli ste "divlji brak" .... pa ja ne znam da se to moze okarakterisati tako, ako brak nije na papiru to je iskljucivo ljubavna zajednica muskarca i zene koja nije legalizovana...konkubinat kako sikman rece...

taj legalitet za mene iskljucivo predtsvalja znaci mogucnost ostvarivanja nekih pravnih stvari...
nemam predrasude prema drugima koji zive u konkubinatu... 8)

ali licno, svoj zivot ne bih mogla da izgradjujem u takvom okruzenju....
ako je zajednicki zivot, onda treba da postoji bracna zvanicna institucija
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2003, 13:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pablo rece danas se ni zivotinje ne tuku.Pa da skrenem paznju na to da je na teritoriji cijele BiH povecan broj slucajeva nasilja u porodici pa i seksualnog zlostavljanja.Znaci li to Pablo da ti jedan normalan brak smatras tako sto ces svoju zenu drzati kao zadnju rupu na svirali sto ces je varati skojom prije stignes a ona tebi sve to oprastati.Ako mislis takav brak moj ti je savjet nemoj se ni zeniti jer tako neces nauditi ni sebi ni drugima.vecina nasih balkanoida misli da je papucar covjek koji uskoci i uradi neke kucne poslove koji nesto skuha dok mu se zena nalazi na rdnom mijestu,veliki broj muskaraca smatra da samo ONI privredjuju u porodici da su oni ti koji uzdrzavaju porodicu i kao takvi nevole i nezele da su im zene skolovane i da imaju radno mijesto dostojno za dobru zaradu.E vidite tu je pompeja svega kod nas.Mi muskarci idem i od sebe smo na neki nacin svinje koje samo znaju londrati lokati i dolaziti kuci u sitne sate sa dobro otanjenom platnom kovertom.Mi nemislimo puno jer nase misljenje se svodi na od danas do sutra ili kako bi stari ljudi rekli novi dan nova nafaka.Pa ja mislim da smo mi tu nasu nafaku posrkali i da je vrijeme da polako prepustamo neke poslove zenama jer ce sigurno bolje da vode nego mi.Evo primjer zlatne godine u SFRJ bile su bas u vrijeme kada je Milka Planinc bila presjednik Saveznog izvrsnog Vijeca SFRJ ili bolje reci vlade tadasnje Jugoslavije.Poslije nje dodje mikula mali i sjeba pa evo kako zavrsi,e vidite tako je i u braku jer najvise su muskarci krivi za raspad braka nego zene.
Pa neka nam je na savjest svaka zenska suza.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2003, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Samo da dodam nesto.. svi vi pominjete ovdje brak i potpis.. Sto se mene tice, to sto se radi kod maticara samo je jedna (na neki nacin) formalnost kojom se rjesavaju-dodefinisu odredjena zakonsko-pravna pitanja.
Sam brak po sebi se ne moze posmatrati (samo) u tom legalno-pravnom svjetlu, u smislu ja tebi - ti meni.

Brak je jedna od svetih tajni i zaista je tesko na pravilan i razuman nacin prodrijeti u njegovu sustinu i razumjeti ga. Takodje, ljubav sama po sebi mora da bude bezuslovna da bi bila puna i iskrena, sve ostalo je prije neka vrsta kalkulacije ili prolaznog ushicenja.

Da se sada previse ne zavlacim i filozofiram, brak je nesto dosta sire sto mnogo prevazilazi tumacenje nekih tzv. sociologa i ostalih teoreticara i pored tog tzv. gradjanskog, drzavno-pravnog, materijalnog, posjeduje jedan mnogo bitniji i visi aspekt.

Sto se tice ove price o problemima u braku, neodgovornim muskarcima, zaostalosti... to sve stoji i nemam nesto protiv iznesenog, samo zelim da dodam i drugu stranu, tj. nisu muskarci iskljucivi krivci kod losih brakova.
Znam dosta primjera da su zene te koje rasturaju brak. Npr. znam jednog covjeka koga zena tuce i vara vec godinama.. ili npr. kod mene ujne su zesca pogan (stale nogom za vrat :)), posvadjale su i razdvojile pola familije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2003, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
pablo je napisao:
...jer veoma mali broj mladih parova su u mogucnosti da zasnuju nazovimo ga 'zdrav brak' sto bi znacilo solidno zaposlenje, rijesenu ili barem negdje na vidiku stambenu situaciju i tako neke vitalne stavke za jedan mladi bracni par.

