banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 229 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Dec 2010, 13:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Halpert je napisao:
Ne znati kojih je boja zastava RS, nemogućnost pisanja ćirilice zbog prevelike upotrebe latinice...

Dajte ljudi to treba biti osnovno znanje u čovjeka na ovim prostorima??!
Ljudima ovdje fali KULTURE, i KUĆNOG ODGOJA!

I pameti ,PAMETI !!!

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Kao što je neko naveo u svojem potpisu, ''Pamet se dobija rođenjem, a iskustvo se skupo plaća'', nažalost ovi naši nemaju ili pak zaborave na dosadašnja iskustva i opet tjeraju po svome.

HugoLina je napisao:
Meni je najveca sramota kada neko ne zna da se izrazava na maternjem jeziku. To je, po meni, najveci odraz nepismenosti.

E svaka ti čast na ovome.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Znam kako izgleda i "moja" trobojka kao i mnoge zastave iz mnogih zemalja. Nisam se trudila nešto posebno, niti mi je to simbol razdvajanja nego raspoznavanja (pogotovo u sportu).
To "znanje" valjda spada u opĆu kulturu :) (nije obavezno, ali lijepo je kad znaš).

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Meni je najveca sramota kada neko ne zna da se izrazava na maternjem jeziku. To je, po meni, najveci odraz nepismenosti.

Zavisi iz kojeg ugla gledas. Dosta nasih mladjih ljudi koji su rodjeni vani ne znaju da se izrazavaju na svom maternjem jeziku. Plus ne znaju gramatiku sopstvenog jezika, jer citav zivot provode pisajuci i pricajuci stranim jezikom. I ja sam imala problema sa tim, ali mi je piskaranje po ovom forumu i citanje nasih knjiga pomoglo da obnovim i usavrsim svoje izrazavanje maternjeg jezika i da ne zaboravim gramatiku. Dok ima osoba koje to mnogo ne interesuje i izrazavaju se onako kako su navikli. Zato smatram da je dosta vazno da djeca koja odrastaju vani u svom domu pricaju iskljucivo maternjim jezikom. Jer kako njihova djeca da nauce svoj maternji jezik kad ni oni sami ne znaju? I tako generacija po generacija, pa onda imamo Marka Markovica koji na svom maternjem zna samo "Dobar dan" reci.

Citiraj:
Ljudima ovdje fali KULTURE, i KUĆNOG ODGOJA!

Kad smo vec kod toga. Mene uzasno nervira i stvarno je zalosno kad vidim npr. djecake od nekih 9-10 godina koji se razbacuju terminima "Ustaso.... cetnice... balijo"! Jasno je odakle im to. Djeca rano budu programirana DA MRZE. Mnogi i danas dan u svojim domovima odrzavaju lekcije o proslom ratu, uce djecu ko su ustase, ko cetnici , a ko balije. Djeca se kite sahovnicama, sa orlovima, kite se obiljezjima koji su u ratu bili simboli za mrznju, koji su bili pogon da se ratuje... i dokle god toga bude, uvijek ce biti rata.
Mnogi zivoti i glave su padale, i ne treba zaboraviti, ali ne treba zaboraviti da su i djeca nasa buducnost i da ne treba da zive u proslosti i da prave iste greske koje su pravili idioti i glavonje iz proslosti. Smatram da je vaznije djecu usmjeriti u mirnu buducnost, da smo svi isti i da ne treba nikoga mrziti. Od malih stvari se pocinje.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
HugoLina je napisao:
U svakom slucaju, opet ti "sveti spisi" razdvajaju ljude po religijama, kojih ima dosta.

Ti pričaš o religijama. Ja sam pričao o duhovnosti.
Duhovna osoba će savršeno razumjeti i savršeno će se slagati sa drugom duhovnom osobom bez obzira da li je ta druga osoba pravoslavac, katolik, adventista, islamac, budista, hinduista, indijanac, vanzemaljac, štrumf, evoks, vilenjak, patuljak, snorkijevac. Takvi ne nasjedaju na političko-nacionalne ni religijske podjele ljudi po kojima su jedni dobri jer "pripadaju našem taboru" a drugi nisu samo zato što "ne pripadaju našem taboru".

