banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 08 Nov 2010, 18:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Naravno da postoji razlika to se slažem, ali ja sam živio u Jugi i zapamtio sam tu zemlju i zato navijam na tu stranu, a prijatelju ja nikad nisam širio komunizam niti ga pomijem niti navijam na ikakvu ideologiju, nego o nekim dobrim društvenim i moralnim vrijednostima bivše zemlje a ona je bila u socijalizmu ali ni nalik na onaj u npr SSSR. Mi smo za njih bili Amerika.
Nije bila savršena slažem se ali naspram ovog danas....

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 19:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Prvo naređenje Josipa Broza,partizanskim odredima,nakon stupanja na tlo Srbije 1944. godine,bilo je da se prema Srbiji moraju odnositi kao prema "okupiranoj zemlji". Za kratko vrijeme oni su u Beogradu,Nišu,Kraljevu,Čačku,Kragujevcu,Smederevu,Novom Sadu,Pančevu,Vršcu,Aleksincu,Valjevu i dr. pohapsili više od 45 000 (hiljada) imućnih Srba i intelektualaca.Većinu njih,su strijeljali bez suda a njihovu imovinu opljačkali i konfiskovali komunisti i partizani te se sa svojim porodicama uselili u njihove stanove,kuće i imanja.Činili su to pod izgovorom,da su njihove žrtve bili saradnici okupatora.Mučki pobijeni Srbi i njihova rodbina ostali su bez svoje imovine,koja velikoj većini njih ni do dan danas 2009. godine nije vraćena . . .

Josip Broz kao osvjedočeni srbomrzac 1944. godine u Srbiji je mobilisao više od 7.300 vojno neobučenih srednjoškolaca i maturanata i uputio ih na sremski front.U prve dvije nedjelje na obalama Dunava na brdu Batina,elitne i do zuba naoružane njemačke "Princ Eugen" jedinice, su pobile više od 6.200 srpske omladine . . .

Tokom svije tiranske vladavine,naredio je rušenje više od 160 pravoslavnih crkava . . .

Josip Broz i njegovi poklisari,donijeli su 1946. godine zakon,na osnovu koga je Srbima i Crnogorcima protjeranim sa Kosova i Metohije od 1941. - 1945. zabranjen povratak u svoje domove .Njihove kuće i imanja zaposjeli su albanski fašisti,kolonizirani na Kosovu tokom rata.Taj akt predstavlja sastavni dio genocida,koga su šiptari sprovodili tokom 2. svjetskog rata nad Srbima.

Od 1946. do 1952. godine Josip Broz i njegovi komunistički sljedbenici,lišili su slobode više od 95 000 srpskih seljaka,koji nisu imali onoliko žita i životnih namirnica da predaju državi,koliko im je ona razrezala.Mnogi srpski domaćini,završili su na robiji,rudnicima,kamenolomima i Golom Otoku.Samo kroz zatvor u Požarevcu,prošlo je više od 65 000 srpskih seljaka . . .

1948.godine Josip Broz i njegovi doglavnici su organizovali Goli Otok,koncentracioni logor,kroz koji je prošlo više desetina hiljada zatočenika.U golootoškim kazamatima nalazilo se više od 78 posto Srba i Crnogoraca.Goli je otok bio zvjerinjak u kome je lišeno života više od 15 hiljada zatočenika.Aleksandar Ranković titov doglavnik je na šestom plenumu SKJ rekao :"Drugovi,ja sam bio na Golom Otoku,tamo je više od 47 posto nevinih!Mi to moramo ispraviti!"To ni do dan danas,2010. godine nije učinjeno,iako su zločini nad nevinim žrtvama,svjetskih razmjera . . .

Josip Broz naredio je da se dolina Belog Drima pretvori u akumulaciono jezero,kako bi vode ovog jezera napajale hidrocentralu fireza,koja se nalazi nizvodno 5 km na albanskoj teritoriji.Tako je Tito,ustupio još prije 40.godina dio Kosova i Metohije u dužini od 45 km Albaniji na vječnu upotrebu,bez ikakve naknade . . .

Josip je Broz sa svojim crnogorskim podrepašima,srušio kapelu na Lovćenu gdje su bili sahranjeni posmrtni ostaci,velikog srpskog i crnogorskog pjesnika Njegoša,koji su kasnije prenijeti u mauzolej,kao da je Njegoš bio faraon.Ovu kapelu je kasnije obnovio kralj Aleksandar Karađorđević,antikomunista . . .

Ustav iz 1974. godine Josip Broz je silom nametnuo.Oni koji su se suprotstavljali,bili su pohapšeni i proganjani.Zahvaljujući ustavu iz 1974. godine došlo je smišljeno uz pomoć zapada do eksplozivnog raspada Jugoslavije.Oni narodi koji su priželjkivali komadanje Jugoslavije dobili su svoje države.Svi osim Srbije.U građanskom ratu od 1991. do 1995. godine,poginulo je više od 150 hiljada ljudi,žena i djece a preko 3.500 000 blaženopočištvene Jugoslavije izgubilo je svoja ognjišta . . .