Ok, ovo sve stoji, kriza, nema se itd.

Ali evo jedan konkretan primjer: on i ona oko 30 godina, ona ostala trudna, vjenčali se, sad mali ima skoro godinu dana. Eh, sad ono što ja nikako ne kontam je sledeće: oni su oboje "studenti". Znači niko ništa ne radi. Ok, kontam, beba ih je zatekla u tom trenutku (mada mi je i to bez veze, al' nije tema današnje emisije...) ali od tada je prošlo godinu dana, a oni su i dalje studenti. Žive kod njegovih staraca penzionera, kao pomažu i njeni i te priče... Slika

Mislim, hoće ljudi da završe fakultet, (a još nisu ni apsolventi za 12 godina studiranja) ali ne traže nikakav posao, čak ni honorarni i onda se kuka kako je kriza...

Moj neki kont je da oni koji stupaju u brak trebaju prije svega biti samostalni i sposobni misliti svojom glavom, brinuti o sebi i budućim potomcima, a ne živjeti u nekim oblacima po sistemu "lako ćemo"...

Toliko o tim materijalnim stvarima, a priča o ljubavi i višim aspektima je prilično komplikovana... ;)

Što se tiče vanbračnih zajednica, ja inače nisam za polovična rješenja, tako da mi se ta ideja ne sviđa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2003, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik

MUAMER je napisao:
Pablo rece danas se ni zivotinje ne tuku.Pa da skrenem paznju na to da je na teritoriji cijele BiH povecan broj slucajeva nasilja u porodici pa i seksualnog zlostavljanja.Znaci li to Pablo da ti jedan normalan brak smatras tako sto ces svoju zenu drzati kao zadnju rupu na svirali sto ces je varati skojom prije stignes a ona tebi sve to oprastati.Ako mislis takav brak moj ti je savjet nemoj se ni zeniti jer tako neces nauditi ni sebi ni drugima.

samo da ispravim nisi izgleda dobro procitao ja ovo nigdje nisam napisao al' nema veze

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 12:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik

HVALA moderatoru na lijepom potezu
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
pablo je napisao:
Brak- svetinja kao nekada il' cisto 'novo agregatno stanje' u novije doba za mlade???

nedavno sam nesto nacuo al' nisam bas siguran u tacnost informacije da je u B Luci u opstini osnovana neka kao kancelarija koja poziva mlade buduce bracne drugove kada rezervisu termin vjencanja da dodju na cisto nebavezan informativni razgovor. Navodno radi neki psiholog i sta ja znam neki tim ljudi koji u stvari cisto statisticki uzimaju podatke o mladom paru npr. gdje ce zivjeti, kod koga, sta rade, gdje su zaposleni i tako te neke podatke jer je nevjerovatan postotak mladih brakova na nasem podrucju koji 'pucaju' jos u prvoj godini.Ustvari pokusavaju da saznaju tim podacima sta je uzrok tolikom procentu razilazaka mladih ljudi.

Vec danima mislim napisati nesto na ovu temu,ali nikako da nadjem vremena,a posto je tema jako ozbiljna i kompleksna nisam htjela samo nesto nasvrljati.

Poimanje braka danas i nekada se bitno promijenilo.

Nekada se tome pristupalo ozbiljnije (moje misljenje) - bilo da se radi o ugovorenim brakovima,koje su roditelji ipak planirali radi 'dobrobiti svoje djece' ili onog sto su oni mislili da je dobro za njih,bilo da se radi o slobodnom izboru bracnog druga.
Ljudi su vise razmisljali,bili odgovorniji,zreliji...nego sto smo to mi danas u njihovim godinama.
Oni su planirali brak (koliko toliko),a mi u njega ulijecemo brzinom 200 na sat (uopsteno gledano).

Recimo djevojke sa 18 godina nekad i sad se po odgovornosti i samostalnosti ne mogu porediti.
Danasnje cure ne znaju ni ves masinu upaliti,misle da se ves sam pegla,a kuhanje rucka je domen naucne fantastike,sve im je u fazonu – to ce mama uraditi umjesto mene,dok su djevojke nekada sa 18 godina bile sposobne u tom smislu da se brinu o sebi u potpunosti (a i o drugima).

