banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2010, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Generale, nemoj generalizovati

Joj Hristov ako imas sta pametnije za reci, reci. Kontraargument ili bilo sta a ne ovako...

Ovo me podsjetilo na moju komsinicu od nekih 3 godine. Malu naucili da stalno psuje i govori "Kurvo!". I kazem ja njoj jednom "Znas li ti ista drugo da kazes osim toga, jesu li te ista naucili?". A ona nakratko razmisli, pa ce: "Majmune!" :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Varas se Elvise, strah nema veze sa time.

Eih, da...
Hajde ovako:
Varas se Hristove, strah definitivno ima veze sa time.

Sta sad?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Hristov je napisao:

Eih, da...
Hajde ovako:

Sta sad?

Covjek govori iz svog ugla, kao vjernik, da strah nema veze sa vjerovanjem.
Ti, kao neko ko to nije, ne mozes tvrditi ima li veze, mozes samo pretpostavljati.
Tako da je njegov argument zeru jaci.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise, kako znas koji vjernik vjeruje zato sto ima strah, a koji vjeruje zato sto zeli u raj?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Hristov je napisao:

Eih, da...
Hajde ovako:

Sta sad?

Covjek govori iz svog ugla, kao vjernik, da strah nema veze sa vjerovanjem.
Ti, kao neko ko to nije, ne mozes tvrditi ima li veze, mozes samo pretpostavljati.
Tako da je njegov argument zeru jaci.

O svasta...
Ja ne mogu tvrditi da ima veze a on moze tvrditi da nema veze.
Hajd' da je rekao: "u mom slucaju nema veze" ali nije.
Tako da se mani uloge sudije u ovakvim raspravama...

@Hristov
Eto dzabaleban je rekao zanimljivu stvar. Mnogo njih se okrene vjeri kad dodje posljednji sat.
Daj mi ijedan drugi razlog osim straha zasto bi se neko pred kraj zivota okrenuo vjeri??
Odlazak u raj velis? Ako neko vjeruje u raj on mora vjerovati i u pakao. A ako vjeruje u pakao logicno bi bilo da postoji strah od pakla kao sto postoji zelja za rajem. Slazes li se?
I ne znam da li je to samo moj dozivljaj, ali meni se cini da se u Svetim knjigama mnooogo vise naglasavaju zabrane necega i isticanje normi i zapovjesti (dakle ako ne uradis to i to ides u pakao) a puno manje se prica o tome sta treba ciniti kako bi se otislo u raj.
Nije li stari zavjet pun ideja i dijelova koji u prvom planu pobudjuju strah od boga kod pojedinca a ne ljubav prema samom bogu??

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

O svasta...
Ja ne mogu tvrditi da ima veze a on moze tvrditi da nema veze.
Hajd' da je rekao: "u mom slucaju nema veze" ali nije.
Tako da se mani uloge sudije u ovakvim raspravama...

Nisam sudija nego govorim svoje misljenje, a ako ti to smeta, onda se ispisi sa tog faksa.
On govori iz licnog iskustva, a ti ne. Gdje tu problem?!
Sigurno da ce nekome ko je krajnje objektivan, vise znaciti ono sto Hristov kaze o strahu i vjeri, nego ti. Jer je tvoje pretpostavka, zakljucak ili sta vec o tome zbog cega vjernici vjeruju; zbog straha ili neceg drugog. A on, kao vjernik, nam govori direktan razlog. Govorio on istinu ili ne.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto se vjernici tokom zivota okrecu vjeri a zasto se ateisti vjeri okrecu na kraju zivota? Zar to ne govori nesto o ateistima i njihovom ateizmu? Mislim, ono, nauka, objektivnost, ovo ono, licemjerje, ovo-ono?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Zasto se vjernici tokom zivota okrecu vjeri a zasto se ateisti vjeri okrecu na kraju zivota? Zar to ne govori nesto o ateistima i njihovom ateizmu?

Pa nije svaki covjek u svojoj (ne)vjeri isti, ako to mogu tako napisati...
Imas duboko uvjerenih ateista, koji sigurno nece promjeniti svoje misljenje/vjerovanje u Boga ni na samom kraju zivota. Ovo sto neki pocnu vjerovati u Boga na samrti, ide u prilog tezi da covjek vjeruje iz straha. To stoji ako govorimo o ljudima koji su blizu kraja svog zivota ili ga predosjecaju, pa onda pocnu da vjeruju. Ali ne vjerujem da se moze govoriti o strahu kod covjeka koji ima 25 godina i vjeruje u Boga.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slazemo se nas dvojica hombre, ali ja Elvisa hocu da malo propucam :D

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A jel' ko od vas uradio kviz?

http://features.pewforum.org/quiz/us-re ... ledge/?q=1

12 tacnih :) ( nisam bas upucena u americke zakone :oops: )

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Unbeliever je napisao:
kliber je napisao:
Mene je upravo veliko interesovanje za religiju odvelo u ateizam.

Suština religije, nije stvar interesovanja.