Josip Broz Tito osvjedočeni srbomrzac,nikad za vrijeme svoje vladavine nije posjetio Jasenovac,najveći srpski grad pod zemljom.U njemu su na najzvjerskiji način,hrvatske ustaše lišili života više od 730 hiljada Srba,oko 39 hiljada Roma i više od 25 hiljada Jevreja . . .

U tzv. "kolateralnu štetu" Josipa Broza spadaju i 7000 kragujevačkih đaka paćenika,heroj Sava Kovačević i niz drugih mučenika,za koje ćemo odvojiti prostora i vremena drugom prilikom . . .

I kao što rekoh a ne spomenuh,iz ovih ali i još stotinu drugih razloga,Josip Broz Tito zaslužio je najblaže rečeno,najdublji prezir srpskoga naroda . . .

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Orhana1 je napisao:
osip Broz Tito osvjedočeni srbomrzac,nikad za vrijeme svoje vladavine nije posjetio Jasenovac,najveći srpski grad pod zemljom.U njemu su na najzvjerskiji način,hrvatske ustaše lišili života više od 730 hiljada Srba,oko 39 hiljada Roma i više od 25 hiljada Jevreja . . .

E moj Orhana 1 kome to pričaš, još ćete ovde i banovati zbog toga.
Ja sam isto rekao da je Tito za Srbe bio veće zlo i od Pavelića, a komunizam pogubnij i od 500 godina turske okupacije, ali opet svemu tome su krivi Srbi i samo Srbi, sami su to izabrali i niko ih nije na to natjerao da im Hrvat Joža bude vožd.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 21:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Evo opet da se složimo ja i ti u nečemu.....u banovanju!
Bez dizanja nacionalnih tenzija molim lijepo!

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 01:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
nepokoreni je napisao:
Evo opet da se složimo ja i ti u nečemu.....u banovanju!
Bez dizanja nacionalnih tenzija molim lijepo!

Другар, имаш преко 200 уписа за двадесетак дана.
Хајде опусти се мало.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 07:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I to što kažeš...dokon um đavolje igralište.
Posao mi nalaže da sam stalno na netu pa u međuvremenu mogu da prolupavam...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 09:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@Orhana1...
Sve si ti to tako fino napisao....Samo imaš li ti kakve dokaze za to?Za streljanje 45 hiljada ljudi krajem rata,postupanje sa Srbijom kao sa "okupiranom" zemljom.....Lišavanje života 15 hiljada zatvorenika na Golom otoku?Ja sam čuo da je pet.Tvoja cifra je tri puta veća....

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 10:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Novokomponovana istorija moj zoka......

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Stvar je u tome da svaki narod može da kaže da je bio više pogođen u tom periodu istorije nego neki drugi/ostali. Istina je da je svima bilo isto, da smo svi bili isti u imanju/neimaštini, da je milicija postupala po naređenju, bez obzira prema kome je trebalo, ni po babu ni po stričevima, nego po zaslugama i nacionalnom ključu.
Ko je htio da radi, radio je; ko je htio da ide u crkvu/džamiju, išao je i nije nikom nije bilo zabranjeno, ali nije mogao da bude u SKJ i da se bavi politikom ili da bude u miliciji ili vojno lice. Po meni, sasvim ispravno, ako se vidi do čega je dovelo uvođenje vjerskog fanatizma u vojsku/policiju/politiku/školstvo.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
pa ko ce drugi pljuvati po njemu nego onaj ko je od njega najvise koristi imao...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 11:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Upravo, ne postoji savršen sitem uređenja. A i da postoji mi smo balkanci i nama je komšijina trava uvijek zelenija, e a kad vidimo da nije baš kako se čini češemo se i gdje nas ne svrbi.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 16:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Јадан проста ствар : Југославија је победила у 2. св. рату, добила ратну одштету, почела обнову и реформе које су водили комунисти.
Немачка је окупирана, разрушена, изгубила велики део рано способног мушког становништва, морала да плаћа ратну одштету...
И после 20 година се тако изгради да су људи из Титовог раја долазили да раде као најамна радна снага, и то преко домаћих бироа рада, како би се на тај начин смањила незапосленост и повећао стандард у СФРЈ.
Који је систем бољи ?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 16:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
TBPTKO je napisao:
Јадан проста ствар : Југославија је победила у 2. св. рату, добила ратну одштету, почела обнову и реформе које су водили комунисти.
Немачка је окупирана, разрушена, изгубила велики део рано способног мушког становништва, морала да плаћа ратну одштету...
И после 20 година се тако изгради да су људи из Титовог раја долазили да раде као најамна радна снага, и то преко домаћих бироа рада, како би се на тај начин смањила незапосленост и повећао стандард у СФРЈ.
Који је систем бољи ?

Mogu li ja reci?
Mogu li, mogu li?????????