Mladi danas ne znaju brinuti za sebe,u zivotu im je glavno spavati do 2-3 popodne,skola je nesto sporedno sto se mora otrpiti da bi se dobila lova za vecernji izlazak,a super provod pri izlasku je opijanje i pravljenje idiota od samog sebe,ako se jos nadje koji ekstazi ili trava onda je to znak da si cool,faca,iznad primitivaca,bla-bla-truc.
Ljudski je proci i kroz te faze,probati nesto novo,ali mladi ljudi se danas previse zadrzavaju u tim neozbiljnim fazama,pa cek te faze predju u trajno ponasanje i nacin razmisljanja.

Imam utisak da su ranije generacije bile od malih nogu vaspitane da se vise brinu o sebi,da rade,da budu odgovorni,a onda su oni svoju djecu htjeli postedjeti svega toga "dok ne budu morali".
Kao "dok su u roditeljskom domu ja cu im sve pruziti,da se ne muce sada,sve ce te obaveze njih u zivotu docekati,nece obaveze pobjeci".
A onda kad dodje do toga da "djete",koje odavno vise nije djete,mora preuzeti obaveze na sebe,onda je to "djete" zaista djete po ponasanju i razmisljanju (a i po iskustvu u samostalnosti) i nije sposobno za obaveze i odgovornosti,jer nije nauceno,ima pogresan stav u zivotu zvan "lako cemo",koji je kod kuce funkcionisao,jer su roditelji preuzimali sve na sebe umjesto djece (i "djece"),pa se 'djeci' cinilo da sve ide samo od sebe.
A kad vise nema roditelja da preuzmu sve na svoja pleca,onda stav "lako cemo" pri nekom problemu samo pogorsa problem,a ta "djeca" suocena sa novom situacijom su uplasena i dezorjentisana i znaju samo pobjeci,a ne znaju se suociti sa problemom.

No nisu sve promjene bile na gore.
Dobra strana promjena lezi u tome da su nekada ljudi ostajali u braku u kome su bili nesretni ili fizicki zlostavljani,jer je bilo sramota razvesti se.
Bio si zigosan,ako si razveden (posebno ako si razvedenA).
Mladi ljudi danas se lakse razvode,ako nisu sretni i zadovoljni u braku.

No ta sloboda,koju danas svi mi imamo,je zloupotrebljena,pa se u brak ulazi pod devizom "sta bude bice",jer je razvod normalna stvar,ako do njega dodje.

Zatim,mnogo je vise seksa na TV-u,slobodnog ponasanja,zvijezde i idoli mladih skacu iz kreveta u krevet (jos kad to novine uvelicaju,pa na spisak dodaju svakog s kim idol stane ili mu kaze zdravo)...pa se dobije slika da si super ako se tako ponasas.
I prije su mladi stupali u seksualne odnose ne mnogo stariji nego ovi danasnji po godinama (ali mentalno cesto mnogo zreliji i odgovorniji,dakle osobe koje su znale brinuti o sebi,cesto dovojeni od roditelja zbog skolovanja cak u periodu srednje skole,ranije su pocinjali i raditi...),ali su ozbiljnije shvatali brak.
Danas tako slobodno ponasanje nosi i vise rizika,jer se vise ljudi slobodno ponasa pa se lakse prenose polne bolesti.
A mladi kao mladi,sve ruzno se uvijek desava drugima im je parola zivljenja,pa kad dodje do trudnoce onda se hvataj za glavu.

Abortusi vise nisu tako tesko izvodivi pa se i za tim olako poseze,ne kao za krajnjim rjesenjem u nuzdi,nego,malte ne,kao za osnovnim vidom "kontracepcije".

Jer u novinama pise da je ova zvijezda cas s ovim,cas s onim,ali ne pise da je ostala trudna,pa se to valjda i ne dogadja.

Ranije su se djevojke mlade udavale,ali zbog toga sto ih roditelji i nisu skolovali (sta ce zeni fakultet,bitno je da se uda,a za djecu i kuhinju joj fakultet i ne treba).No te djevojke su bile pripremane za brak,znale su mnogo toga sto danasnje djevojke u tim godinama ne znaju,a ostanu trudne i udaju se "na silu".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sikman je napisao:
Tajna dobrog i uspesnog braka je:
DA OPROSTE JEDNO DRUGOM STO SU SE VENCALI.