Divno.
Znaci opravdavas svako nemoralno i bahato ponasanje kao sto je ovo prezderavanje na slavama i ostalo dok kod se cvrsto, "sustinski" vjeruje.
Nije bitno poznavati svoju religiju, bitno je "sustinski" vjerovati (naci smisao zivota)...

Tako se onaj tenssin broj vjernika jos vise smanjio.

Malo je ateista koji zavrijedjuju naziv ateista velis..
E vidis tu postoji razlika izmedju ateista i vjernika. Jer ateisti nikome ne treba da se dokazuju osim samim sebi, dok to kod vjernika nije slucaj.
A to da ih je manje kada dodje posljednji cas, ne samo da uopste nema nikakve veze sa ateizmom niti ga degradira vec ne ide u korist vjeri jer se jasno vidi sta je glavni razlog i uzrok okretanja necemu visem (bogu) - strah.
Nekoga taj strah navede na vjeru ranije nekoga kasnije, pogotovo kad se blizi "posljednji sat".

Nije stvar interesovanja nego nečeg višeg.

Većina ateista su tek duhovno lijeni materijalisti, a dijelom i samozvani vjernici kojima se vjera sastoji od ikonografije i redovitih ponavljanja običaja - "ateizam zaogrnut tradicijom" takvih je najviše.
Ateista bi trebao biti neko ko vjeruje u ateizam :) da ne uvodim agnostičku komponentu "ne znam i ne interesuje me"
u ateizmu, kao ni u "vjerništvu" nema ničega posebnog, niko nije poseban, svi smo potrošni i nismo sudbonosni za ovu planetu i ovaj svijet. A opet, postoji hiperindividualizam u vezi između Boga (Kosmosa) i drugog bića.

I da ti kažem, slagali su te, nema vjerovanja iz straha. To nije vjerovanje. To je materijalizam iz straha za svoju guzicu.
Ako neko istinski vjeruje, on guzice nema, nema ništa, ni samog sebe, nikakvog tereta, ima samo dušu koja nije ni muška, ni ženska, ni ljudska, ni zemaljska, on smrt gleda kao što ti gledaš Vrbas kako teče. A takvih je još manje nego ateista. Čovjek može daleko dogurati u religiji, biti istaknuti poglavar i sl. ali zavisi šta ga goni i pokreće, ako je to želja za uspinjanjem i dokazivanjem, želja za superiornim znanjem, taj će biti blagoslovljen, zaista blagoslovljen, milošću da sve to jednog dana pogleda sa dna i da kao Eliot u svojoj pjesmi kaže "Nije to ono, uopšte, Nije to ono što sam mislio, uopšte".

Ali sve po zasluzi, shvati to kao zakon akcije i reakcije, kako god.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Ovo sto neki pocnu vjerovati u Boga na samrti, ide u prilog tezi da covjek vjeruje iz straha. To stoji ako govorimo o ljudima koji su blizu kraja svog zivota ili ga predosjecaju, pa onda pocnu da vjeruju. Ali ne vjerujem da se moze govoriti o strahu kod covjeka koji ima 25 godina i vjeruje u Boga.

Oleeee, i ti napisa jednu pametnu.

E sad, zasto se to ne moze primijeniti na nekog mladog covjeka??
Svi mi cemo umrijeti. To je cinjenica i to zna i neko od 20 i neko od 80 godina.
Ovdje je naglasak na onome sto dolazi poslije smrti, tako da nije bitno ko koliko ima godina, bitno je sta osjeca neko ko razmislja o svojoj smrti koja ce prije ili kasnije doci.

Pih, ja sam se tako nadao kvalitetnoj raspravi sa Hristovim o ovome ali izgleda da ga danas muci nedostatak argumenata pa se jadan opet okrenuo ateistima...
Da Hristov, licemjerno jeste ako se neko zakleti ateista pred kraj zivota okrene vjeri.
I sta sad? You win? Vjera jaca od ateizma?? Ne kontam, jos navodis vodu na moj mlin, upravo si pokazao koliko je u stvari bitan taj strah jer ce neko odbaciti citav svoj zivot i svoje stavove (bilo je i naucnika koji su to uradili), dakle u jednom trenutku ce odbaciti citav zivotni rad zbog straha.
A ti prije 15 minuta rekao da strah nema nikakve veze s tim...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Ovo sto neki pocnu vjerovati u Boga na samrti, ide u prilog tezi da covjek vjeruje iz straha. To stoji ako govorimo o ljudima koji su blizu kraja svog zivota ili ga predosjecaju, pa onda pocnu da vjeruju. Ali ne vjerujem da se moze govoriti o strahu kod covjeka koji ima 25 godina i vjeruje u Boga.

Oleeee, i ti napisa jednu pametnu.

Pitaj bilo kog vjernika i nece ti odgovoriti da vjeruje zbog toga jer se plasi sta poslije. Pretpostavljam.

Ako si siguran da laze, onda ga nema smisla ni pitati. Ako ces uvaziti njegovo misljenje i prihvatiti ga kao istinito, onda ces vidjeti da vjernici ne vjeruju zbog straha.

