banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Smisao života
PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
malka je napisao:
da kada se smisao naseg zivota nebi vjecito poredio sa smislom nekog drugog zivota tj necijeg zivota

Ne razumijem sta zelis da kazes ovim, mozes li molim te pojasniti?

Citiraj:
i nekih normi kako bi to trebalo biti,trazeci smisao mnogi su zalutali

Pa ja mislim da tu nema neke definicije kako se trazi smisao. Dovoljno je samo razmisljati o tome, i da covjek spozna sebe i da UPOZNA sebe samoga, pa ce ostalo doci samo od sebe. Moze biti da su mnogi zalutali na tom putu, ali mnogi i nisu. Zivot (na ovoj planeti) bi bio mnogo ispunjeniji kad bi ljudi znali svoj smisao i svrhu postojanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka

malka je napisao:
pa sad....da bas sve ima smisla.....ne bi se slozila,a zasto ga nebismo mogli poimati ako vec postoji

Zato sto ne poznajemo dovoljno SEBE. :)
Ako hoces procitaj ovu pricu sto sam juce postavila viewtopic.php?f=38&t=1311&p=1143539#p1143539 . Zanimljiva je. Mozda ces bolje razumjeti sta zelim da kazem . :)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Prelijepo rečeno.

Čovjek želi moć (rekao je, gledajući u Mula Ibrahima, koji je pažljivo slušao). Zato što živi, što se kreće, što se sudara s ljudima. A želi da nešto ostavi iza sebe, da nešto stvori, da ne bi samo bitisao, kao drvo. I izgleda mu da je nešto postigao, da je snažan i važan, da može mnogo. Ali bog učini da odjednom progleda i vidi, ne ovim očima, već onim drugim, vidovitijim, da je samo zrnce pijeska u nesagledljivoj pustinji ovoga svijeta, sitan i nevažan koliko i mrav u mravinjaku. Da li mravi žele moć? Žele li da budu snažniji i značajniji od drugih? Imaju li svojih briga, muka, nesanica, očajanja? Ne znamo, i ne tiče nas se, suviše su sitni za nas. Zar onda ne bi mogao da postoji neko veći i od nas, kome su beznačajne naše brige i nevolje? Mi ga ne vidimo, jer je neuhvatljiv za našu misao, osjetimo ga samo kad nam se u nečemu pokaže njegova volja. Ni, mrav ne vidi čovjeka cijelog, zbog svoje veličine čovjek i ne postoji za mrava, vidjeće samo prst, ili grančicu, ako mu prepriječimo put, osjetiće potres ako rasturimo mravinjak. A čovjek prema vasioni sitniji je nego mrav. I zašto bi postojao samo čovjek i njegov način mišljenja? Svijet je postojao i prije nas, postoji i mimo nas, postojaće i bez nas. Hoće li svega nestati ako svi ljudi pomru? Neće. Sve će ostati, i ono što znamo i što ne znamo, samo nas neće biti. Mnogo je tajni kojima se ne možemo ni približiti, a kamoli ih razjasniti. A možda je najveća tajna smrt, tajna i užas. I kad ne mislimo na nju, ona misli na nas. Sačekuje nas na nekom ćošku, uvijek nespremne, i sve što je bilo, više nije. Uzalud smo prošli ovim zemaljskim putem, uzalud se nadali, uzalud tugovali zbog gubitaka, uzalud se radovali zbog uspjeha, sve uzalud. Smrt čini besmislenim i život i ono što se u životu stvara. A iza te strašne kobi, nepoznata tama. Znaš kraj, a ne znaš ništa o njemu. Pomiriti se s njim ne možeš, a ništa ne možeš izmijeniti. Po našoj volji to se ne dešava, jer bi malo ko htio da umre, već po nekoj svemoćnoj volji o kojoj ništa ne znamo, osim da je neumoljiva i do kraja dosljedna, možda je neki sveopšti duh, nimalo sličan našem, a nesaznatljiv, jer je van našeg iskustva. Ako ga ne možemo saznati, ne znači da ga nema. On ga ne zamišlja po ljudskoj slici, već kao nadnaravnu snagu, i nadnaravni um, koji hladno ravna vidljivim i nevidljivim svijetom. Uzaludno ga je moliti, uzaludno preklinjati, jer njegove mjere i razlozi nisu ljudski, a kakvi su, ne možemo čak ni naslutiti. Eto, i sam kaže: on i njegov, jer ne znamo šta je, niti je naš jezik sposoban da izrazi ono što naša misao ne može dokučiti. A ako je tako, a sigurno jest, nemoguće je zamisliti da taj svemirski duh igra nedostojnu igru s ljudima, puštajući ih da protrče kroz život, dolazeći iz ničega i nepovratno odlazeći u ništa. Bilo bi to besmisleno traćenje tolike snage. Mnogo je vjerovatnije, i logičnije, i manje uvredljivo, da je tijelo smrtno a duša besmrtna, duša je djelić sveopšte svemirske energije, poklonjen nam, privremeno ustupljen, na rođenju, koja će živjeti svojim nepoznatim životom i poslije smrti tijela, ili će se useliti u novorođenče, da nastavi svoje vječno kretanje. Ni kap vode se ne gubi, samo se mijenja, kako se može izgubiti sve čovjekovo? Mora biti da život postoji po nekom višem načelu, a ne samo po besmislu, po zlu, po ludilu!