Slika Slika Slika

Slika

sikman je napisao:
mozda se varam,ali mislim i verujem da se mnogi brakovi sklapaju iz zelje za posedovanjem partnera,jer mnogi misle da cinom vencanja sticu tapiju na partnera i da se ne moraju vise truditi,nego da ga imaju na sigurno,vecinom su muskarcu ti koji razmisljaju na taj nacin,naravno posle toga dolazi do treznjenja i razvoda,zatim cesto puta je ne zeljena trudnoca razlog (ako imam dobar podatak,preko 50% parova postanu roditelji u prvih 5 meseci posle vencanja),naravno da je pogresno stupiti u brak iz tog razloga,odgovornost se treba i mora preuzeti,ali ne putem vencanja

Hm,mozda tu ima i onog djecijeg on je sad moj (ili moja) ili on voli vise mene nego bivsu curu,jer je mene ozenio,a nju nije.

Ima tu zasigurno i tog opustanja u smislu on je sad moj,ja sam sad udata,sad ne moram vise ni na sta da licim,tj. sasvim je ok da se ja vec u prvoj godini braka iz uvijek elegantne i nasmijane zene pretvorim u zapustenu i cangrizavu zenu.
Pri ovom zapusteno ne mislim na fizicke promjene na tijelu koje godine i starost nose sa sobom i koje svi mi (barem vecina) zelimo izbjeci ili bar odgoditi,vec mislim na rezultat nebrige o sebi,o osnovnim stvarima,o licnoj higijeni.
I ne javlja se to kod muskaraca,cak mi se cini da se cesce javlja kod zena – ili sam mozda ja kao zensko kriticnija prema zenama?
Ili mozda crv patrijarhalnosti mom malom mozgu govori kako je to kod muskaraca normalno,a kod zena nije,hehehehe,pa s toga mozda cesce primjetim takve zene nego muskarce.

Sto se tice trudnoce kao razloga za sklapanje braka mislim da je postotak mnogo veci.
Na jednoj svadbi je maticar prokomentarisao da je do tada tog dana bilo 12 svadbi,od kojih je samo jedna bila,a da mlada nije bila trudna (naravno,na trenutnoj svadbi je mlada takodje bila trudna).

Inace,kad razmislim,na vecini svadbi na kojima sam ja bila (a bila sam na dosta svadbi) mlade su bile u drugom stanju.
Ali ne radi se tu samo o meni bliskom ljudima,rijetko kad cujem od drugih ljudi da se neko njima znan i drag vjencao,a da mlada nije bila trudna.

To je znak neodgovornosti.
Trudnoca se "dogodi",a onda se srlja u brak,jer se glumi neka odgovornost.
Dogodi je pod navodnicima - jer me stvarno cudi kako pored toliko lekcija iz biologije u kojima ucimo kako nastaje taj novi zivot,pored toliko seksa na TV-u,pored toliko dostupne literature,pa cak i neta kao izvora informacija,pored toliko dostupnih sredstava za zastitu...trudnoca jos uvijek najcesce bude nesto sto se "dogodi",a ne nesto sto se planira.
A onda,da bi se nastala situacija "popravila",se srlja i u brak (dakle jos nesto sto se "dogodi",a ne planira bi trebalo da popravi ono prvo sto se "dogodilo" umjesto da se desilo planski).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
danas ljudi ulaze u brak iz milion drugih razloga...recimo,mala je zatrudnila i hoce da rodi,ili...dugo smo skupa i VRIJEME JE da se uzmemo, ili...ko zna kad cu imati drugu priliku! itd, itd...
spomenuo si i tzv. socijalno pitanje...eh sad cu mozda uzburkati talase ali mislim da je to pitanje suvisno!
kad bih cuo da se jedan par nije vjencao samo zato sto su u teskoj finansijskoj situaciji...odmah bi im preporucio da se sto prije rastanu! da i nepomisljaju na brak!
pa svi smo culi hiljadu puta kako svestenik spominje, na vjencanju, izraz "zajedno i u dobru i zlu"...ako jedan par razmislja o finansijama i prije vjencanja sta ce biti kasnije!?

Jeste,najcesce je trudnoca ta koja mlade ljude odvede do oltara.Usudila bih se reci u cak 90 odsto slucajeva (pa bilo da se radi o neobaveznoj vezi,koja se zavrsila kod maticara zbog toga,bilo da se radi o dugogodisnjoj ljubavi,gdje su se ljudi planirali vjencati,ali ne tako brzo,pa je trudnoca ubrzala stvari – uglavnom svadba i brak nisu bili konkretno planirani tada kada su se dogodili,dakle u brak se uslo uslovno receno stihijski).

