banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 04:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 630 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Avg 2010, 17:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 17:13
Hvala :)

Rećiću mu da proba, pa ću napisati ovdje rezultate testiranja :)

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 22:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 18:20
Ko god je pricao da se u gradu nemoze loviti Sljeme, ja obaram to ! :D.
Danas sam malo dxirao po krovu i lovio sam FTV sa Velike Gomile na 47 kanalu i ulovio u skoro savrsenoj slici, slucajnim skeniranjem sam naletio na 28 kanal HRT2 sa Sljemena !!! Signal je bio ok, nema boje, ali zvuk je odlican i slika gledljiva vide se slova i sve samo boje nema(fali mozda 0.1 dB jos signala, tj da sam malkice bolje pozicionirao antenu dobio bi i boju).
Antena je Offel-ova YAGI (srednja 150+ cm duzine) i offelovo 20 dB pojacalo.
Kada porucim offelovo pojacalo od 36 dB i bolje pozicioniram antenu i kupim onaj razdvajac dig od analog signala(sto je zigizmund dao) vjerovatno cu uhvatiti i DVB-T.
Takodjer cu probati i uloviti slovence uz pomoc knife edge odbijanja :) ali to ce pricekati jer nemam bas vremena, sumnjam da cu za sve to imati vremena prije zime, jer ipak moram testirati preko neta koji bi uopste repetitor sa kojim brdom/planinom radio na mojoj mikrolokaciji pa to uskladiti sve, odraditi po dobrim zimskim propagacijama ... eh :)
Uglavnom kad to sve testiram isprobam, javljam u novoj temi sa rezultatima :).
Pozz!

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 14:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2010, 12:08
a koje si naselje i u kojem smeru si okrenuo antenu da bi uhvatio ftv i ovaj signal sa sljemena

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 15:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Centar, u smjeru Sljemena otprilike, imam otvoren horizont prema tamo.
Ali evo, sa yagi antenom sam uhvatio bez ikakve frke i to jako lose pozicionirano, a sa antenom onom sa motorom neka greentek za 70 km iz slavije, jedva se vidio ftv, a hrt2 0.
Sa yagi ftv odlican, cak sam morao smanjiti pojacalo, a hrt nisam se bavio sa njim., ali kada sam u ruci drzao antenu i okrenuo malo bolje dosla je i boja.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2007, 13:38
danas sam preskenirao Novu HD na 56. kanalu (Zagreb) ... WOOOW!!

ide još uvijek test slika ali ovo bi bilo ludlo da Nova HD krene preko zemaljske (do sada je bila samo preko B.neta)

čitam na drugom forumu da je krenula i sa drugih "hd lokacija" po Hrvatskoj test slika (znači tamo gdje je prije išao samo hrt hd sada ide i nova hd)

nadam se da bude nešto od ovoga, nova već odavno ima svoj hd kanal u kojem ide gotovo cijeli program u hd-u (dio se upscalira na hd) i ovo bi bio pravi melem za oči :)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 17:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bilo bi ljepo da dodje i na ostale predajnike :)

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 12:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo jos malo informacija o NHD
http://www.mportal.com.hr/Default.aspx? ... 44&id=4454

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 20:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@zigizmund
Danas sam sa prijateljem bio na krovu, pomjerali antenu...I slika se maloooo popravila...ali i dalje koči...
I resiver smo mjenjali...Nije do njega...Ista stvar sa drugim.Međutim pojačalo obično koje ima pre ulaza u resiver smo zamjenili sa drugim i onda je slika malo bolja nego u prethodnom slučaju.

Sada pitanje.Da li postoji više vrsta pojačala, mislim na stepen pojačanja ili su ta sva pojačala ista?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ima,
imas sirkopojasna i kanalna.
Kanalna su ona koja u tvom slucaju pomazu.
http://mke.hr/shop/index.php?cPath=52_9 ... 5f8o7u7ff6
Odaberi koji ti odgovara i kontaktiraj ovaj mail : siroki.brijeg@mke.hr
Salju postom iz sirokog u bl.
Pozz

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@Saleee86
Hvala na inf.
Ali ovo što sam video na ovom linku ne podsjeća me na pojačalo koje ima pre resivera Opticum 7001T.Ova što vidim na ovom linku me više podsjećaju na ono što ima na krovu pored antena...
Mi smo promjenili pojačalo koje je malo , četvrtasto, bijelo , ima jedan spoj za kabal od natene sa krova i jedan spoj sa kojeg ide kabal sa pojačal u resiver. Naravno ono se uključuje u struju, i na sebi ima jedan potenciometar i prekidač :)

Nadam se da sada shvataš na šta mislim... :))