Meša Selimović

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Talija je napisao:
Ne huli Aleks, život je pred tobom i biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Samo da se ne okrene za 360 stepeni :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

AlekS616 je napisao:
Talija je napisao:
biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Nadam se da necu... ne bih bas da vjerujem u slabica.

Što bi rekao Bata Živojinović u Lepa sela, lepo gore: "Slabo si ti tesan u vojsci" :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 12:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
razumijem ja sta ti zelis reci,ali ja na to ne gledam tako.
Sve je u redu dok je sve u redu i tada sve ima smisla ali kada se stvari okrenu,gdje onda traziti smisao i dali ga uopste traziti ili prihvatiti stvari onakvim kakve jesu i samo reci da je sve to dio zivata -i ono sto nam se cini da ima smisla i ono sto nam se cini da nema smisla.Treba li od Gospoda traziti odgovor za sve,
i sta kad spoznas sebe i vidis da je smisao tvoga zivota potpuno drugacija od onoga kako zivis ali tako je, ima li smisla mijenjati stvari samo da bi udovoljio sebi ili vise smisla ima ostaviti stvari takve kakve jesu a ti ???....nasao si smisao

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
Sve je u redu dok je sve u redu i tada sve ima smisla ali kada se stvari okrenu,gdje onda traziti smisao

Pronaci smisao onda kad ti je najteze, to je tek uspijeh. Ja ljude koji su spoznali svoj smisao i svrhu ne gledam kao ljude koji sa kezom na licu tumaraju uokolo i obasipaju okolinu laticama ruze ...ne , ti ljudi su uravnotezeni, imaju svoj cilj i znaju zasto su OVDE, SADA i OVDE. Ja ne mogu reci da sam spoznala svoj smisao, ali mislim odnosno osjecam da sam na dobrom putu ka istom, a na taj put ili Put sam stala bas onda kad mi je bilo najteze. To nije samo uzaludna nada ili utjeha da ce mi neko ili Neko pomoci , nego je to nesto sto je samo od sebe proizaslo iz iskustva kroz koje sam prosla, iako nije bilo nimalo prijatno.
Mozda se sve desava s razlogom, a mozda i ne... neke stvari su samo rezultat nase slobodne volje.

"I ne moze biti drugacije da bude bolje u ljudskom zivotu...i naslo bi se uvijek nesto drugo da boli..."("Dervis i smrt" Mesa Selimovic)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 14:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Gadi mi se ovoliko patetike i dogmatskih demagogija.

Vjera je utjeha. Covjek se osjeca bolje kad misli da 'neko' pazi na njega i da ce jednog lijepog dana sve biti dobro i savreseno, da cemo svi otici u carstvo u kojem caruje drugarstvo...
Malo morgen.
Zivot je relativna stvar, pa tako i njegov smisao.
Na kraju ce nas pojesti bube i to je to. Doci ce neki novi klinci, i zivot ide dalje u krug...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Macr0 je napisao:

Vjera je utjeha. Covjek se osjeca bolje kad misli da 'neko' pazi na njega i da ce jednog lijepog dana sve biti dobro i savreseno, da cemo svi otici u carstvo u kojem caruje drugarstvo...
Malo morgen.
Na kraju ce nas pojesti bube i to je to. Doci ce neki novi klinci, i zivot ide dalje u krug...

Ali "najduži je poslednji sat".

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Macr0 je napisao:

Malo morgen.

Koliko dogmi u jednom postu. :confused1:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Macr0 je napisao:

Malo morgen.

Koliko dogmi u jednom postu. :confused1:

Ajde Hristove ne lupaj.

Ja bih prije rekao koliko cinjenica u jednom postu. Nevezano za prvi dio ono sto je sigurno je da cemo umrijeti i da nakon nas dolaze nove generacije.

A sad, zanimljivo mi je kako samo vjernici tvrde da su nasli smisao zivota...
I nikada to nece reci direktno vec je uvijek ona otrcana fraza "ja sam na tom putu".
Dok od nereligioznih nikada necete cuti preseravanja o smislu zivota (jer, realno, to jesu preseravanja).
Zivot treba zivjeti, a ne potrositi ga na trazenje odgovora na to famozno pitanje a svi mi (onim racionalnim dijelom bica) znamo da do tog odgovora nikada necemo stici.
Oni koji zele da vjeruju i da traze "smisao" i tako rukovode svoj zivot, samo naprijed ali de neka se okanu nas "besmislenih" da zivimo ovaj zivot koji nam je dat!

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
A sad, zanimljivo mi je kako samo vjernici tvrde da su nasli smisao zivota...