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
E da, kad već raspravljamo o kućnom odgoju, neki dan slušam jednog mog prijatelja, koji je povratnik u Drvaru, i kaže:
''Ja mislim da gore i zlije djece od malih Hrvata nema. Njima je pogrda reći 'SRBINE JEDAN!!!', a tamo neki šugavi šokački trgovac dresira svojeg nekog unuka da kad mu u prodavnicu dođe neki komšija Srbin malo dijete da uzme neki prut i šiba ga i ponižava, a da Srbin ništa ne može tom djetetu!'' :lol:
Pa realno, ovdje ova naša djeca su dobra i pitoma, nisu nacionalistički nastrojena a ako i jesu to uglavnom iskazuju kod kuće na Facebooku, ali te nekulture, te mržnje MEĐU SOBOM, tih sukoba u školama, te otresitosti prema starijima... :(
Krivi su roditelji i to je to, a spreman sam reći da su i vaspitno-obrazovne ustanove zakazale svojim reformama i organizacijama u ''modernom ruhu''. Kao što sam već rekao ljudi uče na svojim grIJeškama a poslije sve opet po starom.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 15:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Cini mi se ponekad da su narodi na ovom podneblju gdje zivimo u stalnom politickom pubertetu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Leona je napisao:
Citiraj:
Zavisi iz kojeg ugla gledas. Dosta nasih mladjih ljudi koji su rodjeni vani ne znaju da se izrazavaju na svom maternjem jeziku. Plus ne znaju gramatiku sopstvenog jezika, jer citav zivot provode pisajuci i pricajuci stranim jezikom. I ja sam imala problema sa tim, ali mi je piskaranje po ovom forumu i citanje nasih knjiga pomoglo da obnovim i usavrsim svoje izrazavanje maternjeg jezika i da ne zaboravim gramatiku. Dok ima osoba koje to mnogo ne interesuje i izrazavaju se onako kako su navikli. Zato smatram da je dosta vazno da djeca koja odrastaju vani u svom domu pricaju iskljucivo maternjim jezikom. Jer kako njihova djeca da nauce svoj maternji jezik kad ni oni sami ne znaju? I tako generacija po generacija, pa onda imamo Marka Markovica koji na svom maternjem zna samo "Dobar dan" reci.

Leona, nije li maternji jezik onaj koji se govori u zemlji gde si rodjen i odrastao?

@Vader, pri spomenu "svetog" prva asocijacija je na religiju, vecini ljudi.
Pri spomenu "svetih spisa" asocijacija je na Sveto pismo/Bibliju.
Spoiler:
Ja nisam religiozna, ali jesam vernik, po svom shvatanju.
Ne verujem u crkve i popove, ali verujem da postoji nesto iznad nas i nesto od cega smo svi postali.
Ne slazem se sa dosta toga u Bibliji, ali sa nekim stvarima se slazem, uglavnom tamo gde se govori kako bi se trebali ponasati jedni prema drugima.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
Leona, nije li maternji jezik onaj koji se govori u zemlji gde si rodjen i odrastao?

Ako cemo po tome, onda je moj maternji jezik njemacki. :-?
Maternji jezik je onaj jezik koji covjek prvo nauci. Jezik sa kojim komunicira sa roditeljima. Ako su roditelji "dvojezicni" onda oba jezika spadaju pod maternji.
Hocu da kazem da svim nasim ljudima, a i mladjoj generaciji i djeci koji su u inostranstvu, maternji jezik je srpski/hrvatski/bosanski. Ali posto se nalaze u zemlji u kojoj se ne prica tim jezikom, oni imaju drugi jezik koji uce u skoli ili sa kojim se koriste na poslu veci dio dana. Hocu da kazem da mnoga nasa djeca koja zive vani upravo iz tog razloga ne znaju dobro svoj maternji jezik, odnosno ne znaju se gramaticki izraziti a ni pismeno. A u stvari su inteligentni i zavrsavaju studije, i u stvari su pismeni, ali su zapostavili svoj maternji jezik. Sto ne govori da su nepismeni i glupi, nego su eto jednostavno zapostavili usavrsavanje svog maternjeg jezika. Zato su nekad u inostrasntvu postojale "Jugoslovenske skole", to kad sam ja isla u skolu, posle skole par casova domaceg jezika da djeca nauce pisati i citati svoj maternji jezik.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 16:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nažalost ,vjera ili religija je odavno postala sredstvo manipulacije.Biti dio neke religije je danas ali i uvijek nešto kao žestoko navijati za neki fudbalski klub.Dakle ne biti simpatizer ,već žestoko navijati.Klasična podjela ,na naši i njihovi odnosno mi i oni ili još gore mi ili oni.Na stranu sve priče o ljubavi i jednakosti svih ljudi ,ali pravih vjernika je možda 1 %.E kad se tu umješa politika dobijemo hidrogensku bombu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
_zoka je napisao:
Ne razdvajaju "sveti spisi" ljude nego oni što ih tumače....Isto tako zastave ne razdvajaju i udaljavaju ljude,nego oni koji zastavama manipulišu.