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 16:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Reci...Samo pazi da spomeneš silne pare koje su se slile u Njemačku da pokazali kako je zapad napredan u odnosu na komunistički istok.Spomeni i razliku u mentalitetu,Njemce koje rade i plaćaju porez i nas koji gledamo da rad izbjegnemo koliko god možemo i da od države otmemo što više....Spomeni 13 milijardi maraka uloženih u Z.Njemačku Maršalovim planom (SFRJ je od Njemačke dobila milijardu).Američki BDP je u to doba bio oko 250 milijardi...Spomeni i to da je Njemačka i prije rata bila visoko razvijana zemlja sa dobrom infrastrukturom,a mi nismo imali ništa.Ni industriju,ni ceste,ni željeznice....

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
STRATOKASTEL je napisao:
Stvar je u tome da svaki narod može da kaže da je bio više pogođen u tom periodu istorije nego neki drugi/ostali. Istina je da je svima bilo isto, da smo svi bili isti u imanju/neimaštini, da je milicija postupala po naređenju, bez obzira prema kome je trebalo, ni po babu ni po stričevima, nego po zaslugama i nacionalnom ključu.
Ko je htio da radi, radio je; ko je htio da ide u crkvu/džamiju, išao je i nije nikom nije bilo zabranjeno, ali nije mogao da bude u SKJ i da se bavi politikom ili da bude u miliciji ili vojno lice. Po meni, sasvim ispravno, ako se vidi do čega je dovelo uvođenje vjerskog fanatizma u vojsku/policiju/politiku/školstvo.

За џамију не знам, али за цркву није било баш тако. Нпр. деца у школи су кажњавана шибом ако би се сазнало да су ишли у цркву.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:12 
Administrator
Korisnikov avatar

U kojoj to školi?Gdje?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hoces da kazes da se u SFRJ nisu slivale pare, Nemacka je bila vise razrusena i pokradena nego SFRJ, bila je podeljena izmedju Rusa i ostalih saveznika. Nemacka pre rata nije imala nista, zato je Hitler i dosao na vlast, Nemacka marka nije vredela ni za toaleta, a ne za trgovine... Komunizam/socijalizam nije bio samo u Jugoslaviji nego u mnogo evropskih zemalja... Da je ista vredeo opstao bi bar u jednoj od njih... Znaci svi komunisti su isti kao mi, lenji, bez zelje za radom i placanjem poreza, bez infrastrukture... U tom slucaju ja gresim i mogu reci da je taj sistem bio dobar... Kako uopste mozes reci da je do mentaliteta, pa da se ljudima nije radilo, ne bi isli u Nemacku na baustelu... Smesno je da neko sistem koji je propao prikazuje u takvom svetlu... Eto imamo ga zadrzanog u jos nekoliko zemalja u svetu, S. Koreju necemo racunati, ali zato uzmi primer Kine koja je mozda i najjaca ekonomska zemlja sveta, kakva su prava tih ljudi danas, za koliko rade i koliko su isti poslovi placeni na zapadu... Izrabljivanje radnicke klase da bi drzavi bilo bolje i nije neki idealan sistem... Ko zeli i zna dobro da radi svoj posao na zapadu ima posla i solidno je placen, u soc/komunizmu to nije tako

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
u Mostaru ni u jednoj... bjež'!
bilo je zadirkivanja kad su se vracala djeca s mise nedjeljom ujutro, ali u skoli nije bilo nikakvih sankcija... moja prijateljica u gimanzijii je odbila clanstvo KPJ bas iz tog razloga, i to joj nikad nije utjecalo na njen uspjeh (odlikas bila i prije i poslije)... niti joj je kasnije ko to kad spomenuo...
ko zna gdje je urbani isao u skolu?

e sad, sto je neko imao komplekse pa od njih napravio babarogu...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Hoces da kazes da se u SFRJ nisu slivale pare, Nemacka je bila vise razrusena i pokradena nego SFRJ, bila je podeljena izmedju Rusa i ostalih saveznika. Nemacka pre rata nije imala nista, zato je Hitler i dosao na vlast, Nemacka marka nije vredela ni za toaleta, a ne za trgovine...

Jeste,bila je podjeljena...U drugu polovinu nije se slila ni marka iz Maršalovog plana....Nisu Švabe imale ništa prije rata...jadnici.....i onda odjednom napravili tehnički superiornu vojsku....Od nikakve industrije?Koliko visoko obrazovanih je bilo u Njemačkoj prije rata,koliko u Kraljevini Jugoslaviji?Koliki procenat pismenosti je bio u Njemačkoj,a koliko u Kraljevini?
Nebitno,pljuješ po komunizmu,a veličaš ono što je Hitler uradio za Njemačku.Hitlerov sistem je komunizam,skoro isti kao sovjetski....Razmisli malo o tome...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, u ovom slucaju ne velicam Hitlera i taj rezim (ti si se dotakeo Nemacke), nego govorim da je bolji sadasnji sistem nego prijasnji

Edit: pogresno se izrazih, hvalio sam sistem koji je u evropi nastao nakon WW2, naspram ovog kod nas... Sve na osnovu cinjenice gde su sada demokratsko-kapitalisticke zemlje sveta, a gde komunisticke

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]