banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ti Hristov ako ne znas za razliku izmedju vjere i religije onda stvarno ne mozemo ni diskutovati...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ha-ha, druze razlika je potpuno nebitna jer si ti itekako spominjao vjeru u postu koji sam komentarisao.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ha-ha, druze razlika je potpuno nebitna jer si ti itekako spominjao vjeru u postu koji sam komentarisao.

Pa VJERU, konkretno vjeru u nesto natprirodno (boga)...

Nisam ni spomenuo hriscanstvo ni kreacionizam!

Covjece!!

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
kliber je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z7sKH-bXHNQ[/youtube]

Legendarno. Posljednji Saganov intervju. Umro je nakon par nedelja.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:

Pa VJERU, konkretno vjeru u nesto natprirodno (boga)...

Nisam ni spomenuo hriscanstvo ni kreacionizam!

Covjece!!

Kreacionizam sam spomenuo u vezi Sagana.

Indijance!!! Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:14 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spavac je napisao:
sto bi sad znacilo da si ti prihvatio ateizam iz takodje straha, jer nisi negirao kad sam napisao prvi put.. :wink:

Ne...vec ja unatoc tom strahu se nisam opredjelio za vjerovanje u boga i zivot poslije smrti, kao sto je to slucaj kod mnooogih drugih...Ali dobro...ja nisam u pravu, zna Hristov, posto on zna kako ja razmisljam!

nije kod mene strah...ona prethodna izjava je vise tipa sarkazam...kod mene znatizelja o kojoj svaka osoba razmislja..ko sam, sta radim, cemu ovo vodi, sta ce biti kad mi ponestane zraka...

moja poenta da si unatoc tom strahu odlucio biti ateista..citaj sta pisem..

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
aj da se osvrnem na anketu...

totalno glupa...nema veze da li se radi o ateistima il bili to naucnici..nekome dosadno pa ajd mars na ulicu i to cemo objaviti onda kao fakt...iz kog drustvenog sloja su ispitanici..jel bar anketa izvrsene medju 5 miliona il 1000 ljudi...

nekad sam radio te ankete za jednu prof psihologije, a ona na osnovu tih anketa knjigu pisala....doslo mi da placem.. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
kliber je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z7sKH-bXHNQ[/youtube]

1.)

WASHINGTON (Reuters) – The United States apologized on Friday for an experiment conducted in the 1940s in which U.S. government researchers deliberately infected Guatemalan prison inmates, women and mental patients with syphilis.

In the experiment, aimed at testing the then-new drug penicillin, inmates were infected by prostitutes and later treated with the antibiotic.

The experiment, which echoed the infamous 1960s Tuskegee study in which black American men were deliberately left untreated for syphilis, was revealed by Susan Reverby, professor of women's studies at Wellesley College in Massachusetts.

"In addition to the penitentiary, the studies took place in an insane asylum and an army barracks," Reverby said in a statement.

"In total, 696 men and women were exposed to the disease and then offered penicillin. The studies went on until 1948 and the records suggest that despite intentions not everyone was probably cured," she said.

http://news.yahoo.com/s/nm/20101001/ts_ ... experiment

2.)

In 1936, the Portuguese neurologist Egas Moniz introduced a surgical operation, prefrontal leukotomy, which after an initial period came to be used particularly in the treatment of schizophrenia. The operation, later called lobotomy, consisted in incisions that destroyed connections between the prefrontal region and other parts of the brain.

At that time there did not exist any effective treatment whatsoever for schizophrenia, and the leukotomy managed at least to make life more endurable for the patients and their surroundings. The treatment became rather popular in many countries all over the world and Moniz received the Nobel Prize in 1949.

http://nobelprize.org/nobel_prizes/medi ... les/moniz/

3.)

There have been numerous human experiments performed in the United States, which have been considered unethical, and were often performed illegally, without the knowledge, consent, or informed consent of the test subjects.

Many types of experiments were performed including the deliberately infecting people with deadly or debilitating diseases, exposing people to biological and chemical weapons, human radiation experiments, injecting people with toxic and radioactive chemicals, surgical experiments, interrogation/torture experiments, tests involving mind-altering substances, and a wide variety of others. Many of these tests were performed on children and mentally disabled individuals. In many of the studies, a large number of the subjects were poor racial minorities or prisoners.

Many of these experiments were funded by the United States government, especially the Central Intelligence Agency and the United States military. The human research programs were usually highly secretive, and in many cases information about them was not released until many years after the studies had been performed.

Often, subjects were sick or disabled people, whose doctors told them that they were receiving "medical treatment", but instead were used as the subjects of harmful and deadly experiments, without their knowledge or consent. The ethical, professional, and legal implications of this in the United States medical and scientific community were quite significant, and led to many institutions and policies which attempted to ensure that future human subject research in the United States would be ethical and legal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_subject_research

Toliko o rastegljivosti rijeci moral u 'Nauci'. And counting... :confused3:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 19:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:
Opet ista prica kao i sa Raselom, Sagan pogresno gleda na hriscanstvo, svodi ga na teoriju kreacionizma.