:notworthy:

Potpis!

Poznavanje zastava, osnovnog simbolizma, himne, istorije, kulture i umjetnosti naroda iz kojeg potičeš i države čiji si građanin, nije odraz pripadnosti nego osnovne kulture i obrazovanja.

Gledam skoro, finale Dejvis kupa i neko je okrenuo zastavu naopačke i kamere to prikazuju. Prošle godine, za Badnji dan, voze na traktoru badnjak i nose zastavu Republike Srbije i opet naopako okrenutu. Nisam znala da li da se smijem ili plačem od muke. Svi smo veeeeeliki Srbi, a ne znamo šta je ono C na orlu. I otkud orao uopšte? I svi smo veliki vijernici, pri čemu su bijeli krin i maslinasto zelena boja islamski simboli, i nema, ljudi su u stanju da tuku kada kažem da to nije baš tako "jer ti mala pojma nemaš".

Ja jesam nacionalista. Nacionalista ali ne šovinista, u tom je razlika; volim i štitim svoje, tuđe ne diram i poštujem. I smatram da je sramota da neko ne zna tekst svoje himne, simboliku svoje zastave, tekovine svoje kulture. Zbog toga što to ne znamo u stanju smo da napadamo i uništavamo tuđe, a time i svoje ako imalo liči na nešto što je navodno tuđe, baš kao taj bijeli krin.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka

Ja licno ne priznajem i ne prihvatam nijednu zastavu kao " svoju ". Vjerovatno bi zastava BiH trebala da bude 'moja', jer sam drzavljanin te drzave i imam bosanski pasos. Medjutim, ova zuto-plava zastava Bosne i Hercegovine je vjestacki stvorena i nametnuta od strane ljudi koji su prvo razorili tu istu drzavu pa su si jos dali za pravo da kreiraju komadic krpe odnosno simbola koji treba da predstavlja tu drzavu. Takvo obiljezje mi ne treba. U stvari, ne treba mi nikakvo obiljezje. Zastave su mozda nekad davno imale znacaj pripadnosti, da se zna sa cijeg si dvora, a sad je to sve poprimilo politicki oblik, zastave odlucuju ko ce skim ratovati. Neka hvala.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
_zoka je napisao:
Ne razdvajaju "sveti spisi" ljude nego oni što ih tumače....Isto tako zastave ne razdvajaju i udaljavaju ljude,nego oni koji zastavama manipulišu. :?

Sustina svega mada se moze ici i dalje kao sto je Leona navela: sta sa zastavom koja je stvorena i nametnuta da se pomocu nje manipulise. :-?
Inace, ovi rezultati me ni malo ne iznenadjuju.
Po meni smo porilicno glup narod a to se najvise ogleda u tome sto mislimo da smo pametni.
"Mi Srbi, narod najprvi" 8) Über Alles :D
Iz neznanja prizilazi zlo, to je Hitler lijepo dokazao.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2010, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Phoenix je napisao:
Ja jesam nacionalista. Nacionalista ali ne šovinista, u tom je razlika; volim i štitim svoje, tuđe ne diram i poštujem.

A zašto tuđe poštovati? pravi nacionalista nikad ne prihvata stvari zdravo za gotovo, dakle, ako ti neko nešto nameće što nema veze sa zdravim razumom zašto to prihvatiti i poštovati?
U redu je da svako svoju kuću gradi, ali da neko skida crijep sa tvoje da bi gradio svoju nije u redu i ne treba to prihvatiti, ne treba prihvatiti da neko tvoj jezik i pismo nazove bosanski i bosančica, ne treba prihvatiti da ti neko nametne zastavu i himnu i uvjerava te da je to tvoja himna, ne treba prihvatiti da ti neko krade istoriju i porijeklo i to iskrivljuje i predstavlja kao svoje itd. itd.Dakle, u nekim momentima ako si pravi nacionalista treba biti i "šovinista".
Što se tiče teme, naše školstvo je bilo zaostalo tj. nepraktično, a naročito u komunizmu.
Kad neko dijete kod nas završi za automehaničara, on ne zna jedan šaraf odvrnuti, ali zato zna sve o privredi Zambije i sve glavne gradove u svijetu, dok dijete iste struke npr. u USA ne zna ni glavni grad USA, ali zato rastura u mehanici. Kod nas su u školi djecu učili svakakvim pizdarijama osim onom što je bitno i što bi toj djeci koristilo.
(danas mnoge zemlje čije sam glavne gradove morao znati i ne postoje)

