Popokatepetl je napisao:
Ono što bih promijenio je shvatanje pojma "građanska dužnost", tj. obaveza. Zakoni bi trebalo da idu u smjeru da neizlazak na izbore povlači određene sankcije, recimo uskraćivanje nekih prava.
To što veliki procenat ljudi ne izlazi na izbore ne govori o tim ljudima već o tome šta im se (ne)nudi na izborima. Kako bi bilo da tebe natjeramo da kupuješ jednu od tri vrste hljeba u nekoj prodavnici u kojoj ti se ni jedan hljeb ne sviđa, gdje su sva tri buđava? Bilo bi lijepo da nemaš pravo da tu ne kupuješ, zar ne?
Na ovoj temi možeš vidjeti zašto nisu glasali oni koji nisu glasali.
Ja bih radije uveo zabrane za druge stvari, zabranu za pojavu ovakvih ljudi u politici, zabranu krkanluka i seljakluka u predizbornim kampanjama, strogu zabranu kupovine glasova litrom ulja i komadom pečenog vola ispod šatora, zabranu neispunjavanja predizbornih obećanja itd.
Popokatepetl je napisao:
Time bi građani postali svjesni da su dužni da se uključe u izborni proces
Niko nije dužan. Ne postoji "građanska dužnost" po tom pitanju. Građanska dužnost je da budemo čestiti, pošteni građani u svakodnevnom životu i radu, nešto što nekima teško pada.
Uostalom zar vi mislite da bi oni koji nisu glasali u slučaju izlaska na izbore svi glasali protiv Dodika? Pa oni da žele skinuti Dodika bi sigurno izašli i glasali jer se znalo da Dodik dobija od onog broja glasača koji će izaći na izbore. Ja koji uopšte ne pratim politiku sam znao da će rezultati izbora biti upravo ovakvi. A znali su to i oni koji je prate, vidi se na ovoj temi. Sve se znalo. Ne znam na osnovu čega mislite da bi neglasači u slučaju glasanja glasali za stranke koje vi sami podržavate? Možda bi glasali baš za protivničke stranke i time im dali još veću moć. Neki koji podržavaju SNSD nisu izašli na izbore jer su znali da SNSD ubjedljivo dobija, a da su izašli i glasali za SNSD time bi mu dali još veću moć.