"Vrijeme je da se uzmemo" – citajuci uvodni post,ovo mi nije palo na pamet,ali u potpunosti se slazem.
Ima slucajeva kod jako dugih veza gdje i njeni prijatelji i rodjaci,a i njegovi prijatelji i rodjaci uticu na par da napravi taj zadnji korak i oni se jednostavno prepuste plimi.
Jer eto,svi misle da im je vrijeme vec jednom ozvaniciti tu vezu,jer roditelji zele da dozive da vide unucice,jer imaju dosta godina i svi njihovi prijatelji,ljudi iz njihove generacije,su vec u braku,a oni nisu,i sl.,dakle uglavnom zbog drugih ili toga sto drugi jesu,a oni nisu,zbog straha od samoce i godina koje prolaze,polako,ali sigurno...samo ne zbog toga jer oni tako zaista zele (a tako bi trebalo biti).

E sad…
Ne slazem se sa tobom kad kazes da je socijalno pitanje nebitno!!!
To je upravo jako veliki problem kod ovih "novih" brakova i cesto razlog nesporazuma u tek sklopljenom braku.

Neki se ne zabrinjavaju socijalnim pitanjem,vec zive kod roditelja,a cesto i na roditeljskoj grbaci.
I onda su nezadovoljni zivotom u punoj kuci,njima roditelji pocnu smetati (u potpunosti se slazem da neki roditelji znaju zagorcati bracni zivot svojoj djeci,narocito izabraniku/izabranici svog djeteta,ali treba uzeti u obzir da su mladenci u njihovoj kuci,a ne obrnuto).
Pa ako ti ne odgovara kod roditelja idi zivi sam!
Ne mogu tebi roditelji u svojoj vlastitoj kuci smetati,mozes samo ti njima smetati!

Ali mladi ljudi cesto ne mogu zivjeti sami,jer nemaju novca da zive sami.
Naravno,prije stupanja u brak bude "bicemo kod mojih,ako nam se ne bude svidjelo naci cemo sebi stan".
No to se izgovara povrsno,pa kad dodje do toga da se treba traziti stan,tek se onda sjete da ga nemaju odakle placati.

Mladi nisu samostalni,zive u roditeljskoj kuci,koji im tu uslugu cesto naplate uzimajuci si zbog toga za pravo da im se uplecu u brak i diktiraju im zivot,pa cak i sta ce se i kad ce se jesti...jer nemaju izbora ili zbog toga sto (i kad imaju izbora) nisu naucili sami brinuti o sebi,pa je laksi put ostati kod roditelja i to ponovo prepustiti njima.

Dalje,od necega treba i da se zivi,a posao je danas tesko naci,a jos teze zadrzati.
Dakle nema one sigurnosti kao nekada.
Kad nadjes posao miran si.Znas da ga mozes izgubiti samo ako napravis neku ekstremnu glupost.
Sa poslom dolaze jos neke privilegije (govorim za ranije)...znas da ces za par godina dobiti stan.Plata je redovna i solidna.Ljetovanje jako povoljno preko firme.Praznicima se ne radi,a cesto ni nedeljom.Porodiljski dopust je bio godinu dana (medju najduzim porodiljskim dopustom u Evropi,ako cak ne i najduzi).Penzija je bila ono sto te sigurno ceka.Radno vrijeme normalno.
Danas mladi i ako nadju posao to je cesto los,nesiguran posao (od danas do sutra),plate nisu redovne,o stanu mogu sanjati ako ikad ispune uslove da dignu kredit (uslovi su takvi da ih uz prosjecnu platu mozete samo uz pomoc Devuida Koperfilda postici) koji ce vracati narednih 150 godina (treba napomenuti da i ti uslovi koje samo Devid Koperfild moze omoguciti prosjecnom gradjaninu su vezani za male kredite s kojima stan ne mozes kupiti,tako da ni od toga nista...).
Radno vrijeme je mnogo duze (nisu placeni prekovremeni radni sati,uglavnom),radi se i vikendom i praznikom,tako da dolazi do otudjenosti izmedju bracnih drugova (nikad nisu zajedno,cak ni za praznike,nes' ti bliskosti – a jos se ovo odnosi na one koji su imali srecu zaposliti se,pih),uglavnom se radi kod privatnika koji ce trudnicu otpustiti,a o trudnickom bolovanju ili porodiljsko dopustu moze se samo sanjati,te tako porodica kad joj najvise treba para (zbog priprema za novog clana) ostaje bez jednog priho...
To je samo djelic svega,ko zna koliko toga ima sto ja ne vidim,jer kao "neudavaca" Slika nisam imala direktno iskustvo.