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 21:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To su tzv predpojacala, dobro je to ali ovo je mnogo bolje kad ti samo 1 kanal treba.
http://mke.hr/shop/product_info.php?cPa ... 5f8o7u7ff6
Pogledaj, neka ti one naprave po zelji, -Pojačanje signala od 20 do 40 dB.
Uzmi 36 dB i bez brige si.
Mada opet, ja lovim analogno sa sljemena sa 20 dB offelovim pojacalom sirokopojasnim, samo zato sto je yagi offelova("brandirana" :)) antena.Sta li bi tek bilo sa famoznom iskrom i 36 dB offelom :).
Ako neces kanalo da se zezas sa tim, uzmi ovo http://mke.hr/shop/product_info.php?cPa ... 5f8o7u7ff6 .
Inace primjetio sam da mi ne smeta toliko vikom na 48 ch, ovih dana idem na krov opet sa novim pojacalom i idem loviti digitalno sa sljemena, Sve cu popratiti ljepim slikicama pa eto wish me luck :D.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 16:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo i malo dxiranja na krovu :)
RTL - 21 UHF Moslavacka gora - 100 km razdaljine
http://img185.imageshack.us/i/27082010224.jpg/
http://img816.imageshack.us/i/27082010225.jpg/
HRT2 - 28 UHF Sljeme - 158 km razdaljine
http://img442.imageshack.us/i/27082010220.jpg/
http://img836.imageshack.us/i/27082010221.jpg/
FTV - 47 UHF Velika Gomila cca 70 km razdaljine(iz nekog razloga mi je signal danas bio slab, nzm da nisam mozda shebo kabl kako sam se penjo na krov ili nesto, prije par dana je bio dosta jaci, sa ocjenom nekih 4/5, sad nije ni 3/5 kako vidite).
http://img3.imageshack.us/i/27082010222.jpg/
http://img818.imageshack.us/f/27082010223.jpg/

Takodjer sam uhvatio i HRT sa Moslavacke gore na 34 UHF ali nisam uslikao, slika je bila losa.
Isto tako ide i DVB-T sa moslavacke gore na 23 i 39 kanalu isto kao i sa Psunja, signal je 45/98%.
Inace da se napraviti i bolja slika, kad se stavi antena skroz na krov, tj jos uzvisi, ali nit vremena nit volje :D.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 20:16 
Početnik
Početnik

pre par veceri sam uhvatio neznam ni ja kako al sam uhvatio na 21 uhf,38 i 44 uhf kanale iz regije d1 i neverovatno na analognom uhf sam uhvatio odlicnnu sliku madjarskih kanala m1 i tv 2.....i na 67uhf digitalne tv kanalu mi se prikazivalo kao da ima nesto al nisam mogao skenirati,pretpostavljam ti madjarski kanali al u dtv-b..............a ujutru opet nista......ni traga od signala,,,,,,,,,sta je to za reci

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nis posebno ljetne propagacije :), ja sam par godina unazad lovio Austrijski ORF1 na starom dobrom LG crt tv, covjece taj je imao tuner nevjerovatan.Steta samo sto je isao na frekvencije a ne na kanale.
Isto tako ljeti hvatam RAI unu na radio redovito, ali eto ovog ljeta nista od toga.
Inace ti madjari su imali jake propagacije i u hrvatskoj u Ogulinu su imali odlicnu sliku 1 dan, a drugi kao da nista nije ni bilo.
Koju antenu/pojacalo imas?

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 11:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@Saleee86
Da li možda imaš inf. gdje bih u BL mogao nabaviti to pojačalo, jer se ne čeka prijatelju, da mu dostave, to bih čak šta više išao odmah kupiti on odmah danas...
Konkretno od kako je okrenuo antene malo, signal je tokom dana loš, gotovo da nema slike,a što je veče bliže slika je sve mirnija i bolja, pomalo trza...

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 13:47 
Početnik
Početnik

ja nemam uopste pojacalo i opet sam uspeo to uhvatiti a mogu misliti tek sa pojacalom..............moram ga nabaviti

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 13:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@goraniric Na kojoj lokaciji se ti nalaziš?

Lokacija o kojoj ja pričam je više kožare, na "četvrtome" :)

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 15:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@goraniric
Koju antenu imas?
@brzibrzi16
Ja sam shvatio da je sirokopojasno pojacalo shit, ja sada nemam spojeno pojacalo i hvatam dvb-t signal 55% signal 100% kvalitet i mozda jednom u 3 dana se zakocka :).A sa pojacalom 60-62% signal i 100 % kvalitet ali cesto se kocka.
Sirkopojasno pojacalo je dobro za analogni signal sa vise repetitora da imas bolji prijem.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 16:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@Saleee86
kod tebe je super kvalitet...
Kod drugara je skroz obrnuto...Signal 63-73% a kvalitet varira od 25-48% nekada pada na nulu i skače do 48% a tada obično nema slike...A kao što sam napisao, a to smo ustanovili posmatrajući naveče, kvalitet varira od 28-48% i tada slika malo koči...
Dok nismo stavili ono pojačalo o kojem sam govorio bilo je i gore...Zati drugar traži jače pojačalo od navedenoga jer bi vjerovatno sredili taj problem :)

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 16:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nebi, mozda sa kanalnim, ali sumnjam, uzmi bolju antenu, yagi antenu, dobro ju pozicioniraj, sto manje kabla koristii kvalitetno ga spoji, pa ces vidjeti kako ide ;).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 630 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]