Čini se da nisi pažljivo slušao Sagana. Saganove izjave se mogu svesti na sve religije, a ne samo na jedan dio hrišćanstva.
Sagan kaže da se nauka se bavi prirodom kakva jeste, a ne prirodom koja bi nama godila i da je vjera - vjerovanje u nedostatku dokaza. Kaže, prije su ljudi vjerovali da je Raj na nebu, a Pakao pod zemljom, pa kad je nauka dokazala da je planeta okrugla, onda su vjernici morali da prilagode svjoje vjerovanje stvarnom stanju stvari i da Raj i Pakao postanu "metafore". Dakle, religije treba da se prilagođavaju novim saznanjima.

Mogao bih nadugo i naširoko o ovome, ali to nije tema ove diskusije.

@Japanese_rose: Nauka se ne bavi moralom (bar ne onako kako ti zamišljaš). Time se bavi religija. Da otvorimo novu temu na kojoj ćemo navoditi moralne instrukcije iz vjerskih knjiga?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali se ne moze jedna religija svesti na vjerovanje da je zemlja okrugla ili vjerovanje u raj ili pakao, pa onda kroz te primjere komentarisati validnost neke religije. Zato sam spomenuo kreacionizam, jer oni manje vise pokusavaju svoja uvjerenja povodom nekih perifernih stvari u hriscanstvu da dokazuju naukom, a Sagan se osvrce na takve vrsta vjerovanja.

Ucenje hriscanstva nije da je Zemlja okrugla, tako da mogu u vezi toga vjerovati sta zelim, takodjer ni ucenje o tome gdje je lokacija Raja i Pakla nije tema hriscanstva, treba to razlikovati, ne mozemo sva sujeverja crkve da pripisujemo hriscanstvu, tako bi ispalo da su i krstaski ratovi naredjeni u Pismu. Crkva je prije 500 godina sve muslimane prepisala paklenoj vatri, prije nekih 50 godina su to povukli, slicna stvar je i sa cistilistem za djecu, takodjer u vezi Jevreja su donosili diskriminativne zakone.. Crkva mijenja svoje misljenje sad pa sad, to ne govori nista o samom hriscanstvu.

A sto se tice vjere u Boga, pa sta treba da cekamo da nauka otkrije Boga da bismo vjerovali u Njega? To je jedno od vaznijih pitanja, moze li to nauka uopste dokazati, a potpuno je nebitno sto je neko tamo vjerovao da je Pakao u Zemlji ili da je Zemlja ravna, itd...

Moje uvjerenje je da Bog postoji, i da je dao svoju Rijec preko Pisma. Necu valjda cekati nauku jos 300 ili 30000000 godina da mi dokaze da mogu slobodno vjerovati jer je Bog u jednoj laboratoriji dokazan... Nemam toliko vremena na raspolaganju, a moja osjecanja mi kazu da je put koji je zacrtan u Pismu pravi put, i nista me ne sprijecava da idem njim, niti vidim da ima los uticaj na mene.

I ta anketa je smijesna, ko je sada vjernik, svako ko kaze da vjeruje u Boga? I zbog toga treba da zna sve zapovijest napamet? Jos ce neko zakljuciti da su ateisti blize Bogu zato sto citaju cesce novine....

Poslednji put menjao Hristov dana 03 Okt 2010, 19:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
kliber je napisao:
@Japanese_rose: Nauka se ne bavi moralom (bar ne onako kako ti zamišljaš).

Varas se, ne zamisljam to, nego zivim. Ali svakim korakom sam sve blize trenutku da TO prestanem zivjeti i pocnem se baviti necim jednostavnim sto ljude usrecuje.

Citiraj:
Da otvorimo novu temu na kojoj ćemo navoditi moralne instrukcije iz vjerskih knjiga?

Ta tema vec postoji, tj dvije i obje su 'ljepljive'.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 20:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
@Hristov:
Slažem se dijelomično sa tobom. Dosta toga nije učenje hrišćanstva ili neke druge religije. Ali ako u vjerskim knjigama ne piše da je Zemlja lopta koja kruži oko Sunca, da postoje bakterije i virusi, da ćemo sletjeti na Mjesec... ako ne piše ništa što prosječno pismen čovjek koji je živio prije 2000 godina nije mogao znati, zbog čega misliš da su Božije objave?
Ako su vjerske knjige na toliko mjesta pogriješile u vezi sa ljudskom prirodom i prirodom oko nas, zašto misliš da su u pravu u vezi sa nekim drugim tvrdnjama o Bogu?
Ako je toliko stvari iz vjerskih knjiga postalo "metafora", zašto i Bog nije postao?
Parafraziram Christophera Hitchensa:
ako se vjerske knjige ne svode na kreacionizam, kako to da je čovjek od svog postanka (prije 50-100 hiljada godina za homo sapiensa) morao da se toliko pati, da ga uništavaju zvijeri, glad, bolesti, da prije nekih 70.000 bude gotovo istrebljen (broj jedinki spao na par hiljada) da bi konačno, prije dvije hiljade godina Bog odlučio da interveniše, i to ne u npr. Kini koja je tada najnaprednija civilizacija, već među pustinjskim plemenima?
Kako verovati da Bog ima ikakve veze sa stvaranjem ovog svijeta kad je preko 90% svih živih vrsta nestalo prije pojave čovjeka?