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2010, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Phoenix je napisao:
Ja jesam nacionalista. Nacionalista ali ne šovinista, u tom je razlika;

Nikakva razlika.
U čemu je suštinska razlika između: "ponosan sam što sam bijelac" i "ponosan sa što sam Srbin"? Dok je ono prvo osuđeno u cijelom normalno svijetu, ovo drugo, zbog nekog meni nejasnog razloga, ovdje smartaju normalnim i vrijednim poštovanja.

Što se tiče obrazovanja, biće još gore. (Đaci iz Srbije opet ispod proseka)

Što se tiče poznavanja boja zastave, možda većina još ima crno-bijele televizore. :)

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2010, 15:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Kad neko dijete kod nas završi za automehaničara, on ne zna jedan šaraf odvrnuti, ali zato zna sve o privredi Zambije i sve glavne gradove u svijetu, dok dijete iste struke npr. u USA ne zna ni glavni grad USA, ali zato rastura u mehanici. Kod nas su u školi djecu učili svakakvim pizdarijama osim onom što je bitno i što bi toj djeci koristilo.

Ovo je tačno, tad je bilo nikakvo sad je katastrofa. Visoko obrazovanje naročito...
Ali ja kad sam to govorio nemam ja pojma naše je obrazovanje najbolje ne svijetu...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2010, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
eugene of savoy je napisao:
U redu je da svako svoju kuću gradi, ali da neko skida crijep sa tvoje da bi gradio svoju nije u redu i ne treba to prihvatiti, ne treba prihvatiti da neko tvoj jezik i pismo nazove bosanski i bosančica, ne treba prihvatiti da ti neko nametne zastavu i himnu i uvjerava te da je to tvoja himna, ne treba prihvatiti da ti neko krade istoriju i porijeklo i to iskrivljuje i predstavlja kao svoje itd. itd.Dakle, u nekim momentima ako si pravi nacionalista treba biti i "šovinista".

Imaš pravo. :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
kliber je napisao:
Phoenix je napisao:
Ja jesam nacionalista. Nacionalista ali ne šovinista, u tom je razlika;

Nikakva razlika.
U čemu je suštinska razlika između: "ponosan sam što sam bijelac" i "ponosan sa što sam Srbin"? Dok je ono prvo osuđeno u cijelom normalno svijetu, ovo drugo, zbog nekog meni nejasnog razloga, ovdje smartaju normalnim i vrijednim poštovanja.

Što se tiče obrazovanja, biće još gore. (Đaci iz Srbije opet ispod proseka)

Što se tiče poznavanja boja zastave, možda većina još ima crno-bijele televizore. :)

Upravo tako. Sovinista ili nacionalista. Slicno samo drugacije upakovano. Sta je nacija? To je ljudska izmisljotina. Neko se mogao roditi kao Nijemac, Amerikanac, Afganistanac, Srbin, Hrvat, Japanac, majmun, komarac, ameba, magarac itd. I sta sad? Treba se kao tim ponositi i to je kao nesto pozitivno. Pa niko nije birao gdje ce se roditi i pod kakvim okolnostima. Onda ne vidim razloga cime bi se covjek "ponosio" sto je rodjen kao ovakav ili onakav.
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist i za manipulaciju naivnim masama. Slicno kao patriotizam, rasizam i druge stvari. Znaci nacionalizam ili rasizam su iste stvari samo drugacije upakovane.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist
Ti isti moćnici su vjerovatno izmislili i rtazličite jezike, kulturu, tradiciju i običaje po kojima se razlikujemo.
Dakle kolektiviteti su izmišljeni i kolektivni interes ne postoji, tako da je i osnova tj. prvi oblik kolektiviteta i kolektivnog interesa odnosno porodica također izmišljotina, zar ne? :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 19:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:

Upravo tako. Sovinista ili nacionalista. Slicno samo drugacije upakovano.

Izvini,a zašto je loše voljeti svoju istoriju,jezik,muziku,književnost?Svoje nošnje?Svoju zemlju?Sveoje sportiste?Zašto je loše biti ponosan na velikane iz sopstvenog naroda?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 229 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]