Nuzno je misliti o takvim stvarima,jer svestenik zaista kaze u dobru i u zlu,ali ne kaze kako platiti racune za struju,vodu,kako kupiti hranu bez novca...
Jer svestenici o tome ne moraju brinuti,puni su novca,koje ne djele sirotima i ubogima kako propovjedaju,vec trose na sebe,luksuzne automobile i lagodan zivot.

Lako je odluciti "u dobru i zlu",da se nista ne planira i ni o cemu ne razmislja i onda zivjeti u bijedi i sto je jos gore,stvarati nove ljude koji ce odrasti u bijedi i nikakvim uslovima,bez osnovnog,a za zivot potrebnog.
Ipak treba malo odgovornosti i prema sebi i prema onom drugom,a i prema nekom novom zivotu koji ce mozda doci.Jer od ljubavi se ipak ne zivi.Treba zapeti,potruditi se i napraviti nesto,pa tek onda stupiti u brak.
Ni kuca se ne gradi od prvog sprata,vec od temelja. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gipsy_girl je napisao:
Takodje masa mladih stupa jako brzopleto u brak, a da nisu ni upoznali djelimicno svog partnera, ne poznaju njegove navike niti ponasanje, nacin kako reaguju na odredjene situacije,komentare,dogadjaje...
To se ne moze upoznati na vecernjim izascima u gradu,interesantnom pricom ili dobrom sexu, vec osobu moras potpuno da osjetis da provedes sa njim konstantno ako nista bar neki odmor,putovanje . ...

Slazem se.
Mnogo toga se ne vidi,ako se ljudi srecu samo povremeno,u gradu,izlaze zajedno.
Mnoge mane ili stvari koje nas nerviraju se mogu presutjeti (istrpiti) nekoliko sati koliko se vec bude skupa.Ali kad si ti s tim prinudjen zivjeti 24 sata,onda te mane jako zivciraju i onda krenu svadje.A objasnjenje je banalno - on (ili ona) se promijenio od kada zivimo zajedno.Nije se on promijenio nego si upoznala i drugu stranu njegove licnosti,kako se ponasa za stolom dok jede,kakvu kupaonu ostavi iza sebe nakon upotrebe,koliko je odgovoran,da li zeli pomoci pri obavezama...
Mnogo toga sto se ne vidi pri izlascima u grad.

Jer lako je biti nasmijan nekoliko sati dnevno (pri izlasku) i lako je biti tip-top nekoliko sati dnevno (pa makar za to trebalo i brdo sminke ili priprema Slika ),no niko ne moze biti nasmijan i raspolozen svaki dan 24 sata dnevno,niko ne moze izgledati super svaki dan 24 sata dnevno.
Pri zajednickom zivotu upoznamo partnera kakav je u nekim svakodnevnim situacijama,tako obicnim,a tako rjecitim.
Vidimo ga rascupane kose,krmeljivog,bolesnog,nervoznog,cangrizavog...a ne uvijek nasmijanog i savrsenog izgleda.
A i on nas upoznaje u istim situacijama.

Problem je sto vecina mladih (jer su bombardovani sa TV-a i slikama iz novina 'plasticnim' i retusiranim idealima) misli da svi moraju biti non-stop nasmijani,sa divnim bijelim zubima,silikonskim grudima dignutim do brade,bez trbuscica bilo pivskog bilo poslijeporodjajnog...a Pepeljuga je u odnosu na takve bajke mala maca.

gipsy_girl je napisao:
S toga smatram da je brak predstavlja nesto jako bitno tj. planiranje zajednickog zivota a ne samo potpis na papiru i prsten oko ruke.
Zbog toga ne treba nikuda zuriti, sreca se ne dobija potpisom i onim svecanim : DA, to jeste svecan cin, ali sve ono sto upotpunjuje zivot i treba da cini brak ono dolazi zajednickim planiranjem, razmisljanjima, pogledima na zivot u istom smjeru, postovanju, razumijavenju....i naravno zaljubljenoscu koja doalzi na pocetku i kasnije prerasta u zrelu ljubav!!

Slika

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]