Nemoj me pogrešno shvatiti. Ne želim ja da tebe pokolebam u tvojoj vjeri, samo objašnjavam zašto ja ne vjerujem.

I da se vratim na temu, moje iskustvo govori da većina ljudi koji vjeruju zapravo ne razmišlja o tome u šta vjeruju. Velika većina (100%, zaokruženo) je iste vjere kao i njihovi roditelji i nema boljeg pokazatelja da ljudi vjeruju po inerciji, bez mnogo razmišljanja o religiji. Otuda i rezultati ankete.

Znam, i vi, koji razmišljate o religiji, ste sigurno pronašli neki razlog zašto je najbolja religija za vas upravo religija vaših roditelja...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
kliber je napisao:
@Parafraziram Christophera Hitchensa:
ako se vjerske knjige ne svode na kreacionizam, kako to da je čovjek od svog postanka (prije 50-100 hiljada godina za homo sapiensa) morao da se toliko pati, da ga uništavaju zvijeri, glad, bolesti, da prije nekih 70.000 bude gotovo istrebljen (broj jedinki spao na par hiljada) da bi konačno, prije dvije hiljade godina Bog odlučio da interveniše, i to ne u npr. Kini koja je tada najnaprednija civilizacija, već među pustinjskim plemenima?
Kako verovati da Bog ima ikakve veze sa stvaranjem ovog svijeta kad je preko 90% svih živih vrsta nestalo prije pojave čovjeka?

...

To ti je isto kao i ono pitanje svih vremena "ako postoji Bog zasto dozvoljava zlo?" Tako i ovo pitanje o nastanku, patnjama i vrstama. Razumijem tvoju teoriju kliber sta se kliberis, ali ova pitanja su potpuno iste forme kao i vjecito pitanje o tome zasto Bog dozvoljava zlo i sl.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 22:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Sagan kaze otprilike ono sto je sustina agnosticizma.

Nase uvjerenje i nasi stavovi o bogu ili bilo cemu natprirodnom su totalno, ali totalno nebitni sa aspekta zakona univerzuma, sa aspekta cinjenica odnosno stvari kakve one u stvarnosti jesu.
Jer sva nasa uvjerenja, ma koliko cvrsta i duboka bila, trebaju da padnu pred dokazima, pred stvarnoscu, pred zakonima. Upravo Cato ja smatram da, ne da ne treba ni vjerovati (nekim ljudima vjera predstavlja jako bitnu stvar u zivotu i donosi mnogo toga pozitivnog i ja protiv toga nemam nista) vec da je samo vjerovanje o necemu nedokazivom (za nekoga kome je bitna istina, objektivna stvarnost i dokazana zakonitost) apsolutno besmisleno.

Pa to sam ti ja reko u proslom postu bar 80 %...al ti to nazva
preseravanja.
...samo ti je to Sagan rekao bez metafora i kolokvijalnog (prostog) jezika....

Oficir s ruzom je napisao:
Koliko sam ja za kljucio da se njihova vjera temelj na postojanju "NEKE SILE"...a postojanje te "neke sile" moze da bude atraktivno samo do onog momenta dok se ne pojave "neki" odgovori...kad se pojave odgovori na pitanja, onda postojanje te sile vise nije potrebno sve dok se ne postave nova pitanja koja ce iz temelja da promjene definiciju te sile...

Ukratko, bar onako kako ja vidim "vjera u nesto" im je determinira razvojem nauke, kad nauka na to "nesto" odgovori, onda oni prestaju da vjeruju u takvu silu, iako nauka vec za njihova zivota revidira svoj stav, pa se oni ponovo vracaju i ponovo vjeruju i ponovo ne vjeruju itd. i tako blize...

:P

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 02:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Idi bre, vidi se fino da se sprdas u tom postu i zato sam to nazvao preseravanjem...

Inace Sagan je takodje bio agnostik i evo sta on kaze o atezimu: "An atheist has to know a lot more than I know."

:D

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Inace Sagan je takodje bio agnostik i evo sta on kaze o atezimu: "An atheist has to know a lot more than I know."

Citajuci njegove (Saganove) knjige ja sam zakljucio da je on ateist. Otkud ti to da je bio agnostik?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Citajuci njegove (Saganove) knjige ja sam zakljucio da je on ateist. Otkud ti to da je bio agnostik?

To je on izjavio a i na ovom video klipu prica o agnosticizmu.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Opšte poznata je činjenica da mlad čovjek ne vjeruje u smrt, da je besmrtan i da i živi vječno.

Ave Iuventas!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4pn95Qj1Ay4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tk7RR9zZ_5c[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 19:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
ma sta vi...?

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 19:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Biti Hriscanin ne znaci znati o nekome, nego znaci poznavati nekoga.Prvenstveno je je u pšitanju odnos sa Bogom, a ne samo puko znanje o Bogu.
To je ono sto cini razliku izmedju religije i zive vjere u zivoga Boga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]