Ko je tvrdio? Gdje?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Isto ko sto se ti ne mozes okanuti da kritukujes tudje propovjedanje i pricu o zivotnom putu, tako ni oni ne mogu da trpe tvoje rijeci kao sto su "zivot treba prozivjeti".
Ja obozavam da citam sta pisu i "jedni" i "drugi" :D

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Isto ko sto se ti ne mozes okanuti da kritukujes tudje propovjedanje i pricu o zivotnom putu, tako ni oni ne mogu da trpe tvoje rijeci kao sto su "zivot treba prozivjeti".
Ja obozavam da citam sta pisu i "jedni" i "drugi" :D

Ja nikada ne kritikujem tudje vjerovanje.
Ali kada se ta "propovjedanja" indirektno ticu mene onda cu da napisem sta zelim.
A mislim na one fazone "otvori svoje srce", "razumijeces kasnije" itd.
Taj stav prema nekome kome vjera nije potrebna,. skoro po sazalijevajuci stav... prezirem to, radije mi opsuj sve po spisku nego mi reci tako nesto.
I ja nisam rekao da zivot treba prozivjeti (mada ako je ovo upitno onda ja stvarno nemam vise sta da trazim u ovoj raspravi - kao da postoji neko ko ne zivi zivot :-? ) vec kazem da se u ovakvim raspravama (koje su besmislene) izostavi taj neki imperativ da u zivotu treba naci neki smisao ili to "nesto".

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Zivot treba zivjeti, a ne potrositi ga na trazenje odgovora na to famozno pitanje a svi mi (onim racionalnim dijelom bica) znamo da do tog odgovora nikada necemo stici.

Evo ti dogme. Ja kazem da zivot ima smisla, ti kazes da zivot treba prozivjeti. Zasto je prvo dogma a drugo nije? Zato sto ti mislis da si ti u pravu a ja nisam, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
Zivot treba zivjeti, a ne potrositi ga na trazenje odgovora

Zivot jeste traganje. Vjerujem da se slazes sa onim "covjek se uci dok je ziv", a da pri tom nije ni svjestan da UCI lekcije.

Citiraj:
Oni koji zele da vjeruju i da traze "smisao" i tako rukovode svoj zivot, samo naprijed ali de neka se okanu nas "besmislenih" da zivimo ovaj zivot koji nam je dat!

Pa ko te dira covjece?! Je li ti kod od vjernika rekao da prestanes zivjeti jer nema(s) smisla? Smijemo valjda svi reci sta mislimo.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo tako. Elvise, ja sam te vec jednom pitao da li te neko od vjernika proganja. :D

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Elvis Presley je napisao:

Evo ti dogme. Ja kazem da zivot ima smisla, ti kazes da zivot treba prozivjeti. Zasto je prvo dogma a drugo nije? Zato sto ti mislis da si ti u pravu a ja nisam, zar ne?

To nije dogma to je savjet, onako jedan racionalan savjet, kao sto i vi znate i volite da savjetujete (ali izgleda da je ta priviliegija rezervisana samo za vas).
To nije dogma to je realnost. Zivot je jedan i to je sigurno, ne branim nikome da tragaju za tim nekim odgovorima ali ako neko kaze da smatra da zna smisao zivota ili nesto slicno, taj da prostite sere i kada se tako postavi prema nekome ko ne traga niti ga to interesuje i govori mu da sve ima nekog smisla (smisla koji je poznat samo njemu i koji je produkt njegovog subjektivnog osjecaja ili stava) i kako treba da taj smisao pronadje, to je onda zadiranje u necije vjerovanje/ ne vjerovanje. A takvih izjava i postova je bilo ovdje ihahaj...

Poenta, niko sa sigurnoscu ne moze da tvrdi da je otkrio smisao zivota. Iz prostog razloga sto je sam taj pojam proistekao iz nase svijesti a ne iz prirode i onoga sto nas okruzuje.
Tako da bilo kakve tvrdnje o smislu zivota nemaju nikakav kredibilitet.
A otvaranje teme o tome je vrhunac toga i ja ne vidim nijedan drugi razlog za otvaranje ove teme nego propovijedanje nekog stava (vjerskog/religioznog) i naravno naglasavanje da je taj stav ispravan i tacan,

A ne znam da li ima tema "vjera nema smisla" ili nesto slicno...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa eto vidis, tebe je sam naslov teme zabolio, a da li te je zabolio sijaset identicnih tema na Filozofiji? Ne kontam tvoju poentu, covjek nije ukoravao ateiste nego je napisao svoj stav, sto tebe automatski vredja.... Lavicevo pisanje se odnosi koliko na tebe toliko na mene, on ne cilja samo na ateiste nego na svakog covjeka, ne kontam uopste taj tvoj stav da su svi vjernici protiv ateista... Ima li jedna tema otvorena od vjernika a da te ne vredja, ozbiljno pitam...? Sta treba vjernik da pise i kako treba da pise da se ti ne nadjes uvredjenim?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zato se treba drzati sredine. Koliko god ne mozemo biti sigurni u postojanje onoga sto religije propovijedaju, isto toliko ne mozemo biti sigurni kao komunisti da ne postoji nista.
Znaci, treba racionalno zivjeti zivot, ali ostaviti i mogucnost za vjecnost.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]