Sto bih ja kao vjernik lagao tebe kad pricamo o vjeri?! Sta ja time dobijam? Nista. Govorim ti onako kako jeste. Ili bas niti jedan jedini ne smije pred sobom priznati da vjeruje jer je kukavica, pa samim tim ne smije ni tebi priznati. Kad bi mene zanimalo sta je u glavama filozofa, pitao bih tebe, dzontru, Fileta :D i neke zivuce filozofe. Naravno da bih imao neku svoju pretpostavku, ali bi se ona vjerovatno promjenila zbog uticaja vasih odgovora.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
ajkula je napisao:
A jel' ko od vas uradio kviz?

http://features.pewforum.org/quiz/us-re ... ledge/?q=1

12 tacnih :) ( nisam bas upucena u americke zakone :oops: )

Ja 10 tacnih. :oops: :D

Elvise, vjernik ne osjeca nikakav strah (osim strahopostovanja prema Bogu, sto je opet nesto drugo). Ako ikad budes u nekoj velikoj muci ili nesreci, pozeli samo da kraj tebe bude iskreni vjernik, da vidis sta je smirenost. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise, ateisti su licemjerni toliko daaaa. brrr.... Ma uh!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imal ko argument protiv ovog: http://www.youtube.com/watch?v=38V8jnN1Kpw :D

Elvise, ajde reci da ih strah goni da pjevaju. Nemoj samo da kazes da su oni izuzeci :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Većina ateista su tek duhovno lijeni materijalisti, a dijelom i samozvani vjernici kojima se vjera sastoji od ikonografije i redovitih ponavljanja običaja - "ateizam zaogrnut tradicijom" takvih je najviše.
Ateista bi trebao biti neko ko vjeruje u ateizam :) da ne uvodim agnostičku komponentu "ne znam i ne interesuje me"
u ateizmu, kao ni u "vjerništvu" nema ničega posebnog, niko nije poseban, svi smo potrošni i nismo sudbonosni za ovu planetu i ovaj svijet. A opet, postoji hiperindividualizam u vezi između Boga (Kosmosa) i drugog bića.

I da ti kažem, slagali su te, nema vjerovanja iz straha. To nije vjerovanje. To je materijalizam iz straha za svoju guzicu.
Ako neko istinski vjeruje, on guzice nema, nema ništa, ni samog sebe, nikakvog tereta, ima samo dušu koja nije ni muška, ni ženska, ni ljudska, ni zemaljska, on smrt gleda kao što ti gledaš Vrbas kako teče. A takvih je još manje nego ateista. Čovjek može daleko dogurati u religiji, biti istaknuti poglavar i sl. ali zavisi šta ga goni i pokreće, ako je to želja za uspinjanjem i dokazivanjem, želja za superiornim znanjem, taj će biti blagoslovljen, zaista blagoslovljen, milošću da sve to jednog dana pogleda sa dna i da kao Eliot u svojoj pjesmi kaže "Nije to ono, uopšte, Nije to ono što sam mislio, uopšte".

Svaka tebi cast, uspio si u jednom postu da citav svjetski sljam stavis pod etiketu ateista...

E sad, kao sto dzontra rece, jos da sve to ima smisla...
Onaj ko vjeruje iz straha je u stvari ateista koji je i materijalista i on se okrece vjeri zbog svoje guzice.
Oni koji se prezderavaju na slavi su ateisti pod okriljem tradicije.

Ja stvarno 2 kontrdiktornije stvari odavno ne procitah.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Imal ko argument protiv ovog: http://www.youtube.com/watch?v=38V8jnN1Kpw :D

Elvise, ajde reci da ih strah goni da pjevaju. Nemoj samo da kazes da su oni izuzeci :lol:

Mooolim te reci da se zajebavas!! MOLIM TE.

Nisam ovo ocekivao od tebe...
Sta sad, ja treba da nadjem neku ateisticku porodicu koja fino zivi, pokazem neke slike, vidio snimke, svi se vole i divno i im je i da kazem: "hajde sad vjernici nadjite argument protiv ovog!!"

Zagore, razocarao si me. I plus jos sto svaki put mijenjas temu i ne odgovaras na ono o cemu pisem. Kao i svi vi ovdje.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Unbeliever je napisao:

Svaka tebi cast, uspio si u jednom postu da citav svjetski sljam stavis pod etiketu ateista...

E sad, kao sto dzontra rece, jos da sve to ima smisla...
Onaj ko vjeruje iz straha je u stvari ateista koji je i materijalista i on se okrece vjeri zbog svoje guzice.
Oni koji se prezderavaju na slavi su ateisti pod okriljem tradicije.

Ja stvarno 2 kontrdiktornije stvari odavno ne procitah.

Da. Stojim iza toga što sam napisao.
Svi su nevjernici, odnosno ateisti pisani malim slovom.

Po tebi je dovoljno reći "ja sam vjernik" ili "ja sam ateista" i to je to?
Šta drugo rade ljudi koji se boje ili ljudi koji otaljavaju običaje?
Naravno, nisam ja tu da im sudim, mogu da prave i zeke od papira ili da vježbaju horsko pjevanje, njihova stvar.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise, gdje ti vidis strah na videu? Kako se tvoja teorija o strahu uklapa u to na videu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]